icon

Operácia meningeómu

miirkka1
14. dec 2017

Ahojte,asi to sem nepatri,ale prosim vas pekne o skusenosti,ak niekto prekonal operaciu meningeomu.Mamine ho operovali pred 4dnami,ma oslabnutu pravu ruku,hovori trochu niekedy mimo,ale to je este asi v poriadku,kedze ubehli len 4dni od operacie.Lenze dnes rano mala strasne vysoky tlak,praskla jej cievka,nemohla rozpravat,nasadili jej liecbu liekmi,aby sa krv vstrebala.Prosim vas ako to bolo u vas????
Strasne sa bojim,aby sa jej nieco nestalo.Ako to prebiehalo u vas v nemocnici?

1988majka
14. dec 2017

@miirkka1 ja len z pohladu lekara..kazdy pripad je uplne iny. Zavisi hlavne od toho kde bol meningeom umiestneny aky bol velky a ako sa ho podarilo zoperovat. To prasknutie cievy uz je komplikacia ktora pravdepodobne nesuvisi priamo s meningeomom ale akor s operaciou ako takou a inymi chorobami ktore moze mat (vysoky tlak a ine). Treba sa popytat lekarov co presne sa deje a ako to s nou bude vyzerat. Na modrom koniku ti velmi nik nepomoze. Drzim palce mamine.

oslo1
15. dec 2017

Tiez sa priklanam k nazoru k @1988majka.
Kazdy pripad je jedinecny. To prasknutie cievky podla mojho nazoru nemalo s meningiomom suvis. Bola to ako komplikacia vysokeho tlaku a oslabenia cievnej steny tepny v mozgu, operacie (pri operacii su rizika porazky, krvacania, umrtnosti, preto chory podpisuje suhlas soperaciou). Preto jej to ruplo a zakrvacala do mozgu. Co sa tyka tej medikamentoznej liecby, tak tam velmi zavisi, aky je problem, kde vzniklo krvacanie a aky je rozsah. Predpokladam, ze jej urobili MRI/CT a rozhodli o liecbe.

Ked sa mamicka vystrabi z tychto akutnych problemov, tak bude treba dosledna rehabilitacia. Drzim vam palce

katrin21
15. dec 2017

moja sestra mala meningeom, vzadu..tusim maly mozog, alebo mozgovy kmen, uz neviem.. . kde je najviac ciev..
Velmi zalezi, kde je to umiestnene a ako sa podari odstranit, ale neboj sa, ono to chce niekedy aj cas.. Sestra bola fit okamzite,len prvy den lezala , ostatne dni uz chodila a vsetko zvladala, hovorili jej " zazrak", ale ona sa od zaciatku k tomu tak stavala, ze to zvladne, lebo inak nemoze ani si prispustit.. mala 50r presne, teraz je to 2 roky a ma sa fajn, nema ziadne problemy.. Operoval ju Šteňo na Kramaroch..

Marodila tusim 3-4 mesiace, lebo bola unavena, vadil jej napr. hluk, vtedy ju bolela hlava a krk vzadz, ale teraz je to uz OK.... a nemohla sa velmi zohynat, namahat a tak. .ani domace prace ako vysavanie a take dlho nemohla ,ale potom uz to islo pomalicky....

Myslim, ze aj tvojej mamine sa polepsi, ono aj ked mala komplikaciu s tou cievkou, tak to neni stratene, susedkyna mama mala masivnu porazku, ( co je tiez prasknuta cieva vlastne) nevedela ani prehltat, chodit , nic... a dnes je samostatna a relativne OK, vsetko robi, ucila sa znova hovorit, tiez su to cca. 2 roky... takze treba skor maminu naladovat na pozitivne myslenie, to je 80% uspechu...
u nej uz to je skor teraz na rieseni toho zakrvacania, co je nieco celkom ine .. a preto aj ina liecba

miirkka1
autor
15. dec 2017

Dakujem vam krasne,mamina bola 3den po operacie celkom fit,chcela ist uz domov,ze ma varit na Vianoce a stromcek stavat.Vsetci sme boli stastni,ze to tak dopadlo vyborne.Bola uz prevezena na neurologiu,len stvrty den rano sa jej to stalo.Problemy s tlakom ale nemavala.Dnes uz komunikuje normalne chvalabohu,chce ist zase domov.Nador bol vybraty uspesne(3cm velky)kontrolne MR bolo super,len tato komplikacia.

Dufam velmi,ze uz bude len lepsie a nic sa uz nestane,lebo taketo nieco zazivat,je hrozne😢
Ako dlho bola tvoja sestra v nemocnici?

oslo1
15. dec 2017

Inak u nas sa na druhy den (neurochirurgia) vytahuju dreny (az nie je inak prikazane), takisto aj mocove hadice a chori musia vstat a zacat sa hybat. Skora mobilizacia robi zazraky. Toto neplati pri komplikovanych operaciach, traumach, EVD drenoch a podobne.

katrin21
15. dec 2017

@miirkka1 vies co , uz sa nepamatam presne, ale ona sa tam uz aj nudila.. neviem, ci tyzden, 10dni? alebo tak nejako...

miirkka1
autor
16. dec 2017

@oslo1 ano ona bola uz treti den fit,vstala,hybala sa,citila sa dobre,az po prevoze z JISK na neurochirurgiu zacala komplikacia.Zvysenie krv.tlaku,ktory jej ani rano nemerali,praskla cievka a vsetko sa pokazilo,znova ju previezli na Jisk,mocove hadice,zrazenina v hlave.

donatela
27. apr 2018

@oslo1 mohla by som sa opytat o aku doslednu rehabilitciu ide, prosim? Viem, ze toto uz je starsi prispevok, ale u nas je to momentale aktualne. Mama (80r) je 10 dni po uspesnej op menigeomu v zadnom mozgu velkosti mandarinky. Zatial stale potrebuje 24h opateru, sama nechodi, ani na wc, ohluchla, zhorsil sa jej zrak a ciastocne je zmenena psychicky. No nemocnica potrebuje uvolnit lozko. Vraj si ju mame vziat domov, alebo si NIECO najst???? Tak hladam moznosti, kde by mohla rehabilitovat, kedze nemocnica sa tvari, ze sa ich to netyka. Nie sme lekari, ani zdravotnici v rodine, nemame podobnu skusenost, zatial... Vdaka

oslo1
28. apr 2018

@donatela ahoj, ja uz som prec zo slovenskeho zdravotnictva roky. Pracujem v UK a tu je sice tazko sa do nemocnice dostat (pokial ides cez praktickeho lekara), ale ked uz si v tej nemocnici, tak je zazko z nej choreho prepustit (1/3 lozok je obsadenych starymi ludmi, co cakaju bud na rehbalitaciu, nursing home alebo nejaku inu alternativu).
Takze v s kratke, tvoja mama potrebuje 24 hodinovu starostlivost a takztiez bude potrebovat rehabilitaciu, aby sa z tej postele pohla do kolieskoveho kresla. Na slovensku mate ale zakon, ze rodina ma povinnost sa postarat o pribuzneho (v tomto pripade je to tvoja matka), tak tam nikto z nemocnice nebude nahanat nejaku rehabilitaciu, mamu vam jednoducho prepustia domov a budete sa musiet o nu starat (toto sme zazili s mojou mamou, tak sme v predstihu vybavovali opatrovatelsky ustav).
Neviem, ake mate moznosti rahabilitacie na slovesnku , alebo nejake vyhliadky na doliecenie. DOliecovaci ustav by som neodporucala, tam chori len lezia cely den v posteli a nic nerobia. Naozaj neviem, co ti mam poradit.

donatela
28. apr 2018

Dakujem velmi pekne za info. Nic ine nam teda neostava, len hladat nieco vhodne a dufat, ze tam bude nejaky progres... To fakt, mama moze skoncit aj na vozicku? To nam zatial nikto nepovedal.. ale lepsie ako leziaca. Nech sa Ti dari a vdaka!

donatela
28. apr 2018

@oslo1 predosla moja odpoved je pre teba😉

viviktorianiko
22. jan 2024

Dobrý deň, chcem sa opýtať mojej priateľke diagnostikovali nezhubný nádor mozgu, mame to riešiť s neurochirurgom chcem sa spýtať a poradiť a zároveň vás poprosiť o nejaké skúsenosti, je ta operácia riziková? Musia jej ostrihať vlasy?