Pankreatitída zo žlčníka
Ahojte baby...bola mi zistena pankreatitida zo upchatych zlcovodov...momentalne sa liecim a o cca 2 tyzdne mam naplanovanu operaciu na zlcnik. Ak ste to mali ako vam po pankreatitide dopadla operacia a vratil sa vam niekedy po vybrati zlcnika zapal pankreasu?
A mala si to iba raz alebo sa ti to aj zopakovalo niekedy?
Dakujem velmi pekne za radu a skusenosti...uvidim co ma caka dalej ?
@martuska1940 ja som mala zapal pankreasu a uchate zlcovody. Zlcnikovy zachvat, neznesitelny, kazdy druhy tyzden na pohotovost. Pre zle vysledky som bola prijata do nemocnice, liecili zapal pankreasu, musela som drzal zlcnikovu dietu... . Operaciu som na vlastnu ziadost odmietla. Po troch rokoch nemam ziadne problemy, ziadne kamene, prekonala som dalsie tehotenstvo bez problemov, porod, kojenie... . Bol to z mojej strany risk, trpela som kazdu chvilu.
My sme zlcnikari cela rodina, vsetci maju vybraty zlcnik a vobec to nie je lepsie. Zlcovody sa im upchavaju, raz za 3-5 rokov sa ocitnu v nemocnici. Naozaj, nie kazdemu operacia pomoze, nehovoriac o tom, ze je velka sanca rakoviny hrubeho creva.
Ale nechat si kamene v zlcniku ma tiez velke negativa. A teraz si vyber, co je lepsie :(
Ahoj, mne operovali zlcnik laparoskopicky 5.den po porode, zachvaty od 20.tt, no v tehu to nikto nechcel robit. Operacia bola bez problemov,po 48h som sla na reverz domov za dcerkov. Po dvoch tyzdnoch som jedla vs etko uz, problem mam jedine s jogurtmi.
@katka_mala môžem ako sa vám to prejavovalo? kde boli bolesti, vracanie, hnačka, teplota či až z krvi prišli na to ? AMS v krvi a v moči ? dík moc.
@tanika prejavovalo sa to tupou bolestou medzi prsiami a v chrbtici. Samozrejme, vracanim a tmavym mocom. Nemala som ani hnacky ani teplotu. Ze okrem podrazdeneho zlcnika mam chyteni pankreas sa zistolo z krvi v nemocnici. Vzdy robili sono a v nemocnici na chirurgii ako leziacemu pacientovi magneticku rezonanciu.
@katka_mala dakujem za vasu skusenost a chcem sa spyat....potom ste uz dalsiu pankreatitidu nemali a ako ste na tom dnes zo stravou....mozete vsetko alebo drzite dietu ?
@martuska1940 ja nedrzim. Po operacii uz nic nemam, iba ma nafukuje a je mi ťažko,vtedy si dam pancreolan. No a to mliecne obmedzujem.
@martuska1940 nie, potom som uz zapal pankreasu nemala. Ale tie katastrofalne zlcnikove zachvaty trvali asi rok, potom sa to zlepsilo. Chodila som kazdych 6 mesiacov na sono. Po troch rokoch od zapalu pankresu mi bolo povedane, ze v zlcniku kamene nie su. Samozrejme, treba povedat, ze kamienky boli velmi male, dosahovali max 4mm. Pochybujem, ze keby som mala 2cm kamene, tak sa zlcovymi cestami pretlacia.
Jem uplne vsetko, ziadnu dietu nedrzim, kludne v noci cokoladu a rano 4 vajicka s paprikou a nic.
Mat kamene v zlcniku je nebezpecne, pretoze mozu ucpat zlcnikove cesty a sposobit zapal pankreasu. Ale ak sa pretlacia a nesposobuju opakovany zapal, je vyhrate. Nikto dopredu nevie povedat, ci operacia zlcnika bude pre Vas prospesna. Mozno bude potrebne drzat celozivotne dietu, mozno nie. Kamene sa nadalej mozu tvorit v zlcovych cestach a sposobovat problemy i po vybrati zlcnika. No a potom sa prefukuju zlcnikove cesty - ze vraj bolest na umretie. Je to velmi individualne, univerzalne riesenie neexistuje, zial :(
Dakujem vam za vase rady....
@katka_mala to vážne? To som este nepocula a znie tohrozne :(
@katka_mala a ake napoje mozete pit a ktore vam robia zle?
Ja som mala tu smolu ze mne sa uvolnil kamen zo zlcnika a upchal vyvod pankreasu a ten sa potom zapalil..crp som mala 347..zlcnik mi vybrali a mala som prisnu dietu ale zial pokoj nemam ani teraz hocikedy ma boli zaludok alebo pankreas...musim brat pankreolan a znova drzat dietu
Ahojte, ja som mala pankreatitidu, ked som mala 21. Zabudla resp. Nebrala som to vazne, po porode dvojiciek som mala opakovame zachvaty -bolesti v strede hrude presne ako konci ta kost, aj bolesti chrbta. Mala som taky silny zachvat, ze ˇi to vyrazalo do rebier , mýséa som su. Ze kvoli detom a zohybaniu sa nad nimi. Vracala som... Boli mi neskutocne zle. Trvalo to tyzden, az som isla do nemocnice a povedali mi, ze mam zltacku. Sono mi nespravili. Ale na infekcnom zistil, ze je to upchaty zlcovod aj z krvi aj zo soma... Isla som na ERCP vydrtrenie takmer polomrtva. Naozaj , bola som vysilena , utrapena a myslela slm si, ze je to moj koniec. Ako tu aj ostatne spominaju, mne to vysetrenie- ta kontrastna latka vyvolala silnu pankretitidu, vracala som asi 2 dni, mala som silne bolesti, potila som sa.
Nepila som 8 dni, len infuzie , o jedle ani nehovorim. Tiez som mala vysoke CRP okolo 120, takte som bola v měocnici 2 tyzdne. Ked sa to upokojilo, dala som si vynrat zlcnik( asi po 3 mesiacoch od oankretidy a ERCP vysetrenia). Dodrzovala osm dietu taku pooperacnu, ale musim povedat, teraz jem skoro vsetko oktem mastneho , papriky, maku, uhoriek nepijem alko a pod.. Led zjem viac mliecneho najma smotanove polievky, tak
Mi je tazko.
Mavam obcasne bolesti brucha.
Prave som sa vratila od doktora, preptzw stale neviem, ci mi tieto bolesti sposobuje pankreas alebo zlcovody nestihaju travit...
Pojdem o mesiac na sono a uvidim, v akom
Stave mam pankreas a aj zlcovody. Verim tomu , ze to bude ok.
Ba druhej strane sa tiez bojim....sice uz zlcnik nemam,
Ale bolesti obcas pridu. Chceme dalsie babo a bojim
Sa, ako to budem zvladat , ci nebudem mat problemy.
Drzim vsetkym palce , je to naozam neprijemne a obmedzujuce ...
Skore uzdravenie prajem a cim menej bolesti.
@martuska1940 ja osobne ziadnu dietu nedrzim a mozem pit uplne vsetky napoje vratane mlieka, kyseleho mlieka, alkoholu, nerobi mi nic zle.
@elsyk12
@nancsy
ja som mala uplne to iste, z pohotovosti ma nechceli pusit, dovliekli ma na oddelenie chirurgie polomrtvu, 3 dni som bola len na infuzkach. Schudla som v pribehu 3 mesiacov 20kg, mala som krasnych 43kg, do toho male deti, jedno z toho kojenec.
Pankreas zapaleny.
Nakolko som mala v rodine podobne pripady, vedela som, ze vybratie zlcnika nemusi byt koniec trapeniu. Zlcnik je velmi dolezita vec a ak kamene opakovane nesposobuju zapal pankresu, je tu mala sanca, ze sa to predsa len da do poriadku a male kamienky nahromadene pocas tehotenstva sa vyplavia prave pri tych zachvatoch.
Moja mama nema zlcnik 30 rokov, problemy ma stale. Svagrina ma tiez vybrany po druhom dietati, pravidelne lezi na jednotke intenzivnej starostlivosti, moj upo po 15 rokoch od vybratia mal rakovinu hrubeho creva.
Zial, clovek to musi iba riskut. Hrozne ma hnevaju lekari, ktori tvrdia, dajte to von a bude pokoj, vobec pokoj nemusi byt.
@katka_mala presne...ja ho mam vonku a pokoj teda nemam...keby spm to bola vtedy vedela ani si ho vybrat nedam kedze ten pankreas ma aj tak chyta
@katka_mala
A preco chodi na JIS? Kvoli pankreasu?
Ja som sa rozobodovala, zvazovala, ci vYbrat, ci nie. Po operacii prisiel dokotro za mnou a povedal, ze som cely zlcnik mala skoro tvrdy ako kamen, v tvare lievika, ze bol najvyssi cas vybrat ho. Pravdepodobne by sa tie kamene s blatom vysypali, alebo by zlcnik praskol.. Neviem uz povedat.
Lesie mi je urcite po opercii, len vies, stale sa spravam sama sebe ako ku chorej. A to je niekedy zle. Tazko povedat, co bude o 15, o 30 rokov. Ale moze sa stat cokolvek nielen s pankrasom, ale aj s ktorymkolvek unym organom. Ja len dufam, ze budem mat pevne zdravie aspon do 80- tky, aby som mohla vychovat svoje deti, potesit sa z ich deti... 🙂
Ja uzivam bylinne kvapky na travenie a musim povedat, ze mi pomahaju vytravit. Pankreolan forte pouzivam len v krajnych pripadoch.
@nancsy ja viem, ze je tazke sa rozhodnut a hlavne spravne. V akom stave zlcnik je, je potrebne vediet pred operaciou. Ked mas vela kamenov alebo su velke, no tak sanca, ze sa pretlacia iba tak, je viac-menej ziadna.
Na JISke je kvoli tomu, ze sa jej kamene dalej tvoria, upchavaju zlcove cesty, zapaluju pankreas :(
@elsyk12 no moze sa stat, ale to clovek dopredu naozaj nevie, co je lepsie.
Ja som bojovala rok so zachvatmi, potom to bolo lepsie a lepsie. Po troch rokoch mi lekari povedali, ze kamene v zlcniku nemam. Ale nemyslim si, ze mam tiez uplne vyhrate :(
@nancsy a ked ste boli tehotna nemali ste problem s pankreasom.....a pocas tehu alebo predtym vam robili aj dake vysetrenia na pankreas...ci bolo vsetko ok
@katka_mala ďakujem veľmi za odpoveď, dnes mi obvodná zobrala krv a moč a že uvidíme zajtra výsledky , mám stav že mi je dobre nič, ale buď to cítim len v chrbáte ale pod pravým rebrom , taký tlak, tupá bolesť....a pritom nič mastné nejem, ráno rožky s maslom a šunkou, no a ešte káva s mielkom žeby to bol žlčník ..., anie ten pankreas, záchvaty bolesti nemám teda dúfam že ani nebudem mať..bože...a sono , je o.k. POrardíte čo je to ...
@tanika moze to byt len podrazdeny zlcnik, ked je sono v poriadku, privelmi by som nestresovala ohladne zlcnika a pankreasu.
Zial, to moze byt cokolvek, nech to dobre dopadne, drz sa!
@katka_mala ďakujem moc , aj moja kámoška mi hovorí že keby si mala zapálený pankreas tak by som mala iné stavy a hlavne že to býva v strede pod hrud.kosťou a do ľava ....v pravo že vraj žlčník však uvidím zajtra...čo výsledky...
@nancsy ktore kvapky?
@tanika ... tiez si to myslim, hned to bude z chrbite. Uvidis, co vysledky.
@nancsy pytam sa preto, lebo rozmyslam, ze si kupim teraz od energy jedny konkretne na traviaci trakt, mam s nimi velmi dobre skusenosti....sem tam si robim ocisty organizmu, mam oslabeny pankreas
@martuska1940 nastastie pocas tehotenstva nic. Vobec ziadne bolesti. Ja som mala prvy krat pankreatitidu v roku 2008, bola som mlada, nebrala som to vazne, jedla som vsetko aj cervenu papriku, aj otechy , makove slize. Otehotnela som roku 2014 a az po porode som mala problemy a mavala zachvaty. Ohranovali ma vsetci svati, ze sa nic nestalo pocas tehu. Teraz mam miernu dietu, zlcnik nemam a tlaky citim stale.