Pravdepodobnosť rakoviny hrubého čreva bez príznakov?
Baby môže sa stať že nemám žiadne príznaky a mám rakovinu hrubého čreva však :( holieva ma brucho občas tak riadne niekedy ma vie prehnať niekedy zas zapekať ale mám divertikulozu a laktózu vôbec nesmiem a nedodržuje veru diétu. V poslednej dobe mám ale bolesti v panve dosť (aj keď mám aj nejaké problémy s platnickami ale teraz je to iné). Ja už sa bojím aká je pravdepodobnosť že nemám ani 30 a mám rakovinu hrubého čreva :(? Krv v stolici som nepostrehli na gastre som bola minulý rok ale to bola gastroskopia. Sono brucha som mala rok alebo dva dozadu ale tam nemusí byť nič vidieť krvný obraz mávam väčšinou dobrý niekedy zvýšené leukocyty. Ja sa bojím že umieram a prídu na to neskoro po doktorovi behať nemôžem za jedno moja obvodná len predpíše lieky od bolesti a nerieši za druhé nemôžem vymeskavat z práce. Aká je pravdepodobnosť že mám rakovinu čreva v mojom veku v dnešnej dobe asi aj dosť či. Aké máte skúsenosti v okoli
@mamina7070 kvôli zvýšeným amylazam a lipazam a babka mi umrela na to. Mám pocit že stolícunna okultne krvácanie mi brali možno dva roky dozadu
jedne kde sa daju zistit polypy creva je kolonoskopia. Ak na nu nechces ist a vidis vsetky dovody preco nie, necuduj sa, ak nahodou tu rakovinu mas a dostane sa do stadia, kedy ti uz nebude pomoci...
@julia_romeo a to akože dôvod mám uviesť že len tak preventívne nemám síce ani 30 ale chcem ísť na kolono
@mischelag fuha a aké mal prosím priznaky
@mischelag inak prajem veľa síl a dúfam že sa z toho dostane a ako mu na to prišli? Aj na sone brucha by boli nejaké nezrovnalosti keby už je to vážne nie? Na mr som bola len tej vyššej časti brucha ale tám nič také okrem divertikulizy a doligocholon nepopisali
najdi si normalneho lekara a s tym, co popisujes ta na kolono posle. A ak nie, tak si to proste vyziadaj. Lebo to na kolono je, co popisujes..
@julia_romeo ale čo konkrétne z toho je na kolono? Bolesť panvy? Ja mám ale posunuté platničky mne to príde skôr na chrbticu bola som na gastroskopia a magnetickej rezonancie pankreasu kde na črevách nič také nepopisali len divertikulozu. Ale si ma teraz vystrašila už riadne
Mňa skôr pri pohybe len tak ťahá tá jedna strana nemôžem sa dobre hýbať ale mne to skôr príde na chrbticu neviem
a co ti mali na creve popisat ked ti vysetrenie creva nerobili?
@julia_romeo napísali že zachytené črevné kľučky sú bez zrejmej štrukturálnej anomálie, bez dilatacie, dolichokolon s divertikulozou. Ja neviem ale keby mám nejakú rakovinu možno by niečo zachytili aj keď jasné môžem mať niečo aj nižšie v panve :(
vnutorna sliznica sa vysetruje endoskopicky. takze ak ti nerobili kolono, nic ti nevysetrili. A mne sa to nechce dokolecka vysvetlovat. Je to na tebe, je to tvoje zdravie, naloz s nim ako uznas za vhodne..
Choď najprv za ortopédom a nech ťa pošle na rongen chrbtice. To čo popisuješ je z chrbtice. Diverkulitída sa prejavuje silnými bolesťami na ľavej strane brucha a v podbrušku. Prestáva ti fungovať trávenie a máš hnačky.
Mojej mamke nič extra nebolo, raz išla za dr “iba kvôli zápche” a za rok tu už nebola. Mala 30 rokov keď umrela. Ja Chodím preventívne na kolonoskopiu kvôli rodinnej anamnéze každých 5 rokov, sestra zatiaľ nebola ani raz, nikto nám nepovedal že by sme mali chodiť, ja som sa na preventívke u obvodnej raz opýtala či by sa to nemalo nejak sledovať a bola som poslaná na gastro kde mi dr povedal že mám chodiť každých 5 rokov. Takže som si to vlastne musela sama vypýtať, inak by som na gastre sledovaná nebola.
@nonkanonka to ma mrzí a ani si m anspotesila
aj ked je to neaktuálne, tak aspoň do budúcna, drgastro.sk , za mňa najvačšia spokojnosť. Kolonoskopia bola bezbolestná, išiel som v analgosedácií (ekvivalent celkovej anestézie) a top. Nič som si nepamatal, odstránili polypy, histológiu som mal do dvoch týždňov a personál bol neskutočne milý. Človek príde vystresovaný na hadičku do zadku a tak milý lekár, sestra a recepčná urobili taký efekt, že zase by som išiel. Doslovne sa teším o 3 roky keď idem na kontrolnu kolonskopiu :D a vraj tam robia aj to, že prídeš na kolonoskopiu ale vedia ti zaroveň urobiť gastroskopiu v tej analgosedácií, takže zabiješ dve muchy jednou ranou a máš pokoj a ešte aj dobry pocit.. skutočne odporúčam, aj som im povedal, že budem všade iba pozitívne feedbackovať 🙂 takže šup šup dr.gastro 🙂 D.

Tak si dprav aspoň test na okultné krvacanie, kúpiš ho v lekárni a spravíš doma a budeš spokojna