icon

Prečo narastá počet mladých ľudí s psychickými poruchami?

11. mar 2025

Neviem či sa mi to zdá, alebo je to akýsi nový trend ,ale neskutočne veľa žien (možno aj mužov) má úzkosti, panické ataky, tetániu...psychické problémy.

Neviem či sa to dnes tak nazýva ,podľa mňa každý človek prežíva rôzne strachy, úzkosti, ale akosi sa s tým nezaoberá do hĺbky. Berie to ako súčasť života. Každý pozná stresy, rôzne druhy strachov ,nepohodlia -vlastne už od detstva.

Psychika je veľmi krehká a je veľmi správne hovoriť o duševnom zdraví ,ale nie je dobré sa tým neustále zaoberať a sústreďovať sa to až príliš. Pretože sa to prejavuje potom aj na fyzickej úrovni.Všetko je dokonale prepojené a veľa krát chýbajú telu dôležité vitamíny a minerály,alebo anémia a spôsobuje to rovnaké príznaky ako tetánia, panické ataky. A niekedy sú za tým aj hormóny.
Aký máte vy s toho pocit? Čo spôsobuje, že dnes toľko mladých ľudí trpí psychickými poruchami..

Strana
z2
queen_mary
11. mar 2025

Mozno to, ze sa ludia nehanbia o tom hovorit..

guudy
11. mar 2025

Asi by si inak hovorila a nezlahcovala, keby ti psychicke problemy znemoznili normalne fungovanie. U mna bol spustac nahla zmena mojho zdravotneho stavu na extremny zly s hroznou prognozou.
Ale vseobecne, zijeme cim dalej rychlejsiu dobu a zivot, vsade okolo seba tlak na vykon….vela ludom neostava cas na relax. Logicky sa to niekde prejavi…
A plus ako pise @queen_mary , odburava sa postupne stigmatizacia psychickych problemov.

queen_mary
11. mar 2025

@guudy u mna bol spustac zmena zdravotneho stavu syna.. kedysi by to bolo podla mna tabu, ale teraz sa nejako nehanbim o tom hovorit, kedze ludia su v tychto vecosch otvorenejsi..

wolf_
11. mar 2025

Tak ako sa treba zaujímať o fyzické zdravie, tak aj o to psychické. A teda nesúhlasím s tým, že nie je dobré sa na to sústrediť. Naopak. Nevravím, že "overthinkovať" atď. Ale dbať na to, vnímať... Ja nevidím ako správnu cestu svoju psychiku prehliadať a nezaoberať sa ňou do hĺbky. Áno, kedysi to tak asi veru bolo. Ľudia riešili úplne iné veci a nejak nezostával čas zaoberať sa vlastnou psychikou, resp. asi to nebolo len o čase, ale aj o tom, že im to ani len nenapadlo, psychológ a nebodaj psychiater bolo "škaredé slovo", psychické problémy boli tabu.. atď... Ale za mňa to nie je to pravé orechové. Vidím za tým potom kopec nespracovaných vecí, tráum, potlačených emócii, nesprávnych vzorcov atď atď. a potom to samozrejme ovplyvňuje aj celkovo život, prežívanie, kariéru, vzťahy, rodičovstvo, ... vlastne všetko... a aj to fyzické zdravie.
Či je to trend? Neviem. Ale ak naozaj čoraz viac ľudí rieši svoje psychické zdravie, či celkovo nejak pracujú na svojej emocionálnej inteligencii.. a ak naozaj čoraz viac ľudí v prípade problémov (alebo hoc aj preventívne alebo len v zárodkoch niečoho) vyhľadá odborníka... tak to vnímam len a len pozitívne.

guudy
11. mar 2025

@queen_mary ❤️

autor
11. mar 2025

@guudy Veď to je super, že sa konečne o tom hovorí. Ja sa zaujímam o duševné zdravie a budem najšťastnejšia ak sa to bude konečne brať aj na Slovensku ako hocijaká iná choroba. Osveta je veľmi dôležitá! Nie je to hanba.To ma mrzí. Je to strašné. Ja viem mám v rodine duševne chorého a spúšťač môže byť čokoľvek.Ano je to rýchlom životným tempom,,vysoké nároky, málo oddychu..
@wolf_

mimi15521
11. mar 2025

Nechcem súdiť ostatných, každý si prešiel niečím, ale dnes je strašne rýchla doba, v škole v robote a v živote sa pozerá len na výsledok a na to aký má človek image..
Na nete sú samé modelky a matky vymachlené a perfektné, mladý muži sú bohatý a namakaný a pridávajú len to pekné , ľudia to žerú , ale povedzme si že nie všetko na nete je reálne.. a toto vplýva na mladých ľudí enormne,
Človek musí byt len fresh, a in.. hlavne dnešný mladý tak žijú. Nezapadaš si iný tak ťa neberieme …
Ja sama mám poruchu osobnosti zapríčinenú užívaním viacerých psychoaktivnych látok a zmiešanú úzkostnú a depresívnu poruchu a samovražedné sklony..
Ale mojim spúšťačom sú traumy s minulosti ako sexuálne zneužívanie v 13tich, šikana ktorá trvala celých 9 rokov, rozvod rodičov a mamin alkoholizmus
Mám 25 rokov, snažím sa dať život dokopy ale momentálne som na dne, beriem lieky, chodím na terapie.. momentálne sme bez peňazí, s dlhom na krku a s dieťaťom.. môj muž je po infarkte, a ja nevidím žiadne východisko, len sa hádame a vždy si z toho zoberiem len to že na vine som len ja..
cítim sa tak že ja nemám právo sa sťažovať a len plniť želania a rozkazy druhých bez toho aby som mohla cítiť odpor.. že nemôžem sa na nič sťažovať a keď sa sťažujem tak som ja tá zlá a neschopná..
Cítim sa ako pes, ktorému nosia len odmenu za to čo od neho vyžadujú.. cítim sa bez nejakej existencie a slobody v rozhodovaní sa.. a myslím si o sebe že som nula, a nemám na nič nárok.. Ja radšej všetko spravím aby som si udržala pri sebe ľudí, ktorých mám rada aj za cenu vlastného zdravia a života..
lebo tak som naučená a neviem to zmeniť a nemám na to ani silu..

autor
11. mar 2025

@wolf_ Áno tak je ako píšete .Ale bolo to myslené skôr, že človek sa nato zamerá až príliš, príliš sa nato sústreďuje,sleduje sa .Veľa sú potom psychosomatické choroby a povod je v psychike. Ja úplne verím a nič nezlahčujem.Viem aké sú psychické diagnózy aj viem čo dotyčný prežíva.Len to bolo myslené aj tým, že sú vysoké nároky, hektická doba a veľa robia aj sociálne siete. Veľa ľudí chce byť ako iný (to pozlátko ) na sociálnych sieťach .

autor
11. mar 2025

@queen_mary Veľmi správne 👍👍👍 Držím palce.

zobaka
11. mar 2025

ja si myslim, ze radsej cielena a podchytena liecba ako trapenie sa cely zivot, lebo taka poriadna uzkost a depresia cloveku natolko mozu skomplikovat zivot, ze nedokazu normalne fungovat, tam uz nejake take, ze nebudem si to vsimat zial neplati

myslim, ze je velky tlak spolocnosti na cloveka, funguj, plat, nedostupne byvanie, hypoteka, stres aklo byt vykonny a neochoriet, v praci chcu aby jeden clovek robil za troch atd...keby bol pomalsi zivot aj menej psychickych chorob by bolo

wolf_
11. mar 2025

Samozrejme, že veľa robia aj sociálne siete. Jednak lebo dopamín... a jednak lebo z každej strany vyskakuje hlavne úspech, dokonalý život.. (česť výnimkám, ktoré ukazujú aj tie životné "pády" a starosti). A áno, ani jeden extrém nie je dobrý. Ani ignorovať psychiku a mávať nad všetkým rukou a robiť z toho tabu... Ani každú hodinu, minútu dňa sa sledovať a analyzovať...

balerina2025
11. mar 2025

clovek v tejto dobre ma uz strach zo vsetkeho. a cim viac ludi ma vazne choroby

autor
11. mar 2025

@mimi15521 Bože to mi je veľmi ľúto 😞 Verím, že sa všetko na dobré obráti a budete len zdraví 🙏Áno všetko je len pozlátko a mnoho ľudí to nechápe a chcú byť dokonalý, pretože sa boja, že nezapadnú do kolektívu a nie su sami sebou.

wolf_
11. mar 2025

A inak to rýchle životné tempo je zase len v hlave. Napr. ja si rada vediem pomalší uvedomelejší život... Áno, mám sny, ambície, makám na nich atď atď. Ale svojim spôsobom každý má do určitej miery na výber, aj ohľadom životného tempa.

alenka58
11. mar 2025

ale rýchlejší život je v tom, že sú veľké možnosti a ľudia by všetko chceli absolvovať

tairyx
11. mar 2025

https://www.forbes.sk/podcast-psychiater-anders...

Tu je trošku iný pohľad na túto problematiku..
Ak sa zaujímaš o duševné zdravie, podľa mňa sa oplatí prečítať.

autor
11. mar 2025

@zobaka Áno súhlas. Tiež som to zažila v práci, kde som musela robiť na 120 percent,6 dní v týždni, 6 nočných, do toho malé detí, domácnosť...Neslo mi to tak ako niektorým a nemohla som si dovoliť robiť menej, pretože tie tlaky,psychická šikana v závodoch je o hubu niekde. Brala som to vážne a vždy som sa bála, že ma prepustia. Ísť do práce bopa moja nočná mora.
Už som to psychicky nedávala. Začalo to nespavosťou, psychickým vyčerpaním,únavou
Každodenne stresy ,chudnutie..ale ešte vcas som to chvalabohu stopla. Povedala som si,že žiadna robota nestojí zato aby som ochorela!

autor
11. mar 2025

@tairyx Ďakujem čítala som.

mimi15521
11. mar 2025

Ďakujem ☺️ snažíme sa ale zatiaľ je to náročné a nepridáva tomu môj pocit že môže byť lepšie, viem je to v hlave, len tá hlava robí z človekom také veci že sama sebe sa niekedy divím, že som zas robila také scény a pritom si stačí sadnúť a hľadať možnosti..

A mne je práveže veľmi ľúto čo sa deje s mladými ľuďmi a podstate s deťmi, nie všetko totiž môže rodič zmeniť, a nie všetko ovplyvniť ale keď vidím ako sú zmagorený hlavne sociálnymi sieťami tak sa bojím čo to narobí s mojím dieťaťom..
A hlavne dnes je všetko drahé, ľudia sa musia neskutočne obracať, v práci nemôžem povedať pomaly že potrebuje OČR alebo že ja potrebujem ísť k dr, tlačia len na výkon a za málo korún.. a najhoršie je že ľudia prestavajú byť ľuďmi, česť výnimkám

zobaka
11. mar 2025

anonym - dobre si urobila, paradoxne take prace ubijajuce cloveka su aj najhorsie platene

ibatanecnica
11. mar 2025

@alenka58 treba si stanovit priority a.vyhodit zo zivota zbytocne ''minace casu'' - TV PC hry soc.siete. bude viac casu na ine.

sisska96
11. mar 2025

Lebo dávnejšie hovorili iba že je ťuk na hlavu a hotovo

janababana
11. mar 2025

Treba rozlisovat, ci sa stav da este zvladnut prechadzkou v lese, jogou, magneziom, hudbou, zmenou prace atd atd. Alebo je uz potrebne ist za lekarom liecit. Tato doba je narocnejsia, aj ked paradoxne sa mame za dlhe desatrocia asi najlepsie. Silny individualizmus moze ludi zahanat do kuta ak maju pocit, ze nie su taki dokonali ako chceli alebo nedosahuju svoje ciele.

123kika1234
11. mar 2025

Istým spôsobom s tebou súhlasím.. ja mám teda vážne psychické ochorenie, pri ktorom je naozaj najmenej tetánia a úzkosti, ale snažím sa tým nezaoberať veľmi. Viem, že keď som sa na to veľmi sústredila, tak som sa aj cítila horšie. Proste beriem lieky a snažím sa žiť naplno..

enmery
11. mar 2025

Poviem to takto. Dostaneš šek, ktorý ignoruješ a vyhodíš. Príde ten istý. Vyhodíš. A tak pokračuješ s tým, že keď ho neplatím a nebudem to rozoberať, šek zmizne a vyplatí sa sám. My nie sme telo, my sme práveže softvér zasadený do hardvéru. A áno, ako to zneužívajú mnohí pri rakovine, rôzne zbierky atď je to aj tu. Ale napísať niečo také. Už len malá zmena napr v zmene množstva serotonínu vie narobiť množstvo škôd v psychike-teda v tom, aký je človek a ako funguje a nevie to ovplyvniť vôľou. U niekoho sa to ohlási fyzickou chorobou, u niekoho sa viac manifestuje psychika. Zakaždým kričí telo o pomoc a keď ho niekto ignoruje, doplatí na to len on sám. A to už nehovorím o psychických poruchách. Vždy tu boli len teraz o tom vieme viac. Slovensko má tak či tak obrovský problém v oblasti duševného zdravia a psychického zdravia a toto tomu nepomáha. To ako keby si povedala, že pud sebazáchovy už neexistuje, lebo nie sme v praveku. Sprostý príklad, ale už neviem ako to lepšie obrazne vyjasniť. Niekomu sa nepáči téma gayov napr. Ale tí tu boli, sú a budú a či o tom niekto hovorí alebo nie, na ich existencii nič nezmení😉 Len vďaka hovoreniu o tom, má človek pocit, že je to enormný nárast a je to pomaly každý druhý. ❤️

ada_alica
11. mar 2025

@mimi15521 práve dnes som bola aj ja na terapii, snáď máš úžasného terapeuta ako ja, lebo to je veľmi náročné aby ti ten človek sadol, ja viem,že ty teraz nevidíš východisko, mysli na to,že je to len obdobie ktoré nebude trvať večne, veľmi držím palce nech je to čím skôr, my ženy sme silné, žiaľ život je už raz taký, posielam energiu, ktorú isto potrebuješ.... viem o čom hovorím, tiež mám už čo to za sebou 💪💪💪💪☘️🥰

domkakvet
11. mar 2025

Poslednu dobu som aj ja zaznamenala velky narast psychickych chorob, cim su sposobene netusim.

autor
11. mar 2025

@zobaka Ano ubíjajúce veľmi.

autor
11. mar 2025

@sisska96 Áno a to je veľmi smutné.

zmrzlinka2021
11. mar 2025

Aj veľa ľudí zo staršej generácie má vážne psychické problémy, aj v minulosti boli bežné. Len bola to hanba a ľudia to riešili alkoholom

Strana
z2