icon

Operácia hemoroidov - skúsenosti

ziarcanka
13. júl 2012

Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹

saxanita1
5. júl 2014

@scorpionflower Ahoj vies co ked musim silnejsie tlacit tak trocha ,ale inac uz nie ....

saxanita1
5. júl 2014

@danielahamar Ahoj ,,jej som nevedela ze taky toaletny je.Dakujem ti ..za radu 😉

danielahamar
5. júl 2014

@saxanita1 je super, ja síze nemám operáciu za sebou, ale od pôrodov sa mi to sem tam ukáže 😉

saxanita1
5. júl 2014

@danielahamar jej mozes byt rada ze nemusis byt operovana nato ..ja to mam uz 15 den za..a troska sa to zlepsilo ..no uvidime ...

saxanita1
7. júl 2014

@scorpionflower ahpj chcem sa ta opytat ked si operovana na hemeroidy ,,mas konecnik normalny ?? lebo ja mam okolo take uzliky vyzera to ako hemeroidy som stoho zufala kto vie ci mi este aj to nebudu musuet odstranit ja zomriem .. ☹

scorpionflower1
9. júl 2014

Neboj sa, ja to mam tiez 🙂 zevraj to tam musi byt, postupne sa ti to stiahne...ja mam zas inu otazku, ja mam pocit ako keby som ten konecnik mala taky tuhsi a drsny v tej uzlikovej casti..ja uz si nedam s tym nic robit jedine keby som tyzden nesla na zachod...

scorpionflower1
9. júl 2014

@saxanita1 : vid. odpoved vyssie

alex06
9. júl 2014

Ahojte. Ja som podstúpila operáciu hemeroidov pred 10 rokmi. Bola som normálne hospitalizovaná 4dni a operáciu mi robili v úplnej narkóze. Po prebudení ma nebolelo nič len hlava z narkózy. Po určitých hodinách prišla postupne bolesť,nemohla som sa ani pohnúť, ležala som len na boku. Chcela som ísť domov, ale dala som si poradiť od lekárov a ostala som v nemocnici. Boli veľmi milí a keď som mala veľké bolesti, dali mi hneď lieky na stlmenie. Po prepustení domov som si myslela, že už bude všetko v pohode. Mala som problém si sadnúť a kráčať, nakoľko má to bolelo. Mne vyoperovali naraz až 4 hemeroidy. Bolesť trvala asi týždeň, dala sa zniesť. Kázali mi jesť ľahku stravu / polievky/.Horšie to už bolo, keď som mala isť na záchod na stolicu, aj vtáky uchodeli keď som kričala od bolesti. Ja som myslela, že zomriem. chodila som k lekárovi každý druhý deň, nakoľko som nemohla zniesť tú bolesť pri stolici. Odporučil mi rôzne čipky, ale ani to nepomáhalo. Skúšala som aj prevarený 100% pomarančovy džús, zohriatú slivkovú vodu, ale nepomohlo. Povedal mi, že musím prvýkrát vydržať a potom to bude v pohode. Nemohla som, tak mi jedná pani povedala, aby som si pred stolicou, sadla do horúcej vody a keď príde tlak tak mám ísť na WC. Bolo to strašne, ale urobila som to a postupne každý jeden deň to bolo lepšie a lepšie, hoci bolesť bola ale už to išlo. Dajte si ale pozor je to návykové. Prežila som to. Po 5 rokoch som otehotnela a mám to znova a dokonca aj na tom istom mieste. Bola som u lekára, ale on mi neodporučil si to dať znova operovať. Dal mi detralex, kúpele z dubovej kôry a ešte nejakú mastičku. Asi dvakrát som ešte bola s tým u lekára, mňa to bolí vždy len cez zimu.Dcéra má dnes 6 rokov a ja to mám stále, naučila som sa s tým žiť. Poradím Vám davajte si pozor, aby ste nesedeli niekde na studenom, nenosiť tesné oblečenie a hlavne čo mne pomohlo noste iba bavlnené nohavičky, bez elastanu, čipky a vôbec nie tanga. Snažím sa nejesť ani štiplavé, lebo potom ma to bolelo. je potrebná každodenná stolica a hygiena.

scorpionflower1
9. júl 2014

@alex06 : ahoj, no my to tu práve zažívame, ja mám po operácii 16. deň. Dala som si to odstrániť laserom, ale tá bolesť po tom bola nehorázna. Momentálne som už celkom vpohode až na dnešný deň. Včera som si dala Zaječickú horkú vodu, aby som mala mäkkú stolicu a ráno ma z nej poriadne prehnalo, tak ma to bolelo asi dve hodiny po tom :-/ Nepamätáš sa koľko po operácii ťa to ešte bolelo?
Ja som si to dala urobiť hlavne kvôli tomu, že som ešte nerodila, robilo mi to problémy (krv) a aj môj gynekológ mi povedal, že s tým v tehotenstve budem mať veľké problémy, ak si to nedám spraviť. My to máme všetci v rodine, takže asi to mám genetické, myslím si, že sa mi to ešte v živote vráti, keď budem mať deti. Nemávam problémy so zápchou, ani tvrdou stolicou, ale aj tak beriem psyllium, pijem veľa vody a jem veľa ovocia a zeleniny. Keď som mala hemoroidy, tiež sa mi to vždy zapálilo, keď mi ostala zima alebo som si sadla na studené, bolo to nesmierne otravné, ku koncu mi to už bránilo v pohybe. Mala som to dvanásť rokov.

alex06
9. júl 2014

@scorpionflower1
mňa to bolelo asi jeden mesiac. Bolesť sa ale zlepšovala a potom to už bolo v poriadku. Mne sa hemeroidy vrátili znova počas tehotenstva, ale pri pôrode mi to nevadilo. mám to doteraz, ale tým že si dávam pozor má to nebolí / nesedím na studenom/ a čo sa týka stravy ja jem všetko okrem štipľavého. Prajem Ti skoré uzdravenie, aby ti tá bolesť už prestala a aby si nato čo najskôr zabudla. 😵

saxanita1
9. júl 2014

@scorpionflower1 vies co ja uz mam ten konecnik tiez taky ako vravis ,,je iny ,,mas pravdu no neviem co stym ,a bola si stym u dr.odkedy ta operovali ,,ja idem 18 teho na ko,,tak uvidim ,,

saxanita1
9. júl 2014

@scorpionflower1 chcem sa ta este nieco opytat ,,aj si to netieras niecim ,,,mne zakazali neviem preco ..sice.. 😕

scorpionflower1
10. júl 2014

@saxanita1: nenatieram si to nicim lebo ma to po natreti svrbelo, obcas si to natriem Avenocom, ten je vpohode, ale ked som si to zacala Proctoglyvenolom, tak ma to svrbelo a stipalo. Davam si cipky Unigel Procto na vyhojenie a sedavam dvakrat denne v dubovej kôre. Akurat teraz idem volat doktorovi a dohodnut sa na kontrole, chcem ist bud zajtra alebo v pondelok, pred tym som bola treti den po operacii.
Ja som na pochybach lebo uz mi vôbec nevidno krv, ale mam do cervena sfarbenu stolicu - neviem ci je to krv alebo som nieco pojedla. Uz ma to cele nebavi lebo stale rozmyslam ci je to uz vpohode alebo nie.

saxanita1
10. júl 2014

@scorpionflower1 presne ja som natom tak isto ,,,ja si tiez natiram s aveconom ,,ale cipky som neskusala bojim sa mam citlivy ten konecnik sa bojim ,,tiez nech uz idem na ko,, lebo ma to tiez uz nebavi takto ..ci to takto ma byt alebo ci nebudem musiet ist znova stym ist ,,odpadnem . ☹ ☹ ☹ ☹

angd2207
11. júl 2014

Ahojte.Mne prave vcera moja doktorka odporucila operaciu,lebo laserom sa to skoro kazdemu po 1-2 rokoch vrati. Ale co tu teraz citam o tych bolestiach,tak to necham tak....

saxanita1
12. júl 2014

@angd2207 neboj sa kazdy ma iný organizmus a kazdy to ináč prežíva ale záleží natom v akom štádiu je to ked sa to zachti skôr tak je menšia bolesť ..pri operácii .jja som trpela 15 r.a teraz už som 22 deň po a stale to boli ...keby som išla stym skôr nemuselo to tak bolieť .Len toľko som tí chcela ....

scorpionflower1
12. júl 2014

@saxanita1 : No mna to uz neboli vôbec, len ma to trochu svrbi, uz normalne sedim, stojim, chodim aj bez bolesti chodim na WC, ale ja zas mam iny problem, a to je krv pri stolici. Nechapem uz z coho to je, vyzera to, ze to mam vsetko zahojene, ale stale vidim nejaku krv bud na papieri alebo jednu-dve kvapky vo vode vo WCku. Po klasickej operacii je normalne, ze to boli este 5-6 tyzdnov po nej (ujo to ma klasicky operovane aj mamin kolega). Ta krv po laseri normalna podla mna nie je, zacinam sa bat, ze sa mi tam nieco spravilo (nejaka trhlina) dneska som si kvoli tomu aj dobre poplakala, nervy mi uz poriadne pracuju, zakazdym, ked idem na WCko tak si tam sadam s malou dusickou co zas bude. Tiez mam strach, ze sa mi to poriadne nezahojilo a budem musiet zas absolvovat nejaku operaciu analnej trhliny alebo coho. Trasiem sa jak osika, ale drzim sa toho, ze pokym ma to neboli a je tam jedna-dve kvapky krvi na dalsi zakrok ma nedotiahnu ani styri pary volov. Inak ked si to trochu prezeram (konecnik), tak to mam velmi cudne, ja vôbec neviem ako to ma vyzerat, ale vyzera to, ako keby som tam tie hemace furt mala.

scorpionflower1
12. júl 2014

@angd2207 : S tym laserom a navracanim sa to nie je pravda a nehovorim to preto, lebo som to absolvovala. Jediny rozdiel medzi klasickou operaciou a laserom je ten, ze pri klasike ti to rezu skalpelom a pri laseri laserovym lucom, ktory je tensi a setrnejsi, rychlejsie sa ti to teda zahoji a menej to boli, princip je inak uplne rovnaky - rezat a zašiť. Preto ani nie je logicke preco by sa ti to malo viacej vracat, ked je to laserom. Neviem aka je tvoja lekarka, ale moja mama robi v nemocnici na operackach uz 30 rokov a sama mi povedala, ze lekari su velmi tendencni (stari maju radi klasiku). Spôsobov ako odstranit hemace je vela - Gumickovanie, Hemoron, Laser, Klasika, Infracervena kolagulacia atd. kazdy si preferuje svoje. Mne bolo napr. mojou doktorokou povedane, ze po laserovej op. sa to vrati 5% operovanych. Co som sa docitala uz z viacerych zdrojov je, ze sa to vracia po gumickach a po zakroku Hemoronom (to su metody, kde sa to nereze). Zisti si to, oplati sa to. Ak to nemas velke, oplati sa porozmyslat nad tym, ze si to nemusis dat hned rezat, ale odstranit to inak (Hemoron - ked je to mensie, Hemoron sa oplati, nezvykne sa to tolko vracat). Kazdopadne by som asi byt tebou necakala (ja som cakala, nakoniec som mala hemace aj vonkajsie aj vnutorne a rovno 4) a po laseri ma to bolelo teda poriadne, ale po klasickej operacii (ktora je uz dost predpotopna a napriek tomu ti to lekarka odporuca) by ma to bolelo asi 10krat viac. Drviva väcsina lekarov nie je citliva na cudziu bolest, preto si zvaz co urobis. A keby si vazne uvazovala o zakroku a mas to väcsie, perfektna nahrada za klasiku, ktoru uz robia aj vo vela nemocniciach a uhradza to aj poisťovňa je operacia Longovou metodou.

saxanita1
13. júl 2014

@scorpionflower1 No super ze ta to uz neboli ,,ja tiez ten konecnik sa mi nepaci tiez tam mam ako keby som mala hemace,,ale bola som na chirurgii lebo som nevydrzala do 18teho pokial pride moj chirurg ,tak som isla za inym nech mi to pozrie ze sa mi to nejako nepaci ,,tak mi vravel ze to je este cerstve ale pochopitelne ,,ma este aj pozeram prstom ,skoro som odpadla od bolesti ,, ☹ no nevadi ale povedal ze sa to hoji ,a to co mam okolo konecnika ze to sa mi stiahne dnu ,aby som sa nebala ,,ale to co mam ja ,,nechapem ako sa to stiahne ,,ozaj nechapem ,ved to mam ako hemace ozaj keby som ,mala vravel este ze to sa tak 2-3 mes.bude hojit tak ma potesil fakt ,som hotova stoho ,uz chcem normalne fungovat ako normalny clovek ozaj uz ma nebavi tato bolest ,,a hlavne pri stolici ,,,,,,,

scorpionflower1
14. júl 2014

@saxanita1 : No ja idem za chirurgom az zajtra. Mne to chvalabohu prestalo aj krvacat. Mam taky pocit, ze mi velmi pomohli cipky Unigel procto a aj gel s tym istym nazvom. Ak si uz mozes dat cipok, tak ich vyskusaj, pomaha to hojeniu. Mna to este tiez trochu bolelo dnes na WC, tak sa tesim zajtra na vysetrenie :-/ bleee, dufam, ze uz naposledy. Ja ten konecnik mam tiez taky ako opisujes. Na jednej strane mam dva uzliky, ktore vyzeraju uplne ako hemoroidy a ta strana ma aj najviac bolela aj stale pobolieva. Hlavne, ze ti chirurg povedal, ze je to vporiadku. Ja si tiez neviem predstavit velmi ako sa to stiahne, ale ked to hovoria doktori, asi im treba verit. Aj mne povedal, ten moj, ked som tam bola na treti den, ze sa mi to stiahne, jedna strana sa mi uz stiahla, teda mal pravdu, ale ta druha este nie. Asi to fakt chce len pokoj na dusi a trpezlivost. 2-3 mesiace hojenia je pri klasickej operacii bezny cas (zevraj) mama mi to hovorila, robi zdravotníčku uz 30 rokov, ale to ta nebude furt takto boliet, taketo to budes mat este tak tyzden-dva a potom to uz budes len citit, ale uz budes normalne fungovat. Je to inak nenormalne ako si s tymto clovek vytrpi, otravuje to zivot. Ja idem buduci tyzden na dovolenku, tak to som este zvedava ako tam budem fungovat pri vsetkych tychto kurach co treba absolvovat kazdy den (dubova kôra, masticky, cipky, gely, psyllium...).

saxanita1
14. júl 2014

@scorpionflower1 Ahoj chcem sa opytat na tie cipky co si spominala ,,,pouzivala si ich ,,musim si ich kupit skusim este aj to 😉 diky za radu ...dufam ze si potom napiseme uz ked to budeme mat zahojene a aj sa na tom zasmejeme,,, 😉 😉 😉

jabadaba
14. júl 2014

baby prosim vas, ten Detralex je na volno ci k tomu treba predpis? Citam tuto temu a asi si idem slahnut nieco na upokojenie. Som vydesena k smrti. 😝

saxanita1
16. júl 2014

@jabadaba Detralex si mozes kupit volne ,lebo aj ked je napisany na recept tak aj tam sa cely doplaca ... 😉

saxanita1
16. júl 2014

@jabadaba Ak sa mozem opytat tiez mas problem s hemeroidmy ???

jabadaba
17. júl 2014

@saxanita1 dakujem, uz som medzitym zistila, ze je na recept a kupila som volno predajny, zlozenim takmer rovnaky Mobiven. Uvidim. Hej, zial, tehotenstva si vyziadali svoju dan. 😖 😠

saxanita1
17. júl 2014

@jabadaba mobivenal som užívala aj ja ale lepší je detralex ..hoci je drahší .. 😉

jabadaba
17. júl 2014

@saxanita1 hm, ale zlozenim su rovnake.

saxanita1
18. júl 2014

@jabadaba su ,ale Detralex je lepsi aspon mne lepsie pomahal a aj pomaha ,,,mozno to zalezi aj na organizme alebo v akom stadiu su tie hemace ,,,

saxanita1
19. júl 2014

@scorpionflower1 Ahoj bola si na tej kontrole co ti vravel dr.ako to vyzera ,,dobre je to ..a co tie uzliky ..

scorpionflower1
20. júl 2014

@saxanita1 Ahoj, bola som, mne to pozrel len zvonka a povedal, ze ani nevyzera, ze to mam operovane :-O takze asi to ma naozaj takto vyzerat, ale mne sa to postupne stahuje dovnutra. Stale mam vsak problem s tou krvou, ked mam trochu tuhu stolicu, tak vidim stale nejaku krv (asi dve kvapky, ale predsa), povedal mi, ze to moze takto trvat aj dva mesiace a ze to sa musi zahojit. Mam vraj prist, keby ma to dlho neprechadzalo. Boliet ma to uz dlho neboli, len ta krv ma stale trapi. K pecivu nemozem ani privonat, prevazne mozem len ovocie, zeleninu, kuracie mäso, ryby, jogurty a litre vody. Nuz co...aspon sa naucim jest zdravo, len mam za tyzden cestovat na dovolenku a potom nastupujem do novej roboty, tak to som zvedava ako to jedenie budem zvladat. Dufam, ze sa to naozaj uz zahoji lebo furt idem nestastna rano z WCka a uz ma to teda nebavi. Ty sa mas ako? Tie cipky sa volaju Unigel procto (vyraba to firma Apotex) je aj gel aj cipky tej istej znacky, vyskusaj to, je to dobre. Tych cipkov je tam len 5, mne doktor kazal dva denne zo zaciatku, takze si kup aj dve balenia, teraz mi povedal, ze na noc jeden a postupne uz len jeden za dva dni.