icon

Pozitívna vzorka stolice

31. mar 2023

Vie mi prosím niekto povedať čo to znamená? Pozitívna na čo? Jedná sa o dlhodobé bolesti žalúdka. Vedia zo stolice zistiť onkologicke ochorenie? Ďakujem

joja101
31. mar 2023

Mala som takisto bolesti, bolo to v januári, k tomu hnačka, vracanie, nechutenstvo, neustále kŕče. Zo stolice mi zistili candidózu. Neviem teda na čo konkrétne robili testy tebe. Nijak sa ti k tomu nevyjadrili?

rebellefleur
31. mar 2023

Napr, ze vzorka je pozitivna na krv v stolici..

autor
31. mar 2023

@joja101 nejedná sa o mňa ale o mne blízku osobu, ktorá odmieta akúkoľvek diskusiu o tomto probleme

panonia
31. mar 2023

Je to vyšetrenie stolice na skryté krvacanie

autor
31. mar 2023

@panonia ak sa jedná o tento problém,je to vážne?

marcellka32
31. mar 2023

Ak sa jedná o krv v stolici, treba to riešit ďalej, pošlú na onkomarkery, kde sa dá už zistiť aj rakovina buď hrubého čreva, konečníka

sss777
31. mar 2023

Znamená to, že pacient krváca niekde medzi ústnou dutinou a konecnikom. Podstatné sú aj ďalšie informácie - farba a konzistencia stolice, prípadný úbytok hmotnosti.
Je to nespecificke vyšetrenie, ďalším krokom je endoskopia, čiže gastro- a kolonoskopia.

sss777
31. mar 2023

@marcellka32
Len si dovolím poopraviť ťa - onkomarkery sú veľmi málo špecifické, nie sú zvýšené len pri onkologických ochoreniach a mali by sa po správnosti robiť len pri už stanovenej diagnóze konkrétneho nádorového ochorenia na posúdenie úspešnosti liečby.

rebellefleur
31. mar 2023

Predpokladam ze ak je vzorka pozirivna na krv v stolici, dana osoba bude odoslana na kolonoskopiu

autor
31. mar 2023

@sss777 áno, nasledovať bude kolonoskopia. Viem o hnačke a pár x bola v stolici krv. Akurát,že bolesti žalúdka sa stupnuju

oli18
31. mar 2023

Bolesti zaludka su aj od helikobaktera. Ten sa zistuje aj zo stolice.

panonia
31. mar 2023

Či je to vážne ukáže kolonoskopia ...držím palce nech to dobre dopadne.

sss777
31. mar 2023

Keď je v stolici čerstvá jasnocervena krv, pravdepodobne bude príčina v dolnej časti gastrointestinalneho traktu, ale ja by som si žiadala aj gastroskopiu, možno to budú vedieť urobiť v jeden deň

laila22
31. mar 2023

@oli18 dá sa helicobakter zistiť aj z krvy? Dcéru tiež boli dlhodobo žalúdok, dnes sme boli opäť na krv a keď sme odišli, volala som ešte lekárke, či by nevysetrila aj stolicu, tak sme sa vrátili a dala skúmavku... Teraz mám dilemu či ísť s dcérou na pohotovosť, lebo leží už druhý deň skrútena a v kĺbku, čo má bolesti... Trvá to už vyše mesiaca.. ale tento týždeň je dosť ,,zahul,, lieky od bolesti nezaberajú...

panonia
31. mar 2023

@laila22 Test na helikobakter sa da kúpiť aj v lekarni. Za 10 min vieš výsledok

oli18
31. mar 2023

@laila22 mne z krvi nevysetrovali, ale som citala , ze sa da aj z krvi. Bolo by treba dcerke zatial aspon nejaky volnopredajny liek na potlacenie zaludocnej kyseliny, ta je zivnou podou pre HLb. Sladkosti vylucit, tie robia kyselinu.

hipuska
31. mar 2023

Krv v stolici môže byť pri veľmi veľa ochoreni. Bohužiaľ, bez ďalších vyšetrení nebudeš vedieť aké. Takže úplne zbytočne hádať a špekulovať

laila22
31. mar 2023

@oli18 dávam jej floraliv, čo myslíš môže byť?
@panonia ďakujem za radu. To som nevedela. Zajtra skočím kúpiť.
Diky baby.

kvetinka75
31. mar 2023

Hemoroidy nema?

tinulqa
31. mar 2023

@kvetinka75 hemeroidy?véd to je iné ci

autor
1. apr 2023

@kvetinka75 pokiaľ viem nie