icon

Operácia krčnej chrbtice - moja skúsenosť

jana_z_kosic
16. okt 2020

MOJE SKUSENOSTI S OPERACIOU KRČNEJ CHRBTICE
(neurochirurgická klinika Košice - skvelý odborníci)
- momentálne som 18. deň po operácii. Pred operaciou a takto rozsiahlou, ako som ju absolvova som nenašla takmer žiadne info na nete. A čo som našla, ma skôr vystrašilo, tak som aj to hľadanie na nete vzdala .... Tak možno niekomu pomôžem sa zabaviť strachu a mať info "z 1. ruky".

► príznaky: obdobné ako má každý druhý človek, ktorý takmer 8 hodín sedí pri PC .... bolesť krčnej chrbtice, občas hlava. Uplne super som reagovala na analgetiká (flector, nimesil, orammelox). Vzala a o chvíľu ma nič nebolela. takto to bolo možno aj 10 rokov.

► diagnostika: prišla doba, kedy takmer 3 mesiace som nereagovala na analgetika. Moj život bol "ako v bubline". Mala som pocit, že som non-stop pripita , ako keby sa ku mne hlasy nedostavali .... Neurologicka ma poslala na MR. MR ukazalo degenerativne zmeny v oblasti krčnej chrbtice a zučenie miechoveho kanala (stenoza) na 6 mm , čo už vtedy bola kritická hodnota.
Operáciu som stále odmietala.
Tak sme sa dohodli na 6 mesačnom pozorovaní - počas tých 6 mesiacov som pravidelne chodila k fyzioterapeutovi.
Kontrolne MR dopadlo viac než zle. Napriek mojej snahe .... stenoza pokročila na 5 mm (progres 1mm - čo bolo za 6 mesiacov veľmi veľa ) a okrem toho dosť veľký progres v útlaku miechy a nervov. Vysledky boli tak zle, že kto ma nevidel - tipoval, že sú to výsledky človeka na "vozíku".
Tak sa rozhodlo o operacii.

► OPERÁCIA: Podstúpila som ďalšie predoperačné vyšetrenia. Všetky funčné vyšetrenia (funkčná diagnostika) ukazovali ako keby mi absolutne nič nebolo. Nikde nič zablokovane, nikde nič ma neťahalo do strany, nič mi netŕplo, nebolo ochrnuté, fungovala aj jemná motorika ....
CT ukázalo veľmi skalcifikované miesta.
Záver bol: operovať a meniť: 3 platničky (C4-C7), 2 stavce a nasadiť na prednú stranu krčnej chrbtice dlahu
Uff .... veľka operácia, ktorá mohla dopadnuť hocijako. Asi som si dostatočne neuvedomovala rozsah operacie. Resp. aj uvedomovala, ale som naprosto doverovala lekarom.
Operovali ma 190 min. Po operacii som sa zobudila bez problemov a bolesti nejake veľké, neznesiteľné som nemala. všetko bolo v rámci normy. Hneď na 2. deň ma odniesli aj s posteľou na CT a až keď sa presvedčili, že mám "všetky nové súčiastky" tak, ako ich mám mať, ma postavili na nohy. Potom prišla sestrička z reha, aby mi ukázala "cviky". Bolo to "ako z rýchlika" . Takže sa snažte si zapamatať, čo Vám ukazuje. (ale v princípe - hýbte rukami, ale to sa ani cvicením nedá nazvat - velmi jemný, plynulý pohyb - ako keby "plávanie víly vzduchom"). Skutočná reha bude až neskôr.
Operovaná som bola vo stredu, v sobotu som šla domov.
Hneď na operačnej sále mi nasadili nákrčník. Mala som nákrčník, ktorý mi predpísala neurologička (bola som si ho dať robiť na mieru v Orto Pro v KE ). Ale pozor - na nákrčník máte nárok 1 x za 2 roky. Ja som si pred operáciou ešte zašla do výdajne zdravotníckych pomôcok a tam som si kúpila ešte 2 rôzne nákrčníky (ceny cca 6 - 15 eur) . Nakoniec doktor použil nákrčník, čo som mala robený.
Tie "hotove" mne osobne absolutne nesadli. A keďže s nákrčníkom budem fungovať dlhšie - po príchode domov som vyslala našich, aby mi išli dať vyrobiť ešte jeden identický nákrčník (cena: 35 eur).
Na 1. kontrolu po operácií idem 4.11. (vtedy mi znova budú pod RTG premeriavať, či všetky nové súčiastky ostali na svojom mieste) - do vtedy musím non-stop byť s nákrčníkom. Môžem si ho dať dole len keď ležím na rovnom (pozor - nespím, len odpočívam). Robím to cca na 1 hodku denne, aby som ranu "vyvenčila" 😃 . Na nákrčník som si zvykla (ináč bála som sa veľmi ako si zvyknem to mať non-stop na krku, teraz si neviem predstaviť byť bez neho .... mám pocit, že ak ho dám dole, odpadne mi hlava 😃 )

► MOJE SUBJEKTÍVNE PO OPERÁCII:
- bolesť nemám absolútne žiadnu (resp. veľmi slabú, čo sa dá vydržať). Dokonca som bez liekov proti bolesti.
- Lieky, ktoré som doposiaľ užívala proti bolesti už nebudem môcť. Iba paracetamol a novalgin.
- cca 1. týdeň som mala problémy s tlakom hore ako je kľúčna kosť. Bolo mi povedané, že je to preto, lebo mi museli pri operácii pripevniť ruky k stehnám, aby ramená netienili operácii. Po týždni sa to stratilo. Nebolo to hrozné, dalo sa vydržať.
- prehltanie: od 1. dňa som s tým mala problém. Ako keby som mala angínu (nie, nebolo to intubáciou, bolo to tou operáciou). Bolelo ma prehltnuť každý glg vody a aj vlastné sliny. Momentálne som 18. deň po a tieto problémy síce ešte sú, ale zlepšenie je možno o 80 % oproti začiatku.
- na 2. deň po operácii som vstala a normálne chodila
- cca po 5 dňoch som bola schopná navariť komplet obed (nebola som nútena, chcela som, lebo mi bolo dlho nič nerobiť)
- ranu mám na prednej strane krku - takú malú cca 5 cm (celá operácia sa robila pod mikroskopom)
- tým, že mám dlahu, zatiaľ sa snažím nezohýňať hlavu, ale mám tendenciu, radsej sa preklonit a nechť krčnú chrbticu narovnanú
- s dlahou nebudem môcť zakloniť hlavu (problém bude napr. pri zubárovi, kaderníčke .... ), predkloniť hlavu budem môcť cca na 60 % - takže tiež nie naplno tak, ako zdravý človek, do strán krútiť hlavou môžem (asi tiež tak na 60 %)

► RADA:
- keď pojdete do nemocnice - vezmite si vodu minerálna buď so "sosáčikom" alebo dlhú slamku
- odporúčam aj pre dámy - pyžamový kabátik na gombiky (keďže máte hadičku na dreň z krku - pokiaľ ju máte, neoblečá vám tričko, takže budete holá pod paplonom)
Ak by ste mali akékoľvek otázky a budem Vám vedieť odpovedať, odpoviem.

☼ NEBOJTE - BUDE DOBRE ! ☼

Strana
z3
0silvia0
28. apr 2022

@mackove tak to je super, drzim palce.

marika1066
Autor odpoveď zmazal
marika1066
Autor odpoveď zmazal
marika1066
25. nov 2023

@jana_z_kosic dobrý deň, prosím vás ako sa cítite po tej operácii? Ja som 5 mesiacov po a je mi hrozne , menili mi tiež tri platničky, ale neviem či z toho ale hocikedy mi začne búšiť srdce a strach príde na mna, trpnutie tazoby na hrudi no celé zle, vstávam ako dobitá roztrasena , neviem čo robiť na neurologiu idem až 19 decembra neviem vo dovtedy

lilcek
6. jan 2024

@jana_z_kosic a vlasy kedy a ako ste si umyla,mňa operácia čaká pondelok 🙈,ďakujem za tieto rady.

alenocka01
6. jan 2024

@lilcek asi 5 dní po operácii, a manžel mi musel pomôcť

lilcek
6. jan 2024

@alenocka01 aj zahyniem ,ja si musím každý deň .mám sa načo tešiť.a bolesti boli silné po operácii?

raportka
21. jan 2024

@jana_z_kosic aj s Vami súhlasím so všetkým. Ale pokiaľ Vás pred operáciou nebolelo ruky ,tak samozrejme ani po operácii ste nemali bolesti rúk ...ale pokiaľ tlačia platničky na miechu 1,5...tak ono to nieje také jednoduché ako to tu píšete ...aj ja som po operácii dva mesiace ,menili mi platničky od C4-7...má 8.šrobov ,plus robili dlahu ...a denne plačem ešte od bolesti rúk ..a čakám a čakám ..kedy prestanú ruky bolieť ...tak isto aj golier som nosila 8.tyzdnov ,nespala som v ňom ..to zakázali ...a čo sa týka toho rýchlika fyzio ...bez komentára ..vlastne neukázal nič ..takto ,takto ..a vybavené . Neviem ..vraj po 3.mes...by som mala rehabilitovať ,snáď ma to posunie ..ale aj tak neľutujem že som sa dala ..opačnom prípade by som bola ochrnutá ..

lilcek
28. jan 2024

@raportka ja som po operácii krčnej platničky ,kôli tomu ,že ma bolela veľmi ruka a rozbitá platnička tlačila na miechu a nervy,bolo to 8.1 a včera má začala tá ruka znova bolieť a boli aj dnes😭

raportka
28. jan 2024

@lilcek ja som dva mesiace po operácii a bolia ma obe ruky ,od lakťov až do prstov a obe ruky ..tak čakam ..kedy to prestane ,možno rehabky má posunu...neviem fakt ...keď nič nerobím ,nepotrebujem liek od bolesti ...dá sa to. .akonahle najmenšia činnosť ...konečná ...a mám 8.šrobov plus dlhá sa robila ..

marika1066
28. jan 2024

@raportka a prosím vás nemáte prosblemy s tlakom a tepom po tej operácii?

raportka
29. jan 2024

@marika1066 áno ,veľmi skákal...ale už sa to ustálilo

marika1066
29. jan 2024

@raportka no ja práveže neviem či mám brat lieky lebo kardiológ mi dal, ale ani má nevypočul čo vládne mi je, EKG bolo v poriadku tak ja neviem aj výsledky krvi boli dobre tak neviem či mám brat tie lieky lebo tep mám od 60-100 a rok už viacmenej nízky až dosť

raportka
30. jan 2024

@marika1066 ja beriemieky na tlak už 3.r...ale po operácii mi veľmi skákal hore až na 200...ale potom sa to ustálilo ,ale som po operácii dva mesiace ...ruky ešte bolia ,síce menej. Ale bolia ešte ...a to ma trápi ..

marika1066
31. jan 2024

@raportka aj mne veľmi kolísal a teraz už mám práve nízky aj tep aj tlak ja by som to ani neriešila , ale cítim sa zle tak budem musieť volať asi na kardiologiu a uvidím čo povedia

raportka
31. jan 2024

@marika1066 tam treba výmenný lístok od obvodnej

marika1066
31. jan 2024

@raportka ja už chodím ku kardiologovi stačí mi tam zavolať

raportka
1. feb 2024

@marika1066 aha. .no ja mám zle EKG vraj ,ale ECHIO mám ok ..aj krvné výsledky ok ...tak obvodná povedala že netreba riešiť to EKG ..vraj primerane veku ..

marika1066
2. feb 2024

@raportka ja idem dnes k doktorovi večer mi ostalo zle a tlak som mala 150/100 a tep iba 49,50 ja už neviem vo je to so mnou

shira_
19. aug 2024

@jana_z_kosic dobry den, je to uz davnejsie, no chcem sa opytat, ci ste potrebovali po operacii nejaku pomoc dalsej osoby, alebo ste bola hned samostatna a este aj schopna prevadzkovat domacnost a tak. Mam planovanu operaciu krcnej chrbtice C5 C6 no neviem si to celkom dobre predstavit. Mam 2 synov, sice 10 a 14, uz nie babatka, 2 velke psy, 3 macky, dom a zahradu a som v podstate na to sama (mam akurat pomocnicku na domace prace). Chalani dost pomozu tiez, ked musia, ale citam, ze nie je mozne ani soferovat, tj. zostanem prakticky "na pešo", partnera nemam, susedov len dochodcov co sami potrebuju pomoc, rodicov 200km 77 a 80r. ,synovia tu chodia do skoly takze nemozem sa len tak presunut inde. Ci sa to da zvladnut aj samej - ci teda je clovek schopny fungovat. Citam tiez, ze nesmiem ziadne sportove aktivity aspon pol roka .. uf dost ma desi ta dlzka rekonvalescencie. Dalej, ci je mozne s golierom spat a ako si zvyknem, ked teraz si dam golier a okamzite je mi na vracanie, neznesiem nic na krku.. Desi ma aj to bolenie pri prehltani (takmer 3 tyzdne??) moje tazkosti su take, ze som uplne funkcna, len s bolestami a nemozem hybat nijako hlavou. Ruka ma neboli, zavrate nemam. MR vyzera desivo (platnicka v mieche, kostny vyrastok v mieche) ale klinicky podla mna dobre. Mam rozne nazory, ze operovat cim skor, kym nie je celkom zle a zas druhy nazor, ze neoperovat, kym nie je celkom zle 🙂 😀 😃 🙂

16katka26
25. sep 2024

@jana_z_kosic
Pekny den,
velmi krasne ste napisali info ku ktorym sa tazko clovek dopatra..
Mna tiez v podstate caka operacia uz pred rokom mala byt ale kedze idem mat 27, zatial nikto nechcel, stym ze sme skusali vsetky moznosti, ale bolest je stale vacsia, striela to do ruky do nohy, tiez krcna extruzia s utlakom na nervy a 3 protruzie, building stavca a nejake drobnosti v driekovej..
Prosim Vas, ako to je s pracou?
Kedy je clovek po operacii schopny napr odsoferovat, pripadne vykonavat nejake cinnosti za pc.
Ja od skoly pracujem v gastre, zial musela som skoncit, zdravotny stav nedovolil, napriek tomu vsak sa to zhorsuje.
Tak akurat riesim roznych neurochirurgov a viac menej som rozhodnuta.

raportka
25. sep 2024

@16katka26 ja som po operácii 10.mesiqcov a strieľa to stále do prstov na rukách a do práce som išla po 7.mes...

16katka26
1. okt 2024

@raportka Fuha.. Chapem, ako trpnutie strielanie do ruk taka klasika, ale i tak v krku take bolesti ze nevladzem niektote dni vobec fungovat a uz aj rameno a prava ruka, no a posledne na 2 dni som stratila cit v prstoch a to uz bola taka posledna kvapka ..
Aspon kus bolesti sa Vam zmiernili?

raportka
1. okt 2024

@16katka26 no trošku áno ..ale aj tak mi musical obe ruky ešte operovať ...lakte ,lebo tenisový lakeť

16katka26
1. okt 2024

@raportka ďakujem🙂 vela zdravia Vam zelam, nech sa uz len zlepsuje

olahk
4. apr 2025

@jana_z_kosic dobrý den teraz asi 3.týždne som bol operovaný vRužomberku na bedrovú chrbticu fixaciu mi robili a bude ma čakať ešte aj krčná chrbtica ale bojím sa poradte čo mám robit bojim sa tych bolestí po op
Lebo po bedrovej som ich mal strašné

zuzinka1211
12. máj 2025

@jana_z_kosic .
ahoj Jani .ako sa citiš teraz po operacii?j Ja som 10 dní po operacii a stale ma dosť boli krčna,ramena,delty.Celkovo oveľa horšie,ako pred OP ..rehabititacie mi lekár zatial neodporuča ,že po 6-8 tyž.uvidime.

Strana
z3