Pankreatická elastáza
Ak tu niekto mal tuto dg prosim kedy vám zabrali lieky a ako ste sa stravovalu?
@luciys ja to mám strašné jak nemám žlčník a to máte aj hnackovu stolicu a na endokrinologii ste boli
@maxpower39 bola som. Všetko som mala ok. Aj na neurológii som bola. A už som úplne zúfalá.
@luciys ja som brala Nolpazu iba jedno balenie , pokračujem v Panzytrate a pridali mi Ganaton .
Oni je veľmi dôležité pri tejto dg. strava nie je to len o bráni týchto liekov, keďže každá choroba rovná sa zápal v tele.
Vylúčila som obilniny cestoviny cukry a ťažke jedla
Pridala som na odporúčanie Andrej Medveď- moja cesta ku zdraviu je na FB akaciovu vlákninu ktorá je pritizapalova plus Life Pur fermentovane probiotika omega 3 mastné kyseliny má ich na stránke . Dá sa mu napísať anonymne veľmi dobre poradí .
A konečne pociťujem po pól roku úľavu .
Takze jedno s druhým súvisí.
Mám dg . Pankreaticka elastaza.
@luciys mňa k dr poslala obvodna. No poviem vám pravdu...zjem všetko čo nezje mňa a vraj elastáza teraz 29.9. Odišla som k druhej gastro a jej sa to nezdá. Ze pri takej elastáza by som rapídne chudla. No nič. Takže zajtra mam ďalšie odbery, ktoré posiela do Prahy. Uvidím. Predtým mi dal gastro pangrol 20tis a teraz mi dala kreon 10tis
@peterfeher1975 a nemáte tú stolicu riedku to môže ovplyvniť testy
@maxpower39 práve, že nie. Je riadnej konzistencie, sem tam nestravene kusy jedla...ale žiadne hnačky nič... dnes som bola na odberoch u druhej gastroenterologicky a uvidíme. Som zvedavá na jej názor
@peterfeher1975 aj chudnete alebo ako ste na tom s váhou aj vám niečo povedala a odporučila
@maxpower39 práve, že nechudnem ani nepriberam. Ze za 35rokov praxe sa ešte nestretla s niekym, že by mal 15elastazu a bol by ok. Vzala vzorky a budú volať kvôli vysledkom
@peterfeher1975 ahoj prosím můžu se ti zeptat kde ses nechala udělat test elastaza 1, jako samoplatce? Taky si teď prožívám problémy se slinivkou.
@panenka20 v laboratóriu napr u nás v nemocnici
@peterfeher1975 děkuji a kde u vás v nemocnici?
@panenka20 v Nových Zamkoch v nemocnici, čo ma laboratorium
Ahojky prosím jak vám to všem dopadlo ?
Já mám taky potíže s trávením gastroenterolog si myslí že je to asi slinivka.
Krev lipáza lehce zvýšená teď už je v pohodě amyláza v pořádku celou dobu.
Kolonoskopie v pořádku.
Gastroskopie lehký zánět.
MR slinivky v normě.
Celiakie z krve negativní.
Chybí mi vitamíny B12,D,atd.
Elastaza 1 mám ji sníženou
Moje obtíže nestrávené jídlo ve stolici (maso,zelenina,ovoce.)
Už před 5mesici mě to začlo po antibiotikach průjmy našli clostridie diff.
Pak mi našli zvětšený apendix tak jsem byla na operaci,z histologie nakonec že byl zdravý.
Pak mě začli bolesti pod levým někdy pod pravým podžebřím , říhání, nadýmání,v žaludku jako kámen celkově špatně trávení.
Posledních 14 dní je mi lépe skoro nic mě nebolí.
Akorát stolice je měkká někdy normální?s nestravenymi zbytky jídla.
Beru Kreon 25000 3denne držím přísnou dietu bez tuku atd.ale to už ji držím celou dobu 5mesicu.
Zhubla jsem 19kg .
Je to už dlouhé a pořád se skoro nic neví.
@panenka20 a smiem sa spýtať aký máte cukor na lačno ten je ok
@maxpower39 ano ten mám v pořádku celkově mám krev v pořádku,krev byla nabrána 28.3.2023
bilirubin konjugovaný mám lehounce zvýšený.
A chybí ty vitamíny co jsem zmínila B12 mám hodnotu 16 .
Jako samoplatce jsem si nechala vyšetřit stolici před koloskpopii cca přes měsíc zpátky
Kaltprotektin 84 norma je do 50.
Helibacteri pylori ten mám pozitivní
Clostridie diff.to mám pořád pozitivní bez toxinů A,B
To vše jsem poslala do e-mailu doktorovi na gastro na to mi se neozval.
Jen mě napsal že MR slinivky že je normální nález a snížená elastaza podporuje podezření na pankreatické nedostatečnosti.
Pořád hledám co by to mohlo znamenat
@panenka20 ja už konečne dobre , dg. Pancreaticka elastaza , tiež som schudla 10 kg. Všetko aj to malo co som zjedla aj vyila hlavne vodu má hrozne tlačilo v hornej časti brucha.
MR brucha v poriadku .
Ale nie je tomto len o liekoch , tiež beriem Creon a Ganaton , ale už sa mi darí aj občas vylučovať lieky , nakoľko som zacala dopĺňať výživové doplnky od pána Andrea Medveďa, veľmi mi pomáhajú a preto sa konečne po pól roku cítim výborne.
A samozrejme strava , vylúčila som sacharidy skroby obilniny cukry ajj napriek tomu že mi nediagnostikovali žiadnu intoleranciu.
Ozaj tak ako píšem tie výživové doplnky mi veľmi dopomohli k môjmu terajšiemu dobrému stavu.
A krvné testy máte aké cukor v poriadku a ostatné hodnoty
Děkuji Za odpověď jsem ráda že vám je lépe.
Ještě při jakém vyšetřeni vám diagnostikovali tuto nemoc?máte něco pozitivní?
Já pořád tápu s jídlem skoro pořád jim dokola to samé ,maso dušené +příloha těstoviny brambor rýže.
Doktor mi poslal stručnou dietu a tam je jen že Ovoce můžu jen banán,jablko strouhané, pomeranč mandarinka , broskev,meruňky.
Zelenina totéž jen kořenová.
Mám intolerance na mléčné výrobky tak nemohu nic .mě deprimuje že nemůžu normálně jíst pořád mám hlad.
@maxpower39 mě se za půl roku dělali často krev ty které se dělají v nemocnici při příjmech.byla jsem i občas na pohotovosti.sono 2x v pořádku.ct břicha v lednu bez kontrastní látky kvůli slepáku v pořádku.
A pak gastro tam mi dělal jiné nějaké onkomarkery,celiakie,znova jaterky, cholesterol, hemoglobinu.....atd je toho více. v pořádku měla jsem jen celou dobu lehce zvýšenou lipázu v krvi amyláza v pořádku a teď před měsícem jako samoplatce jsem si nechala znova a už je v normě.
jen ta elastaza snížená+moje stolice mám nestrávene zbytky co sním druhý den najdu a to že jsem hodně zhubla a ty bolesti.
Před 9lery mi našli intolerance na kravské mléko.
Jediné co mě nevyšetřili je tenké střevo.
Pořád si myslím jestli to nesouvisí s clostridie diff doktoři si myslí že ne že to bych měla vyloženě průjmy několikrát denně co nemám.
A ještě aby toho nebylo málo našli mi cystu na vaječníku endometriózu a našli mi ji přesně v době kdy mi začlo být špatně v období antibiotik, takže v následujících měsících půjdu na operaci.
A co u vás vy máte taky sníženou elastazu máte něco diagnostikováno?
@maxpower39 áno všetko v poriadku
@panenka20 tie prílohy k masu nie sú správne, sú to len skroby žiadnu výživu ani energiu nedodá fruktoza z ovocia tiež s tým opatrne, odporúča sa bobulové ovocie maliny čučoriedky rybezle to čo píšete má dosť fruktozy , mliečne výrobky je dosť bezlaktozovych , a treba aj kyslomliečnych a fermentovane . Všetko potrebné na vaše zotavenie má Andrej na FB stránke .
Mě zas nedoporučujou ovoce které mají semínka atd.pry to dráždí více slinivku.?
Ano zakysané výrobky jsem celé roky požívala ale jak mi zjistili clostridie diff tak jsem musela vynechat celé 5mesicu jsem neměla,ale před pár dny jsem si dala zakysanou smetanu 12%pozdeji meruňky čerstvé a do hodiny mě bolelo břicho a měla jsem průjem a začlo mě pobolivat opět pod levým pobřežím.
Já se podívám na stránku co doporučujete.
Mohu se jen zeptat jaké vyšetření vám potvrdilo diagnózu?velmi děkuji
Ahojte citam vasu konverzaciu a chcem saspytat, ci niekomu niekto vysvetlil,co to znamenav zivote a do buducna ta znizena elastazu. ja ju mam 59, z magnetickej vsetko ok, mam 1 bezpriznakovy kamen, stravujem sa striedmo, sportujem, nejem blbosti, nem nejake potiaze, obcas ma sfukovalo ale aj to uz davno nie odkedy si davam pozor. Skratka nic konkretne nezistili a mna by zaujimalo z coho to mam, resp.da sa takto zit? Alebo zit bez trapenia, ze proste ok budeme ich nahradzat a bude to ok? Aka je predispozicia na rakovinu atd. Mna by toto najviac zaujimalo, ze ci ten pankreas je skratka na najlepsej ceste k rakovine. Ak si niekto najde cas s touto diagnozou a ake su u vas postupy, budem vdacna.
@cucci126 Elastaza (test ze stolice) ukazuje jak vám pracuje slinivka.
Já měla hodnotu v dubnu 2023 146 a teď v září 366.
Takže se mi to upravilo samo doktor mi řekl že neví proč jsem to měla.a v lednu uděláme další test elastazy a to se pak ukáže.
Potíže mám stále někdy je to lepší někdy horší.
Já měla MR slinivky také v pořádku.
Ale co vám doporučuji je endosonografii pankreatu je to nejpřesnější metoda jak určit zda něco máte.
Já ji prodělala před týdnem a mám normální nález.
Toto vyšetření jsem ale měla u jiného doktora a ten mi řekl že má hodnota elastazy 146neni vůbec špatná že bych měla jinou hodnotu kdybych měla něco ze slinivkou.
Já od dubna brala jsem trávicí enzymy kreon nejdříve 3x denně a později s každým jídlem.
Teď je neberu tak uvidím co jak bude.
A vy jste měla jaké potíže že vám dělali elastazu?
@panenka20 ja som mala problemy asi tak 10r dozadu, pri jedle, hned hnacky kym to zo mna nevyslo tak krce.nic nezistili, mala som aj stresove obdobie, neriesila som jedlo. Potom som zmenila vztah atd a zlepsilo sa to, ale mne to stale vrtalo v hlave tak ze dam si vysetrit vsetko radsej este raz. No a to iz bol 1 bezpriznak.kamen a znizene enzymy, robili mi xy vysetreni, nezistili preco, vraj som mozno prekonala nejaky zapal v minulosti, enzymy z roka na rok klesaju, ale ja nemam takmer ziadne tazkosti. Beriem panzynorm, stravujem sa zdravo, nejem tazke jedla ani vela naraz, sportujem atd, citim sa super ale enzymy su nizsie ako pred rokom, MR bola ok, kamen mam 1 vacsi tak to neriesia, bolesti nemavam. A neviem co mam robit este, zaujimalo by ma, ci proste to vedie automaticky k zniceniu pankreasu alebo skratka ked clovek dodrzuje co ma, tak sa da v pohode s tym zit a nebat sa rakoviny. Proste ci sa to moze aj upravit alebo je to uz nezvratne atd
@cucci126 kámen ten máte kde ve žlučníku nebo na slinivce??
Já jen vím že když se vyšetřuje Slinivka je nejlepší endosonografie je to lepší než CT a MR tam by se ukázalo sebemenší věc.
Pokud nemáte toto vyšetření zkuste o tom přemýšlet.
Posilam vám odkaz tam je dobře popsáno
https://tv.a11.cz/video/na-slovicko-s-doktorem-...

@maxpower39 Tento rok 40.