Pozitívna vzorka stolice
Vie mi prosím niekto povedať čo to znamená? Pozitívna na čo? Jedná sa o dlhodobé bolesti žalúdka. Vedia zo stolice zistiť onkologicke ochorenie? Ďakujem
Napr, ze vzorka je pozitivna na krv v stolici..
@joja101 nejedná sa o mňa ale o mne blízku osobu, ktorá odmieta akúkoľvek diskusiu o tomto probleme
Je to vyšetrenie stolice na skryté krvacanie
@panonia ak sa jedná o tento problém,je to vážne?
Ak sa jedná o krv v stolici, treba to riešit ďalej, pošlú na onkomarkery, kde sa dá už zistiť aj rakovina buď hrubého čreva, konečníka
Znamená to, že pacient krváca niekde medzi ústnou dutinou a konecnikom. Podstatné sú aj ďalšie informácie - farba a konzistencia stolice, prípadný úbytok hmotnosti.
Je to nespecificke vyšetrenie, ďalším krokom je endoskopia, čiže gastro- a kolonoskopia.
@marcellka32
Len si dovolím poopraviť ťa - onkomarkery sú veľmi málo špecifické, nie sú zvýšené len pri onkologických ochoreniach a mali by sa po správnosti robiť len pri už stanovenej diagnóze konkrétneho nádorového ochorenia na posúdenie úspešnosti liečby.
Predpokladam ze ak je vzorka pozirivna na krv v stolici, dana osoba bude odoslana na kolonoskopiu
@sss777 áno, nasledovať bude kolonoskopia. Viem o hnačke a pár x bola v stolici krv. Akurát,že bolesti žalúdka sa stupnuju
Bolesti zaludka su aj od helikobaktera. Ten sa zistuje aj zo stolice.
Či je to vážne ukáže kolonoskopia ...držím palce nech to dobre dopadne.
Keď je v stolici čerstvá jasnocervena krv, pravdepodobne bude príčina v dolnej časti gastrointestinalneho traktu, ale ja by som si žiadala aj gastroskopiu, možno to budú vedieť urobiť v jeden deň
@oli18 dá sa helicobakter zistiť aj z krvy? Dcéru tiež boli dlhodobo žalúdok, dnes sme boli opäť na krv a keď sme odišli, volala som ešte lekárke, či by nevysetrila aj stolicu, tak sme sa vrátili a dala skúmavku... Teraz mám dilemu či ísť s dcérou na pohotovosť, lebo leží už druhý deň skrútena a v kĺbku, čo má bolesti... Trvá to už vyše mesiaca.. ale tento týždeň je dosť ,,zahul,, lieky od bolesti nezaberajú...
Krv v stolici môže byť pri veľmi veľa ochoreni. Bohužiaľ, bez ďalších vyšetrení nebudeš vedieť aké. Takže úplne zbytočne hádať a špekulovať
Hemoroidy nema?
@kvetinka75 hemeroidy?véd to je iné ci
@kvetinka75 pokiaľ viem nie

Mala som takisto bolesti, bolo to v januári, k tomu hnačka, vracanie, nechutenstvo, neustále kŕče. Zo stolice mi zistili candidózu. Neviem teda na čo konkrétne robili testy tebe. Nijak sa ti k tomu nevyjadrili?