Panická porucha
Ahojte maminky ...chcela by som sa opytat ci trpí niektora mamicka tym ochorením ,,,ja som tu nasla diskusiu o nej , ale nikto mi neodpovedal ,,,prosím nestopnite mi tuto diskusiu ,,,fakt by som sa uz potrebovala sa s niekym o tom porozpravat ,,,je mi uz dost zle a by som bola velmi vdacna kedy mi maminky mohli pomoct ako sa stým popasovat ..dakujem krásne 🙂
Baby mate niektora k pp alebo pri uzkosti aj pocit nerealnosti? ako sa vam to dari ovladat?
@blondiegirl a aký typ psychoterapie si absolvovala? mne nechce robit terapiu vraj mi ozaj nic nie je pritom ja som uz zufala z toho
@ruzicka32 a to ti kto povedal, že ti ,,nič nie je,,? Alebo sa dotyčnému psychoterapiu robiť nechce 😒 To čo popisuješ sa vola depersonalizácia a derealizácia - je to jeden zo symptomov pri depresii, uzkosti, panike - ono tie symptomy sa prelievaju, prelýnajú v tých uzkostných poruchách. Pár krát som to zažila, ale ono to same odznelo. Tazko takto radiť, závisí či berieš lieky, ako dlho a tak.
@sardinka333 to mi povedala psychiatricka, ze to mam len zo stresov z môjho muza , ze inak mi nic nie je, beriem venlagammu 37,5mg rano
@ruzicka32 tak ved ty vieš ako sa cítiš, ale kebyže mi doktorka tvrdí, že ,,mi nič nie je,, tak ma vytočí. A čo to tie lieky zobeš len tak? Ano, stres to može vyvolávať - uzkostti, paniky a ,,stavy,,. Iste by bolo dobré poriešiť aj muža, čo más s ním za problém a tak...možno by sa ti ulavilo aj psychicky. Ale moj nazor je, že ked ta potvora raz začne, tak potom sa zvykne objaviť...može aj bez príčiny, proste ak má človek raz labilné nervy tak je zranitelnejší.
Psychoterapia u mna spociva v tom, ze so psychologickou preberieme kazde sedenie nejaku temu resp.nejaky problem co ma trapi. Alebo sa rozpravame o tom, co sa od posledného sedenia v mojom zivote udialo a ak mam v niecom pochybnosti alebo neviem si s niecim rady, pomoze mi skusit najst riesenie...
Ono u kazdeho prebieha ta terapia asi inak, pretoze kazdy ma tie ,,psychicke problemy,, z niecoho iného. Ide o to, aby sa to postupne odstranilo a prislo nato preco to vôbec vzniklo.
No a niekedy treba aj lieky..
@sardinka333 asi by som mala zmenit doktorku mam taký pocit , s muzom je to tazke on vobec nechape moje zdravotne problemy a vôbec mi nepomaha, mysli len na seba. A tak sa aj správa ☹
Terapia je fajn, často sa odporuča najprv nasadiť lieky, a ked sa človek upokojí a uvidí veci z nadhladu tak potom začať s terapiou. Vieš, nejdem si muža zastávať to ani náhodou ved do tvojej situácie nevidím, ale muži toto pochopiť nevedia, malo ktorý.....a ešte ked je to nejaky bullo tak amen tma. Sustred sa na seba, minaj energiu na seba. Ak svojej doktorke nedoveruješ, nie si presvedčená že ta chape a uprimne ti chce pomocť tak ju zmen. Lahko sa mi to radí, ale skus si urobiť radosť, rob čo ta baví ak sa dá....a samozrejme lieky nevysadzaj. Držím ti palce!
@blondiegirl Ahoj a ti chodis,aj k psychiatrovi,aj k psychologovi?
Tiez trpim panickou poruchou,liecim sa uz treti rok,dokonca som vyse pol roka lieky nebrala,ale opat sa mi tie stavy vratili,tak mi dr.nasadil polku citalectu a v pripade,ze to nezvladnem,tak xanax.Tiez som ustrachanej povahy,nad vela vecmi sa trapim,hoci sa uz snazim niektore veci vyclenovat z mysle,ale nie vzdy to ide,tak by mi mozno ta psychoterapia pomohla,ale to robi asi iba psychologicka ci?
@maminkaaa2007 Mne psychiater pomohol,tiez sa mi to objavilo z nicoho nic,tiez som skoncila v zachranke,niekolko krar u dr.nikde nic nezistili,tiez mi davali lexaurin na upokojenie a ze je to z vycerpanosti,ale pred dvoma rokmi som mala tri zachvaty po sebe,tak som si povedala,ze to nie je mozne,ze to vycerpanost nemoze byt,zacala som chodit po vysetreniach az na neurologii mi povedala,ze to bude asi psychicke,nech si zajdem tam a aj bolo,odvtedy ako mi nasadil psychiater lieky sa mi vyrazne polepsilo,aj ked to nie je stale ono,uz viem co mi je,ucim sa s tym zit a fungovat.
Ahojte kočky,
v encyklopédii Wiki Modrý koník máme článok o panickej poruche. Môžete mi ho pomôcť vylepšiť? Keď sa niekto dostane na článok, tak si tam potom nájde viac dôležitých a praktických informácií. Dik moc. Viem, že ho viete vylepšiť tak, aby fungoval lepšie ako teraz.
https://www.modrykonik.sk/panicka-porucha/
@slivka3
@sardinka333
@blondiegirl
slivka3 ja chodim k psychologicke, no najprv som navstivila psychiatricku, ta mi predpisala citalec a poslala ma k psychologicke, k psychiatricke som potom chodila iba pre recept na lieky. No cca mesiac som uz bez liekov, ktore som po dohode s psychiatrickou vysadila no najdalej absolvujem psychoterapiu. Po vysadeni som mala taky zvlastny pocit, akoby som to bez liekov nezvladla.. ale to zase bola iba moja psychika. No ak to nebudem zvladat, mam opat doist a budem pokracovat v uzivani liekov, no bola bola by som rada, keby to islo aj bez nich...
No dost robi domace prostredie ruzicka32. Vacsina chlapov uteka pred problemami, zial tiez viem o tom svoje ☹
No niekedy by mozno stacilo, keby sa aspon snazili pochopit!
@blondiegirl Ja som bola tiez na citalecu zhruba rok a pol,ked som sa citila dobre,tak som to v lete vysadila,odvtedy bolo dobte,len obcas ten hnusny pocit,ale zvladala som to,ake po novom roku to so mnou islo akosy dole vodou,hnusne pocity boli castejsie,tak som opat skoncila u psychiatra ,zatial len na pol tablete,ale k tomu mam este xanax,kebo nie kazdy den to dokazem zvlafnut,hlavne v robote to je obcas peklo,ake tak musim,mam rodinu,len je to teraz strasne tazke pre mna,ten zaciatok liecby,kym zaberu tablet,neviem ci aj nezavolam psychiatrovi a dam si davku na celu tabletu,lebo ja do prace musim chodit a popytam sa aj na tu psychoterapiu,mizno by mi to pomohlo,kebo fakt vela veci v sebe dusim a k dobru to asi neprospieva.
Ty si sa ako dlho pred vysadenim liecila?
slivka3 ja som uzivala citalec necelých 9 mesiacov, ja sama som poziadala o vysadenie.
Rada by som to zvladla bez tabletiek. Tak uvidíme. Obcas ma chytia take ,,mini stavy,, ale zatial sa mi to dari predychavat...
Na tej terapii to preberiem s psychologickou a ta mi da rady ako mam reagovat ked na mna prichadza urcita ,,uzkost,,..
@blondiegirl Tak držím palce až to aj naďalej zvládneš bez tabliet,až sa Ti to nevráti ako mne.
Tu psychologičku skúsim,len si musím nájsť čas.
Prajem všetko dobré. 🙂
Dakujem, aj ja tebe. Hlavne no stress 🙂 , i ked v dnesnej dobe to ide asi tazko.
@blondiegirl Dakujem.
No bez toho stresu to bude tazke,komplikovane obdobie v robote,deti v zacinajucej puberte,tak je toho na mna niekedy dost,aj ked sa snazim zit v klude,nepripustat si vsetko k telu,ale v podvedomi to asi ostava a potom to vo forme choroby vyplava na povrch.
Ale dufam,ze sa coskoro podliecim a zas lieky vysadim a aj stresy hadam ustupia a decka umudreju,treba aj snivat a dufat,ze bude dobre,ze sa s toho zacarovaneho kruhu dostaneme.
Prosim vas co je to to mbusy.co/BP8??..dakujem
Ahojte,
nahodou som natrafila na vasu diskusiu a neda mi nereagovat. Aj ked riskujem vysmech. 20 rokov som sa trapila busenim srdca, pocitmi strachu, tazkym dychanim, myslienkami na smrt, nocnym budenim, unava... Pred rokom som zacala drzat bezlaktozovu a bezhistaminovu dietu a je zo mna iny clovek. Ked mam dni este aj bez lepku, citim sa najlepsie. Prosim, skor ako ma odtialto pohorsene vyhodite, dajte si do googla priznaky HIT. Mozno sa v nich niektora najdete. Kamaratke, co chodila tiez na psychiatriu, na sedenia, a jedavala lieky, som uz takto pomohla. Histamin ovplyvnuje nervovu sustavu. Tiez som brala ukludnujuce lieky, ktore zaberali, ale nie vzdy. Je to velmi mlada diagnoza, ktorej este ani viaceri lekari neveria. Ale mnohi ju uz akceptuju, lebo je nas stale viac. Drzim vam palce, nech sa netrapite.
Mas stastie, ze zistuju a pripustaju aj moznost HIT. Vacsina lekarov nas posle za psychiatrom. Ja som sa dlho trapila nocnym dusenim. Az tak, ze som sa bala ist vecer do postele, nenavidela som postel. Lekarka mi predpisala guajacuran. Bol pre mna na pol roka vykupenim, ale aj tak sa mi to dusenie obcas prihodilo. Lekarka netusila preco sa mi to stava, absolvovala som vsetky mozne vysetrenia, okrem gastro, bala som sa hadicky. Stale som skusala, hladala pricinu. Robila rozne pokusy. Az raz som uplne vyradila mlieko a vyrobky a razom bol zo mna iny clovek. Uplne iny! Vedela som vsak, ze aj kvasnice mi zarucene ublizuju. Az raz mi jedna lekarnicka, ktora ma sama HIT, odporucila histaminovu dietu. A od vtedy ziadne navaly strachu, busenie srdca, prespim celu noc stastna, ziadne myslienky na smrt, ziadna unava, ziadny tlak v hrdle, dokonca aj menstruaciu mam tak pravidelne, ako este nikdy v zivote. Odporucam navstivit facebookovu skupinu Histaminova intolerancia alebo tiez Ako zit s HIT. Piseme si tam priznaky, povolene a nepovolene potraviny a pomahame si.
Jo, Ruzicka, pozeram, ze si v skupine Stitna zlaza. Tiez som brala lieky na znizenu funkciu stitnej zlazy. Tie lieky mi robili najviac zle. A nebola som sama - ani som nevedela, ze su lieky na vine. Dozvedela som sa to prave v tych facebookovych skupinach.
@beazpk Ahoj,ked budem mat cas kuknem si to na fcb.,aj ja sa liecim na stitku,ale zatial nemam pocit,ze mi lieky robia zle,prave naopak,odkedy ich uzivam prestali mi vypadavat vlasy,mam pravidelny menzes a polepsilo sa mi zdravotne,ale subezne s liekmi na stitku som zacala brat aj prvy krat antidepresiva,tak neviem co presne sposobilo zlepsenie vtedy.
@beazpk Ahoj, vieš mi poradit nejakú dobrú stránku o HIT? hlavne jedlá by ma zaujímali, aké sa môžu, na FB nie som ☹ ĎAkujem.
@kachorratt O HIT je na koníkovi aj skupina. Mrkni sa tam: https://www.modrykonik.sk/group/1915/detail/
S mojou stitnou zlazou to bolo tak, ze az ked mi doki lieky vysadila (pokusne), zistila som co je zivot. Ziadne navaly strachu, busenie srdca, nocne budenie. Menzes sa mi nijak neupravil, vlasy prave zacali padat. Sucha koza. Napriek vysadeniu thyroxinu (to je vraj to iste ako euthyrox) som sa vsak stale necitila komfortne, aj ked pidstatne lepsie. Az s histaminovou dietou mozem volne dychat, tesit sa zo zivota.
Tu sa da stiahnut velmi vystizna brozura spracovana nasim slovenskych znamym alergologom MUDr.: Hrubiškom: http://www.zlatos.sk/userfiles/zlatos/files/Dao...
Su tam aj povolene a nepovolene potraviny.
Uplne hruby opis Histaminovej diety je, ze sa nesmie jest nic zohrievane, ze treba jest iba cerstve jedla. Ziadne ryby, ziadne konzervy, ziadne kvasnice, teda hlavne pizza.
Treba vediet, ze tato diagnoza spociva v celozivotnom hladani vhodnych jedal.
Ale za ten hlboky stastny nadych to stoji! Mnohe z nas zhodnotili, ze su stastne prestastne za svoju diagnozu, lebo konecne vedia co im je (ja tiez) a mozu fungovat bez liekov.
K nepovolenym potravinam casto patri takmer vsetko ovocie :-/, avokado, casto aj banan. Pecene zemiaky su velmi zle! Ale kazdy si toleruje to svoje.
Po navsteve alergologa casto pacienti dostanu pokyny s podobnou brozurou a odporucanim, aby sa sledovali a jedli iba co im neskodi.
Ak sa chce niekto o sebe dozvediet viac, musi si najst ochotneho alergologa, ktory tuto diagnozu pozna.
Existuju testy z krvi (casto negativne, aj ked sa pacient citi inac), tiez dychove testy (na laktozu), testy zo stolice, tiez hadicky kade tade. Na tych som nebola. Ak je clovek uz na stope a takmer presvedceny, ze mu byva zle z jedla, existuju velmi specialne testy, u alergologa (Nie kazdeho, treba si zavolat, zistit z netu), ktore vraj dokazu presne urcit co robi telu zle. Ci brokolica, ci avokado... Hacik je v tom, ze ich nepreplaca poistovna teda si ich pacient hradi sam. Su to stovky eur. Mne velmi pomohlo uz iba vysadenie mlieka a mliecnych vyrobkov. Hlavne jogurt je prisne zakazany, lebo je zrejuci, tak ako napr. kysla kapusta. Tam sa tvori histamin. Ziadny chlieb, zaidna pizza. S histaminom byvaju casto spojene aj ine intolerancie (laktozova, celiakia). Treba sa pozorovat.
Tu je tiez zaujimava stranka aj s receptami:
http://histaminovakasulka.com/
Po rokoch mojho trapenia prajem vsetkym, nech sa skoro a rychlo citia stastne. 🙂

No ja som toto mala tiez, uz som sa celkom z toho dostala, ale iba vdaka pomoci psychoterapii, ktore absolvujem dodnes. Este som uzivala vyse pol roka citalec, ale uz mi ho doktorka postupne vysadila.
Ja by som to bez odbornej pomoci zrejme nedala...