Osobné skúsenosti po totálnej endoprotéze kolena
Zdravím, chcela by som sa bližšie informovať na základe vašich osobných skúseností po TEP kolena:
-jabĺčko vám nechali vaše?
-ako dlho po operácii ste mali opuch?
-ako dlho po operácii ste mali okolie kolena teplé/horúce?
-vytvorila sa niekomu z vás voda v kolena keď ste začali aktívne rehabilitovať a chodiť o barliach?
Ďakujem veľmi pekne.
@marianarem jej super, ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď. Prajem Vašej maminke skoré zotavenie.
@marianarem mohla by som sa ešte opýtať po akom dlhom čase od operácie mohla ležať, resp. spať na boku prípadne na bruchu? Ďakujem krásne.
@iwkamelonik No to trvalo par tyzdnov. Do vybratia stehov to bolo zakazane, co boli nejake 2 tyzdne, potom uz aj mohla, ale bolelo to. Ale tak max. tie 3-4 to boli.
@marianarem ďakujem moc za odpoveď.
Dobrý večer,
Soml po totálnej endoprotéze kolena 4 nesiac.
Bolestí sú u každého človeka individuálne, ale verte dá sa to zvládnuť. Najhoršia je prvá noc po operácii a potom to už ustupuje. Dôležité je cvičenie aj pred operáciou,aby ste trochu posilnila svalstvo, ale po operácii už prvý deň vám ukážu rehabilitačné sestry ako na to.
Po prepustení do domáceho liečenia,je veľmi dôležité,ale naozaj cvičiť s kolenom ale tak aby vás to veľmi nebolelo.
Najlepšie na rozcvicenie kolena je motodlaha,to je super vec. Dá sa požičať aj domov, myslím tak 10 eur na deň a minimálne na 10 dní.
Ja som nemala motodlahu doma iba v nemocnici,ale cvičenie som nahradila na stacionarnom bicykli, to vám poradí rehabilitačná ako na to, pretože pedále netocite.
Všetko vám veľmi dobre vysvetlia ako ďalej.
Ja po 6 týždňov som zohla koleno tak na 90 stupňov, čo je fajn, ale naozaj, každý deň som poctivo cvičila a aj teraz cvičím.
Už zohnem koleno úplne,ale ešte som si neklakla na neho.
Jabĺčko mám svoje,ale na ňom je tiež náhrada.
Na boku som spala už druhú noc v nemocnici,ani neviem ako sa mi to podarilo pri hľadaní vhodnej polohy na spánok 😊
Tak vám držím palce,nech to máte čím skôr za sebou.
Bolesti su u každého rôzne, každý máme iný prah bolestí.pocitajte s tým, že to dosť veľká operácia , a koleno je kĺb, ktorý je najviac zaťažený.😉🍀
@iwkamelonik ahoj.ja dom po TEP kolena 4tyzdne.
Opuch je normálny pooperacny jav.ja ho zatiaľ stále mam,neviem sa uz dočkať kedy zmizne aby som mohla viac cvičiť.
Umna je problém ze nemám svalstvo na stehne.voda v kolene nehrozí.
Cvičiť som začala hneď na druhý den.z rehabilitacnou hlavne sa zamerať na spevnenie svalstva.
No a mam zapozicanu motodlahu co dávajú v nemocnici.Super vec....
Bolesti uz mávam menšie ale su.
Tiež to chcete cas.

@iwkamelonik Mama bola minuly rok, opuch mala dost dlho, to aj niekolko mesiacov. Voda sa jej nevytvorila. Do uplnej formy, v akej by chcela byt, sa ale este nedostala. Ale uz bicykluje, ohyb ma uz okolo 120 stupnov, nemala ziadne komplikacie nastastie. Velmi vela rehabilitovala, cvicila na rotopede a vsetko hned kratko po operacii. A velmi jej pomohol aj pobyt pri mori, aj voda v Dudinciach.