Poznáte niekoho s roztrúsenou sklerózou?
Ahojte poznáte niekoho s touto diagnózou?mam obavy ze sa ma to týka ci mi neviete povedat ak niekoho poznáte ake mal lroznaky..ano čítala som na internete ale zaujíma ma priamo od vas...mam ist na magnetickú rezonanciu
Ďakujem za cas
Busenie srdca, vysoky krvny tlak, unava velka. A napokon mal dvojite videnie, co odhalilo zapal ocneho nervu a nasledne MRI potvrdilo lezie na mozgu, potom odber z likvoru potvrdil SM.
@anonym_59c05e ja mam tlak medzi ocami bývam veľmi unavená a toci sa mi hlava..niekedy mam to búšenie ale nie vzdy ale hlavne pri prehltani tuhého jedla bolesti..mam obrovský strach aj teraz len ležím co mam divny pocit v hlave medzi ocami
@anonym_59c05e ja mam tlak medzi ocami bývam veľmi unavená a toci sa mi hlava..niekedy mam to búšenie ale nie vzdy ale hlavne pri prehltani tuhého jedla bolesti..mam obrovský strach aj teraz len ležím co mam divny pocit v hlave medzi ocami
@xtina1711 ja mám všetky príznaky SM okrem dvojitého videnia. Mám rozmazané videnie, pocit na odpadnutie, nevolnost, zavraty, tocenie hlavy, unavu, trpnutie ruk, obcas aj noh, niekedy slabost na jednej strane, bolesti hlavy, zmenu kognitivnych funkcii, problem s pamatou. A nemam SM.
@xtina1711 ja mám všetky príznaky SM okrem dvojitého videnia. Mám rozmazané videnie, pocit na odpadnutie, nevolnost, zavraty, tocenie hlavy, unavu, trpnutie ruk, obcas aj noh, niekedy slabost na jednej strane, bolesti hlavy, zmenu kognitivnych funkcii, problem s pamatou. A nemam SM.
@anonym_59c05e máš záchvat paniky, depresiu, alebo chrípku? 🤔
@anonym_59c05e máš záchvat paniky, depresiu, alebo chrípku? 🤔
@anonym_3e13e7 napoviem ti, chodím na reumatologiu.
@anonym_59c05e boli odobraté testy /westernblot/ na aktívnu alebo chronickú boreliózu? takéto stavy (ako cez kopirák) som mala v rokoch 2013 - 2017 cca plus/mínus. jediné, čo vyskočilo, bola chronická borelióza... postupne to odoznieva, ale teda, stále sa niečo nájde... ak neboli robené tieto testy, odporúčam o ne požiadať alebo si ich zaplatiť. ale podotýkam - westernblot. sú drahšie, ale podrobnejšie a presnejšie.
@anonym_59c05e boli odobraté testy /westernblot/ na aktívnu alebo chronickú boreliózu? takéto stavy (ako cez kopirák) som mala v rokoch 2013 - 2017 cca plus/mínus. jediné, čo vyskočilo, bola chronická borelióza... postupne to odoznieva, ale teda, stále sa niečo nájde... ak neboli robené tieto testy, odporúčam o ne požiadať alebo si ich zaplatiť. ale podotýkam - westernblot. sú drahšie, ale podrobnejšie a presnejšie.
@amdornik áno, aj elisa aj WB. Oba testy negatívne. Ale za to, ENA protilatky pozitivne.
@anonym_59c05e čo sú ENA protilátky? už dlho som sa tomu "nevenovala"...
@amdornik ako píšem vyššie, chodím na reumatológiu....
Neboj sa, aj ked ta diagnostikuju. V sucasnosti existuju rozne liecby a priebeh sa uspesne spomali, moze takmer zastavit. Mne sa po diagnostikovani zo strachu zrutil svet. Zbytocne som sa ztiahla. Davaj si pozor na stresy, ak pocitis unavu, oddychni si. Mozes zit uplne normalny zivot, kto nevie, ze si chora, ani nic nemusi pobadat.
Moje priznaky:
- zahmlene videnie. V tej dobe ma liecili na ocnom, nik nepredpokladal, ze to moze byt SM
- asi po 15 rokoch problemy s chodzou, podkynanie, akesi zasekavanie v kolene, slabost, unava. Nevenovala som tomu pozornost, pripisovala som to vycerpaniu, zcasti to preslo
- nevedela som bezat, vtedy som navstivila lekara, behom tyzdna ma diagnostikovali, uz bola aj metoda MR k dispozicii
- dalsie moje priznaky boli: caste mocenie, vypadavanie predmetov z ruk, mravcenie na chodidlach a rukach, necitlivost na boles a na teplo (popalila som sa a nic).
Priznaky ma kazdy ine. Zijem uplne normalny zivot (je to tazke sa vyrovnat, aj okolie bude mat stres). Mam dospele deti, aj ked v tom obdobi sa este deti mat neodporucalo.
Nemaj strach, ak nahodou ti ju diagnostikuju,kludne si poplac, ale da sa s tym zit bezproblemovo. Ak prva liecba bude robit problemy, da sa nastavit ina. Spolupracuj s lekarmi a drz sa. Cokolvek ti diagnostikuju, po prvotnom soku to zvladnes 🍀

Busenie srdca, vysoky krvny tlak, unava velka. A napokon mal dvojite videnie, co odhalilo zapal ocneho nervu a nasledne MRI potvrdilo lezie na mozgu, potom odber z likvoru potvrdil SM.