icon

Prvá chemoterapia - rady

12. feb 2025

Mamky, v piatok ma čaká prvá chemoterapia, čo vám alebo vašim blízkym ju pomohlo lepšie zvládnuť? Strava alebo čokoľvek. Každá rada mi pomôže. Chemoterapiu budem dostavať cez picc, takze do žily priamo.

tilly
12. feb 2025

Ak sa chceš zbaviť obľúbeného jedla, tak si ho daj po prvej chemo. To, čo budeš v ten deň jesť, už nikdy nebudeš chcieť ani vidieť, vždy ťa napne. Mňa ešte aj po 9 rokoch napína pri americkom hotdogu.
Veľa veľa vody treba piť. A hlavne sa pozitívne nalaď a ver, poslúchaj doktorov a sestričky.
Drž sa

tato_
Autor odpoveď zmazal
tato_
12. feb 2025

Po chemoske je velka pravdepodobnost, ze budes mat problemy s travenim a vyprazdnovanim. Ak mas nieco overene na plynuly priebeh tychto veci, tak si to priprav. Znamej velmi pomaha krušinový čaj. Hlavne mysli pozitivne a udrzuj kontakt s najblizsimi

guudy
12. feb 2025

No takto. Ono to strasne zalezi od konkretnej chemosky. Vobec neplati pausalne to, co pisali vyssie. Pozitivny pristup urcite pomaha. Ale ako sa budes citit po chemoske, to sa pytaj onkologa. Viem o cheme, kedy nie su problemy s travenim ani vyprazdnovanim a ani s jedenim. Pritomna je vacsia unava den-dva. Lieky proti nevolnosti a je to ok. Vlasy nevypadali vobec. Problem je akurat extremna citlivost na chlad. Tyzden v tomto pocasi clovek nevyjde von z domu. 🤷🏼‍♀️

melanta
13. feb 2025

1. Vyššie uvedená rada, že udržuj kontakt s najbližšími - nie, udržuj kontakt s tými, s ktorými chceš. Ak nebudeš chcieť nikoho, tak to ľuďom povedz, ideálne muž. Napríklad mne robilo absolútne zle na psychiku to, keď mi ľudia písali, alebo keď nariekali pri mne. Keď mi bolo fyzicky najviac zle, chcela som pri sebe iba muža a dcéru, každý ďalší človek mi robil zle psychicky.
2. Súhlasím s guudy, každá chemo je iná a aj tú istú dvaja ľudia znášajú inak. Ja som deň chemo a ďalšie dva trpela, že som chcela zomrieť. Prežila som vďaka mužovi, nosil ma na záchod, lebo som nevládala. Keď som mala chuť na hranolky z KFC alebo doublecheese z mekáča, tak mi to doniesol. Vždy som bola sebavedomá sebestačná žena, ale v tých chvíľach si neviem predstaviť, akoby som ich zvládla bez neho. Takže muž nech stojí pri tebe. Alebo niekto, kto vieš, že ťa môže vidieť v akomkoľvek stave a kto bude vedieť vyčítať, kedy byť ticho, kedy niečo a čo povedať, kedy objať, kedy dať pokoj. Po tých 2 dňoch prišiel kľud, pohoda. Potom už len také veci ako že mi bolo viac zima, nižší prah bolesti, rýchlejšia únava. Ale už som fungovala doma, chodila von na prechádzky, von na kávu.
3. Počúvaj lekárov. To sú odborníci, ktorí vedia odporúčať, aké doplnky, výživu brať. Nie ľudí, ktorí ťa budú posielať k liečiteľom a podobne.

Držím palce, kľudne kedykoľvek napíš, je nás tu dosť, ktorí sme si tým prešli buď osobne alebo naši najbližší. Zvládneš to aj ty a dobre potom bude.

suve99
13. feb 2025

Tak ako píše "melanta" - každý sme iný, inak reagujeme...taktiež nie je chemo ako chemo... Čo sa týka nevoľností, bolestí, vitamínov - najlepšie sa poradiť s onkológom, ktorý vie o Tebe oveľa viac, ako my tu... Každému zaberá niečo iné, čo sa týka fyzickej i psychickej pohody. Hlavne sa snaž byť čo najviac v kľude - podľa vlastnej skúsenosti Ti môžem povedať, že pohoda je veľký krok k úspechu. Prajem Ti veľa energie. Sme tu, takže sa kedykoľvek ozvi.

guudy
13. feb 2025

@melanta ❤️