Rady a skúsenosti pri zvládaní PTSD
Ahojte, tí čo ste mali ptsd a dostali ste sa z toho, viete mi dať nejaké rady?
Pred presne 2 rokmi som sa dostala do nemocnice s každodenným odpadávaním z ničoho nič a s podozrením na infarkt - nič nenašli. Bola som hospitalizovaná 14 dní kde mi robili orl, srdce, pľúca a ct hlavy a ciev a odišla som domov frustrovaná, bez odpovedí, vystrašená a so 70 ďalšími fyzickými aj psychickými symptómami a povedzme si pravdu - poriadne traumatizovaná. Bola som aj na psychiatrii ale bez nutnosti liekovej intervencie, poslali ma za psychológom a ten mi povedal že ak silou mocou chcem terapiu tak môžem ale toto nie je zo psychiky a poslal ma na fyzioterapiu. Fyzioterapeutovi sa na mojich príznakoch tiež niečo nezdalo a poslal ma na neurológiu, tam ma vysmiali že sa moc sledujem.
A tak som zanevrela na celý zdravotnícky systém a povedala som si že kašlem na to, skúsim nejako fungovať.
Nočné desy, spánkové paralýzy, flasbacky na dennom poriadku, symptómy ako rôzne bolesti či zášklby, zväčšené bolestivé uzliny, úzkosti, zápaly nervov a očí, a kopec ďalších ako srdcové arytmie sa striedali ako na bežiacom páse, psychika úplne na dne. Na manželovo naliehanie som si po roku našla súkromného neurológa ktorý mi porobil všetky vyšetrenia a jediné čo našiel bola tetánia. Odporučil mi magnézium a knihu od Alana Gordona - koniec bolesti ktorá je zameraná na neuroplastické bolesti.
Za ten ďalší rok ako idem podľa tej knihy som na tom tak že úzkosti už nemám, flashbacky tiež nie, spím väčšinou dobre, bolesti žiadne alebo minimálne, ale stále mám príšerne zatuhnuté a bolestivé svaly na krku, šialený tinnitus a takmer denné pálenie s bolesti na hrudi vystrelujúce až do brady ktoré je naozaj veľmi nepríjemné. Tieto 3 symptómy sú asi všetko, inak normálne pracujem, športujem, žijem si svoj život a snažím sa to ignorovať a viac menej čakám kým to prejde tak ako prešlo zvyšných 95% symptómov.
Snažím sa na sebe pracovať - journaling, TRE, kreslím každý deň, chodím na prechádzky, meditujem, hovorím nie, ale tieto 3 symptómy sa ma držia ako kliešť. Najviac ma štve to pálenie na hrudi, údajne to je prejav toho ptsd, že som nedostala od žiadneho lekára žiadne poriadne vysvetlenie a môj mozog stále hľadá nebezpečenstvo a stále sa snaží dostať fundované odpovede a preto vraj vyvoláva tieto symptómy, aby som sa dala znova skontrolovať a preto si vybral hrudník aby som si myslela že je to srdce lebo tam to začalo - s podozrením na srdce. Ale mňa už do nemocnice nikto len tak nedostane, ani za žiadnym lekárom, len keď idem okolo tak sa mi podlamujú nohy, no proste nie. Zažila som si s nimi naozaj dosť posmešky a znehodnocovanie mojich problémov ako drobnosti (veď keď je vám na odpadnutie tak si ľahnite, nemusíte vždy vedieť prečo vás pichlo v boku, príliš sa sledujete,...) a nemám chuť.
A tak sa pýtam tie čo ste zažili niečo podobné, ako ste sa dostali naspäť do normálu? Ako dlho to trvalo? Konkrétne nejaké tipy - cvičenia, videá, činnosti, čo vám pomohlo?
Ďakujem veľmi pekne za všetky odpovede.
Tak ja som mala PTSD a dostávala som sa z toho asi 5 rokov. Zo začiatku som sa bála každého auta, ktoré išlo okolo, bála som sa ísť po ulici, bála som vecí, ktoré mi pripomínali traumu. Postupne som sa snažila exponovať týmto situáciám. Niečo sa zlepšilo, niečo nie. Ale ja som nemohla spať, budila som sa v noci, plakala som, mala som nočné mory.
Mam ptsd z toxickeho vztahu. Mam dost telesnych prejavov, alw nic take, co si popisala ty, napriklad tu tetaniu. Kto ti diagnostikoval PTSD? Mrzi ma, ze si nemala stastie na lekarov. Mozno k tomu prispel aj fakt, ze clovek v takej tiesni nedokaze vzdy verbalizovat to, co mu je. Ale to nevieme posudit, a je to aj jedno. To zanevretie na lekarov prehodnot, pretoze potrebujes pomoc. PTSD je parketa pre psychiatra a takisto psychoterapeuta. Najdi si takeho psychoterapeuta, ktory sa specializuje na traumy. Velmi ti drzim palce. Dufam, ze sa ti podari posunut sa s pomocou odbornikov a najdes v zivote pokoj, pocit bezpecia a dalsi osobny rast. Ak budes chciet pokecat, kludne mi napis.
Ja som to mala, resp. podľa mňa ešte do istej miery mám tak isto ako píše @anonym_5fc5cb.
V tom príspevku som nejako prehliadla, kto vlastne PTSD diagnostikoval. V texte je spomenutý psychológ a psychiater a obaja by podľa príznakov mali poznať o čo ide, takže to s tými liekmi a terapiami celkom nerozumiem. Pretože pri PTSD je terapia podľa mňa základom. Aspoň mne veľmi pomohla. Konkrétne nie obyčajný psychológ, ale psychoterapeut. Ja ešte stále chodím na EMDR terapiu (je to terapia zameraná na traumu a mne teda naozaj veľmi pomohla 😊). Čo sa týka liekov, ja som mala predpísaný Neurol od všeobecnej lekárky kvôli tomu, že som nemohla spať a mala silné nočné mory.
V prípade odstránenia niektorých príznakov pri PTSD je podľa mňa veľmi dôležité poznať príčinu PTSD. Napr. mne sa stále opakoval istý sen resp. nočná mora (horšie bolo, že to, čo sa tam dialo sa vlastne udialo aj v skutočnosti), kým som nepochopila tomu, čo bolo v tej situácii pre mňa traumatické, resp. som si priznala, že sa mi to naozaj stalo.
No niektoré veci sa veľmi ťažko odstraňujú a pretrvavajú, nech človek robí čokoľvek. Ja som prečítala viaceré knihy (dobrá kniha k pochopeniu a takému prehľadu o PTSD je - Telo si pamätá), meditovala, každý deň strávila hodiny na prechadzkach, kreslila, no i tak mi viaceré veci nezmizli a to už budú 4 roky, odkedy mi PTSD diagnostikovali. Hlavne niektoré fyzické príznaky sa nie vždy dajú odstrániť. Ja som začala mať veľmi silné problémy s trávením, po lekároch behám doteraz, dokonca som viackrát bola upozornená, že problémy, ktoré mám mávajú často korene v strese. Keďže mi na to nič nepomáha, predpokladám, že to bude taký celoživotný následok.
A bolesti na hrudi áno, sú príznakom PTSD, resp. aj úzkosti ako takej. A mávam to doteraz, ak mi niečo silnejšie pripomenie traumu. Ale už to ani neriešim, keďže poznám príčinu, skôr sa vtedy len snažím upokojiť meditáciou a je to pre mňa taký znak, že sa musím venovať sama sebe.
Ja som to mala, resp. podľa mňa ešte do istej miery mám tak isto ako píše @anonym_5fc5cb.
V tom príspevku som nejako prehliadla, kto vlastne PTSD diagnostikoval. V texte je spomenutý psychológ a psychiater a obaja by podľa príznakov mali poznať o čo ide, takže to s tými liekmi a terapiami celkom nerozumiem. Pretože pri PTSD je terapia podľa mňa základom. Aspoň mne veľmi pomohla. Konkrétne nie obyčajný psychológ, ale psychoterapeut. Ja ešte stále chodím na EMDR terapiu (je to terapia zameraná na traumu a mne teda naozaj veľmi pomohla 😊). Čo sa týka liekov, ja som mala predpísaný Neurol od všeobecnej lekárky kvôli tomu, že som nemohla spať a mala silné nočné mory.
V prípade odstránenia niektorých príznakov pri PTSD je podľa mňa veľmi dôležité poznať príčinu PTSD. Napr. mne sa stále opakoval istý sen resp. nočná mora (horšie bolo, že to, čo sa tam dialo sa vlastne udialo aj v skutočnosti), kým som nepochopila tomu, čo bolo v tej situácii pre mňa traumatické, resp. som si priznala, že sa mi to naozaj stalo.
No niektoré veci sa veľmi ťažko odstraňujú a pretrvavajú, nech človek robí čokoľvek. Ja som prečítala viaceré knihy (dobrá kniha k pochopeniu a takému prehľadu o PTSD je - Telo si pamätá), meditovala, každý deň strávila hodiny na prechadzkach, kreslila, no i tak mi viaceré veci nezmizli a to už budú 4 roky, odkedy mi PTSD diagnostikovali. Hlavne niektoré fyzické príznaky sa nie vždy dajú odstrániť. Ja som začala mať veľmi silné problémy s trávením, po lekároch behám doteraz, dokonca som viackrát bola upozornená, že problémy, ktoré mám mávajú často korene v strese. Keďže mi na to nič nepomáha, predpokladám, že to bude taký celoživotný následok.
A bolesti na hrudi áno, sú príznakom PTSD, resp. aj úzkosti ako takej. A mávam to doteraz, ak mi niečo silnejšie pripomenie traumu. Ale už to ani neriešim, keďže poznám príčinu, skôr sa vtedy len snažím upokojiť meditáciou a je to pre mňa taký znak, že sa musím venovať sama sebe.
@rimi205 ak sa ta mozem spytat, ako dlho chodis na terapiu? Zacala ti pomahat od zaciatku? Ja mam za tyzden svoj prvy termin. A tiez, kolko sedeni si mala na EMDR? A vies mi nejako v strucnosti opisat, ako to prebieha a co to robi, resp. nakolko to pomaha?
@anonym_autor borelióza?
@rimi205 na EMDR terapiu som chodila aj ja. Mne vsak vyrazne nepomohla. Pomohol mi cas, spracovanie toho celeho, pochopenie, ze ja som nebola na vine, ze som nemohla situaciu zvratit apd. Ale urcite treba skusit vsetko. Mne vsak to, čo preziva pani nepride ako PTSD.
@anonym_autor borelióza?
@anonym_014e72 na tú som už aj zabudla - áno bola v hre, ale tiež som si vypočula svoje - ako dnes každý rozpráva o borelióze a že je to vymyslená choroba, že ľudia sú negatívni a jedia antibiotiká zbytočne atd. Rok som na bylinnej liečbe ktorú mám nastavenú bylinkárkou podľa príznakov, ale nič oficiálne, oficiálne mám všetky testy negatívne. Jedine môj súkromný neurológ ma podporil aj v tých bylinách - jeho slová - je toho toľko čo nevieme...
Ďakujem všetkým za reakcie a aj za otvorenie sa. Oficiálne nálepku nemám, keď som bola u psychiatričky, ešte som nemala nočné mory a paralýzy, tak mi to nemohla dať. A keď mi to takto začalo, už som to nevedela riešiť lebo návšteva lekára sa rovnalo triaška a silné prejavy. Môj všeobecný tiež povedal že to vyzerá na ptsd, neurológ skôr že neuroplastické bolesti a stavy súvisiace s traumou z pocitu blízkosti smrti pri kolapsoch a následnej traumatizácii v nemocnici. Povedal mi že mám jasný syndróm bieleho plášťa... To emdr si pozriem, znie to zaujímavo
Asi už vieš, že psychicky stav závisí aj od stavu trávenia. Aj mne diagnostikovali tzv. tetaniu a bola som vydesena, čo so mnou je a pod. Všetko sa začalo zlepšovať po zmene životosprávy (ale chce to ČAS). Už žiadne príznaky nemám, stavy úzkosti sú tiež prec, konečne žijem. Verim že ma zachránila strava a jej dôsledne dodržiavanie
@rimi205 ak sa ta mozem spytat, ako dlho chodis na terapiu? Zacala ti pomahat od zaciatku? Ja mam za tyzden svoj prvy termin. A tiez, kolko sedeni si mala na EMDR? A vies mi nejako v strucnosti opisat, ako to prebieha a co to robi, resp. nakolko to pomaha?
@marek775 najskôr som chodila normálnej psychologičke asi pol roka, ale tá to so mnou sama ukončila, lebo mi povedala, že kvôli PTSD bude pre mňa lepšia psychoterapeutka. Na EMDR terapiu chodím od mája 2022, zajtra by som práve mala mať posledné sedenie. Asi rok som tam chodila každý týždeň, potom som začala raz za 2 týždne a potom kvôli financiám iba raz do mesiaca. Ťažko sa mi presne odhaduje počet, tá EMDR terapia sa nerobí na každom sedení, ale robí sa kvôli veciam, čo najviac prekážajú. Poviem príklad. Mala som ísť kvôli práci na jedno miesto, ktoré sa mi spájalo s traumou. A v rámci tej terapie sa to riešilo tak, že sme sa na to zamerali, prečo to miesto považujem za nebezpečné a snažili sa to spracovať EMDR terapiou. Tá prebieha tak, že terapeut sa spýta, ako sa pri tej spomienke na to miesto cítiš, či cítiš stres napr. ako bolest brucha, bolest hlavy a pod. a potom sa máš sústrediť na ruku, resp. prsty terapeuta, ktorý s nimi jemne hýbe asi pol minúty. Potom prestane a opýta sa ako sa cítiš. A takto to niekoľko krát pokračuje.
Pri tejto terapii ale pozor, lebo vyvolanie tých spomienok a ich spracovanie môže spôsobiť napr. bolesti hlavy zo stresu alebo bolesti na hrudniku. Mne sa to stávalo často. Poslednú dobu už pomenej.
Samozrejme, tá terapia nemá okamžitý účinok. Aj napriek spracovaniu nejakého miesta som zo začiatku mala problém na to miesto ísť, mala som flashbacky, panické ataky. Tam mi veľmi pomáhalo vrátiť sa ale do prítomnosti. Stále som si opakovala sama pre seba, že som tu a teraz a teraz je už taký a taky rok a už sa to nedeje atď. Čím viac sme to ale spracovávali tou terapiou, tým som s tým mala menší problém. Vyžaduje to však určitý čas.
Asi už vieš, že psychicky stav závisí aj od stavu trávenia. Aj mne diagnostikovali tzv. tetaniu a bola som vydesena, čo so mnou je a pod. Všetko sa začalo zlepšovať po zmene životosprávy (ale chce to ČAS). Už žiadne príznaky nemám, stavy úzkosti sú tiež prec, konečne žijem. Verim že ma zachránila strava a jej dôsledne dodržiavanie
@anonym_972fc6 a o akú stravu sa jedná?
@anonym_autor myslim ze by si mala pokracovat so vzdelavanim co by to este mohlo byt a pomoct...knihy videa clanky. Ja som prestudovala toho velmi vela a potom som spojila ako celok kde kazda rada pomohla trochu a celkovo to bol posun k leosiemu o 90%. V poslednej dobe mi krasne zaberaju anfirmacie od "vzorec pro zivot" nechapem ze som casom v klyde aj vo vypätych situaciach kde by som uz davno šalela...ale ako hovorim z kazdeho trosku. Zapasim uz roky s OCD...kto to ma vie
@anonym_972fc6 a o akú stravu sa jedná?
@anonym_autor rastlinnú. Maso jem 2-4x do mesiaca aby som nemusela brat b12. Už ho budem trochu znižovať. Ak mas Netflix odporúčam Modré zony a inšpirovať sa strankou jimejinak cz, majú veľa neplateného obsahu. Ak knihy tak okrem Modrých zón aj Čínska štúdia a trebars Ako nezomriet.
@rimi205 na EMDR terapiu som chodila aj ja. Mne vsak vyrazne nepomohla. Pomohol mi cas, spracovanie toho celeho, pochopenie, ze ja som nebola na vine, ze som nemohla situaciu zvratit apd. Ale urcite treba skusit vsetko. Mne vsak to, čo preziva pani nepride ako PTSD.
@anonym_5fc5cb Mala tetaniu. Ale somatizacia jej pretrvava. Moze to byt nasledok nespracovanej ci podvedomej traumy - i z detstva. Ja by som na to odporucal dlhsiu psychoterapiu.
@marek775 najskôr som chodila normálnej psychologičke asi pol roka, ale tá to so mnou sama ukončila, lebo mi povedala, že kvôli PTSD bude pre mňa lepšia psychoterapeutka. Na EMDR terapiu chodím od mája 2022, zajtra by som práve mala mať posledné sedenie. Asi rok som tam chodila každý týždeň, potom som začala raz za 2 týždne a potom kvôli financiám iba raz do mesiaca. Ťažko sa mi presne odhaduje počet, tá EMDR terapia sa nerobí na každom sedení, ale robí sa kvôli veciam, čo najviac prekážajú. Poviem príklad. Mala som ísť kvôli práci na jedno miesto, ktoré sa mi spájalo s traumou. A v rámci tej terapie sa to riešilo tak, že sme sa na to zamerali, prečo to miesto považujem za nebezpečné a snažili sa to spracovať EMDR terapiou. Tá prebieha tak, že terapeut sa spýta, ako sa pri tej spomienke na to miesto cítiš, či cítiš stres napr. ako bolest brucha, bolest hlavy a pod. a potom sa máš sústrediť na ruku, resp. prsty terapeuta, ktorý s nimi jemne hýbe asi pol minúty. Potom prestane a opýta sa ako sa cítiš. A takto to niekoľko krát pokračuje.
Pri tejto terapii ale pozor, lebo vyvolanie tých spomienok a ich spracovanie môže spôsobiť napr. bolesti hlavy zo stresu alebo bolesti na hrudniku. Mne sa to stávalo často. Poslednú dobu už pomenej.
Samozrejme, tá terapia nemá okamžitý účinok. Aj napriek spracovaniu nejakého miesta som zo začiatku mala problém na to miesto ísť, mala som flashbacky, panické ataky. Tam mi veľmi pomáhalo vrátiť sa ale do prítomnosti. Stále som si opakovala sama pre seba, že som tu a teraz a teraz je už taký a taky rok a už sa to nedeje atď. Čím viac sme to ale spracovávali tou terapiou, tým som s tým mala menší problém. Vyžaduje to však určitý čas.
@rimi205 Velmi ti dakujem, myslim, ze by som o to mohol mat zaujem, a moja psychoterapeutka (zacinam v septembri) to ponuka. Nemam moc rad nezname veci, a velmi mi pomohlo precitat si tvoju osobnu skusenost. Predpokladam, ze to pri celkovej terapii vyuzije.
Je super, ze si sa posunula, a ze sa ti zije lepsie. Vsetko dobre!

Ozaj a ešte niečo, čo mi povedal neurológ - vraj som závislá na strese - dôsledok traumatického detstva kde som v živote nezažila pocit bezpečia a moje telo si vytvorilo vzorec že musím neustále niečo robiť a byť v neustálom strese a napätí a dal mi teraz za úlohu naučiť sa nudiť. Že je to taká istá závislosť ako na hocičom inom a bude ťažké sa toho zbaviť.
A tieto symptómy sa mi zhoršili práve teraz, keď sa teda učím nič nerobiť, nič nekupovať, nič nesledovať, riešiť čo najmenej, nenadrábať v práci, proste zabíjať čas. Nejde mi to moc dobre. Lebo mne práveže pomáha na to nemyslieť a niečo robiť, ale on mi teda tvrdí že opak je pravdou, že keď sa naučím že nemusím vkuse niečo robiť, mozog si časom prestane pokoj spájať s nebezpečenstvom a symptómy ustúpia... No ja neviem, preto hľadám nejaké tipy že čo pomáha iným...