Rady na zvládanie dlhodobých depresií a sebepoškodzovania
Je tu niekto kto trpel dlhodobo depresiami, užíval viaceré lieky a napriek tomu nevedel žiť, kto sa nenávidel, sebeposkodzoval a podobne a niečo mu aj reálne pomohlo ? Okrem liekov, rada by som sa ohľadne tohto poradila. Dakujem
@anonym_autor a mozno uplne ist prec, byvat niekde totalne mimo.
vie lekár psychiater o tvojich stavoch?
nebola by vhodná hospitalizácia?
vie lekár psychiater o tvojich stavoch?
nebola by vhodná hospitalizácia?
@anonym_12babe
autorka pise:
Je tu niekto kto trpel dlhodobo depresiami, užíval viaceré lieky a napriek tomu nevedel žiť,
lieky dava psychiater
skús sa popozerať okolie, niekto žije s rakovinou, alebo leží roky, či nemá končatiny a podobne a potom fňukaj
skús sa popozerať okolie, niekto žije s rakovinou, alebo leží roky, či nemá končatiny a podobne a potom fňukaj
@anonym_8f872a vela ludi fakt nezazil v zivote tak vela aby si zacal vazit sam seba
Dlhodobé depresie,kde sa človek skoro celý produktívny život trápi je niečo podobné,ako mať aj tú rakovinu. Veľa ľudí podceňuje psychické ochorenia,podľa mňa je to tiež veľmi vážna choroba, ktorá už možno nebude nikdy vyliečená. Poradila by som sa so svojím psychiatrom,keď liečba nezaberá a tiež uvažovala o zmene psychiatra,keď ti nedokáže pomôcť.
Nemohlo by ti pomôcť zaobstarať si psíka? Ten dá človeku toľko radosti, no samozrejme je to aj zodpovednosť, tým pádom by si možno nemala čas myslieť na trápenie. A depresie vôbec nezlahcujem, aj keď som si tým neprešla....len ma napadlo, že možno si osamelá
Nemohlo by ti pomôcť zaobstarať si psíka? Ten dá človeku toľko radosti, no samozrejme je to aj zodpovednosť, tým pádom by si možno nemala čas myslieť na trápenie. A depresie vôbec nezlahcujem, aj keď som si tým neprešla....len ma napadlo, že možno si osamelá
@7miriam77 ano ked clovek nepracuje a je sam, zvykne stale updatat a upadatat. lebo nema zamestnanu hlavu. a to je chyba
Navštíviť psychiatra, požiadať o zmenu liekov ak tieto nezabrali. Pozor trvá to dlhší čas kým zaberú.
Prípadne sa dať hospitalizovať, kým sa stav nedostane pod kontrolu.
Ahoj ide o to, že keď človek trpí depresiami, často nemá energiu a veci sú mu zdanlivo jedno. Je to akýsi stav, keď sa človek nezmieril s niečím v jeho živote (neprijal samého seba takého aký je, bol sklamaný z očakávaní na iných a na seba,...). Človek v tomto stave niekedy nie je zmierený s realitou, neprijal ju.
Skús sa zamyslieť nad tým. Čo si sa možno snažila získať počas života, prečo si si začala ubližovať ? Sebapoškodzovanie je volanie, je to zaháňanie bolesti, ... Depresia je častokrát neschopnosť zmieriť sa s realitou. Častokrát je cestou k slobode radikálna akceptácia toho ako sa veci majú, bez očakávaní v ktorých sa opakovane sklamávame. Bez nesplniteľných cieľov, prijatí seba a svojich limitov, ako aj druhých a vlastných očakávaní na nich. Život nie je slnečný deň, život sú i mračná, búrky atď. Byť si vedomý i toho, že spôsob života aký človek vedie, t.j. aj životný štýl a zákonitosti týkajúce sa organizmu - tela, vplývajú na psychiku. Ak sa chceš cítiť lepšie, bude to namáhavá esta, ktorá začína rozhodnutím, že sa opäť postavíš, keď spadneš na zem.
Táto cesta je namáhavá a celoživotná - spôsob akým premýšľam, ako sa o seba starám a vedomie toho, že neexistuje žiadna obchádzka, skratka, či niekto kto by to spravil za mňa. Je to vedomé rozhodovanie sa napriek emóciám, že keď sa aj teraz cítim dolu, tak zasa vyjde Slnko. A možno zasa zapadne, ale ja mám v rukách to, že môžem pre seba spraviť čo sa dá - oddýchnuť si, keď to telo žiada, nastaviť si realistické ciele - je to proces, meniť svoje nezdravé presvedčenia - ktoré mmi neslúžia a skôr prehlbujú moju depresiu, stáť v realite - zmeriť sa s vecami tak ako sú, aj keď to častokrát znamená najskôr pustiť von potlačovanú bolesť.
@anonym_8f872a tak tento komentár autorovi určite pomôže.. Trochu empatie by nezaškodilo 🤦🏻♀️
@anonym_8f872a prosim zmaz tento tvoj totalne blbý komentar
@anonym_autor skús nejakú aktivitu, zo začiatku možno aj nasilu, cvičenie, beh, neviem ako vážny je tvoj stav ale zviera je úžasný spoločník a psík by ťa nútil chodiť von, starať sa o neho a na oplátku by ti robil spoločnosť, choď do prírody, skús sa tešiť z hocičoho čo sa ti podarí. A najdi si hobby, môj blízky s depresiou bojoval práve tým čo mu robilo radosť, doslova vstal z postele len preto lebo chcel robiť svoje hobby a posúvať sa v ňom. Vyskúšaj, dať si možno nejaký cieľ a pomaly sa k nemu blížiť aby si mala motiváciu
@anonym_8f872a zjavne o depresii nič nevieš, nie je to len dobrovoľný pesimizmus
@anonym_autor ahoj, ja takmer 9 rokov trpím depresiami.. ..lieky samé o sebe depresiu nevyliečia, sú takou barličkou.. ..je potrebná psychoterapia.. ..resp. ak lieky nezaberajú tak ich treba vymeniť, spektrum AD je široké..
@anonym_8f872a každý prežíva svoje utrpenie inak.. ..ak si nemala depresiu tak pls nesúď..
Paneboze, toto co je za rady a komentare. Depresia je taka ista choroba, ako cukrovka, rakovina, astma, alkoholizmus, nikdy sa z toho clovek celkom nedostane a najma nie bez kvalitnej liecby. To nie je o ziadnej voli a nevoli, ze aha ten ma rakovinu, tak sa vzchop. To aj vozickarovi poviete, nech sa snazi, nesedi na tom voziku, postavi sa a vyskusa chodit?
@autorka prediskutuj s lekarom, ci mas spravne lieky a spravne davkovanie. Niekedy treba navysit povodne, mnoho ludi je na nizkych neucinnych davkach, niekedy treba lieky uplne zmenit.
Mas aj konkretnu diagnozu? Poznala som cloveka, co mal diagnostikovanu bipolarku, dalsi schizofreniu, dalsi HPO a vsetci nakoniec boli autisti. Mnohokrat zeny su vyhorete, depresivne, celozivotne sa im zhorsuje stav a bum adhd napr. Tym nechcem povedat, ze si autista, ale mnohokrat tu velky rozdiel hra diagnoza a nasledne lieky a terapie. Chodis k psychoterapeutovi? Casto treba uplne zmenit zivotne navyky, styl, spanok, stravu, aby sa veci pohli. Cvicenia, pohyb, kontakt so zvieratami, terapeuticke skupiny. Hospitalizacia tiez moze pomoct, tam ta skor komplexne odsleduju, zmenia lieky, oddychnes si. Ked budes hladat psychoterapeuta, hladaj klinickeho, co ma vela skusenosti a hladaj s nim aj pricinu svojich stavov.
Bože toto sú také kecy. Že vzchop sa. Začni cvičiť..a ešte keď niekto zavalí, že mysli pozitívne. Depresia je choroba. Treba ju riešiť zmenou liekov a hospitalizáciou, keď nič nezaberá.
Mám problém s tým že vždy som prerušila liečbu, neviem byť akokeby zodpovedná potrebovala by som aby na mňa niekto dohliadol ale nemám nikoho takého, premýšľala som aj nad tou hospitalizaciou, len si nemôžem dovoliť výpadok príjmu, koľko je cca človeku preplatene keď sa dá hospitalizovať prosím ?
Mám problém s tým že vždy som prerušila liečbu, neviem byť akokeby zodpovedná potrebovala by som aby na mňa niekto dohliadol ale nemám nikoho takého, premýšľala som aj nad tou hospitalizaciou, len si nemôžem dovoliť výpadok príjmu, koľko je cca človeku preplatene keď sa dá hospitalizovať prosím ?
@anonym_autor štandardne ako na pn.. ..resp. je vhodné mať pripoistenie pre prípad hospitalizácie resp. dlhodobej pn..
@anonym_8f872a tak skus ludom s rakovinou povedat, aby si silou vole zmensili nador alebo beznohym aby si tie nohy nechali narast... To iste robis teraz pri cloveku s depresiou, ktory ani pri najvacsej snahe nevie ,,byt stastny", aj ked si to praje
Bola som na pohrebe samovraha. Mladej zeny. Teraz by mala 35. Nedozila tridsiatky. Bolo to hrozne zazit. Uz som na to aj zabudla. Ja sama teraz bojujem s vlastnym demonom a co ti poviem je, ze ti dakujem ze si zalozila tuto diskusiu. Lebo vies ty co? Nas boli dusa. Ja verim v dusu. A tvoja dusa volajuca o pomoc teraz pomohla mne necitit sa tak zle. Pomohla si cudziemu cloveku. Niekto sa VDAKA TEBE citi lepsie. Este stale sa nenavidis? Mozno si prave zachranila niekomu zivot 🩷
Bola som na pohrebe samovraha. Mladej zeny. Teraz by mala 35. Nedozila tridsiatky. Bolo to hrozne zazit. Uz som na to aj zabudla. Ja sama teraz bojujem s vlastnym demonom a co ti poviem je, ze ti dakujem ze si zalozila tuto diskusiu. Lebo vies ty co? Nas boli dusa. Ja verim v dusu. A tvoja dusa volajuca o pomoc teraz pomohla mne necitit sa tak zle. Pomohla si cudziemu cloveku. Niekto sa VDAKA TEBE citi lepsie. Este stale sa nenavidis? Mozno si prave zachranila niekomu zivot 🩷
@anonym_14f33f krásne napísané
@anonym_14f33f držím palce.. ..každý čo i len jeden zachránený život sa ráta..
@anonym_autor CBD kvapky majú veľmi dobré výsledky aj na depresie a bez vedľajších účinkov
@anonym_autor CBD kvapky majú veľmi dobré výsledky aj na depresie a bez vedľajších účinkov
@anonym_061e40 poprosím Ťa preštuduj si túto problematiku a už NIKDY neponúkaj CBD na liečbu depresie..
Ako si môžeš zabudnúť dať lieky?Tak si daj pripomienku na mobil.Si asi dospelá tak vieš,že máš brať lieky.psychoterapia prísť na to prečo sa tak nenávidis plus lieky.Ak nič nepomôže, tak hospitalizácia a elektrosoky.Su aj denne stacionárne.Uz sú také moderné lieky, že sa mi nechce veriť, že nič nepomáha.Povedz to lekárovi a hľadajte riešenie.Podporu v rodina máš?Alebo vieš čo je spúšťač?Väčšinou sa také stavy nestanú zo dňa na deň, ale z niečoho to pramení a na to prídeš na psychoterapii
@anonym_autor hospitalizácia. ak pracuješ, normálne ti je počas hospitalizácia platená PN.

@anonym_autor pomohlo mi ked som realne videla milovaneho blizkeho mladeho cloveka par mesiacov pred nasimi ocami umierat v UTRPENI a bolesti... a vtedy som si uvedomila aka vzacnost je sam zivot. nechci vediet cim sme si presli ...to bola facka, ked vidis ako ti postupne odchadzaju organy, ako nevies dychat, ako chrabres a chudnes. a len hadicky okolo.
ty mas dar mas zivot , vzchop sa. mas len jeden zivot. musis si odpustit.
CO SI si take sposobila ze sa samu seba tak nenavidis? musis si odpustit bez toho to nejde.