Operácia krčnej chrbtice - moja skúsenosť
MOJE SKUSENOSTI S OPERACIOU KRČNEJ CHRBTICE
(neurochirurgická klinika Košice - skvelý odborníci)
- momentálne som 18. deň po operácii. Pred operaciou a takto rozsiahlou, ako som ju absolvova som nenašla takmer žiadne info na nete. A čo som našla, ma skôr vystrašilo, tak som aj to hľadanie na nete vzdala .... Tak možno niekomu pomôžem sa zabaviť strachu a mať info "z 1. ruky".
► príznaky: obdobné ako má každý druhý človek, ktorý takmer 8 hodín sedí pri PC .... bolesť krčnej chrbtice, občas hlava. Uplne super som reagovala na analgetiká (flector, nimesil, orammelox). Vzala a o chvíľu ma nič nebolela. takto to bolo možno aj 10 rokov.
► diagnostika: prišla doba, kedy takmer 3 mesiace som nereagovala na analgetika. Moj život bol "ako v bubline". Mala som pocit, že som non-stop pripita , ako keby sa ku mne hlasy nedostavali .... Neurologicka ma poslala na MR. MR ukazalo degenerativne zmeny v oblasti krčnej chrbtice a zučenie miechoveho kanala (stenoza) na 6 mm , čo už vtedy bola kritická hodnota.
Operáciu som stále odmietala.
Tak sme sa dohodli na 6 mesačnom pozorovaní - počas tých 6 mesiacov som pravidelne chodila k fyzioterapeutovi.
Kontrolne MR dopadlo viac než zle. Napriek mojej snahe .... stenoza pokročila na 5 mm (progres 1mm - čo bolo za 6 mesiacov veľmi veľa ) a okrem toho dosť veľký progres v útlaku miechy a nervov. Vysledky boli tak zle, že kto ma nevidel - tipoval, že sú to výsledky človeka na "vozíku".
Tak sa rozhodlo o operacii.
► OPERÁCIA: Podstúpila som ďalšie predoperačné vyšetrenia. Všetky funčné vyšetrenia (funkčná diagnostika) ukazovali ako keby mi absolutne nič nebolo. Nikde nič zablokovane, nikde nič ma neťahalo do strany, nič mi netŕplo, nebolo ochrnuté, fungovala aj jemná motorika ....
CT ukázalo veľmi skalcifikované miesta.
Záver bol: operovať a meniť: 3 platničky (C4-C7), 2 stavce a nasadiť na prednú stranu krčnej chrbtice dlahu
Uff .... veľka operácia, ktorá mohla dopadnuť hocijako. Asi som si dostatočne neuvedomovala rozsah operacie. Resp. aj uvedomovala, ale som naprosto doverovala lekarom.
Operovali ma 190 min. Po operacii som sa zobudila bez problemov a bolesti nejake veľké, neznesiteľné som nemala. všetko bolo v rámci normy. Hneď na 2. deň ma odniesli aj s posteľou na CT a až keď sa presvedčili, že mám "všetky nové súčiastky" tak, ako ich mám mať, ma postavili na nohy. Potom prišla sestrička z reha, aby mi ukázala "cviky". Bolo to "ako z rýchlika" . Takže sa snažte si zapamatať, čo Vám ukazuje. (ale v princípe - hýbte rukami, ale to sa ani cvicením nedá nazvat - velmi jemný, plynulý pohyb - ako keby "plávanie víly vzduchom"). Skutočná reha bude až neskôr.
Operovaná som bola vo stredu, v sobotu som šla domov.
Hneď na operačnej sále mi nasadili nákrčník. Mala som nákrčník, ktorý mi predpísala neurologička (bola som si ho dať robiť na mieru v Orto Pro v KE ). Ale pozor - na nákrčník máte nárok 1 x za 2 roky. Ja som si pred operáciou ešte zašla do výdajne zdravotníckych pomôcok a tam som si kúpila ešte 2 rôzne nákrčníky (ceny cca 6 - 15 eur) . Nakoniec doktor použil nákrčník, čo som mala robený.
Tie "hotove" mne osobne absolutne nesadli. A keďže s nákrčníkom budem fungovať dlhšie - po príchode domov som vyslala našich, aby mi išli dať vyrobiť ešte jeden identický nákrčník (cena: 35 eur).
Na 1. kontrolu po operácií idem 4.11. (vtedy mi znova budú pod RTG premeriavať, či všetky nové súčiastky ostali na svojom mieste) - do vtedy musím non-stop byť s nákrčníkom. Môžem si ho dať dole len keď ležím na rovnom (pozor - nespím, len odpočívam). Robím to cca na 1 hodku denne, aby som ranu "vyvenčila" 😃 . Na nákrčník som si zvykla (ináč bála som sa veľmi ako si zvyknem to mať non-stop na krku, teraz si neviem predstaviť byť bez neho .... mám pocit, že ak ho dám dole, odpadne mi hlava 😃 )
► MOJE SUBJEKTÍVNE PO OPERÁCII:
- bolesť nemám absolútne žiadnu (resp. veľmi slabú, čo sa dá vydržať). Dokonca som bez liekov proti bolesti.
- Lieky, ktoré som doposiaľ užívala proti bolesti už nebudem môcť. Iba paracetamol a novalgin.
- cca 1. týdeň som mala problémy s tlakom hore ako je kľúčna kosť. Bolo mi povedané, že je to preto, lebo mi museli pri operácii pripevniť ruky k stehnám, aby ramená netienili operácii. Po týždni sa to stratilo. Nebolo to hrozné, dalo sa vydržať.
- prehltanie: od 1. dňa som s tým mala problém. Ako keby som mala angínu (nie, nebolo to intubáciou, bolo to tou operáciou). Bolelo ma prehltnuť každý glg vody a aj vlastné sliny. Momentálne som 18. deň po a tieto problémy síce ešte sú, ale zlepšenie je možno o 80 % oproti začiatku.
- na 2. deň po operácii som vstala a normálne chodila
- cca po 5 dňoch som bola schopná navariť komplet obed (nebola som nútena, chcela som, lebo mi bolo dlho nič nerobiť)
- ranu mám na prednej strane krku - takú malú cca 5 cm (celá operácia sa robila pod mikroskopom)
- tým, že mám dlahu, zatiaľ sa snažím nezohýňať hlavu, ale mám tendenciu, radsej sa preklonit a nechť krčnú chrbticu narovnanú
- s dlahou nebudem môcť zakloniť hlavu (problém bude napr. pri zubárovi, kaderníčke .... ), predkloniť hlavu budem môcť cca na 60 % - takže tiež nie naplno tak, ako zdravý človek, do strán krútiť hlavou môžem (asi tiež tak na 60 %)
► RADA:
- keď pojdete do nemocnice - vezmite si vodu minerálna buď so "sosáčikom" alebo dlhú slamku
- odporúčam aj pre dámy - pyžamový kabátik na gombiky (keďže máte hadičku na dreň z krku - pokiaľ ju máte, neoblečá vám tričko, takže budete holá pod paplonom)
Ak by ste mali akékoľvek otázky a budem Vám vedieť odpovedať, odpoviem.
☼ NEBOJTE - BUDE DOBRE ! ☼
@jana_z_kosic vela zdravia zelam.
Urcite tento clanok niekomu pomoze.
Mna zarazila jedna vec-mas cca 5 cm dierku a pri tom ti menili i stavce.
Neviem si predstavit,ako to cez tak maly otvor urobili.ale tak,to ma len tak zaujalo😊
@jana_z_kosic mna by zaujimalo, ako si sa k takej diagnoze dopracovala. A co mozeme urobit preto, aby sme s krcnou chrbticou problemy nemali. Dakujem.
A skore a uspesne zotavenie zelam❤️
Prevencia a cvičenie je základ.
ahojko dakujem za clanok velmi mi pomohol. ja som bola pred 1,5r. na operacii krizovej casti hoci len vytecenej platnicky tlaciacej na miechu ale stacilo mi. nohu si necitim este teraz. tiez to prebiehalo podobne. na izbe so mnou lezala pani ktorej robili krcnu chrbticu. prave riesim tiez so sebou krcnu. akurat ze u mna je necitlivost ruky, zavraty, pocit na odpadnutie a ukrutne bolesti hlavy, tiez som na liekoch ale su chvile kedy to nedavam. a to mam vysunutu len 1 platnicku tusim na 3-4mm. asi som uz precitlivela zo vsetkeho. obdivujem ta ako si to zvladala vydrzat tie roky. prajem ti dobru rekoncalescenciu a vratenie sa aspon ako tak do normalneho zivota
@osky cela operacie sa robila pod mikroskopom
@natinka86 cvicit som cvicila, za mladi som aktivne cvicila gymnastiku. Rozhybana som bola totalne. Preto asi som nemala ziadne problemy co sa tykalo hybnosti. A pravdepodobne aj to, ze momentalne nemam problem s hybnostou prameni z toho, ze som "rozhybana".
Problem bola dedicna predispozicia a sedave zamestnanie (8 hod pred PC) , blba poloha hlavy pri sede pred PC (hlava v predklone).
@jana_z_kosic hypermobilita ☹ moj problem a tiez gymnastika v detstve...
@jana_z_kosic dnes má kopec ľudí sedavé zamestnanie, ja tiež 8 hodín denne za pc, ale asi ako píšeš ty aj @kacena4, problém bude okrem sedavého zamestnania aj inde.
Mila Janka. Pisem Vam s obavami, ktore mam odo dna, ked mi povedsli ze musim podstupit op krcnej chrbtice. Caka ma to 11.1.2021. V Kosiciach. Velmi sa bojim, vzhladom na to, ze mam 75 rokov. Neviem vobec co ma caka a bladtne ami velmi nevhcem, hlavne sa bojim ako to bude po prebudemi, ak vobec. Neviem ani co sa vas mam prv opytat, lebo otazok je vela. 😊 Napiste mi prosim, co je z praktickej stranky nutne si priravit okrem tej pyzamy s gombikmi. Lekar, ktory ma bude operovat sa prakticky so mnou stretne asi az na op stole. Bola som unho na konzultacii a to je vsetko. Prijimal vas lekar co vas operoval? Poistaral sa o vas bejskym spisobim aj potom? Ked mi napadnu otazky mozem sa vam edte ozvat? Mam z op velkky stres aj prrto, ze je pandemia a zatial.moju op mik nezrusil tak zajtra idem ba predoperacne
@ejkuska Nebojte sa. Tu v KE na neurochirurgii su skutocne velki odbornici. Prijimal ma doktor, ktory bol na prijme (nie operater). Pred operaciou prisiel ku mne a vysvetlil mi vsetko. Aj preto,lebo som bola prijata v pondelok a mala som byt operovana v utorok. Lenze vysledky, ktore som so sebou doniesla potvrdili rozsiahlost mojej operacie a preto ma z casoveho hladiska prelozili na stredu. Takze ano - prisiel za mnou este v pondelok a vysvetlil mi preco musim ist az v stredu.
Na oddeleni bolo vela ludi z celeho kraja a kazdy velmi chvalil doktorov. Mňa konkretne operoval MUDr. Pataky a MUDr. Lacko . ) Ja som bola operovana na "poslednu chvilu" pred uzáverou. V sobotu ma pustali domov a v pondelok rusili planovane operacie z dovodu korony. Takze uz ked som tam bola, boli prisne podmienky. Pred kazdou izbou je dezinfekcny prostriedok a doktori nevojdu dnu bez toho, aby si dezinfikovali ruky.
Mala som uplne rovnake pocity ako Vy. Nevedela som co bude, ci budem vladat nieco robit. Ci nebudem mat bolesti. Obavy boli uplne zbytocne. Hned v den operacie som prespala.
vezmite si hlavne nejaky "podbradnik" - lebo 2. den budete lezat a oni Vam donesu jedlo a poleziacky budete jest. Tiez nejaku slamku alebo flasku na pitie s takym sosáčikom (minerálky tak predávajú), aby ste v leže mohla pit.
A čo sa týka pyžama - najlepsie je pyzamový kabátik na gomgíky. Lebo po operácii máte z krku vyvedený kateter a tak ani tričko ani nočná košela , lebo cez hlavu to nedate. Ja som nemala a tak som 2 dni bola hola. Toto bolo trochu neprijemne.
Ak Vas nieco napadne - pytajte sa kludne.
@jana_z_kosic dakujem, Janka. Velmi ste na pobzbudilii
Aj mna bude operovst dr. Pataky. Ako je to s umyvanim po op? Pomoze niekto? A mali ste aj kateter na odchod mocu? Toho sa tiez bojim. Su tam dobri ludia sestry?
Doma po op ste sa dokazali obriadit sama, slebo ste potrebovali pomoc? Ja som totiz sama. Stravu si obstaram cez donasku. Tesim sa, ze sa ctite dobre a ze sa to dalo prezit. Zelam vam, aby ste mali kazdy den lepsi. Este raz dakujem.❤
Dr. Pataky je skvely ! Ste vo vybornych rukach. Mala som so sebou maly uteracik. Po operacii som poprosila sestru, aby mi ho namocila - tym som si umyla tvar, ruky.
V stredu ma operovali, v stvrtok k veceru som uz stala. Takze som aj do kupelni isla a umyla sa. Nie, kateter som nemala. Ked bolo treba, dostala som misu. Doma bez problemu som sa vedela sama obriadit. Pomalicky len lahnut a vstat cez bok a dobre je, ak lezite niekde, kde mate nejaky uchyt ze sa viete trosku pohnut v posteli (napr. ja som spala v obyvacke na gauci , mam ho pohodlny a siroky, a prichytila som sa za operadlo). Len si zavolajte niekoho, kto pre Vas pride a pomoze Vam s vecami. A urcite domov autom alebo sanitkou. Nebudete moct dvihat tazke veci.
@jana_z_kosic Vdaka Janicka. Neviem, cii sa moja op neodlozi, vzhladom na covid situaciu. Vsade citam, ze sa neoperuje. Neviem, ci tam mam volat, alebo sa.pripravovat. Ked som bola na predoperacne vysetrenie, lekar intenista mi povedal, ze zbytocne, lebo sa nikde neoperuje iba urgentne, ale vysetremie mam. V piatok by som mala ist na PCR test a v pondelok rano na kliniku. Tak uvidim. Dam vam vediet. Mozno.mi napadmu nejake otazky. Velmi.mi pomohla diskusia s vami. Vazim si, ze ste odpisali. Srdecne Vas zdravim a dakujem. Eva
@ejkuska Drzim velmi palce a potom piste, ako ste to zvladli a uvidite, ze napisete, ze to bola "malina".
Dakujem
@jana_z_kosic Dobry vecer Janka. V pondelok teda nastupujem, ak bufe pcr test negst.V utorok op. Este sa chcem spytat, ci pan doktor vo vas operoval po op bol potom za vami na izbe alebo ste boli za nim, ci s vami o tom este hovoril, ci nieco poradil , prip.ci a kde sa ho da najst. A este sa chcem opytat, kedy a kde sa potom vyberaju stehy. Dakujem
Ja som mala stehy, co sa samovstrebali. Ano - po operacii som este hovorila s dr., lebo bol aj na vizite a bol v sluzbe, ked ma prepustali domov. Sestricky Vam daju teke poucenie, co robit. Pre mna najhorsie bolo, ze cca 3 tyzdne som si nevedela umyt hlavu, aby na ranu mi neprisla voda. Takze len suchym samponom som si ju "umyvala" (zaklonit hlavu nebudete vediet).
A potom budete chodit do nemocnice k nemu na pooperacne kontroly. Raz za mesiac, kde Vam povie co a ako. Po mesiaci je treba zacat s rehabilitaciou, co je dost problem v tomto stave. Vacsina rehabilitacii je zatvorenych. Ja chodim do Procare (som ich klientka - ale zvonku neberu). Kamoska co je tiez po operacii sa nevie dostat na reha.
Po operacii pride za Vami na izbu rehabilitacna sestra a ukaze Vam co mate ten 1. mesiac doma cvicit. Ukaze Vam to "ako z rychlika". Ja som si to vobec nezapamatala a to bola chyba. Tak sa snazte to zapamatat, pripadne ju poproste nech to prejde s Vami pomalsie. Lebo rehabilitacia je velmi dolezita. Vlastne ten 1. mesiac to ani nie je rehabilitacia, ale len take pohyby na prekrvenie ruk.
@jana_z_kosic Dakujem Janka. Pcr test.m negat
Takze v pondelok idem rano
Neviem na kolku treba prist. Povrdali ze rano. staci tsk o 8.00? Maju tam pristup na internet? Inak aj ja som klient pro care. Tam je dobra rehab. Pekny vikend zelam.
@ejkuska dobry den Janka. Operovali ma 14.1. Vo stvrtok a v sobotu na obed ma prepustili. Cakala som horsie, ale nebolo to az take tragicke. Mam len otazku, ci ste si ranu preväzovali alebo ci netreba? Dali mi do zasoby 1 flajster. Neviem zatial ako.moja rana vyzera. Ale nijako zvlast neboli. Stehy mam vstrebatelne. Nik ma tam o dalsom postupe nepoucil. Bol na klinie dost chahos vzhladom na covid. Operovali ma vo stvrtok na obed a v sobotu na obed som isla domov. Mala som byt operovana 11.1., ale tak, ako vas, ma presunuli na 14.1. Riadila som sa vasimi praktickymi odporucaniami, co mi velmi pomohlo. Este raz vdaka. Srdecne vas pozdravujem. Dufam, ze vy ste uz uplne ok
@ejkuska Tak vitajte spat ! Tesim sa, ze ste v poriadku a ze tiez pisete, ze viac psychickeho strachu pred ako je real.
Co Vam robili?
Co sa tyka rany ... ja som si to cca kazdy druhy den pretrela betadine (na dezinfekciu) a prelepila novou naplastou. Aj betadine aj naplaste dostat v lekarni. Ked mi opadli chrasty, zacala som si to natierat jazvecou mastou (to mi kamoska povedala, ze je to na rany, ze sa rychlejsie hoja). A voda na to vlastne prisla az ked opadli vsetky jazvy. Do vtedy, ked som sa sla sprchovat som si ten nakrcnik omotala igelitom.
Rehabilitacia velmi pomaha. Kedy mate ist na kontrolu k doktorovi? Ked ste klientkou Procare - odporucam Vam, aby ste sa objednali k reha doktorke hned na druhy den po kontrole u lekara. Predpokladam, ze je to cca 1 mesiac po operacii. Do vtedy len "cvicte" to, co Vam ukazala reha sestra ... vlastne to je len take prekrvovanie koncatin. Nic ine.
Tak drzim palce nech to aj dalej ide tak dobre.
Dobrý ejkuska aj Jana. Sledujem vaše príspevky a ďakujem za veľa informácií tiež ma to čaká nástup mam mat pondelok 1.2 a týmto sa vás ejkuska chcem opýtať ako ste si realizovali pcr test? Treba sa tam nejako objednať aby mi ho urobili v piatok? Joj tiež mam obavy v živote som neriešil nemocnicu nič a zrazu ma idú operovať.. Ešte raz ďakujem za veľa informácií..
@marlov odpoviem Vam ja: od doktora (bud vseobecneho alebo priamo na neurochirurgii ) si vypytajte vymenny listok na PCR testovanie (vtedy to budete mat zadarmo). Mne vseobecna nechcela dat, ale v nemocnici bez problemov mi dali.
A ked mate ten vymenny listok, potom sa prihlaste na testovanie na stránke Národného centra zdravotníckych informáci - vyberte si testovanie PCR - a zaciarknite si, ze predoperacne vysetrenie a do doplnujucich info napiste datum planovaneho prijmu do nemocnice a ze 48 hod pred ma byt testovanie. Tiez napiste od koho mate vymenny listok. Oni Vas budu kontaktovat.
Formular najdete: https://www.old.korona.gov.sk/covid-19-patient-...
@marlov Dobry den. Na pcr test sa musite prihlasit telefonicky na Bardejovskej 6 v Dopravnom podniku. Ja som mala ziadanku z nemocnice, ktorou som sa tam preukazala ale predtym som sa telefonicky objednala. 3 dni pred op musite tam ist, lebo test musi byt stary 3 dni.Mozno by vam stacil vymenny listok od obvod.s poznamkou ze idete na operaciu.telefonne cislo najdem a este vam napisem.
@jana_z_kosic doky Janka. Tesim sa, ze to nebolo az take hrozne ako som cakala. Fakt. A to mam 75 rokov. Ja doma chodim, sem tam si lahnem. Dnes som si uvarila obed, vsetko som poprala, vysusila, odlozila. Velmi ste ma Janka predtym povzbudili a velmi mi to pomohlo.tak chcem i ja ubezpecit vsetkych, co ich to caka, aby sa nicoho nebali. Dnes su uz moderne a super pristupy. Mne vymenili jednu platnicku c3 a c4 mi upevnili skrutkou, odpilili osteofyty. Pobolueva ma hlava. Nebiem ci aj vas janka bolela. Lueky idbolesti sivdavam iba raz za den a betiem wobenzym na odpirucanie mojej lekarky vraj to urychluje hojenie. Pixdravujem vas
Ďakujem ďakujem veľmi pekne👍👍

@jana_z_kosic Super že si sem napísala svoju skúsenosť. Vďaka, prajem ti skoré zotavenie.❤