Prioritizácia zubnej starostlivosti s obmedzeným rozpočtom
Ahojte, chcela by som sa poradiť, ako by ste postupovali vy v mojej situácii, alebo že či tu náhodou nie je nejaký zubár, ktorý by vedel poradiť.
Môj zubár mi totiž odporučil extrakciu troch stoličiek (štvoriek), ale zuby ma momentálne nebolia, nemám opuch ani zápal. Zároveň mám viacero kazov na zadných zuboch, hlavne medzizubných, a čaká ma aj endodoncia dvoch zubov. Problém je, že finančne momentálne nezvládnem všetko naraz. Vedela by som si teraz dovoliť riešiť opravu kazov, najmä medzizubných, a postupne endodonciu, ale nie hneď extrakcie spolu s následnými implantátmi. Viem, že keď sa zubne vytrhne je najlepšie riešiť po pár mesiacoch aj implantáty. Tie by som však chcela riešiť až neskôr, keď budú zvyšné zuby v lepšom stave a budem mať na to financie.
Zubár ma zároveň dosť tlačí aj do dentálnej hygieny, čo chápem, že je dôležité, ale v tejto chvíli riešim hlavne rozpočet a to, čo je najurgentnejšie. Preto by ma zaujímalo, ako by ste to riešili vy či by ste v takejto situácii najprv riešili kazy a endodonciu a extrakciu odložili, pokiaľ zuby nebolia a nejde o akútny stav.
Budem vďačná za každý názor alebo skúsenosť, ako ste to mali vy alebo ako by ste postupovali pri obmedzených financiách.
Dentálnu hygienu si vieš sat spraviť za dobrú cenu aj cez zlavove portály a to je asi vec ktorou by som začala a potom kazy
Pokial tie zuby, ktoré odporúča vytrhnúť nerobia problemy tak by som s tým pockala
Pre chce zubár trhať zdravé zuby?
@anonym_autor neponáhľala by som sa s trhanim zubov, mne chcel zubár tiež vytrhnúť, prešla som k zubárke, zub ošetrila, domodelovala a mám ho vyše dvadsať rokov. Neváhaj s tou dentálnou, je dôležitá, ak sa ti nepáči prístup zubára, vymeň ho
Ono treba ich určite vytrhnúť pretože už len ich korene sú v ďasne, to s ním súhlasím lenže zatiaľ ma to nebolí a nejak neprekáža, nedáva mi to zmysel začínať s nimi keďže mám tam zopár medzizubných kazov na zdných stoličkách, ktoré som ja usúdila, že sú dôležitejšie ako trhanie tých zubov.. preto som chcela počuť aj niekoho iného názor @doriiis @anonym_39bd5d
Ja by som najprv trhala. Kým sa to poriadne zahojí to môže trvať aj pol roka. Zatiaľ dáš dokopy kazy.
Ono treba ich určite vytrhnúť pretože už len ich korene sú v ďasne, to s ním súhlasím lenže zatiaľ ma to nebolí a nejak neprekáža, nedáva mi to zmysel začínať s nimi keďže mám tam zopár medzizubných kazov na zdných stoličkách, ktoré som ja usúdila, že sú dôležitejšie ako trhanie tých zubov.. preto som chcela počuť aj niekoho iného názor @doriiis @anonym_39bd5d
@anonym_autor najprv dentálna, potom kazy, potom endodoncia. Implantáty počkajú. A šla by som sa poradiť inde, či ich ozaj treba.
Ja by som skúsila aj názor iného lekára, následne dentálnu a potom riešila ak to aj druhý zubár potvrdí, čo sa dá zachrániť , tak zachrániť čo nie vytrhnúť.
Za mňa čo sa týka zubov , alebo iných "zákrokov" ktoré stoja veľa peňazí, volím názor druhého lekara
@anonym_autor toto, čo si vymenovala je minimálne na 5000 eur.
A u môjho zubára na 8000 eur. 😁😂😂😂
opraviť kazy. A následne sa objednať u iného zubára nech sa vyjadrí aj on ku situácii.
vytrhnúť je najľahšie - len tebe zub už nenarastie.
V prvom rade dentalna hygiena. Nasledne opravit kazy a endodonciu, aby sa zavhranilo, co este ide zachranit. Az potom extrakcia. Moc to neodkladaj, to ze ta teraz nic neboli este neznamena, ze tam zapal uz nemas alebo v dohladnej dobe mat nebudes.
Prioritizácia???? 😂😂😂 Tomu meničovi názvov diskusií už dobre prepína. 😁
Som stomatologička, ja svojím pacientom radím v takejto situácii postup
Endo - u mňa cena podľa počtu koreňov 300-450€ (all-in) - trvaj na ošetrení pod milroskopom. Toto osmetrenie bez mikroskopu nie je trvácne. Ja dávam 100% garanciu že zub sa už nikdy znovu nezapáli
Medzizubné kazy - záleží ktorý je najrozšírenejší. Tiež by som ale vyžadovala röntgen - bez neho je to no-go
Extrakcia “osmičiek” - rovnako neodkladať až dokedy nebude problém - potom môžu nastať rôzne komplikácie.
Dentálnu hygiena je rovnako veľmi dôležitá. Ako spomínali predomnou, môžeš využiť aj nejaké zľavové portály a šak treba si dať pozor na kvalitu. Nie je dentálka ako dentálka.
Tiež zdravotné poisťovne preplácajú dodatočne časť týchto nákladov - stačí nahrať doklad do portálu.
Ja by som isiel k druhemu skontrolovat ,
Priklad moj pripad isiel som k zubarovi aj s diagnozou na ktoru ani nepozrel spravil rontgen a uz naplanoval ako vsetky zuby vytrha a hned mi dal termin ze zacne od zadu.Mne sa to nezdalo isiel som inde, ten pozrel moju diagnozu a povedal ist daco robit je podobne ako stuchat do osieho hniezda, dal mi vymeny listok na Heydukovu co je stomatogia onkologia a povedal pri mojej diagnoze leukemia nizka imunita len oni mozu daco robit.

@anonym_autor mna tiez tlacil jeden zubar do vytrhnutia, dal mi sice aj na vyber ze vie to aj zachranit ale skor ze vytrhnut tak idem na konzultaciu aj k inym zubarom co oni povedia