icon

Príprava na magnetickú rezonanciu hlavy

8. sep 2025

ahojte caka ma prvy krat v zivote magneticka rezonancia hlavy a mozgu na co sa mam pripravit ?? Mam celkom strach kedze som nebila ani na ct ani na mr ale potrebujem to ...nemam klaustrofobiu ale stiesnene priestory tiez nesu moj kamarat ..vedia mi pichnut nieco na uvolnenie alebo ma uspat ?? bojim sa ze ma chyti panika a stupne mi tlak ...ako dlho to trva ?? vsunu ma celu dnu alebo len hlavu ?? dakujem za odpovede

anonym_059709
8. sep 2025

@anonym_autor mala si si popytat od vseobecneho nejaky ukludnovak
Normalne si lahnes, daju taku klietku nad hlavu, do usi stuple, zavries oci a pocitaj si v duchu dookola stale a snaz sa vydrzat co najdlhsie , pokial ides na mri asi je to dolezite, vsetko je len v tvojich myslienkach nic viac, budes mat v ruke pipatko ak nebudes vediet vydrzat zapipas zastavia a vytiahnu ta avsak samozrejme vysledky budu nanic

strasko
8. sep 2025

Ahoj, ja som MR hlavy absolvovala 2x, pokúsim sa čo najbližšie ti popísať moju skúsenosť, ktorá bola v oboch prípadoch rovnaká
Najprv som sa vyzliekla tak, aby som nemala nič kovové, teda mala som na sebe tielko/tričko bez podprsenky, legíny bez kovových prvkov, žiadne sponky, gumičky, náušnice kde je kov. Mám tetovania, to už dnes nevadí a vraj ani piercingy nevadia ale to som nemala, všetko von.
Lahla som si na ležadlo, dali mi do ruky taký balónik, ktorý sa stláča, keď chceš ísť von ale pre naozaj vážny stav nejaký nie len že nechce sa mi tu byť. Pod hlavu som dostala vankúš, našla som si polohu, na hlavu mi dali taký rámik, volajú to cievka, ale to sa ta ani nijak nedotýka nič, len to máš nad sebou. A ideš dnu, celá. Ja som vždy mala zavreté oči aspoň v prvých minútach, lebo som mala strach a sústredila som sa na dýchanie. To vyšetrenie samotne je ok, ja som sa bála výsledkov. Najťažšie pre mňa bolo sa nehýbať, to ozaj treba vydržať. A tiež ti môže byť nepríjemný zvuk, čo robí ten magnet. Ono to krúži okolo teba a robí to taký hluk. Mala som tuším aj nejaké slúchadlá od nich, ale neviem či to dobre pamatám.
No a nič, čakáš. Cca 30-40 minút to mohlo trvať, ja som si aj podriemala. Mne teda nepichali kontrast, tak k tomu ti neviem povedať. Potom ma prišla sestrička vysunúť, išla som sa poobliekať a domov. Na celom tomto bolo pre mňa vždy najhoršie to čakanie na výsledky, ale ja som tak sestričku prosila, či mi nevie aspoň niečo naznačiť... tak mi veľmi dôrazne povedala, že sa naozaj nemusím ničoho báť, pochopili sme sa a išla som spokojná domov. Lebo ona pri tom vacisnou sedí, pozerá monitor, a keby tam už vtedy niečo vidno, ona vie že čosi možno, len nič konkrétne, to až radiolog da do popisu pre tvojho Dr.
Neboj sa, zvládneš 🙂

frzeiovn
8. sep 2025

Dnu to nie je nič strašné, je to tak 20 min. maximálne, húka to, ale pustia hudbu, mne to robili s kontrastnou látkou na ktorú som dostala alergickú reakciu a skoro som sa tam zadusila, tak ak si máš alergie hneď im to tam povedz, lebo to niektorí sú ako na hlavu naozaj...

lucka_ke
8. sep 2025

ja som nebola, ale muž aj syn boli a v pohode to dali obaja, len kľud a dýchať, zavri oči a mysli na niečo pekné

glade22
8. sep 2025

Vsunú ťa sice do tunela, ale nie nejakého čierneho tmavého. Všetko okolo je biele. Počuješ buchotanie, škrípanie. Ale aj to je v pohode.
Pre mňa bolo najhoršie vydržať ležať na chrbte takú dobu. Mám problém s krčnou chrbticou a keď ležím dlho na chrbte, začne mi byť zle. Ale dala som to.
Keď zavries oči a rozmýšľaš, čo budeš dnes variť, čo treba ešte deťom do školy a čo ťa čaká zajtra, prebehne ti to ani nevieš ako.

3009
8. sep 2025

@anonym_autor ja som bola na MR tento týždeň a mám už vyše 70 rokov a dala som to. Treba zatvoriť oči a myslieť na niečo pekné.

stella14
15. nov 2025

Chcem sa opytat, mozem mat make up a namalovane oci?

anonym_781cd7
15. nov 2025
@stella14

Chcem sa opytat, mozem mat make up a namalovane oci?

@stella14 nie, ani makeup, ani maskara.... ak idú podať kontrastnu latku tak treba 2t stare výsledky z krvi. Mala som MRI pred 2t. Drzim palce

stella14
16. nov 2025
@anonym_781cd7

@stella14 nie, ani makeup, ani maskara.... ak idú podať kontrastnu latku tak treba 2t stare výsledky z krvi. Mala som MRI pred 2t. Drzim palce

@anonym_781cd7
Dakujem za odpoved. Vysledky z krvi mam.