Operácia hemoroidov - skúsenosti
Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹
@nonula8
Chcela by som sa spýtať, ako dlho po operácii longovou metódou Vás to bolelo. Kedy ste nastúpili do práce. Môj manžel má fyzicky náročnú prácu a je 4 týždne po operácii. Stolicu má v poriadk u, bez bolestí.Len po stolici má tupú bolesť, ktorá utíši po dlhšej dobe. Neviete poradiť niečo na rýchle doliečenie, pretože potrebuje odcestovať do práce do zahraničia.
Ďakujem.
Moja skúsenosť. Ja som sa dva mesiace trápila s bolesťami, svrbením aj s krvácaním. Bolo to hrozné. Mastičky a čípky mi to len utlmili, po týždni to bolo späť. Nedalo sa s tým plnohodnotne žiť. Zo strachu o svoje zdravie som sa odhodlala ísť k lekárovi, ktorý ma poslal na chirurgiu. Chirurg mi predpísal Mobivenal (2x1 tbl.), ktorý mi pomohol, príznaky zmizli.
Dohodli sme sa na anoskopickom vyšetrení, na ktorom som bola dnes. Počas vyšetrenia mi odporučil odstrániť jeden hemoroid 1.stupňa (1,5cm veľký). Vysvetlil mi, že to spraví prístrojom hemoron (elektrickým prúdom), nebude to bolieť, žiadne rezanie, PN ani obmedzovanie po zákroku... so zasunutou trubicou v zadku som sa ani moc nevedela rozhodovať 🙂) Nakoniec som dala na odborníka. Hrozne som sa bála :D....zbytočne. Bolo to absolútne bezbolestné. Aplikoval mi lokálnu anestézu. Trvalo to 10 min. Preventívne som si dala ibalgin, že čo ak náhodou a v pohode.
Skutočne, tí ktorí majú problémy s hemoroidmi (bolesti, krvácanie, svrbenie, pálanie, atď.) a neviete sa toho dlhodobo zbaviť, neodkladajte to, okamžite to riešte s lekárom, lebo sa to len zhorší. Mne zatiaľ postačilo jedno sedenie. O týždeň idem na kontrolu. Stálo ma to 50€, neprepláca to poisťovňa :/ Takže hanbu a strach bokom! A osobne som rada, že sme to podchytili v ranom štádiu....a to som ešte nemala pôrod..
tak dnes som aj ja po zákroku, netuším akým spôsobom, nevedela som že sú viaceré, som v 28tt a hemoroid mi vyšiel pred 2 týždňami, primár mi odporučil nečakať, že malej to neuškodí... tak som po jednodňovej chirurgii... tá lokálka strašné no našťastie len pár sekúnd potom pohoda až kým neprestala účinkovať... tak hodina hrôzy, ale teraz po 10 hod pohoda, ešte nekomfort a trocha strach sa hýbať ale už dobre... zajtra kontrola, ani neviem či mi nakoniec dal steh či nie, musím sa zajtra opýtať...
tak prispejem aj ja. ja som mala strasny stav tohoto tu. zacalo to tehotenstvom, asi tak v 6. mesiaci... po porode vam ani nebudem opisovat, co som prezivala. doktori na vizite sa len chytali za hlavu. no mama mi zohnala super mast (dovtedy mi nepomahalo NIC - a to som toho vyskusala ozaj vela...brala som detralex 14 tabliet denne a ani to nepomohlo, pomohla mi len ta mast a to okamzite) vola sa HADENSA, no na svk ju nemozno dostat :( my sme ju zohnali z nemecka. hned sa stiahli dovnutra, po stipani a bolesti ani stopa.
Veľa ľudí otáľa s liečbou hemoroidov a spolieha sa na bylinky a prírodné liečby, ale z vlastnej skúsenosti vám radím radšej hneď na začiatku vyskúšajte maste a lieky z lekárne lebo sa vám to zhorší ani sami nebudete vedieť ako a potom vás už pred operáciou nezachráni nič ☹ bol to prípad aj priateľa, ktorý zľahčoval tento problém a nakoniec skončil na operácii, preto keď sa mne hemoroidy objavili, hneď som zamierila do lekárne kúpila hemostop gél aj tabletky (radšej hneď kebyže sa mi to zhorší) a na druhý deň už natierala, chvalabohu keďže som to podchytila hneď na začiatku, hemoroidy mi rýchlo zmizli a odvtedy už neobjavili 🙂
Chcem sa spýtať, hemoroidy mám už viac rokov, avšak teraz som mala silný zápal obličiek a brala dlhodobo antibiotiká. pri prvých som užívala probiotika a však pri druhých som si ich zabudla kúpiť a tie antibiotika Mirror boli asi silné a museli mi spôsobiť ťažkosti s črevami
... mám vnútorné hemoroidy a takýto problém: niekedy ma svrbí zadok (avšak po každej stolici si ho natieram dubovou masťou), no po stolici, hneď ako zo mňa niečo výjde mam pripravený toaletný papier a rýchlo si to zasuniem dnu lebo ma to boli, a ked som na záchode dlhšie tak zakaždým si to zasuniem dovnútra a potom si zadok poriadne vyutieram vlhčenými detskými obrúskami a natriem dubovou masťou. Problém je že chodim na zachod odkedy mám tento problém dosť často aj 4x a to mi to ešte zhoršuje, nemam hnačku len mám pocit, že tie hemoroidy spôsobujú to, že mam často nutkanie na stolicu. Každý večer už asi 3 týždne si dávam čipky Faktu no niekedy ho v sebe ani neudržím lebo to ako by som mala čipok proti zápche a hneď mam nutkanie na stolicu a aj ked nič tak len ten čipok vytlačim.
Inak sa mi to tými masťami trošinku zlepšilo, predtým stačilo že som len trochu mala vetry (trošinku) a už som mala ten hemoroid vonku, teraz len pri stolici avšak aj tak ma to veľmi obmedzuje a chcem sa toho zbaviť. Teraz mam 5 mesačné bábo a neviem si predstaviť chodiť s tým do roboty a zakaždou stolicou si robiť takúto očistu.
Sedavý kúpeľ veľmi nechcem lebo som už 2x po sebe mala silný zápal obličiek a ked v tom sedim hned mam studený chrbát a nemôžem sa uhriať, či ako v tom sedíte vy ???? ked to nema byť horúce a 20 minút? a má to pre mňa vôbec zmysel?
Niekedy mám aj trochu krvi na toaletnom papieri teda myslim že mam ten 3 stupeň no a k 4 temu stupňu naozaj nechcem dôjsť.
nemá niekto skúsenosti s týmto? http://www.zlatazila.eu/html/ambulantne_osetren... alebo s týmto http://www.anurex.sk/testovanie
a ešte ... bola som u obvodnej lekárky aby mi dala výmenný lístok na gastro či neviem kam avšak odbila ma tým že ak nechcem isť na operáciu tak mam užívať lieky(Diorex) čapíky a masť a sedavý kúpeľ,
myslíte že mi lekar mohol pomôcť nejako aj bez operacii popripade nejakým rýchlym ambulantným zákrokom ? Dakujem
Ahojte, som 2 tyzdne po operacii vnutornych hemoroidov a fisury. Kedze som hladala informacie vsade, chcem sa podelit o skusenosti, ktore mozno pomozu inym pri rozhodovani 🙂..
Hemosky som mala uz desatrocie a zacalo mi vadit svrbenie, prolapsy...a tak jedina moznost chirurgicke odstranenie.
O tom, co je pred zakrokom, vsetko dobry chirurg a anesteziolog vysvetli ( mala som spinalku).
Moje zistenia:
1) zakrok bol bezbolestny a este 4 hodiny potom
2) analgetika su super vec. Bolest netreba podcenovat. Po prepusteni som sa snazila byt prve dni stale v bezbolestnom stave, aby som neplakala do vankusa. Vyskusala som viacero druhov analgetik, je to individualne ( napr.predpisany novalgin mi nestacil).
3) prve tri dni som bola len na tekutej strave ( caje a ciste vyvary), co najviac eliminovat stolicu, hoci nieco bolo a myslela som, ze mi vypadnu vsetky zuby😉
4) potom som presla na kasovitu stravu, ktora obsahuje vlakninu ale nenafukuje. Detske vyzivy, ovocne aj zeleninove, vyvary s mixovanou mrkvou, zemiakom, bataty su fajn. A samozrejme som pridala inulin a psylium, aby stolica nebola ako kamen...
5) stale pit vela tekutin, energiu som si dodavala medom a melasou v jogurte
6) asi po tyzdni som pridala teple sedave kupele ( dub a repik)
7) teraz po dvoch tyzdnoch mam sice problemy pri sedeni ( sedim predsa na operacnej rane), ale vankusik je super ( v zdravotnickych potrebach za 19 €)
8) odporucam na 2 tyzdne PN/dovolenku. Robi sa to ako jednodnova chirurgia, ale rekonvalescencia je neprijemna a treba na nu pokoj a trpezliveho partnera...idealne ak nikto nie je doma
9) prve dni to boli ako cert...aj som si vycitala, ze som sa na to dala. Ale kazdy den to bolo lepsie. Komplikacie niekedy byvaju, je to zasah do organizmu. Avsak pozitivny pristup, rady lekarov, znalost vlastneho tela pomahaju...nic netreba uponahlat.
10) 100% odporucanie, ci to bolo spravne rozhodnutie este nemozem dat, ale po kontrole vyzera vsetko OK.
Takze prec s hemoroidmi
@tili333 : Ahoj, kde si sa dala operovat? Ja som objednana na buduci tyzden este len na vysetrenie do Chirkozu v BA, mala som ist uz dnes, ale cez vikend som dostala gastroenteritidu a este aj kramy k tomu, tak som to prehodila. Chcem sa spytat, kolko mas rokov a ci ti robili aj kolonoskopiu, resp. ta na nu poslali. Ja mam hemo. uz od 13 rokov (teraz mam 26) desat rokov som ani nevedela, ze to mam a pred troma rokmi mi to zacalo robit potiaze (krv, zapaly atd.). Dala si si to robit laserom? V akom stadiu si to mala? Dakujem za ifno 🙂
@tili333 Prepac za tolko zvedavosti, ale este som zabudla na jednu otazku urobili ti vysetrenie hned (anoskopiu) hned ako si dosla? Ako dlho od vysetrenia trvalo, kym ta objednali na operaciu?
Ahoj,
Bola som v procare, od prvej konzulatacie po operaciu 3 dni. Na prvej konzultacii ma doktor vysetril rucne strucne, hemosky identifikovane ako idealne 2.stadium na odstranenie. Netreba cakat, kym vyrastu😉. Ine vysetrenia som nemala.
Odstranili to elektro nozom a fisuru chirurgicky.
Ine moznosti som ani nezistovala, s procare som spokojna a cena bola ok.
T
Aha, no tak to si podla mna bola jednoduchsi pripad ako ja, urcite budem minimalne musiet absolvovat anoskopiu a podobne srandy, tebe to asi nekrvacalo, ze? Ani nevies ako by som chcela, aby to islo takto rychlo, chcem si trosku uzit este leto, nie prelezat cely jul (kedy mama volno) v bolestiach doma.
Mne tiež dva roky dozadu hrozili operáciou, mala som hemoroidy a lekárka povedala, že ak sa to ešte zhorší tak sa nevyhnem zákroku no chvalabohu k tomu nedošlo. Predpísala mi na to nejaké lieky ja som si k tomu dokúpila masť hemostop, lebo tú čo mi odporúčila ona som už skúšala a nepomáhala. Každý deň som absolovala sedavé kúpele, tie mi zmierňovali bolesť a jedla veľa vlákniny a začala som chodiť peši do práce aj z práce. Bolo to veľa premáhania, ale začalo sa mi to chvalabohu zlepšovať a po dlhšej liečbe som sa z hemoroidov vyliečila 🙂
@zuzankaolej: Záleží v akom to máš štádiu. Hemoroidy sa dajú len zmierniť, vyliečiť sa väčšinou nedajú. Nechcem ťa strašiť, ale myslim, že sa ti to vráti v tehotenstve (ak plánuješ) ja idem aj preto na operáciu. Chcem sa toho zbaviť natrvalo a plánujem mať deti, keby si to nechám ako tehotná, skapala by som. Hemostop je fajn, ale žiaden zázrak. Do roboty aj ja chodím pešo 🙂 Ak si to mala len v tom prvom štádiu, je možné, že sa ti to podarilo vyliečiť.
Tak ja uz mam tiez skoro 72 hodin od laseru. Pomaly bolest ustupuje. Odstranili mi 2 vnutorne a 2 vonkajhje hemoroidy 3. stupna. Prvych par hodin od operacie bolo OK , potom moja 'rit spoznala stredovek' navyse som si tym nejedenim pred operaciou sposobila traviace tazkosti - ked som nieco zjedla, tak som sa pozvracala alebo ma prehanalo. Vcera som z vycerpania dostala horucku ale len 37.3. Pomaly sa to zlepsuje, dni hrôzy sa mmenia na hodiny hrôzy, bolest strieda neprijemne svrbenie co znaci, ze sa rany hoja - skonstaltoval aj Dr.Dimov. Dolezite odporucanie: kto z vas ma rozsiahlejsi nalez ako ja, nechodte na jedodnovu chirurgiu. Chodte do nemocky alebo si zozente niekoho kto vam bude pichat injekcie. Ja som tu bolest vydrzala vdaka mojej mame - zdravotnicke a Almiralu a Tramalu. Operaciu odporucam, ale rozmyslite si akym sposobom.
Ahojte ja som 11 deň po klasickej operácii hemeroidov a poviem vám stale to boli hlavne ked idem na stolicu mám tam stale nejakú hrcku alebo take niečo a to ma bolí ..macam sa v dubovej. Kore a bberiem mobivenal .. Som zvedavá kedy to už bude ok ...
Ahojte ja som 11 deň po klasickej operácii hemeroidov a poviem vám stale to boli hlavne ked idem na stolicu mám tam stale nejakú hrcku alebo take niečo a to ma bolí ..macam sa v dubovej. Kore a bberiem mobivenal .. Som zvedavá kedy to už bude ok ...
@saxanita1 ahoj ja mam dnes 11. den po laseri, mna to uz neboli, pokym nejdem na WCko a po nom este asi 30min. A este mi to aj trochu krvaca. Mam z toho dost nervy, uz by som najradsej fungovala normalne. Mozem sa opytat ci uz sa stravujes ako predtym alebo stale len kase a pod.?
Baby, prosim vas dokedy po operacii vam rana pri stolici krvacala? Mne to uz skoro vobec netieklo a teraz na 11.den mi to zacalo tak, ze mi to odkvapkavalo ako ked som mala hemace. Po stolici to hned prestalo. Mam tera z dostat kramy, neviem, mozno to ma s tym spojitost. Uz ma chyta zufalstvo, bojim sa, ze sa to nezahoji.
@scorpionflower Ahoj ,chcem len tolko k tej strave ,,napr.dnes som mala zemiaky a fasirku som si dala ,,ale vecer si dam vtdy gutalax ,,,ale snazim sa jest vela ovocia a zeleniny ,,a pit vela vela vody ,,tak len tolko ,,ak k tej bolesti trosicka je to uz lepsie len to wc ale hned si idem po stolici oplachnut a idem hned sa macat v dub.kore a prejde to ,,a tak fungujem ,,,tiez len cakam kedy uz budem fungovat normalne .. 🙂 🙂 😉
@saxanita1 ahoj, prosim ta, krvaca ti to este?
@saxanita1 toto si zožeň http://www.ascsro.sk/katalog/toaletny-papier-li... v 101 to majú

@jajka78
Ahoj, robili mo tu v BA moj zubar. Aj vrtat som si tak davala a upna parada, len drahsie. Tiez ma strasne trapili zuby a ked bolest neprestavala zistil mi rontgenom