Panická porucha - prejavy a liečba
Kedy lekár diagnostikuje takéto niečo? Ako sa to prejavuje a ako sa to lieči? Nie je to len výmysel, aby farmafirmy zarobili? Predtým taká diagnóza nebola. Ktorý lekár to rieši?
Ja som si tiež myslela ze to je novodobé tak ako každý druhý človek s adhd a autizmom. Kedysi to boli len nevychovane deti dnes sú to diagnostikovane deti. Späť k panickej poruche. Neviem v akom rozsahu je to považované už za poruchu ale zažívam panicke ataky spojené s búrkou. Keď som vonku a búrka je ešte len v diaľke začne mi rýchlejšie byť srdce. Slabnu mi nohy zrýchľuje sa dych a podvedome hľadám miesto kam sa skryť. Keď je búrka už nad nami a skade tade šľahaju blesky to už neviem dýchať trasiem sa strácam kyslík naposledy som už videla biele svetlo a tak mi bolo zle ze som sa skoro neudržala na nohách. Takisto sa viem rozplakat, nie nevyvadzam ako malé decko ale ta fóbia je masaker. Stane sa zo mňa niekto úplne iný. Trvá dlho kým sa upokojím.
@anonym_autor Ano tato diagnoza nebola a teda ludom.s PP sa nezilo najlahsie. Mne to zacalo.uz pred asi 25 rokmi a vtedy mi kazdy lekar napisal nieco ine: "maladaptacna neuroticka reakcia", "zmiesana uzkostno-depresivna porucha" (nemavam depresie a lekarka sama povedala, ze len musi nieco napisat pre poistovnu), dokonca "hranicna porucha osobnosti" (bez psychotestov, v ziadnych mi nikdy potom neskor nevysla) a uz dalej si ani nespominam. Ja ked som videla, ze vsetky odbery mam ukazkove, kazdy psychiater pise nieco ine, tak som bola stratena, lebo som nevedela nikomu vysvetlit, co mi vlastne je. Volala som to "stavy" a hanbila som sa o tom hovorit, lebo to znelo zvlastne, ze chodim k psychiatrovi, ale vlastne neviem, co mi je. Nakoniec som raz mala taku krizu, ze som musela ist aj na liecenie a tam mi diagnostikovali uzkostnu poruchu (vtedy sa naozaj objavili hrozne uzkosti u mna). A ked som sa tam rozpravala s ludmi s panickou, tak som zistila, ze tie priznaky velmi sedia na mna a su to tie veci, co som nevedela pomenovat.
Panická porucha sa mi začala prejavovať okolo roku 2000 a ku lekárovi som išla v roku 2002. Stretla som tam mnoho pacientov s touto diagnózou. Mladých ľudí.
@anonym_autor nebola ? Vieš ako moja mama mala úzkosti silne a kedysi sa to neriešilo a neliečilo a zomrela na alkoholizmus takže nie že nebola ale nebola diagnostikovana
@anonym_autor Ano tato diagnoza nebola a teda ludom.s PP sa nezilo najlahsie. Mne to zacalo.uz pred asi 25 rokmi a vtedy mi kazdy lekar napisal nieco ine: "maladaptacna neuroticka reakcia", "zmiesana uzkostno-depresivna porucha" (nemavam depresie a lekarka sama povedala, ze len musi nieco napisat pre poistovnu), dokonca "hranicna porucha osobnosti" (bez psychotestov, v ziadnych mi nikdy potom neskor nevysla) a uz dalej si ani nespominam. Ja ked som videla, ze vsetky odbery mam ukazkove, kazdy psychiater pise nieco ine, tak som bola stratena, lebo som nevedela nikomu vysvetlit, co mi vlastne je. Volala som to "stavy" a hanbila som sa o tom hovorit, lebo to znelo zvlastne, ze chodim k psychiatrovi, ale vlastne neviem, co mi je. Nakoniec som raz mala taku krizu, ze som musela ist aj na liecenie a tam mi diagnostikovali uzkostnu poruchu (vtedy sa naozaj objavili hrozne uzkosti u mna). A ked som sa tam rozpravala s ludmi s panickou, tak som zistila, ze tie priznaky velmi sedia na mna a su to tie veci, co som nevedela pomenovat.
@marianarem a mohla by si prosím opísať tie stavy? Mňa jeden človek vystrašil, že je to na lekára čo mi je. Ale mne sa nezdá. Ja sa len bojím šoférovať. Neviem spávať, lebo sa bojím aká buducnosť nás s deťmi čaká. Mám len strachy a nepripadá mi to tak závažné. Mierny nepokoj cítim pri búrke a letiacich lietadlách nad hlavou. Vôbec ma nenapadlo, že je to choroba. Preto sa pýtam.
@marianarem a mohla by si prosím opísať tie stavy? Mňa jeden človek vystrašil, že je to na lekára čo mi je. Ale mne sa nezdá. Ja sa len bojím šoférovať. Neviem spávať, lebo sa bojím aká buducnosť nás s deťmi čaká. Mám len strachy a nepripadá mi to tak závažné. Mierny nepokoj cítim pri búrke a letiacich lietadlách nad hlavou. Vôbec ma nenapadlo, že je to choroba. Preto sa pýtam.
@anonym_autor Tak toto, co opisujes, nie je panicka porucha. Z mojho pohladu je PP porucha nervovej sustavy, pri ktorej sa strati obvykla schopnost regulacie a ukludnenia a dochadza k extremnym prejavom - do neba vystreleny pocit paniky, busenie srdca, mozu byt problemy s dychanim, prehltanim, mavaju ludia aj rozne zvukove vnemy (piskanie, zvonenie), alebo svetelne zablesky, pocit, ze su akoby v sne, niektori az odpadavaju, extremne napatie, nervozita, triaska, palenie, brnenie, nevysvetlitelne bolesti...
Ty mas pravdepodobne uzkosti, tazko povedat, ci uz ide o poruchu. Kazdopadne si myslim, ze akonahle kvoli uzkostiam uz clovek nevie spat, tak je nacase vyhladat odbornika, v prvom kole len psychologa, ten pripadne navrhne psychiatra, ale moze stacit aj terapia. Dlhodobo nezvladnute uzkosti a nedostatok spanku sa totiz mozu na nervovej sustave podpisat a ta potom zacne blbnut tak, ako pisem vyssie. A moze to byt bohuzial uz aj na cely zivot ako u mna.

však máš hádam google aby si niečo naštudovala o panickej poruche nie?
že táto choroba nebola? to si myslíš len ty. nie je to novodobý jav - psychické poruchy a choroby boli už od dávna, len tieto témy boli dosť tabu.
ešte pred 30 timi rokmi to bolo niečo neobvyklé navštíviť psychiatra.