icon

Operácia hemoroidov - skúsenosti

ziarcanka
13. júl 2012

Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹

janicaopica
5. apr 2015

@mokon lebo dlhé vysedávanie na záchode tiež spôsobuje hemoroidy

janicaopica
5. apr 2015

@talkung tak to je super ze ti je lepsie, za chvilu nebudes ani vediet ze si na nejakej operacii bol a budes mat navzdy pokoj, zavidim 🙂

mokon
5. apr 2015

@janicaopica a ja tam chodím odreagovať sa a čítať:(

talkung
6. apr 2015

@mokon
Tak s tym rychlo vo svojom vlastnom zaujme skonči. Ver mi, viem co hovorim. Vysedavanie a citanie na zachode povazujem za hlavnu pricinu svojich problemov s hemoroidmi. Pri sedeni a citani stale aj ked len trochu tlacis na zvierac a postupne pomalicky si vytlacas hemoroidy von. Je to pomaly a dlhodoby proces, takze na tom nevidis nic nebezpecne, ale urcite je to tak. Najhorsie je ze si to clovek uvedomi, az ked je neskoro. Mozno ti to bude pripadat radikalne, ale ani sede pri stolici nie je dobre. Najlepsie je cupiet a rychlo urobit co treba a umyt sa.

mokon
6. apr 2015

@talkung dakujem, knihy som uz prestahovala, toto som fakt netusila

scorpionflower1
15. apr 2015

Ahojte, ja som sem pisala pred casom, konkretne v juli minuly rok. Operoval ma doktor Dimov v Bratislave, mala som 4 hemoroidy 3 stupna. Bolo to velmi tazke jedla som strasne vela analgetik, ved to asi vsetci poznate. No problemy bohuzial neprestali, hemoroidy sice nemam, ale mam ranu (fissuru) v konecniku, ktora sa mi spravila po operacii neviem sa toho zbavit, trochu sa to zahoji, potom to zas praskne a stale dookola. Bojim sa, ze budem musiet ist na dalsiu operaciu :-/ PS: Ak to mate v takom stadiu ako ja nedavajte si to robit ambulantne ani laserom a urcite nie v Chirkoze, je to drahe a nestoji to vôbec za to.Uz by som tam nesla, ked mi ta fissura bude robit problemy, tak pojdem inemu doktorovi.

cmurko451
27. sep 2015

Ahojte, chcela by som sa opýtať či mi neviete poradiť kde v Košiciach , či v Prešove sa dá operovať hemeroidy prístrojom Hemoron.

Ďakujem

petrajakub
3. nov 2015

Čaute, som po operácii hemoroidov laserom asi 2týždne, štyry vnútorné a dva vonkajšie. Samotný zákrok moc nebolí len tie injekcie okolo konečníka sú dosť nepríjemné, po zákroku to nebolí ešte asi 4hodiny a potom nastane peklo. Mám za sebou dva pôrody ale takto ma ešte nič nebolelo. Pri prvej stolici je to najhorsie ale ani tie ostatné niesú žiadna sláva, prvé dva týždne to bolelo veľmi a až teraz bolesť pomaly ustupuje. Neviem, či by som ešte na takú operáciu šla, keď už viem, čo ma čaká. Asi nie. Držím všetkým palce, čo to chcú podstúpiť alebo nemajú už inú možnosť.

Petra

emuskaaa
25. nov 2015

Ahojte som nova mam tiez ten problem no vyslo mi to este len vcera ale boli to dost ...zatlacanie nepomaha davam si tabletky a masticku ak by som chcela dat odstranit kam s tym mam ist za obvodnou alebo ?

janicaopica
25. nov 2015

@emuskaaa Ahoj, davaj si detralex ,ja ho beriem uz 5 rokov kvoli tomu a vseliake maste. niekedy mam aj mesiac klud, niekedy ma to boli aj tri dni, ale pri kazdej stolici mi vyjdu von. Potom sa umyjem teplou vodou a po par hodinach sa same zatlacia,ale staci dalsia stolica, a su vonku ☹ ale operaciu zatial odkladam, kedze je to "brutal". Ak by si chcela ist na operaciu,tak chod k obvodnej,posle ta na chirirgiu alebo do nemocky,podla toho kde byvas a kto sa tomu u vas venuje. U nas je aj sukromna chirurgicka,ktorejmozem ist bez vymenneho listka,tak ja som bola tak.

janicaopica
25. nov 2015

@emuskaaa myslim len tak na vysetreni,nech sa mipozrie,kolky mam stupen a vysvetlila tu operaciu,ale zatial nejdem

dinosaurus69
5. dec 2015

Malo by nás zaujímať v súvislosti s ochorením tých našich ritných otvorov. http://www.ezoshop.sk/index.php?route=product/s...

phillippa
17. dec 2015

@cmurko451 ahoj dopatrala si sa odpovede ? ja to tiez hladam a neviem najst prosim napis ak vies vdaka

sapper68
28. apr 2016

Mal som hemoroidy III.st von/vn a tak som sa rozhodol (aj napriek mnohym negativnym skusenostiam od ludi, ktorym sa to vratilo) pre laserovku v KE. Dokopat sa k tomu nebolo lahke, ale nakoniec psycho mi predpisal Frontin a s nim to bolo v pohodke. (len na noc).

Ten priebeh v nemocnici bol taky, ako to opisuju ludia len nedal som si spinalku ale celkovu anestezu a nelutujem. A teraz k tomu, coho sme sa tak vsetci bali a bojime a to su tie prve stolice, ktore na nas pridu po prepusteni. Hladal som na webe, ako si zmiernit bolest a nasiel som nieco v USA. Po laserovke odporucaju ludom kupit si tzv. Sitz bath, polozit na misu, napustit velmi teplou vodou a min. prvu stolicu vykonat do teplej vody. Je znamo, ze tepla/horuca voda zmiernuje bolest.

Nakolko som take zariadenie nemal, len lavor alebo vanu, tak som si musel s tym vystacit. A nelutujem. Prve tri som robil do veeelmi teplej vody a ta bolest bola na stupnici 1-10 asi 3-4. Neviem, aka by bola bez vody. Jasne, ze stravu som mal tekutu a psyllium rano a vecer, takze to islo von lahsie. Po stolici napustit vanu teplou vodu a tak 20 min. si polezat, aby tu po-bolest este voda vytahala.
A teraz este preco sa to u nas po laserovke ludom vracia (co vam lekari nepovedia). Zalezi na hlbke, ako to mate tam dole vsetko ulozene. Pri nasej slovenskej laserovke sa musia dodrziavat norma na hlbku vyrezu/vypalu a ta v mnohych pripadoch nie je dostatocna. Osobne si si myslim, ze u mladsich je to lepsie ako u strednych resp. starsich. Takze, kto ma stastie, tak sa mu to nevratie, ostatni bohuzial. Paradoxne v USA co som otvoril prvu stranku laser. Centra (laserhemorrhoids.com), tak som zostal zaskoceny: 3000 operacii hemoroidov, 99% uspesnost!!! Pouzivaju nejaku najnovsiu technologiu s CO2 laserom. A to tam pridete , operacia a po par hodinoch idete do domaceho osetrovania. U nas pravdepodobne sa operuje stale tym istym uz xxx rokov. (je to ako u laser. operacie oci: ta prva klasicka ma tyzden bolesti; ta najnovsia 99% bez bolesti – manzelka na nej bola v marci v Ostrave – btw. o polovicu lacnejsia nez na Slovensku). Takze aj ako sa mozu snazit doktori, jednoducho sa to neda urobit dokladne ako pri klasike, kde sa to do hlbky vyreze. Skoda, ze ten system v zdravotnictve dava peniaze niekde inde a nie tam, kde by to s novymi technologiami ulahcovalo este viac zmiernit problem ludi. Ale snad aj k nam to raz pride…

Drzim vsetkym palce lebo ten hemo defekt strasne strpcuje ludom zivot. A mne nezostava nic len sa modlit, aby sa to nevratilo … a dodrziavat urcitu zivotospravu, hoc ta toho stejne nemoze vela zarucit.

karol_bobor
5. jún 2016

Ahoj, kedze som pred operaciou zhanal vsetky mozne informacie a skusenosti, tak sa s vami podelim o moje. Prave som prisiel domov z nemocnice.
Mal som hemoroidy 2-3 stupna, co mi potvrdili aj na predoperacnom vysetreni - kolonoskopii. To sa da prezit. 3 dni hladovka a potom 20 minutova sonda do utrob creva 🙂 Nie je to radost, ale nejak extra to neboli. Na zaklade vysledkov napalnovana operacia v Nitre na chirurgii. V stredu som mal operaciu. Vzhladom k typom hemoroidov doktor rozhodol pre Lungovu metodu, ktora sa robi takto:

karol_bobor
5. jún 2016

linku pridam neskor 🙂 z telefonu sa mi to neda 🙂
Pocas operacie som mal umrtvenu len spodnu cast tela, v sebe nejake oblbovaky, ale pocul som a vnimal som, takze samotny zasah trval asi 20 minut. Potom relax na pooperacnej sale a potom sup na izbu. Do 4 hodin mi precitla spodna cast tela a zacal som citit uz aj bolest. Do infuzii mi pridavali nejake utlmovaky, ale aj tak som prvu noc moc nenaspal. Bolelo ale katastrofa to nebola. Druhy den som uz mohol aspon chodit, ale kedze som este stale nemohol ani pit a mal som len infuzie a utlmovaky, tak cely den nebola ziadna slava. Oblbnuty som ho prelezal a tesil sa na treti den, ked som mohol uz pit. Treti den uz bol uplne iny level. Vyrazne lepsie. Stale som citil bolest ale uz som si nedaval ani nic pichat proti bolesti. Bol som uz aj par hodin vonku. Parada. Stvrty den som uz dostal jest, vybrali mi hadicky na infuzie z ruky - to uz bolo uplne super. Bolest mierna stale je ale bez problemov sa da bez tabletiek. Dnes je piaty den. Pustili ma domov. Stolicu som este stale namal, jem uz cokolvek, ale este sa len plnim. Stale mierna bolest ale v pohodicke. Uvidime ako bude prebiehat prvy pobyt na WC.

janicaopica
5. jún 2016

@karol_bobor super, ze to mate za sebou. citala som o Lungovej metode, ze je najmenej bolestiva, lebo sa operuje a reze az 4 cm nad konecnikom, teda nie v tych najcitlivejsich miestach 🙂 ja som sa este stale neodhodlala na operaciu, lebo zvazovala som aj tuto, ale citala som vedl. ucinky, ze moze nastat gangrena a smrt (to samozrejme v uplne minimalnom percente, ale uz mi to vrta hlavou ☹ ) a ja som planovala a planujem ist na operaciu metodou RFITTH co sa operuje v Banovciach nad Bebravou, ale kedze som nenasla ziadne skusenosti niekoho, kto by na tom bol, este stale trpim... niekedy viac, niekedy menej, niekedy vobec, ale viem, ze ma to caka... tak super, ze to mate za sebou a ze ziadne hrozne bolesti, inspirovali ste ma, ze budem uvazovat aj nad touto metodou 🙂 prajem vsetko dobre, a dajte vediet ake to bolo prvykrat na WC... drzim palce, aby to bolo bez bolesti 🙂

elamala
5. jún 2016

@scorpionflower1 Mila pani.Pisete ze hemoroidy su odstranene,takze pan doktor odviedol odborne svoju pracu. Fissura iniciálny faktor vzniku je považovaná
trauma počas pasáže tuhej stolice.
Najnovšie práce poukazujú na vplyv abnormality
v oblasti interného análneho sfinkteru.
Najčastejšou abnormalitou je hypertonus a hypertrofia
vnútorného análneho sfinkteru, ktoré
vedú k zvýšeniu pokojového tlaku (2). Zadná
análna komisúra je najhoršie prekrvenou čas-
ťou análneho kanála. Práve kombinácia vysokého
tlaku zvierača a malého prekrvenia zadnej
komisúry, ktorá spôsobuje ischémiu sliznice,
vytvára predpoklady na vznik trhliny. Pohyby
čreva sú sprevádzané bolesťou a sliznica je porušená
prechádzajúcou stolicou. Vnútorný zvierač
pri prechode stolice spazmuje. Tieto fakty
spôsobujú to, že samotné spazmy sú bolestivé
a spazmus sám spôsobuje zníženie krvného
zásobenia zadnej komisúry konečníka, čo vedie
k nezhojeniu trhliny konečníka.

scorpionflower1
5. jún 2016

@elamala : Neviem či ste teraz chceli ukázať, že poznáte cudzie lekárske termíny alebo o čo vám konkrétne ide, ale ja viem o čom hovorím, čosi som už aj ja o tom prečítala a cudzích slov sa tiež nebojím, akurát, že nepotrebujem svoju slovnú zásobu predvádzať na fóre pre laikov - spazmus nemám - povedal mi to totižto sám doktor, keď som u neho bola s tou trhlinou na kontrolu . Trhlina sa mi nakoniec zahojila, po roku, na dovolenke pri mori, (bez rozťahovania sfinktera) sem-tam sa ešte objaví, ale za týždeň je preč. Takže, milá pani, myslím, že ak poznáte problematiku, tak asi viete aj to, že síce väčšina, ale nie každá fisúra vzniká vďaka hypertonusu vnútorného análneho sfinktera. Doktora neobviňujem z ničoho, akurát by som si tie hemoroidy dala operovať inak, jednoducho sa to lejzrom na súkromnej klinike bez hospitalizácie pre mňa skutočne nevyplatilo.

leginca
Autor odpoveď zmazal
karol_bobor
11. jún 2016

@leginca Ahoj, ano, operoval ma p. Doc. Korcek a klobuk dolu. Este raz mu touto formou dakujem.

karol_bobor
11. jún 2016

@karol_bobor Este som slubil, ze sa podelim o skusenosti. Mam jeden a pol tyzdna po operacii Lungovou metodou. Na zachode som bol prvy krat 6 dni po operaci (3-4 dni po prvom jedle). Nebudem klamat. Boli to. A boli to stale pri stolici. Intenzivna bolest trva asi hodinu po. Ibalgin som nikdy nejedaval. Teraz denne 🙂 Ale ja zas na rozdiel od predchadzajuceho prispevku, ktory som tu cital nelutujem. Verim ze bolest pominie a bude vsetko OK. Ak by som na operacii nebolo, tak by som len cakal kedy zas pride nejaky zapal, pri ktorom sa ta bolest da porovnat s touto pooperacnou.

leginca
Autor odpoveď zmazal
mariazitvova
26. júl 2016

Ahoj vsetci. Ja som 8 dno po operacii. Klasicka v narkoze. Mna to chytilo tu v nemecku a dost trpim ☹ rourezana a pozasivana cez celu hradzu☹ vcera vecer sme boli na pohotovosti lebo my to hnisa ci co roby a smrdi to.. To zositie ma reze strasne. A viete co? Tak kukali po nas ze mame ist kto ma operoval za tym.. Ale tam pohotovost nefunguje. Tak neradi sa na to pozreli a to vysetrenie! Tak to ma potrapili riadne.. Takze dnes sa objednavam k operaterke lebo 3- tieho mozem a chcem ist do prace. 2 tyzdne pn my dali ..Mal niekto hnisave vylucky po operacii?? Dakujem.. A aj ked po operacii nie vzdy vsetko ruzove aj tak som rada ze to mam za sebou. Mala som 4- te stadium a krvacanie na vlozky.. Dlho a casto plus bolesti..

janicaopica
26. júl 2016

@mariazitvova juj, tak ti nezavidim. nech sa rychlo uzdravis, a prejdu bolesti konecne... neporadim tis tym co ta trapi, to asi fakt len operater... len sa chcem spytat, v Nemecku nemaju nejake modernejsie metody odstranenia? ci ti navrhli lekari len klasicku operaciu. lebo ta sa u nas robi teraz len ked uz neni inej moznosti (setrnejsia a menej bolestiva je Longova metoda, metoda RFITTH,... laser...). Nezistovala si si vopred o inych metodach?

leginca
Autor odpoveď zmazal
mariazitvova
28. júl 2016

No ludia maju o nemecku mylne predstavy.myslim tym ze vsetko laserom sa roby a tak.ked ides k lekarovy a nevies rec tak kym sama nepoziadas nenavrhnu.ono tu sa plati za extra.ale zas co sa tyka prostredia a konkretne osetrujuceho lekara ku komu patris starostlivost je na vysokej urovni.napriklad pri vysetreni maju taku stenu kde mas jednorazove nohavicky s razporkom vzadu a mas sukromie sa pripravit.oni su ludsky k tvojmu telu pristupuju individualne.problem bol ze som isla na pohotovost inde.tam kde ma operovali su len do 17- tej..tu neodporucaju masticky a kupele a tak na rany takehoto typu..max.ibuprofeinum aj tie ti daju na tyzden..vraj zmiernia priznaky masticky a kupele ale predlzia hojenie .som druhy tyzden po aj som bola u operaterky ma ukludnila ze je to normalne a individualne..po krvacani musi hnis a tak sa vylucovat.kazdu chvilu sprchovat o ostatne sa postara telo.na slovensku 4-6 tyzdnov pn po takomto zakroku ja asi 3- tieho mozem nastupit..a mam dost hekticku a narocnu robotu vo velkej kuchyni..zlakli sme sa naozaj to vyzeralo zle.dakujem za podporu ste zlate 🙂

janicaopica
28. júl 2016

Tak super, nech sa ti to rychlo cele zahoji a budes mat uz konecne klud 🙂 Mna to este len niekedy caka, este som sa neodhodlala na operaciu ☹

verka277
27. sep 2016

@talkung môžem sa spýtať,akou metódou vám ich odstraňovali??Mňa dnes čaká vyšetrenie a potom mi dr.povie čo ďalej.Mala som vždy problémy so stolicou,ale počas tehotenstva sa to iba zhoršilo a vyšlo dosť von.Mam to určite vonku tak cca 1,5-2 cm.Nekrvaca,neboli,len po stolici mierne stipe a svrbí.Je mi to nepríjemné,tak preto tam idem.Len vyšetrenie má bude stáť 50€,ale tak kašlať na to.Chcem sa toho čím skôr zbaviť,ale aj sa toho bojím.

karol_bobor
27. sep 2016

@verka277 Lungovou metodou. Tu je popis http://www.wikiskripta.eu/index.php/Longova_metoda Dnes uz ani neviem, ze som bol na opracii ;)