icon

Príčiny a riešenia nestability pri chôdzi

majulikmajka
5. apr 2025

Chcem sa opýtať či niekto zaživa to iste čo ja už celý pol rok sa mi točí hlava denno denne ,totálne nestabilita pri chôdzi ,vnútorne ucho ok ,čiže to s tým nesúvisí ,akonáhle vezmem
Von dcéru 2,5r celá som spotena lebo mi je z toho zle ako sa mi všetko točí a bojím sa aby som nedopadla ,beriem jačmeň ,chlorelu,VITAMÍN C+D prestala som jesť sladké na 80% nahrádzam brezovym cukrom ,mliečne tiež zriedka ..už si neviem rady

luccija
5. apr 2025

A ostatné vyšetrenia chrbtica?MRI veď to môže byť čokoľvek aj SM, ale samozrejme aj len niečo menšie nechcem ťa strašiť hneď niečím zlým

smoulingirl
5. apr 2025

A lekár čo povedal?

lenka_da
5. apr 2025

nemôže to byť cukrovka? Mne napríklad, keď klesne cukor pri väčšej námahe, tak mi je na odpadnutie, doslova.

majulikmajka
autor
6. apr 2025

@luccija Mr som ešte nebola ,nemávam väčšiu námahu len prechádzka aj to len malo keďže mi je tak aj cele dni ..ako pred 5 rokmi mi povedali že tetania ale pre mňa ti nieje diagnóza ,úzkosti ken sem rám skôr mi býva zle a som zle sústredená aj keď šoférujem tak sa mi zle na cestu pozerá

dasheng
4. nov 2025

Ahojte, Ja aktuálne riešime podobný problém, už takmer 3 roky mám problémy s neistou chôdzou, akoby ma nohy neposlúchali a mám závrate pri chôdzi, že sa mi točí celý svet, tuhne mi pri tom krk a mám tlaky do hlavy. Musela som si kúpik malý kufrík na koliečka s ručkou aby som sa mala o čo oprieť, inak by som sa bála ísť do mesta. (vyslovene ako psychická opora)

Absolvovala som pred 3 rokmi MR, nález mierne vysunuté platničky na krčnej chrbtici, ale vraj nič hrozné. Tak som začala chodiť na rehabilitácie, cvičiť. No stále aj po 3 rokoch mávam problémy s chôdzou a závraty a mám už doslova panický strach niekam ísť, niekedy mám závraty aj keď dlhšie stojím, mám pocit že spadnem. Teraz som zmenila neurologičku a tá mi rovno chcela napísať lieky na úzkosť, vraj to je psychického pôvodu. Síce tie príznaky sú fyzické aj mechanické, pretože mám stuhnutý krk, ale príčina je vraj dlhodobý stres. Najskôr sa mi zdalo, že to je blbosť, lebo paradoxne posledné 3 roky mám kľudné obdobie ale vraj to môže byť aj dávanejší stres (ktorý som mala pred pár rokmi). Tak som si o tom začala študovať a zistila som, že presne tieto príznaky sú pri disfunkcií autonómneho nervového systému, ktorý je kvôli nejakému stresu stále v režime poplachu aj keď momentálne človek nezažíva žiaden stres. Info k tomu: Dysfunkcia ANS = nesprávna regulácia autonómneho nervového systému.
• systém je predráždený, preťažený alebo „v strehu“
• telo reaguje neprimerane na bežné podnety
• ide o funkčný problém, nie o poškodenie nervov
• veľmi často po dlhodobom strese, úzkosti, vyčerpaní, traume
• typické pri:
o úzkostných stavoch
o PPPD (perzistentná posturálno-percepčná závratosť)
o somatickej pamäti stresu
o panických záchvatoch
o chronickej dysregulácii nervového systému
Príznaky
• nestabilná chôdza / neistota tela
• závraty, kolísanie, pocit „floaty“
• citlivosť na svetlo, pohyb, ruch
• napätie v šiji
• búšenie srdca
• slabosť nôh pri úzkosti / presytení podnetmi
Telo je funkčne „v strehu“, ale nervy sú zdravé.

Telo má dva hlavné režimy:
• Parasympatikus = „pokoj a regenerácia“
• Sympatikus = „boj alebo útek“

1. Keď si v strese (aj vnútornom, tichom), aktivuje sa sympatikus:
• zrýchli sa srdce,
• zúžia sa cievy,
• stiahnu sa svaly,
• dýchanie sa zmení (plytšie, rýchlejšie).
Telo sa pripravuje, akoby si bola v nebezpečenstve — aj keď ide len o psychické napätie.

2. Dýchanie a zmeny v oxidu uhličitom
Pri strese začneme dýchať plytko alebo príliš rýchlo (hyperventilácia).
Tým sa zníži hladina oxidu uhličitého (CO₂) v krvi, čo spôsobí:
• zúženie ciev v mozgu,
• horšie prekrvenie niektorých častí mozgu,
• pocit na odpadnutie, točenie hlavy, závraty, tieseň v hrudníku.

To je častý dôvod, prečo ľudia pri úzkosti hovoria:
„Cítim sa, akoby som sa vznášala, ako opitá, neviem chodiť rovno.“

3. Rovnovážny systém (vestibulárny aparát)
Rovnováha je výsledkom spolupráce troch systémov:
1. vnútorné ucho (vestibulárny aparát),
2. oči,
3. propriocepcia (svaly, kĺby, tlakové senzory).

Pri strese:
• svaly šije a krku sú neustále napnuté,
• zhorší sa prenos informácií z krčných svalov do mozgu,
• mozog dostáva „chaotické“ signály – výsledok: závrat, nestabilita, kolísanie.

To je tzv. funkčný závrat – človek sa cíti, akoby bol na lodi, ale uši, oči aj mozog sú fyzicky v poriadku.

4. Psychický faktor – mozog sa „prekalibruje“
Keď stres trvá dlhšie, mozog sa začne príliš sústreďovať na rovnováhu a telo.
Každé malé zakolísanie vníma ako hrozbu.
To vedie k:
• prehnanej kontrole chôdze („musím sa sústrediť, aby som nespadla“),
• zhoršeniu prirodzenej koordinácie,
• začarovanému kruhu: čím viac sa sleduješ → tým viac sa točí hlava → tým väčší stres.

5. Ako to celé vyzerá v praxi
Príznaky stresom podmienených závratov bývajú:
• pocit kolísania alebo „vznášania sa“ (nie klasické točenie ako pri zápale ucha),
• neistá chôdza, najmä na otvorenom priestranstve alebo v obchodoch,
• tlak v hlave alebo šiji,
• napätie, neschopnosť sa uvoľniť,
• pocit „odpojenia“ od tela.

Tieto stavy sú reálne – fyzicky sa dejú v mozgu a nervovom systéme, len bez poškodenia štruktúr.

Stále viac a viac si myslím, že má moja doktorka pravdu, že to bude táto príčina, pretože stav sa mi zhorší práve na križovatkách, v obchodoch, kde je veľa ľudí, silné svetlá, môj nervový systém proste reaguje neprimerane na bežné podnety a potom sa dostavia závraty, neistá chôdza, tuhnutie šije.

anonym_5f8ed5
4. nov 2025

@dasheng nemáš problém s tlakom, pulzom, piješ dostatočne? Nezmenila si nejako stravovanie, nedržíš diétu, nezačala si sa vyhýbať sladkému alebo naopak, príliš veľa cukru...? Ja mám môj normálny tlak 90/60, raz sa mi stalo, že mi vyskočil na "ukážkový" 120/80 a mala som také závraty, že som nedokázala ísť ani na wc, proste hneď ma váľalo na zem, keď som skúsila vstať. Pravdepodobne som cez deň aj menej pila. Ešte sa pridružil problém so zrakom, volali mi sanitku, našťastie infúzia mi pomohla.