icon

Preventívna mastektómia

lenusik108
19. júl 2017

Ahojte baby.... prosím, má niektorá z vás skúsenosti s preventívnou mastektómiou, teda odstránením prsníka?
Mne to momentálne odporúčajú v prsníkovej ambulancii a aj chirurg v OUSA v Bratislave. Chcela by som sa porozprávať s niekým, kto niečo podobné zažil.... Ďakujem.

lenusik108
autor
18. sep 2018

@boruss Ahoj, ja to mám za sebou v máji, subkutanna mastektomia na obidve strany. S následnou rekonštrukciou expandermi a fyz.roztokom. Teraz v piatok ma čaká posledné doplnenie a uvidím,na kedy sa dohodneme na výmenu silikonov... Ešte to vlastne nemám za sebou a rany sa v podstate len hoja, ale myslim si, že to bolo správne rozhodnutie - aj keď čerstvo po operácii som si to nemyslela...

opica
22. okt 2018

Dievcata,chcem sa opytat,kde ste si dali robit zakrok. Uz zacinam mat nervy zo statnych zariadeni...dakujem

boruss
22. okt 2018

@opica ja sa chystám do OUSA Bratislava, ale aj v Banskej bystrici to vraj robia.... Neviem, či nájdeš súkromnu kliniku....

majka238
22. okt 2018

@opica robia to aj v sukromnej nemocnici Kosice-Saca

opica
22. okt 2018

Dakujem baby. Dockala som sa na klenovek,uvidime. Davali ste si niektora uz prec aj vajecniky? Mam 37 a nie som si uplne ista, ci uz je na to cas. Este sa maju stretnut vsetci lekari,co to riesia a dat mi nejake stanovisko. Ale priznam sa,ze sa bojim prechodu tak skoro...

boruss
23. okt 2018

@opica ja mam 35 a tiež sme sa zatiaľ dohodli s doktorom tak, že asi počkám aspoň do 40tky. Je to skoro, síce sa dávajú tabletky, aby ten prechod nebol drasticky, ale aj tak je to asi moc na telo.

majka238
23. okt 2018

@boruss tie tabletky, co sa davaju, zas zvysuju riziko rakoviny prsnika a ta bohuzial moze vzniknut aj po mastektomii, aj ked je to riziko uz velmi male.

boruss
23. okt 2018

@majka238 áno viem, že sú tam rizika, pre mňa sú aj kontraindikovatelne skrz kŕčové žily. Je to cele na baran.

opica
23. okt 2018

Vsak to,ze mne doktor nechce davat hormony kvoli zvysenemu naslednemu riziku opatovne. Cert ho vie,co je lepsie,ale menopauza pred 40-kou mi nepride ako super riesenie. Ja mam vlastne gen diagnostikovany na zaklade tety,ktora dostala karcinom ovarii v 59-ke,nik u nas nemal ziadne problemy predtym,gen ma aj otec a vlastne aj ja. Preto sa hovori,ze 10 rokov skor ako mala dana osoba karcinom to treba riesit. Uz som z toho jelen,ale necham si poradit od odbornikov...desim sa toho 7-14 dnoveho pobytu v nemocnici,ale co uz,zdravie je prvorade..

09andrea77
Autor odpoveď zmazal
helga9
2. mar 2019

@lenusik108 ahoj prosím ta robili ti aj sono? Lebo mne urobili sono a tam sa ukázali zmeny maligneho charakteru. A na biopsiu este len idem. Tak ci je mozne ze biopsia bude negatívna aj keď sono ukazuje zmeny.

boruss
3. mar 2019

@helga9 ahojky, ja som mala tiež na prsníku hrcky, aj ich mam a pri opakovanom Sone,i hneď spravili biopsiu, našťastie negatívne, výsledky boli do dvoch týždňov v OUSA BA

helga9
3. mar 2019

@boruss ahoj a tiež si mala nejake zmeny na sone maligneho charakteru? Mam hrcku veľmi dlhé roky este od puberty teraz mam 39 rokov. Naposledy som mala sono v máji minulého roku a bola veľká 20 mm. Ale ze OK. Bola som teraz vo februári a ma 36 mm a ze uz nevyzerá Ok.

boruss
3. mar 2019

@helga9 maligneho charakteru nie, ale mam na blbom mieste, presne pod bradavkou a dosť je bolava, cítim ju aj keď ležím na bruchu, tak pre istotu vzali vzorku.... Čakám tiež na ďalšie sono, tak dúfam, že zostala bezo zmeny

helga9
3. mar 2019

@boruss tak to mas dobre dúfam ze to aj tak ostane

sabova3
8. apr 2019

@lenusik108 ahoj.volam sa Jana a tiež som zdedila gén brcr1.skoda,že sa na to prišlo až keď som dostala rakovinu prsníka.teraz sa liečim a potom mi je odporučené vybrať vaječníky a tiež prsia.ak to už máš za sebou, napíš mi prosím,,lebo dosť sa toho bojím a netuším,ako sa robí taká operácia.to ti hneď dali silikóny?.budem vďačná za odpoveď.

lenusik108
autor
11. apr 2019

@sabova3 Ahoj Jani, prepáč, trošku mi to trvá... napíš mi prosím na lenusik108@azet.sk. Odpoviem ti na všetko, čo budeš chciet vediet... pamätám si, aké to je hrozné, keď nemáš žiadne informacie... :-*

sabova3
12. apr 2019

@lenusik108 ahoj Leni.tak už som napísala,dúfam, že to došlo.budem rada za akúkoľvek odpoveď.je málo žien s tým genóm.moj gynekológ mi povedal,že ja som prvá z jeho pacientov.tak mi to tiež nepridalo.

matka0709
12. apr 2019

@sabova3 podla mna nas je aj viac, len u nas na SVK sa to velmi netestuje :(

matka0709
12. apr 2019

@sabova3 tiez podla statistik je 50% sanca ze to dieta zdedi od rodica, no ja mam jednu sestru a zdedili sme to obe...

sabova3
12. apr 2019

@matka0709 áno,je tu to riziko.mam sestru, ktorá tiež chce ísť na testy a tak isto moja dcéra.

opica
12. apr 2019

Mna caka preventivna mastektomia a mudr. Tomasa (chirurg) a midr. Palencara (plastik) v septembri. Ale akoze termin mi davali v decembri. Netesim sa na to,ale zdravie je prednejsie...

matka0709
12. apr 2019

@opica urcite ano...da sa to zvladnut. Drzim palce!

boruss
13. apr 2019

Baby ja mam vaječníky už von, v máji idú prsia... Držím všetkým palce.

lenusik108
autor
13. apr 2019

@opica Ahojki, dr. Pálenčár to robil aj mne a je dobrý. Tiež som na prvý termín dlho čakala, ale potom sa to rozbehlo. Ale na Slovensku je to proste tak...

opica
13. apr 2019

@lenusik108 pocula som,ze super odbornik. Tak sa pripravujem na dva tyzdne v nemocnici( sa asi zblaznim),ale ked uz som sa rozhodla,tak to nejak zvladnem. Ty mas za sebou uz aj druhu operaciu?

boruss
14. apr 2019

@opica tiež ideš na dvojfazovu operáciu? Ak áno, prečo?

opica
14. apr 2019

@boruss ze sa to neda vramci jednej operacie,pretoze ak by by hned dali implantaty,tak citujem :"po pol toku by vyliezlo". Takze expandery na pol roka a az potom. Ja som povodne ratala s jednou operaciou,ale oni su odborn

helga9
14. apr 2019

Ahojte ja mam karcinóm prsníka beriem chemo a tiež ma čaká rekonštrukcia. No tu na SR je to take dosť nepremyslene. U nás sa to robí na viacej krát a ja celkom celkom nechapem prečo az možno na nejake prípady keď to nejde na 2-3 krát. Teda v mojom prípade najprv mi zoperujú prsník ci cely alebo kvadrant neviem chemo beriem na zmenšenie nádoru. To je prvá opka. Druha bude ze mi dajú expandér co sa napúšťa tým roztokom a tretia ze ho vymenia za implantát. Takze 3 operácie teda narkóza a rezy. Moja radiologicka povedala ze nech si to dám naraz urobit ibaže tu na sr to nerobia. Jej chodia zahraničné pacientky ktoré to mali urobene naraz a potom este absolvovali ďalšiu liečbu. Mne to pripadá nerobia to lekári naschval ze biznis? Keď si vezmem ze operácie implantatmi sa robia bez expandera tak p čom to je.

lenusik108
autor
14. apr 2019

@opica ja uz idem na tretiu, absolvovala som jednu navyše, ľavý expander mi museli vymeniť za nový. Ale Pálenčárove oddelenie plastiky funguje 100%-ne, personál je tam na jednotku, bola som veľmi milo prekvapená. Bola som tam 2 týždne.