Prepichovanie prínosných dutín

adelsa
31. máj 2016

chcem sa vas opytat kto uz tento zakrok absolvoval. lebo ja mam zapal prinosnych dutin, beriem antibiotika uz tyzden a ostava mi do ukoncenia liecby este dalsi tyzden. nahrievam si to. sice sa to o dost zlepsilo, ale stale ked rozpravam tak pocut , ze mam upchaty nos. a pritom dycha sa mi dobre. lekar povedal ze ked sa nebudem citit dobre ze musia spravit to prepichovanie.dost sa toho bojim. doktorka na krcnom mi vravela, ze sa urobi rez pri oboci a lokalne umrtvi. je potrebna aj hospitalizacia?

lubi40
31. máj 2016

Jez to abmulatny zakrok, ktory trva cca 10 min, lebo cakas, kym ti to umrtvia. V podstate prides na kontrolu, do nosnej dierky ti strcia vatovu tycinku s anestetikom a cakas, kym ti zaberie. Potom si sadnes a on ti naku hrubsiu ihlu - asi 2-3mm vrazi cez nos az do dutin. Boli to, ale je to rychle ako ked si nieco poriadne buchnes, nic dramaticke. Potom ti cez tu ihlu pustia do nosa vlaznu vodu a ty budes silno fukat nos a vsetok ten bordel, co mas v dutinach (hnusne zlte huste sople) vyjde von.
Robili mi to, ale uz by som si to robit nedala. Radsej rob vsetko pre to, aby sa ti to zahojilo. Jedz vela cestakuy, skorice a zazvoru. To su prirodzene atb a sposobuju odpuch nosnej sliznice. Dalej su dobre aj steroidove (alergicke) spreje do nosa. No a vyplachuj si dutiny mineralkou (vincentkou, ale odbublinkovanou) alebo si urob fyziologicky roztok (voda + sol, recept najdes na nete) a tym 2x denne.
Nevyhoda prepichovania dutin je, ze ti narusia tu membranu medzi nosom a dutinami a zvacsia ti tu dierku, takze sa ti tam bude dostavat viac bakterii a teda budes mat castejsie zapaly. Opak sa stal mne, cize ako mi narusili tu membranu, tak sa mi to horilo a cele mi to zhrublo, cize otvor sa zmensil a opat zle, lebo tie sople potom nevytekaju a zase sa tam mnozia bakterie, atd...
Keby som vedela o tychto veciach predtym, nikdy by som si to nedala robit...
Drzim palce a zelam skore uzdravenie.

adelsa
autor
31. máj 2016

@lubi40 ja tiez najradsej by som sa toho vyhla, ale ked ina alternativa liecby nepomoze tak to musia spravit, ci je aj ina liecba? da sa to odmietnut? ja mam problem v tom, ze mam v dutinach hladinove utvary a to vravela krcna ze antibiotika to neporiesia .iba operacia.takze ani na vyber nemam.

tanika
31. máj 2016

podľa CT PND sa vie či treba alebo netreba, ale nie všetko prejde alternatívnu liečbou možno hneď na začiatku ak to dobrer lekár stanoví a aj lieči to je dôležité správna diag.. viem o čom hovorím absolvovala som oper. dutín a turbinopastiku a nepomáhalo na zhrubnutú sliznicu nič len operácia bohužial je to tak ale s prepichovaním skúsenosť nemám. a nik nevie či to bol dôsledok nesprávnej liečby alebo alergie. ale celý čas som bola pod hodladom lekárov a aj tak som musela na operáciu ...!!!!

lubi40
31. máj 2016

@adelsa odmietnut sa da v principe vsetko. Tie utvary, tak to neviem co je, nic mi to nehovori. Ani teda neviem, ze ci je alternativna liecba.
Ja mam teraz ineho lekara a v podstate vzdy ked mam upchate dutiny, tak mi dava "kokteil" : atb+steroidovy sprej+mix liekov na alergiu (posledne 2 su na odpuchnutie sliznice aby to lepsie vytieklo z tych dutin). Liecba dutin je vzdy dlhodoba. Ja to vzdy kombinujem s tym cistenim nosa fyziologickych roztokom, potom mam bio-lampu a jem ten cestak+zazvor+skorica. Este je dobry liek ACC-na zriedenie hlienov a tusim este sinupret (tiez mi pomohol su to bylinky). Treba pit vela vela tekutin (ja pijem skorocelovy caj + prvosienka-tiez na zriedenie hlienov)

adelsa
autor
31. máj 2016

@tanika ta operacia bola ze vam to prepichli ihlou? Tak ako lubi40 co pisala.a po operacii ste isla domo?

adelsa
autor
31. máj 2016

@lubi40 ja som alrgicka na pele tak mozno je to aj tym.a aj od deti som sa nakazila.a aka je prevencia aby sa to nezopakovalo zas.

tanika
31. máj 2016

@adelsa nie je som bola v celkovej narkoze. to nbolo prepichovanie dutín, ale čistenie od zhrub. sliiznice teda / zapálenej buď od silnej nádchy alebo alegickej /.mne povedali že alergickej. a takiež mi zo strednej mušle zobrali nakoľko som ju mala dosť zväčšenú na základe alergie a tá mi branila dýchať nosom .

adelsa
autor
31. máj 2016

@tanika aha takze vy ste vobec nemohli dychat nosom. tak to uz bolo horsie. a hospitalizovana ste ako dlho bola?

tanika
31. máj 2016

@adelsa bola som na jednodňovke, jeden deň operujú doobeda a na druh vás okolo obeda pusta...asi tak ....

lubi40
31. máj 2016

@adelsa takzo radit, vravi sa, ze ak to clovek chyti raz, tak uz to bude stale take citlive miesto. Neviem, ci je to pravda, ale napr. u mna je to tak. Kazdu zimu mam aspon raz chytene dutiny, tiez som alergicka na pele.
Lekar mi odporuca pouzivat stale ten steroidovy sprej, ale to sa mi tiez nepozdava pchat do seba steroidy. Takze to ribim tak, ze ked citim, ze to na mna ide, tak ho zacnem pouzivat a postupne pridavam, co mi napadne: skorocelovy caj, ACC, vyplachy vodou, ...

emasestakova
19. feb 2020

Zdravím. Včera som bola v celkovej anesteze kvôli prepichovaniu dutín v nose. Som fajčiar preto sa chcem opýtať ci bude vadiť keď si deň po operácii zápalim.