icon

Paradontitída a následná protéza 🥺

sonka333
27. feb 2023

Ahojte,prednedávnom som tu dala diskusiu z otázkou:kto ma aké skúsenosti z paradontitidou a dnes pridávam diskusiu :kto má skúsenosti z protezou v mladom veku 🥺☹je tu niečo popísané ale veľmi málo skúseností a väčšinou rady typu:daj si implantáty ...čo sa mňa týka ,tie si ja nemôžem dať nakoľko mám veľký úbytok kostí ...a kebyže si aj dala tú kosť doplniť,aj tak sa ľahko môže stať že sa vstrebe " aj tá a peniaze pôjdu dole brehom "🥺a koniec koncov,ani si to nemôžem dovoliť finačne..už som prišla o dolnú jednotku a dvojku a postupne to pôjde ďalej...horné mám zdlahované ale aj to je dočasne riešenie ....som strašne smutná a sklamaná 😪chodievala som pravidelne aj na dentalnu hygienu,starala som sa o zuby najviac ako sa dalo aj keď je pravda že nie vždy to tak bolo...hlavne v čase dospievania to bolo mizerné...iba som si čistila 2x denne no potom som začala chodievať často k zubárke a robila som všetko čo som mohla aby som nedopadla ako moja mama ktorá podotýkam:tiež prišla o všetky zuby kvôli paradontoze...myslela som si že to oddialim "ale žiaľ po pôrode syna to malo rýchly spád a mne neostáva nič iba sa zmieriť že čoskoro budem mať protézy 😪áno,vravím si:keď nejde o život tak nejde o nič ale napriek tomu ma to nesmierne trápi a ubíja 😪🥺ani sama neviem či toto je výlev😪alebo len potrebujem povzbudenie 🥺za každú odpoveď vopred ďakujem 🙏🥺

sonka333
autor
28. feb 2023

@juliet86 znova,Veľká VĎAKA 💜🙏áno máte pravdu v každom slove 💜človek musí byť silný v živote a obzvlášť keď máme detičky 💜a áno sledujem kadejaké videjka ľudí ktorí v mladom veku prišli o zúbky ☹a vidím že sa stým dá žiť a život týmto zďaleka nekončí....a musím povedať,že keď vidím alebo niekde čítam o trápení iných ľudí ktorí trpia nevyliečitelnou chorobou alebo nebodaj detičky ☹🥺či obete vojny alebo obete zemetrasení 🥺vtedy si klepem po čele čo sa ja vôbec sťažujem ☹zmocní sa ma smútok ....ano idem ďalej 🙏😊💪musím,31 rokov mi slúžili a teraz si musím začať zvykať že dávajú výpoveď "😁....táto diskusia tu bude a keď raz niekto sem zablúdi a bude riešiť podobný problém a bude mať milión otázok ako aj ja...tak verím že váš pekný komentár a pohľad na danú vec💜 ho povzbudí tak ako aj mňa 🙏pretože každý jeden komentár čo tu je mi istým spôsobom pomáha 💜ešte raz Vďaka 🙏a prajem vám všetko dobré v živote 💜😊

sonka333
autor
28. feb 2023

@mariska1989 bože 🙏☹je mi ľúto čím prechádzate 🥺veru,sú ľudia čo si ani zuby nečistia a ja osobne aj takých páru poznám a zúbky majú bezchybne 😶nie nezávidím,pretože ako som už vravela každý máme svoje útrapy....a koľko zubov vám ostalo?a budete mať aj spodnú a hornu protézu?budem sa opakovať ale ja sa bojím hlavne tej spodnej 🤔😶😔

sonka333
autor
28. feb 2023

@petulda333 😔a drží vám?tá protézka?....ze vraj vrchná ešte sa dá ale že spodná tam je to viac než zlé...ach 😔ale nás vedia tie zuby potrápiť,škoda že nám nenarastú tretie zúbky 🙆‍♀️to by bolo radostí jujj

petulda333
1. mar 2023

@sonka333 drží v pohode. Lepším coregou a ani sa nepohne

petulda333
1. mar 2023

Lepim

petulda333
Autor odpoveď zmazal
barbi01
1. mar 2023

Ahoj ja sa tak isto bojim a mam milion otazok lebo aj mňa to po porode čaka hore mu už ostalo len par zubou a bojim sa toho či mi to nebude padať ale nakoniec som videla jedno video na tiktoku kde si to mlada baba davala aj hornu aj dolnu protezu a vyzerala užasne tak to ma trošku nakoplo že radšej proteza ako byt bez zubov už v mladom veku 🙂 cely čas som dufala a modlila sa za implantáty ale keď viem tak ako v tvojom pripade že nemam kosť tak je to zbytočne davať a vyhadzovať 7000€ za niečo čo tiež jedneho dňa vypadne

petulda333
1. mar 2023

@barbi01 nič hrozne na Tom nie je.proteza drží dobre a keď použijete coregu (lepidlo) tak je to úplne super

puupava15
1. mar 2023

@miskakyska prosím vás u ste boli na rych testoch? Mne to dentalna tiež ponúkla ale až keď prestanem kojiť

mariska1989
1. mar 2023

@sonka333 ja som si zuby pucovala aj 3 x za deň proste ráno , na obed keď som sa najedla a večer . Ale ako sa začali lámať zubu boli citlivé tak potom 2 x . Nakoniec bolesti normal zubu a dokonca sa hýbal .takto som pekné počas každého tehu prišla aj o 3 zuby .niečo po . Aktuálne mám hore 5 a dole 6 . Budem mať aj spodné aj vrchné neobávam sa že by sa hýbali atď nakoľko existujú fixačné gély . Moja mama prišla o zuby pred 50 . Používa len spodné a v pohode vrchné nie lebo ju naťahuje . Napr toho sa tiež neobávam lebo som nosila strajček a bolo to ok

frantiska
1. mar 2023

@sonka333 rok po osadeni zacali bolesti zapaly implantaty dane von a postupne zapal dasien sa rozsiril a zuby isli von najskor dva, potom tri a postupne ostane za pol roka som prisla o vsetky a nemam ani peniaze ani svoje zuby bohuzial implantaty nie su pre kazdeho su stastny ktorym sa uchytia a niektory maju smolu , tazke 3 roky behanie po zubaroch antibiotyka a bolesti,zvladla som a protezku mam peknu a zvyknut sa na nu da a som vdacna ze uz nemam bolesti mozem sa konecne vyspat,najest a aj smiat sa😂

zlatovlaska123
1. mar 2023

@frantiska fuu tak teraz si ma dosť vystrašila...to prečo si dostala ten zápal, že si prišla aj o implantáty? Paradentóza alebo aký bol dôvod?

ahhola
1. mar 2023

Od fotila som ti zuby člena rodiny😁😁😁ze si to ty😅 ona ich ma polku života a polku života nemusí zubárovi, u nej výhra.... Uvidíš, ako sa aj tebe uľaví, u zubárov neexistuje ze dedičnosť, vždy je vinný pacoš za cintorín v ústach... Zákroky drahšie ako v Hollywoode....

frantiska
1. mar 2023

@zlatovlaska123 spravna otazka len na nu nemam dodnes odpoved od zubara ani ja ,podpisujete asi 4 harky kde je tak chraneny ze ako pacient ma na vyber bud podpise alebo nie ,ked podpisete zbavujete sa veskerej reklamacii a vratenia penazi a dat do poriadku ? zabudnime snazi sa rychlo zbavit pacianta podpusala som , xx dovodov zr na vine je sam pacient zla hygiena ,zla zivotosprava, bacil v dutine atd . vsetko mozne a za vsetko moze pacient dokazat ze dodrzujete starate sa o ustnu dutinu nemozne🤷‍♀️nikto nezaruci ako a u koho prebehne proces implantatov u niekoho rok ale uz som citala aj po 5 rokoch , paradentozu som nemala zdrave zuby len mi chybali 3 zuby a dala som implantaty 🙈 stalo sa ale konecne po 3 rokoch sa vyspim,najem a smejem a to s krasnou protezou ,priadala som sa lebo chapem kazdeho kto pride o vsetky zuby je to velmi narocne na psychiku ale citala som a vsetky komentare ma po kazde vytlacili hore a som si povedala zvladli iny musim aj ja chcem dalej plnohodnotne zit a nie sa utapat v lutosti a ide to mnohy maju aj 30 rokov protezu a ani nevedia ze ju maju trpezlivost len a ta asi chyba kazdemu ked sa pozrie do zrkadla a usta prazdne😂😂

mariska1989
1. mar 2023

@ahhola tak toto je zaujímavá protéza 😬 moja mama ma povedzme krajšou takú inú

miskakyska
1. mar 2023

@puupava15 o tri mesiace mám kontrolu,potom sa dohodneme čo a ako..

sonka333
autor
1. mar 2023

@barbi01 och🙏😔držím aj vám palce ✊nech nakoniec všetko dobré dopadne....a ano veru implantáty to je aj riziko ....ako už písala @frantiska 😔 ach veru...😔no čo narobíme....a spodné zúbky máš dosť?..ja sa zu začínam cítiť lepšie a to aj vďaka týmto komentárom....pretože ma riadne povzbudili 🙏za každý komentár som nesmierne vďačná

sonka333
autor
1. mar 2023

@frantiska Bože 😔tak vy to máte ozaj že ešte horšie....pretože kopec peňazí....a aj tak nič stoho 😔je mi to nesmiesne ľúto...ale ako vravíte ,ľútosť nepomôže ✊🤎musíme to zvládnuť...a ja sa cítim oveľa vyrovnanejšie.....vidím že niesom v tom sama a veru...môžme byť radi že to sú len zuby "a nie niečo vážnejšie 🙏Bože chráň🤎...a teda sa opýtam ešte...ani spodné zúbky nemáte?

ahhola
1. mar 2023

@mariska1989 to ma prvú, ešte ma "nedeľnú" 😁v tej prvej mala este naspodu po 3 svoje zuby vľavo aj vpravo, to jej potom zubná technička doplnila, ked prišla o tie posledne zuby, to je taky zlepenec, ako hovorí RF😅🤣🙃vo vrchnej neviem ci mala ešte svoje zuby...

mariska1989
1. mar 2023

@ahhola jaaaj tak .no je ináč zaujímavé ako sa to dá dokončiť.mame sa zlomili na polovicu a týždeň a pol trvalo kým ich opravili nevidíme tam nič že to je lepené to ako celok vyzerá

ahhola
1. mar 2023

@mariska1989 no to sa čudujem, lebo aj v tej na fotke je vmodelovany drôtik ako sa mohla zlomiť? Tiež to pamätám od babky, zlomenú spodnú a vášnivú debatu, ako to lepia a to bola taka hrubá protéza, hento sa mi zdá tak 1mm hrúbka a ona snáď 3mm... to ruzove....1911 ročník bola a vtedy tie materialy🙆‍♀️furt boli pootáčaní ti protezisti😁a nič neriešili, len protézy, okuliare, penzie😅nech im je zem lahka🥀

frantiska
2. mar 2023

@sonka333 ano nastastie😂a aj v poriadku nasla som zubara ktory zachranuje a dava do poriadku zubky a nie len implantovat🙈 a mat velke zisky

ahhola
2. mar 2023

@ahhola pootlačaní, poodieraní🙆‍♀️oprava

d3niissa
2. mar 2023

@veve_ad krásny deň prajem, skúsim interpretovať čo nas učili v škole,, parodontitída (para-okolo, odus-zub, -itis-zapal) vzniká naozaj na základe baktérií - tie sa v ústach každého človeka vyskytujú prirodzene(tak ako aj v čreve alebo pošve) akurát však pri premnožení určitého druhu z nich začnú vyčíňať(čím dlhšie sú v ústach tým je ich tam viac až vytvoria bielu masu kt. voláme zubný povlak), preto si zuby čistíme aby sme ich odstránili, ak niekto nečistí dostatočne bct je tam primnoho jeden druh bct začne bojovať o miesto s iným a ak vyhrá ten agresivnejší tak sa môže prejaviť ochorenie. Po očistení sa bct zas začnú lepiť so slinou na zub preto treba čistiť aspoň 2x denne. V ústach mame každý trochu odlišnú zmes - podľa toho čo nám kto počas života do úst ,,daroval”. Uvediem príklad: Pokial má maminka parodontitídu a oblízne cumlík bábätku dieťatko dostane do pusinky rovnaké zloženie baktérií ->nič sa nedeje až kym sa taketo dieťa dostane do puberty(obdobie hormonálnych zmien podobne tak tehotenstvo) ak čistí správne a stravuje sa vhodne -> nič sa nedeje stále bude mat zdravé zuby i ďasná ~ ak zanedbá hygienu, baktérie pre kt. sú hormóny živnou pôdou postupne napadnú okolie zuba - časom cely závesný aparát (od ďasna až po kosť). Ak nie je kosť = zub nemá kde drzat a v extrémnom prípade vypadne. Teda inak povedané nie ste predurčená k parodontitíde lebo ju mala vaša mama ale je fajn dôsledne dbať o chrup správnou technikou a pravidelným čistením + nevynechávat medzizubné priestory. Čo sa týka genetickej predispozície nejaká tam asi je ale zrejme to nebude oproti hygiene veľký hráč. A prvý príznak je krvácanie na podnet. Ak vám krvácajú ďasná pri čistení a to platí hlavne na medzizubné priestory vydržte tyzden/dva pri správnej technike zápal odozneje a krvácanie sa zastaví.

sonka333
autor
14. mar 2023

@mariska1989 môžem vedieť 🙏?ako ste natom teraz?koľko zubkov vám ostalo?...ja som prišla o dolné 3 a prídem asi aj o štvrtí 😔nejako to ide rýchlo....

sonka333
autor
14. mar 2023

@d3niissa súhlasím 🥺nič iné sa ani nedá....iba súhlasiť....avšak škoda že som nevedela že mi ubúda z alveoralnej kosti 😔....tým že som chodila na prehliadky a dentalne hygieny som si myslela že všetko je pod kontrolou....opak bol pravdou....nuž a teraz už sa nestačím diviť ako to rýchlo ide....dole vodou "

mariska1989
14. mar 2023

@sonka333 no není sa čím chváliť 😔dole 6 a hore 5 hore držia zatiaľ dole všetke chýbajú už som ich mohla mať všetke dole preč keď som bola na kontrole ale ešte som nemala ok vrch ešte bolel tak idem teraz snáď do vtedy to už bude úplne ok záhone lebo to je ešte všelijaké a to už je 2 týždne od trhania

sonka333
autor
14. mar 2023

@mariska1989 a dávate všetky trhať?...teda myslím všetky tie čo sa kývu?...ja chcem aspoň niektoré záchraniť nech tá protéza drží lepšie potom ale dosť sa mi kývu zuby a dosť sú zapálené ďasná tak neviem čo spraviť....a zase každý pol rok pridávať zub na protézu a upravovať ju...to tiež nechcem...30 teho idem na rtg a uvidí sa koľko kostí mi ostáva "a podľa toho uvidíme ...😒

mariska1989
14. mar 2023

@sonka333 dole ide všetko preč a hore mám 2 zle takže reálne by mi tam ostalo 3 zuby a to je myslím úplne zbytočne takže idem aj tie dať preč ... Aktuálne zvažujem že sa opýtam zubára keď tam budem či je reálne dať preč aj vrch odrazu keď sa dole dá preč až to mám na jedno trápenie a už len čakať na hojenie a potom konečne protéza a do smrti budem mať kľud od bolesti

bashawelle
14. mar 2023

@sonka333 ahoj, nečítam celú diskusiu, skúsenosti sú rôzne. Dnes už máš veľa možností ako svoju situáciu riešiť- dočasné a trvalé náhrady, mostíky, implantáty. Na 4 implantátoch sa dá vystaviť celé zuboradie. Je veľa rôznych kliník, kde máš konzultácie zdarma pripadne zaplatíš len rtg a budu riešiť plan na mieru tebe, aby ty si mala optimálne riešenie. Áno, stojí to peniaze. A nie, dojčenie za to nemôže. Môžeš mať protézu snimatelnu, mostíky, implantáty... možnosti dnes už sú, odporúčam konzultovať odborníka. A taka mala rada, ktorej sa sama držím- svoje zuby rieš ako akútny stav, deťom dbaj o prevenciu. Nech sa týmto problémom vyhnú. Držím palce, nech nájdeš dobrého zubára a riešenie tebe na mieru 😊