Operácia hemoroidov - skúsenosti
Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹
@peggulka Aj pred aj po. To, čo som písala v júli, mi odstránili akurát dva akútne uzlíky a dr. sa vyjadril, že zvyšok by ešte bolo treba zoperovať - to stále odkladám, lebo ešte kojím - to je moja výhovorka sama pred sebou, lebo sa príšerne bojím tej bolesti, čo som si zažila s gumičkami - tak si mi dodala trošku odvahy 🙂
@jujlucka studena sprcha 🙂
@ziarcanka no ja neviem preco to teda mna nebolelo po tom..ale asi som to az take hrozne nemala ako ty, ale aj tak si myslim ked uz mas tie akutne uzliky vyoperovane, tak tento zvysok ta uz nebude tak boliet, teda ak teraz s tym nemas az take problemy...chod do toho, uz si to raz vydrzala vydrzis znova, no urcite to tak nebude boliet.. 🙂 drzim palceky
Ahojte.
Tiež sa podelím o svoju skúsenosť s hemoroidmi, nakoľko viem, ako dobre mi padlo pred operáciou si prečítať nejaké osobné skúsenosti.
Mala som problém s hemoroidom viac ako 2 roky. V prvý rok sa to celkom dalo (asi iba 2 x som to mala zapálené a bolelo to, ale po čase sa to zase upravilo). Posledný rok som mávala problémy čoraž častejšie - hemoroid som mala skoro stále vonku, už nepomáhalo ani zatlačenie.
Tým, že športujem mi to dosť prekážalo a pohár pretiekol v posledný mesiac, keď sa mi to riadne zapálilo, ledva som chodila a tak som navštívila chirurgičku. Tá mi len dala dáke výživové doplnky (DIOPHES) a že sa mám prísť ukázať o 14 dní. Tak som to dáko prežila, hemoroid mi ustúpil - teda nebol už zapálený, ale stále vonku. Po tých 14 dňoch som išla na kontrolu, povedala, že to je pekné (:D) a že mám aspoň ďalší mesiac užívať doplnok. Samozrejme sa mi nedalo nevšimnúť, že cez celé dvere mala reklamu tohto doplnku...
Tak som si povedala, že skúsim názor iného lekára, nakoľko pchať do seba stále dáke doplnky a každý deň sa obávať, čo príde sa mi ako dobrý záver nezdal. Navštívila som ešte v ten deň doktora Pavla Nováka na Poliklinike v Karlovej Vsi a hneď ako ma zbadal mi povedal, že to vyreže. Ja som pozerala ako mucha puk, že WTF 😨 ? Veľa som čítala o všelijakých metódach a chirurgickú operáciu som vylúčila hneď... Doktor mi však stále dokola vravel, že ma toho zbaví, že to bude ok, že aby som mu verila, že za chvíľu je po tom... Ono keď je človek od pása dole bez a stojí oproti lekárovi (vedľa 2 sestričky) 2 x isto sa pri konverzácii necíti :D - sak ale čo nás nezabije to nás posilní..
Tak som to riskla, otrčila zadok a asi za 5 minút bolo po všetkom. Necítila som nič (iba jemné pichnutie pri umrtvení) a o chvíľu som už bola vonku. Z lekárskej správy som zistila, že mi to aplikoval lokálnu anestézu, spravil to metódou Miligan-Morgana, potom mi to zašil dákymi samovstrebateľnými štichmi.
Cestou domov (elektičkou - nakoľko som nečakal čo sa bude diať - inak by som si zabezpečila odvoz) som sa tŕpla že kedy už príde tá brutálna bolesť po tom ako prestane účinkovať anestetikum... Po 6 hodinách stále žiadna brutálna bolesť neprichádzala a tak je tomu doteraz... Lekár mi dal dáke antibiotiká na 6 dní a prášky od bolesti (jeden som si dala v prvú noc, lebo som sa bála že sa nevyspím - ale odvtedy už nie - je to taká mierna bolesť, ale aspoň viem, že mám zadok :D - dá sa to vydržať), čípky na noc..
Dnes som bola po 2 dňoch na kontrolu a dopadlo to ok. Nakoľko mám sedavé zamestnanie, mám byť 2 týždne PN. Každopádne som už aj bola na stolici a prežila som (trocha bolesť ale dala sa zniesť). Jem veľa zeleniny, ovocia, otruby a ľanové semienka, pijem vodu a stolica je ok - nie je to také bolestivé.
Zákrok stál 20 € a aj keď to bola pre mňa operácia šokom, som zatiaľ spokojná. Jednoznačne pokiaľ má byť toto celé - stálo to za to a môžete mi veriť - ja som skúšala všetko možné predtým. Čípky, mastičky, olejčeky a stále to bolo ako na húsenkovej dráhe raz dobre raz nie.
Určite dám ešte vedieť aký bude záver tohto celého ale zatiaľ v pohode...
Držím všetkým, čo zažívajú rovnaké problémy palce..
caute, tak som tu znova, aby som sa vam vyrozpravala o mojich starostiach s tou nasou dupkou...mam presne 4 mesiace od operacie...klasicke chirurgicke odstranenie....problemy pri vyprazdnovani mam doteraz....ale pred tyzdnom som zistila, ze cakam babätko....je to super, ale uz teraz pocitujem, ze sa tam nieco deje...ako by mi to uz zacinalo nejako tlacit na to miesto, kde to odrezali....nie je to hrozne, len ma to sem tam zastipe a stale to citim....no a to je len na zaciatku.....mam hrozny strach, co to bude, az budem vo vyssom stadiu tehotenstva....ma porazi...ja velmi lutujem, ze som sa na to dala....dufam, ze si uzijem tehotenstvo ako sa patri....
@jujlucka Gratulujem 🙂 🙂 🙂 Mne tiež trvalo veľmi dlho, kým som sa začala cítiť OK - cca 3-4 mesiace a to mi robili len gumičky. Teraz máš malú panvu viac prekrvenú, tak tie problémy možno pramenia aj z toho - uvidíš za pár týždňov a na konci tehu budeš možno rada, že si si to dala urobiť pred. Už len dúfať, že sa tie hnusoby nevrátia. Ale to zistíš až za 9 mesiacov. Držím vám obom palčeky a prajem krásne tehu bez hemáčov 😀
@ziarcanka dakujem ti pekne...vies, mam z toho blby pocit....myslim, ze sa tam nieco zle zahojilo, alebo proste nastal iny problem....zatial je to uz 2 dni v pohode...snazim sa jest slivky, lanove semiacka a kyslu kapustu....hlavne nesmiem biele pecivo...z toho mam strasne problemy....hlavne, ked si to dam na ranajky....snazim sa uplne vynechavat pecivo, ked uz, tak nejake celozrnne, ale nie kazdy den....ani mi nechyba....tak snad to pojde lahko pocas tehu....dakujem este raz
@lenkabodkova ahoj, prosím, kde presne si bola a u akého doktora? ja sa na zákrok odhodlávam už niekoľko rokov, ale mám strach, že to bude zbytočné, hlavne po prečítaní mnohých príspevkov...a koľko že to stálo? jéjda ja sa tak bojím...
robili niektorej zakrok v tehotenstve? alebo viete o niekom?mylim v lokalke.laserova je v celkovej.
ja ma stale stipanie,palenie.mam tam ze male.nic vazne.skor ranky.zatial zisdny nevylieza.uz neviem co s tym.spravili sa mi pri prvom
tehotenstve.teraz si davam dubovu koru a fak mast.predtym avenoc.
zevraj pomaha bravcova mast.alebo stectu daktora co sa s tym trapila cele tehotenstvo?
Caute, som po operacii hemoroidov laserom, v pondelok to uz bude mesiac. Operacia pohoda, dalsi tyzden katastrofa ale pomaly krasne hoji a bolest ustupuje. V podstate ked nejdem na povinnu velku potrebu tak je to uz super a neviem ze mi nieco robili ( 3vonkajsie, jeden vnutorny a vacsia trhlina) . Ale po zachode je to stale zle, hrozne pol dna stipe, ledva chodim a to som na MD s certom ktory prave zacal chodit takze cely den za nim beham ☹
Nemate niekto skusenost kedy to uplne prejde, prosiiiim?!
jeminku, vy tu vsetky mate hrozne zazitky. ja mam velky strach. ked to dovrzaju, nakoniec skoncim s vyvodom 😝
Neboj, bude to ok. Len by som rada vedela kedy to prejde. Treba sa odhodlat, lebo to bude len horsie!!! Ja som bola pred 8rokmi uz raz na operacii ale klasickej a to bolo peklo. Zatvarali sme vetracky co som vrieskala od bolesti aby si susedia nemysleli ze ma manzel bije 🙂) a to byvame v rd. Toto je oproti tomu nadhera, sice dost bolelo ale som ani raz neplakala. Po prvej som mala cely cas pokoj a keby sa mi neurobili pri porode tak som stale ok
Jaji, laserom je to neporovnatelne lepsie!!! Ja by som uz na chirurgiu nesla ani keby sa co robilo a cim skor sa to urobi tak je to lepsie. Chcela som ist az ked maly trochu vyrastie ale uz som ledva chodila na prechadzky a takto som isla po hodine domov a mohla ho vecer uspat
Ahoj, chcem vám povedať moju "skúsenosť" a či by ste mi vedeli poradiť. Mám 17 rokov, hemoroidy ma trápia už nejaké 4 roky(nie často) , ale za to sú veľmi bolestivé, aj pri chôdzi, cikaní, atd... Krv mi našťastie netešie, vždy som sa liečila čípkami, sedacie kúpely a masť z dubovej kôry...Rodičia mi zakaždým hovoria že máme ísť k doktorovi, lenže ja mám strašný strach z toho že by mi s prepáčením trčil doktor prst do riti :D a navyše by som sa strašne hanbila pred chlapom, poradte mi nejako prosím 🙂
zabudla so ešte povedať že to väčšinou mávam ked mám menštruáciu, lenže hygienu dodržiavam a nosím len tamponý väčšinou
@katikast a bolo to v narkoze?ja ich mam uz teraz dost otras.neviem ci nebudem musiet v tehu
ist.ale vraj sa to nerobi.jedna baba mi pisala ze jej tu krvnu zrazeninu prepichovsli.ja berem i detralex.
stahujem i zadok ale asi si to drazdim.stolicu nemam problem.
@simi228 sa nehanbi.urcite chod.aj ja som bola cervena ako rak.ale no a co.
a gynda ti nevadi 😉
Netreba sa hanbit 🙂) Doktor to pozera od rana do vecera a to vysetrenie trva par sekund a neboli to. Vacsinou je lekar strasne zlaty. Horsie bude ked to zanedbas a po dalsich par rokoch bude operacia narocnejsia a bolestivejsia! Jasne ze to nie je prechadzka ruzovou zahradou po operacii ale da sa to zvladnut a potom uz stale pokoj. Baby ani si neviete predstavit aka je to nadhera ked mi nic netrci a viem chodit na prechadzky bez bolesti! Je to ako u zubara len intenzivnejsie....cim viac nechas zub pokazit tym je to horsie.
Jaji bola som lokalkou, najviac som sa pala tych inekcii ale bola som velmi prekvapena ze to bolo v pohode a malo bolelo!
@katikast a to bolo v ba?ja mam dopotucenie do prievidze.vraj velmi sikovna.
uvidim tusim v celkovej.a kolko stoji operacia,okolo 500?
mne zatial pri chodzi nevadia ale myslim si ze ak zanedbam doslo by k tomu.vzdy vylezu po zachode.
len ja som hrozna citlivka.inak ich ma strasne vela ludi.neviem ci to nemaju az take hrozne alebo
na to kaslu.
Ahoj, ano v BA a uuuuuzasny lekar, strasne mily a ludsky. Stalo to 500, pozri si na nete hodnotenia, dr Dimov
Ja zas nikoho nepoznam kto to ma ☹ Ked pojdes teraz tak to bude ovela menej boliet a rychlo sa ti zahoji!
Krasny den papa
Inak aj ja som straaasne citliva na bolest a neskutocne som sa bala. A ked som vedela ze 5-6 inekcii... Muz myslel ze po ceste v aute odpadnem od strachu, uz sa bal 🙂
Nakoniec to bola uplna pohoda ale sestricka ma drzala za ruku
2.12. este polovicu pred sebou.zuby su svine. a kde ti to robili laserom? ako sa ti to prejavilo?z coho?
Tak ja som dnes skončila na rektoskopii a som objednaná na operáciu normálne do ńemocnice. Baby, ktorá ste podstúpili klasickú operáciu, nie laserovú? Sa bojím ako šľak, bude to v celkovej narkóze, neviem, či nemám cúvnuť a ísť laserom, no fakt neviem.. ☹ ☹

upps, sorry, az teraz som si vsimla ze mas uz vlastne po tom... tak drzim palce aby to vsetko prebolelo a bolo len dobre @ziarcanka