icon

Problémy so zubami

11. okt 2021

Dobrý deň. Som už zúfalá. Zubárka mi nestíha trhať zuby. Proste sa mi krušia v ústach. Jem niečo chlieb alebo obed bum už len praskne. Hore mám už protézu. Čo robiť? Momentálne mám v ústach 3 zuby na vytrhnutie ktoré už sa nedajú zachrániť a termín u zabara v nedohľadne, nechce trhať lebo som tehotná. Mám totiž zlú reakciu po anestéze krúti mi peru. Ale to môžem ostať takto? Prečo sa mi tak krušia zuby? Hygienu si myslím mám dobrú istý. Aj lekárka povedala že je to ok. Pýtam sa tak prečo...odpoveď nikde. Máte stým niekto skúsenosť?

Strana
z2
0silvia0
11. okt 2021

krušia znamená drolia? ničia? rozsýpajú? Deje sa to odkedy si tehotná? Berieš nejaké vitamíny, vápnik v tehotenstve?

janetinka27
11. okt 2021

ahoj, aj ja mam tento problem. posledne roky som uz prisla o par stoliciek a pomaly mam problem s jedenim, nie je kde zut. ked som bola na rtg, tak sa ma pytali, ci to nemam po porodoch, ale ja este deti nemam. mne sa postupne zuzuju kanaliky na zuboch a nerv sa pricvikne, az odumrie. zub skrehne a zlomi sa. ked mi zubarka cisti kanaliky, pouziva tie najtensie "vrtacky", lebo mam tie kanaliky tenucke ako nitky. a uz sa to ani prevrtat neda, lebo mi to zarastie takym cementom, ze koniec. teraz mam na vytrhnutie dva zuby, jeden sa zlomil, ked som jedla chipsy. a druhy mal uz aj vycistene kanaliky, uz len urobit korenovu vypln a tiez koniec.

autor
11. okt 2021

@0silvia0 Drvia alebo krušia proste puknu a koniec ostanú s jedlom v ústach. Stalo sa mi to prvý krát pri prvom tehotenstve. A od vtedy to ide vápnik je vraj v poriadku vlastne všetko. Som zúfalá. Ja u ozaj nemám scim jesť. Teraz som tehotná. Mám v ústach ďalšie 3 prasknuté zuby už v takom stave že len vytrhnúť až ku korenu.

autor
11. okt 2021

@janetinka27 Ja už ozaj neviem ako ďalej. Čo urobiť. Bojím sa som tehotná a ďalšie 3 zuby úplne úplne v zlom stave

0silvia0
11. okt 2021

ja som sa bála tiež zničených zubov, moja mama prišla v tehotenstvách o zuby. Preto som brala celé tehotenstvá, dojčenie vápnik aj vitamíny pre tehotné. Našťastie u mňa táto skaza zubov nenastala, neviem či to bolo tými vitamínmi, alebo nie...

autor
11. okt 2021

@0silvia0 Ale čo Teraz veď v tehu sa zuby trhať môžu nie... zubarka má objednala až na december toľko ľudí má...v januári rodím to mi aj tak nestihne všetky zuby vybrať

tulipanicek
11. okt 2021

Či znamená že je vápnik v poriadku? Bežne stanovenie vápnika v krvi? Alebo podľa čoho vieš

autor
11. okt 2021

@tulipanicek Moja MUDr. Povedala že je ok.

tulipanicek
11. okt 2021

Akože len tak od brucha ti povedala že je v poriadku? 🤦‍♀️ Alebo po nejakom odbere krvi? A MUDr znamená všeobecná lekárka?

0silvia0
11. okt 2021

skús to trhanie skonzultovať s niekým iným, možno súkromný lekár, len budeš musieť platiť.

autor
11. okt 2021

@tulipanicek Po odbere krvi. A áno obvodná. Pýtala som sa jej pretože som jej vravela o Tom probléme

autor
11. okt 2021

@0silvia0 Bohužiaľ nemám veľmi peniaze na súkromníka.

nikaj
11. okt 2021

Ja som presla na kasovitu stravu. Z chleba len stred korku nie ani rozok je to moc zuvania na mna. A ranne cerealie uz vobec. Uprav stravu.

autor
11. okt 2021

@nikaj Ďakujem za radu

whatever1
11. okt 2021

Choď na zubnu pohotovosť, povedz že ťa to boli, nech ti to vytrhnú. Alebo kľudne aj k svojej ako bolestny prípad. Vypýtaj si lokalnu anesteziu pre kardiakov, dávajú ich aj tehotnym, sú setrnejsie. To je strašne, aby tehotná žena mala čakať 2mesiace kým jej vytrhnú zub ktorý jej zatiaľ hnije. Taký zápal z toho môžeš dostať, môžeš skončiť v bolestiach na antibiotikach...sa čudujem tvojej zubárke.

autor
11. okt 2021

@whatever1 Ok. Skúsim jej ráno zavolať že mám bolesť. Uvidím čo mi povie. A tá anesteza není potom menej účinná?

qwert87
11. okt 2021

Nie, nie je menej účinná. Ona rýchlo začne účinkovať a rýchlo prestane. Viem o čom hovorím, mne v druhom tehotenstve vytrhli 5 stoličiek. Buď sa mi zlomili, alebo urobil zápal od koreňa a a zub sa už nedal zachrániť. Celé tehotenstvo som presedela u zubára, buď mi trhal zuby alebo čistil kanáliky, žiadne maličke kazy. Dole mi zostali 2 stoličky a už len predne zuby (tie su zhryzené a tým pádom citlivé), hore mám 5 stoličiek. V živote som nevynechala preventívnu prehliadku, zuby pravidelne cistim, také pasty, iné krémy, medzizubné nite, dentálna hygiena a zuby mám v katastrofalnom stave, ako nejaky asocial. Mám 33 rokov a po troch pôrodoch som adept na protézu.

janetinka27
11. okt 2021

@qwert87 ty si si teda tiez poriadne uzila so zubami :(

qwert87
11. okt 2021

@janetinka27 veru, pre mňa boli pôrody a šitie malina, oproti zubom. Už ma to nebaví, aj teraz v stredu idem znova k zubárovi, čo cítim ďalší zub, že nie je v poriadku, pritom preventívku mi robili minulý mesiac a všetko bolo ok.
Z duše nenávidím tvrdenie, keď niekto povie, že zuby sa kazia nedostatočnou starostlivosťou, či umývaním. Že to nie je geneticke alebo nejaký iný problém. Akoby som si za to mohla sama.

luccija
11. okt 2021

Tie zuby, ktoré sa Ti zlomia majú plombu?

janetinka27
11. okt 2021

@qwert87 presne, aj vcera som citala, ze ciste zuby sa nekazia. mozno sa nekazia, ale odumriet mozu, aj dolamat sa. ja idem na dve trhania, bola som na rtg pre istotu, ale potvrdilo sa, ze musia ist von. medzitym sa mi jeden zlomil na tych cipsoch. a teraz citim dalsi, ako keby nebol moj. ale si hovorim, ze kazdy ma nejake svoje trapenie a zuby sa daju nahradit protezou. aj ked je to neprijemne, ale moze to byt vzdy aj horsie. ja len dufam, ze ked mame taketo zuby, tak ci nam nehrozi nieco podobne aj s kostami.

autor
11. okt 2021

@qwert87 No presne ja sa tak cítim ako asocial. Fakt . Proste zub sa mi zlomí až ku korenu. Momentálne mám v takom stave 3 zuby. Úplne dolamane. A čistom s takou päsťou taká kefka...a ja tomu nechápem. Hore už protézu mám...

autor
11. okt 2021

@luccija Nie žiadna plomba proste celý zub. Niečo jem a prask prask zas niečo jem prask prask až ku korenu

tulipanicek
11. okt 2021

Množstvo vápnika v krvi byva vždy ok. Telo si to vie kompenzovať tak, že v krvi je to ok ale tým pádom sa to berie z iných miest - kosti, zuby, atd.
Rieš so zubsrkou a tu by som v prvom rade vymenila keďže ta ako tehotnú nechce zobrať skôr. Môj lekár bolestivých a tehotné berie prednostne

janka1011
11. okt 2021

Zuby sa kazia zo slabej alebo nesprávnej hygieny. Toto si treba uvedomiť a zmieriť sa s tým, že niekde sme spravili chybu. Nie sa vyhovárať na genetiku a vitamíny. Ja mám tiež so zubami utrpenie, doplácam na nedbanlivé čistenie v detstve a mladosti. Vytrpela som si veľa bolesti a tiež mi už dosť zubov chýba.
To, že sa ti zuby lámu je spôsobené buď hlbokým kazom alebo veľkými plombami. Zdravý zub sa ti nikdy len tak nezlomí pri jedle. Ani neodumrie, zub odumiera len dôsledkom hlbokého kazu alebo ešte tak úrazu. Ono je to fakt pravda, že čisté zuby sa nekazia. Keď sa to zanedbá hneď v detstve, už sa to nedá vrátiť a ťažko sa to už napráva. Preto stojte fakt nad svojimi deťmi ráno večer a dohliadajte na to čistenie.
A ešte k tvojim problémom, určite nečakaj 2 mesiace, choď ráno ako bolestivá a musí ti vytrhnúť.

qwert87
11. okt 2021

@janka1011 nesúhlasím s tým že sa zuby kazia "len" nesprávnym čistením, či zanedbanou hygienou. Už si počula že aj lieky, choroby, vplývajú na zdravie a stav chrupu? Asi nie. Plus aj genetika zohráva svoju rolu. Po otcovej línii majú všetci zle zuby, mne napr. ani trojky vrchné nenarastli, neboli ani založené, takže tam som mala hneď medzery. Sesternici nenarastli zasa dvojky, vôbec. Teta, aj ocova mama mali štátne zuby už v 40tke. Otec ma tiež zle zuby (mával napr. caste zápaly nosných dutín a tak mu odumreli všetky horné stoličky) . Už od detstva ma rodičia buzerovali za čistenie zubov, hlavne otec, keďže vedel aké je to utrpenie so zubami. V dospelosti som v tom pokračovala, sonicke kefky, nite, gély, pasty od výmyslu sveta. Všetko bolo ok, mala som všetky zuby, len malé ošetrené kazy, žiadne hlboké, či čistenie kanálikov. No akonáhle som otehotnela s prvým synom, začalo so zubami peklo. Najhoršie bolo druhé tehotenstvo, tam som mala aj často ATB (nie kvôli zubom), samé choroby, zistili mi chronickú žihľavka, no proste des. Zuby som čistila počas tehotenstva ako besná, brala som zinok, horčík, kalcuim a nepomohlo. Preto ma hrozne vytáča keď niekto problémy so zubami zvaľuje LEN na zanedbanú hygienu....

bloger
11. okt 2021

Veľmi ma mrzí, že máš takéto problémy možno by ťa mala aj tvoja obvodná alebo obvodný pozrieť môže by za tým aj nejaká choroba čo sa týka kostí pretože zuby sú tiež kosti nemusí to byť vôbec nedostatočnou hygienou

whatever1
11. okt 2021

Lokálna anestezia pre kardiakov neobsahuje toľko adrenalinu, iné zloženie proste, setrnejsia injekcia ktorá splní rovnaky účel. Nemáš sa čoho báť. Ak by mala problem tá prijat ako bolestivu a vyhovárať sa na tvoje tehotenstvo, tak sa jej spýtaj či je pre tvoje dieta prospesnejsie ked sa budes stresovat a dopovat liekmi od bolesti, neskôr keď chytíš zápal aj antibiotika a hrozí aj predčasny pôrod. Taký zápal ozaj nie je sranda. Nenechaj sa odbiť.

autor
12. okt 2021

@whatever1 Ahoj, akurát som volala k MUDr. A obiednala má na týždeň v stredu

tncka
12. okt 2021

Ak ho treba ozaj len vytrhnut ze nic uz s nim sa neda,chod na pohotovost zubnu cez vikend a povedz ze teramin sice mas na vytrhnutie v decembri ale boli ta,zlomil sa atd...a chces to dat von lebo si tehu a bla bla,proste nejak to obkecaj,a mas to hned vonku za 2e. Aspon u nas v kraji to tak funguje

Strana
z2