Právo na informácie o operácii manžela - Ako postupovať?
maminky drahe.prosim ako to funguje,operuju mi prave muza,alebo uz je po.volala som na oddelenie a povedali,ze nemam vyvolavat,lebo muz sa ma ozve ked sa zobudi popoludni.vraj volali viaceri kvoli nemu,urcite svokra len.potom som povedala,nech mi da cislo kam mam volat,lebo ja musim vediet ci zije.prave prisiel lekar,tak mu sestra povedala,ze som neprijemna a chcem vediet ci moj manzel zije.dr povedal,ze teraz sa mu venuje prave primar,potom 2h bude na pozorovani,potom este taku hodinku ratajme navyse,o 3tej mozem volat.baby je to takto bezne?doma si sedite,cakate,kym sa muz preberie z rannej narkozy a ozve sa?ist tam nemozem, som s babom a nemam zabezpecene strazenie a je to v inom meste.prosim neutocte,iba dajte info,ved aj bez toho sa citim velmi zle.podotykam nebola som neprijemna ale tlacila som ma pilu no stale slusne.dakujem za komentare
@bessdonna Je dost problematicke sa doktorovi vobec dovolat, su rozlietani a nemaju na toto cas....nie je jediny, koho operuju....Ano, budu neprijemni. Pokial to svokra nechape a chce robit bordel a vkuse vyvolavat, nic ine necakaj
@lenicka999 Netusis, ake su pravidla a ci maju sestry vobec dovolene poskytovat info. My sme napriklad volali potom ako otec skolaboval a odviezla ho sanitka a info dokonca len osobne a len s lekarom. Nechceli ani po telefone riesit.
@mircalla žiadna sestra nemôže poskytovať informácie o stave pacienta. To iba lekár.
@ibatanecnica To vysvetli skor tuto inym🙂 Ja mam s nemocnicami bohate skusenosti
@lenicka999 nechaj tak.konik je miesto,ktoremu vdacim za moje druhe dieta.nasla som tu informacie,co uzivat,co robit,ako meriat teplotu,ohladom prirodzeneho porodu.aj muz povedal,ze je vdacny za to,ze som sa tu dostala k takymto informaciam.ale na druhej strane napisem tu nieco v strese,lebo viem,ze tu je vela zien a maju skusenosti a daju mi spatnu vazbu a pohlad na vec no a jednoducho niektore su tak nechapave,neludske a netaktne,ze sa citim potom este horsie.ja im ich nazory neberiem,len ten sposob a arogancia....
@bessdonna Podla mna nechapava je Vasa rodina, kedze nic nerespektujete a vyvolavate. Clovek Vam chce dobre poradit, bola som v nemocnici x krat sama na operacii, boli tam moji rodicia. Odchytit si lekara, ktory operuje v jeden den kludne este 2 dalsi ludi je do 14 hod prakticky nemozne a je to aj dost bezohladne. Si predstav, ze by to robil kazdy.
Kedze nechcete pochopit, ze sestricky Vam info neposkytnu, tak pokracujte a volajte kazdych 5 min na striedacku. Pretoze pockat 2 hodiny je asi nadludsky vykon. Len sa sami stresujete a nasierate
Netreba hned mysliet negativne, predpokladam, ze to ziadna narocna zivot ohrozujuca operacia nebola
@bessdonna vždy sme sa s rodinou dohodli , že nebudeme volat všetci . Určila sa jedna osoba ,a tá zisťovala info a obratom dala ostatnej rodine vedieť .
A to najmä z dôvodu toho otravovania doktorov .
Keď mal operáciu otec . Dohodli sme sa so súrodencami , že ja ,keďže som mu veka veci vybavovala , budem volavat do nemocnice aj počas hospitalizácie,keďže bol na druhej strane republiky a tiež som mala pred pôrodom a bol kovid .
Keď mal ísť na operáciu doobeda , tak som volala poobede , len o info ,či už má potom ,alebo ako . Zdvihla sestrička , dr tak nebol .po telefóne som jej povedala ,že je mi jasné ,že nemôže podávať info ,ale viem ,že má na oddelení môjho otca ,a vtedy a vtedy ho operovali ,či už skončili ,a je" v poriadku" .
Milo mi povedala ,že už má po operácii a je na jis,a operácia dopadla dobre .
Nič iné mi netrebdlo vtedy vedieť o ostatnom som sa zhovárala s doktorom
@mircalla presne ako si napísala. Je veľa ľudí ktorí idú aj cez mrtvoly. To , že sú niekde nejaké postupy, pravidlá, to ich nezaujíma. A keď im niekto povie svoje, tak sa ešte zdujú.
..mama ležala na jiske po sedem hodinovej operácii... už po štyroch hodinách som prvý raz crnkla..a potom už ani neviem koľko..furt bola na operačke🥺 sestrička na telefóne bola milá, ešte má ukludnovala.. keď ju doviezli, už má poznala podľa hlasu.. hneď mi chcela dať aj lekára, ktorý ju operoval..
Manželovi prajem veľa zdravia a síl ☘️ držím palce...nech sa rýchlo zotaví
P.s.
Pred operáciou nám dali samé sestričky číslo na jisku,aby sme volali
@bessdonna vitaj v slovenskom zdravotníctve. Nie je vôbec v poriadku, že nepodajú informácie manželke. Je to ale bohužiaľ úplne bežné. Človek sa musi doprosovat, náš zdravotnícky personál je bez štipky empatie a ľudskosti. A pokým to budeme tolerovať a ešte aj obhajovať, ako aj tu v niektorých príspevkoch, tak to tak aj ostane. Je zaujímavý už len ten rozdiel medzi klasickou fakultnou nemocnicou a neštátnym zariadením. Vo fakultnej sa neviete ani len dovolať, tiež som tam musela naklusat a nevrlost a neochota pokračovali, pritom stačilo povedať len, že je všetko v poriadku, že neboli komplikácie a že každú chvíľu sa mi určite ozve, keďže sa už preberá z narkozy, nič viac človek nepotrebuje v tej chvíli počuť a zaberie to 30 sekúnd to povedať, takže nejaké kecy, že to nestíhajú sú scestné. V neštátnom mi dopredu dali informácie, kedy približne predpokladajú ukončenie operácie, kedy môžem zavolať a uistili ma, že ak by sa čokoľvek skomplikovalo, okamžite ma informujú. Keď som volala, stručne ma informovali, ukludnili a hneď, ako sa dalo, sa mi mama ozvala.
@bessdonna autorka a teraz si predstav, ze im tam na oddelení leží kľudne ďalších 5 ľudí, ktorí boli v ten den operovaní a od každého vyvoláva niekoľko krát polovica rodiny. Veď sa trošku zamysli, nepríde ti to bezohľadné voči personálu? Keď povedali prvý krát, ze zavolá keď sa zobudí, tak z toho asi vyplýva, ze neumrel a zobudí sa. Dúfam, že si číslo na pani svokru uložili ako Nedvíhať, keďže už info o stave muža mate.
@akvi no tak ja ti poviem jeden príklad. Kolegyňa poskytla informácie po telefone, -druhá strana si ich zle vyložila a mala z toho riadne problémy. J asom našťastie bola pri tom, keď hovorila do telefonu, takže viem čo povedala. TAk som bola ako svedok. Tiež chcela upokojiť , byť ľudská. A doplatila na to. Odvtedy prísny zákaz poskytovania informácii - tie môže iba lekár.
Max. ešte je na operačke alebo už je po operácii a keĎ bude môcť, zavolá vám.
@akvi Bola si niekedy sama operovana? Mozno by si to videla inak - ako ten lekar beha z jednej operacie na druhu...casto je tam este casovy sklz. Takze je miminum, co moze pribuzni urobit - trosku cakat a nie vyvolavat este pocas operacie ako svokra a viaceri naraz.
Porovnavat so sukromnymi zariadeniami je trosku odveci.
@ibatanecnica ja neočakávam, že budú poskytovať podrobné informácie, ale je predsa normálne povedať, že pacient je po operácii, bez komplikácií a že sa práve preberá. Ako píšem vyššie, sú zariadenia, kde nie je problém byť ľudský a sú aj tie druhé, kde je problém úplne všetko. A práve preto, aby sa vyhli vyvolavaniu a otravovaniu, tak dajú presné pokyny, kedy volať - to je presne to riešenie, ktoré v konečnom dôsledku prinesie kľud na oboch stranách.
@bessdonna skús krotiť svoju svokru ... Ty si mužova najbližšia rodina . Sama mám syna ,chápem , strach o dieťa je veľký . No ty ako manželka máš byť prvá kontaktna osoba .
Zavolaj jej ,že jej dáš vedieť ,keď niečo zistíš .
Ideálne sa vopred vždy informovať ,kedy cca môžeš volať . Prípadne sestričke zahrať na city a vysvetliť ,že si doma s čerstvým bábätkom a bojíš sa o muža . Skúsiť môžeš .
No aj pre budúcnosť si treba urobiť poriadok so svokrou .ako som písala . My sme sa vždy dohodli a do nemocnice volal len jeden človek .
@akvi ale veď svokre tieto informácie už poskytli. Vy neviete medzi sebou komunikovať? Predpokladám že priezviská máte rovnaké. Najskôr volala pani XY kde dostala informácie , potom o nejaký čas znova pani XY a znova tam chcete volať?
@lavender94 cakala som presne taketo komentáre,ani neviem na co som sem pisala.myslela som si,ze z popisu aj imbecil pochopi ze som volala raz na cislo,ktore mi dali aby som volala.ale pomohli ste mi,lebo kym tu vysvetlujem,zabudla som trochu na operaciu.svokra tam volala zas.ja jej rozkazovat nemozem,je to dospely clovek a ako matka ju aj chapem.
@bessdonna ale tak sa pootm nečuduj reakcii personálu. Keď si svokra robí čo chce a nedá sa s ňou dohodnúť. Ono empatia a rešpekt má byť na oboch stranách.
@bessdonna o zdravotnom stave sa cez telefon neinformuje. Muz sa ti ozve, ked sa preberie
@mircalla posledné štyri roky riešim s mojimi rodičmi závažné zdravotné problémy a fakt ma nemusíš poučovať. Slepá ani blbá nie som, celý november som strávila v nemocniciach s rodičmi a ako píšem vyššie, niekde hľadajú spôsoby, niekde hľadajú dôvody. A píšem o klasickej nemocnici v rukách súkromných skupín, nie o zariadeniach, kde si platis nadstandard. Väčšina nemocníc v menších mestách sú neštátne. A niektoré majú pravdepodobne schopné vedenie, ktoré vyškolilo personál aj v proklientskom správaní a vymysleli systém, ktorý nezaťaží personál a vyjde v ústrety aj rodinám.
@akvi A dozvieme sa meno tej nemocnice, ci to je tajne? Ja som si pre info o rodicoch musela ist osobne a to dokonca do ineho mesta. Respektovala som to, hoci sa mi to nepacilo. Pochopila som preco, interpretovat ich zdravotny stav po telefone bolo ozaj narocne.
Po nejakej planovanej operacii nevyvolavam....cakam....Predpokladam, ze neslo o bypass.
@evickuska všade v nemocnici pri príjme pacienta sa pýta telefonne číslo na niekoho príbuzného.
ja som sestra, ked nam volali rodinni prislusnici, maximalne som povedala, ze pacient je po operacii, alebo je este stale na operacnej sale. toto podla mna nejake informacie o zdravotnom stave nie su. ked sa pytali, ci je ten a ten v poriadku tak som len odpovedala, ze nech kontaktuju lekara, ze viac povedat nemozem a nikdy s tym problem nebol, bud zavolali neskor a podala som im lekara alebo volali priamo na lekarsku izbu.

@lenicka999 tak to asi povedala svokre. Ako môže sestra vedieť kto koľkýkrát volá? Predpokladám že priezviská majú rovnaké.