Pozitívna vzorka stolice
Vie mi prosím niekto povedať čo to znamená? Pozitívna na čo? Jedná sa o dlhodobé bolesti žalúdka. Vedia zo stolice zistiť onkologicke ochorenie? Ďakujem
@joja101 nejedná sa o mňa ale o mne blízku osobu, ktorá odmieta akúkoľvek diskusiu o tomto probleme
Ak sa jedná o krv v stolici, treba to riešit ďalej, pošlú na onkomarkery, kde sa dá už zistiť aj rakovina buď hrubého čreva, konečníka
Znamená to, že pacient krváca niekde medzi ústnou dutinou a konecnikom. Podstatné sú aj ďalšie informácie - farba a konzistencia stolice, prípadný úbytok hmotnosti.
Je to nespecificke vyšetrenie, ďalším krokom je endoskopia, čiže gastro- a kolonoskopia.
@marcellka32
Len si dovolím poopraviť ťa - onkomarkery sú veľmi málo špecifické, nie sú zvýšené len pri onkologických ochoreniach a mali by sa po správnosti robiť len pri už stanovenej diagnóze konkrétneho nádorového ochorenia na posúdenie úspešnosti liečby.
Predpokladam ze ak je vzorka pozirivna na krv v stolici, dana osoba bude odoslana na kolonoskopiu
@sss777 áno, nasledovať bude kolonoskopia. Viem o hnačke a pár x bola v stolici krv. Akurát,že bolesti žalúdka sa stupnuju
Keď je v stolici čerstvá jasnocervena krv, pravdepodobne bude príčina v dolnej časti gastrointestinalneho traktu, ale ja by som si žiadala aj gastroskopiu, možno to budú vedieť urobiť v jeden deň
@oli18 dá sa helicobakter zistiť aj z krvy? Dcéru tiež boli dlhodobo žalúdok, dnes sme boli opäť na krv a keď sme odišli, volala som ešte lekárke, či by nevysetrila aj stolicu, tak sme sa vrátili a dala skúmavku... Teraz mám dilemu či ísť s dcérou na pohotovosť, lebo leží už druhý deň skrútena a v kĺbku, čo má bolesti... Trvá to už vyše mesiaca.. ale tento týždeň je dosť ,,zahul,, lieky od bolesti nezaberajú...
Krv v stolici môže byť pri veľmi veľa ochoreni. Bohužiaľ, bez ďalších vyšetrení nebudeš vedieť aké. Takže úplne zbytočne hádať a špekulovať

Mala som takisto bolesti, bolo to v januári, k tomu hnačka, vracanie, nechutenstvo, neustále kŕče. Zo stolice mi zistili candidózu. Neviem teda na čo konkrétne robili testy tebe. Nijak sa ti k tomu nevyjadrili?