Pocit, že umieram
Už dlho sa odhodlávam prísť sem s touto otázkou, je to veľmi citlivé. Píšem to anonymne, pretože som na mk už dosť dlho a nechcem, aby to rozoberali moji známi a podobne.
Chcela by som vedieť, či sa niekomu niekedy také niečo stalo ako mne.
Približe tak 2 krát za mesiac, sa mi v noci cca do 30minút až hodiny po zaspatí stane niečo, prečo sa niekedy aj bojím zaspať 😔. Ale prichádza to vždy keď to najmenej čakám. Zobudím sa a mám pocit, že umieram. Ako to doslova a do písmena. Trvá to asi tak do 20 sekúnd. Niekedy je to tak intenzívne, že hneď budím manžela že mi je strašne zle, ale niekedy to prekonám sama. Popri tomto pocite je to neskutočný pocit úzkosti a strachu a dovolím si tvrdiť, že minimálne 2 krát mesačne a niekedy aj viac si zažijem aké je to umierať. Úzkosť a paniku som zažila roky dozadu, ale to bolo nič oproti tomuto stavu. Ale ten strach je len sprievodny stav toho najhorsieho pocitu. Ani vám ho neviem opísať. Akoby sa zastavilo srdce? Alebo človek prestal dýchať?
Povedala som to svojmu lekárovi, ale jeho jediná otázka bola, aký mám vtedy pulz. Ale to ja nestihnem odmerať. Podľa mňa som tesne po tom najtvrdšom spánku a kým sa spamätám, je to preč.
Napadlo ma, či to nie je apnoe. Ale to by sa si myslím stalo aj inokedy, nielen v tom čase po zaspatí. Poviem vám, som zúfalá, rozmýšlam nad nejakým spánkovým centrom, lenže to sa určite zrovna vtedy neudeje. Aj ekg holter som mala niekoľko dní pred asi rokom, ale ani ten to nezaznamenal, vtedy sa mi to nestalo.
Tak hľadám niekoho, či niečo podobné nezažil.
A prosím vás ani nepíšte že vymyslená téma, stalo sa mi to túto noc, naposledy pár hodín dozadu a mám dosť, nieto ešte niekomu vyvracať, že si nevymýšľam 😒. Ďakujem, že ste dočítali až sem.
Nie je to až také silné, len sa strašne naplašim z toho pocitu že neviem dýchať. Tiež sa posadim . Potom si ľahnem naspäť a o chvíľu zaspím.
Smer psychiater. Psychika.
Zameraj sa na lásku vo vnútri teba. Je to tvoje podvedomie a dá sa s tým pracovať určite. Skús meditácie, zameraj sa na vďačnosť za svoj život, na lásku k Bohu, rodine atď snaž sa precítiť ten pocit, zbav sa strachu, nepripúšťaj si ho. Zaspávaj s pocitom lásky každú noc. Máš silu vyhrať nad tým. Držím palce.
Ja by som skúsila Neurológicke vyšetrenie môže ísť o maniodepresívnu poruchu osobnosti
@zuzanna33 prosim prestuduj si co je maniodepresivna porucha osobnosti ☺️. Nemyslim to v zlom. Kedze viem o aku diagnozu sa jedna, napriklad tento clanok ti troska lepsie popise co tato choroba znamena https://zdravoteka.sk/choroby/maniodepresivna-p...
Tak dnes som to riesila s mamou, a vraj aj ona mala obdobie kedy sa jej to dialo. Povedala, ze raz bola s kamoskou, ktora sa venuje takym spiritualnym veciam a nakoniec ako prislo tak odislo. Ze to bolo v case zvyseneho napatia.
@athena27 Beriem si vela co si mi napisala k srdcu.. dakujem 😊
Psychika
Počula si o spánkovej paralyze?
vyzera to na panicky zachvat
Nezisti to beznym vysetrenim,yo by si musela lezat na oddeleni a musia spravit podrobne vysetrenia. Moja teta mala problemy,kardiolog roky nic nezistil. Az ked odpadla a brala ju zachranka,zistili v nemocnici,ze v minulosti prekonala maly infarkt a okamzite jej dali termin na operaciu. Znamy ma nieco podobne,co opisujes je to podobne panicky atak,nepamatam si ten nazov. je to choroba dnesnej doby z vycerpania,stresu. Na vycerpanie telo reaguje rozne. Tieto stavy,co popisujes som mala par mesiacov po covide presne akoby som umierala v polospanku zo mna odchadzal zivit. Neviem,co to bolo,nebola som s tym u dr.
Som rada, že si o tom hovorila aj s blízkou osobou, isto ti skúsenosť mamky pomohla. V dnešnom uponáhľanom svete ľudia riešia to aby bolo všetko navonok tip top, domácnosť, práca, starajú sa o rodinu, priateľov a často zabúdajú, že zanedbávajú starostlivosť o svoje vnútro. Z toho vznikne nerovnováha, ktorá sa kdesi prejaví. Čoskoro ti bude dobre. Drž sa a preži sviatky v harmónii, kľude a láske (žiadne stresy) 🙂
Mme sa teraz tiez stava, ze sa zobudim na to, ze nedycham. Ale teda nerobim paniku, normalne nadych, vydych, obratim sa na bok a spim dalej. Neviem, ci to suvisi s tehotenstvom (kedze som tehotna a doteraz sa mi to nestavalo), ale skor si myslim, ze nie. Co si pamatam mozno niekedy davno v minulosti som mala podobne stavy, potom to nejako preslo, ani neviem kedy. Nezaoberala som sa tym blizsie.
Dobré smart hodinky Ti vyhodnotia kvalitu spánku, rôzne fázy spánku, tlak, pulz. Najrýchlejšia cesta k odsledovaniu. Ešte ma napadlo, či nespávaš na chrbte a nezapadá ti jazyk a vtedy prestaneš dýchať...?
Mávam panicke záchvaty, a nemusia súvisieť len so srdcom. Mávam rôzne príznaky. Jedného času som mávala istú dobu v noci, keď som zaspala pocit že niekam padám, nevedela som ci bdiem, či spím, vždy som sa strhla zo spánku. Nevedela som dýchať, potom som sa ukludnila. Zásadne vždy v noci. Ja mávam príznaky rôzne, nie vždy sa zhodujú s popisom na nete. Bala som sa zaspať. Ale vtedy ako prišlo tak odišlo. Zas potom došiel iný priznak. Je to myslím psychika. Telo keď zaspí, teda mozog vypne a ty sama už to nevies ovládať, vypláva niečo z tvojho podvedomia von. Práve v čase najhlbšieho spánku. Mne sa to tiež dialo tak hodinu dve po zaspati. Nikdy nie nad ranom. Občas aj ja budím muža, že umieram. Alebo som sa zblaznila. Hrozný pocit. Ale môže to kľudne prísť až v čase pokoja, keď máš pocit, že všetko stresujúce je už preč a práve vtedy to rado príde.
Ahoj, autorka, napis mi, prosim, spravu
Deje sa mi úplne to iste, túto noc dokonca 2x 🙈 Je to extrémne nepríjemne. Akoby som umierala a nevedela s tým nič spraviť.
@kristin00 ahoj. Je to psychickeho charakteru. Od kedy som si tu citala komentare zien, odvtedy sa to nestalo. Davam si vacsi pozor na to ako idem spat, kedy idem spat, celkovo na psychicku pohodu. akurat teraz mam tazsie obdobie tak uvidim ci sa to nestane znova
@ewellina ahoj ani som si nevsimla tvoju spravu az teraz
Autorka Ahoj, no ja to mávam už dlhšie. Sú obdobia kedy mám kľud a potom také že to mávam týždeň kazdu noc po sebe. Je pravda; že psychicky mi nie je najlepšie a liečim sa na úzkosť ale toto ma vie veľmi vystrašiť. Ale uz aspoň viem, že nie som jediná, ktorej sa to deje a trochu ma to ukludnilo 🙂
Ahoj, ako si na tom teraz? Vidim ze starsia tema, mavam presne toto , vzdy po zaspati vyskocim zo spanku ze sa dusim, nebije mi srdce neda sa to opisat, hnusny pocit, vzdy sa mi to udeje iba 1x a to po zaspani ako pises, deje sa mi to uz roky , cca 10 rokov no prv sa mi to stalo 1x za 2 mesiace cca teraz aj viac x do tyzdna, tiez som mala aj holtet aj vsetko, riesila si to nejako ? Preslo to ci ta to stale trapi?
Preslo. Od kedy som napisala sem, od kedy som viac v klude. Davam magnezko a viac pohybu. Skus na nejaku dobu (s pivolenim dr) kusok Neurolu na noc. Mozno tyzden. Ak sa ti to nebude diat vies 100% ze je to psychika
Dakujem, a ako dlho sa ti to stavalo?
Sama popisujes uzkost, strach. Mozno sa ti opakovane nieco sniva, co si po zobudeni nepamatas. S tymto problemom zajdi za psychiatrickou, to je psychosomatickeho charakteru.
@megg1 od kedy som sem napisala, nestalo sa to. Co by s tym psychiater urobil 😊. Skor psycholog asi

@banyka fakt? A presne s tym popisom ako mne?