Je rakovina obličky viditeľná na CT snímke?
Prosim vas je tu niekto, kto sa vyzna do CT? Ocinovi nasli nador pred nedavnom. Toto je najnovsie predoperacne CT.
Je to zle?

Ahoj, nie som lekar, ale vycital som z toho toto:
Ma zrejme renalnocelularny nador v lavej oblicke, cize oblickovy nador, laicky povedane. Pisu, ze "charakteru RCC", to znamena, ze sa to tak na CT javi, ale definitiva bude az po histologii.
Na CT nie su viditelne vzdialene metastazy.
V lavej oblicke je nejaka cysta, to by mala byt benigna cysta, teda nie rakovinova. Typ Bosniak I
Dalej ma vydute na dvanastniku a lacniku (tenke crevo). To zrejme nesuvisi s nalezom.
Fibrozne zmeny na pravej plucnej faze - susp. pozap. zmeny: to je zmena struktury tkaniva pluc, asi po nejakom zapale. Nie je rakovina podla CT.
Kardiomegalia je zvacsenie srdca, to viem, ze sa niekedy oznacuje ako patologia a niekedy nie, napr,. u sportovcov byva bezna.
Krvny obraz a moc, neviem, treba pozriet, co tie hodnoty znamenaju.
Nalez na CT: CKD G1 A2, G1 znamena najlahsie stadium chronickej choroby obliciek. A2 znamena, ze ma v moci bielkovinu z krvnej plazmy, ktora by tam normalne nemala byt, a je to stredne zvysena hodnota. TIeto zvysene hodnoty zrejme suvisia s tym karcinomom. Neviem.
Dalej tam vidim stp BPN 07/24, co asi znamena, ze v juli mu robili nejake vysetrenie a nebol tam ziadny nalez, HRCT, to je myslim vysetrenie pluc, tam vidia tie zmeny po nejakom zapale, asi zapal pluc.
Potom je tam opisany ten tumor, 3x3 cm v lavej oblicke, o ktorom predpokladaju, ze ide o karcinom oblicky alebo pripadne onkocytom, co je nezhubny nador oblicky. to uvadzaju ako diferencnu diagnoistiku, cize ako keby "co ine by to este mohlo byt".
Este su tam nejake degenerativne zmeny na kostre, ale tie nesuvisia s nalezom, to bude asi len vekom.
Ako laik by som povedal, ze tatino ma asi 3x3 cm nador v lavej oblicke, bez metastaz, aspon teda na CT ich nepopisuju. Ak by to takto bolo, predbezne to vyzera ako pociatocne stadium rakoviny oblicky. Nevidim tam ziadne dalsie detaily, napr. ci je to dobre ohranicene atd. Ak je to dobre ohranicene a iba tam, kde to opisuju a iba v tom rozmere, tak mu to mozu zoperovat
Ale este raz, takto to vidim ja a ak je tu niekto fundovany, urcite bude k tomu bude mat co povedat.
Tumornefrektómia (odstránenie obličky s nádorom) môže byť definitívnym kuratívnym výkonom, aj keď poznám frajerov, ktorí by to vedeli roboticky asistovane enukleovať do zdravého tkaniva. Okrem RCC a onkocytómu ešte dif. dg. clear cell (svetlobunkový) karcinóm. ZS
Si moc mila Nina, ale asi by mi doktori dali po usiach, ze si vobec dovolim niekomu cudziemu interpretovat. Vidis, ani som nevedel, ze vlastne odstranenie oblicky je vyberova metoda, tipoval by som, ze takyto maly nador vedia vyseknut pri zachovani organu... :(
A ten clear cell som nevidel, kde to tam je? Alebo to uz bola info z tvojej skusenosti?
Inak ja trosku odveci, ale tip, ked nerozumiete popisu. Odfotit do chat GPT a plne vam to “prelozi do ludskej reci” vsetky skratky a pojmy. Len samozrejme orezte meno a dalsie identifikatory predtym
@sigognac Zo skúseností. Niekedy sa uvidí až v operačnom poli. Napr. nádorový trombus v obličkovej žile (vena renalis) až do dolnej dutej žily (vena cava inferior). Keď budeš písať do skupiny Zdravotníci na MK, nezabudni sa označovať: laik (Lajka, Belka, Strelka), zdravotná sestra, lekár/ka a pod., keď sa trikrát neoznačíš, zo skupiny ťa vylúčia (treba si prečítať pravidlá). Už sa označujem aj v restroome. A popis nukleárky na Heydukovej bol famózny (ako od Ruda Slobodu). ZS
Dakujem, neviem, ci mam taku ambiciu pisat do skupiny zdravotnikov, ale ak ano, urcte sa oznacim 🙂 Klinika nuklearnej mediciny OUSA je podla mna na slovenske pomery velmi prijemna, az rodinna nemocnica, nebyt hypotyreozy, aj by som si to tam uzil. A pani primarka je extremne prijemna zena. Pardon za OT.
Takto lahko to funguje, pouzila som tvoju fotku. Ale kludne ti rozpise hociktoru cast, ktora ta zaujima podrobne. Doplni napr. statistiky, pouzivane typy liecby, porovna hladiny biochemickych ukazovatelov. Nevravim, ze je to 100% a ma sa tym clovek riadit, ale na zakladny obraz kedykolvek. Sama som to teraz pouzivala na vsetky vysledky a konzultacie a zhodovalo sa to plne s tym, co vraveli jednotlivi lekari.
@viera27 Ľudí s nádorovým ochorením primárne netrápi glomerulárna filtrácia a albuminúria. Tá je len relatívna, lebo normálna nízka koncentrácia albumínu v moči bola vydelená výrazne zníženou koncentráciou kreatinínu v moči. Močovina, kreatinín, kyselina močová v sére sú v norme, draslík iba minimálne znížený (podľa normy pre vyšetrujúce laboratórium). Na nukleárke je ich viac príjemných. Podľa príspevku vyššie môže pokojne 2200 lekárov podať výpovede, ChatGPT ich nahradí. Pred 20 rokmi sľuboval minister Zajac, že ich nahradia Ukrajinci čakajúci na východnej hranici. ZS
Vdaka za info k tym hodnotam mocu a krvi, tak som to nejak tipoval, ze to nebude uplne relevantne v tomto pripade, ale netrufol som si to napisat.
Dakujem vam zo srdca za vysvetlenie. Ste velmi mili!!! Ocinovi nasli tento nador uplne nahodne. V lete prekonal infarkt a zapal pluc a tak mu robili kontrolne CT pluc, no a tam objavili toto. Nasledovali dalsie CT a vysetrenia. O par dni ho caka operacia v BB na onkourologii. Doktor ale nevedel povedat ci bude treba vyoperovat celu oblicku, alebo len cast ale viac sa priklanal k celej oblicke. Kazdopadne podla minulotyzdnoveho sona ten nador uz podrastol z 3 na 5cm tak dufam, ze do operacie uz ostane aspon v takom stave ako je teraz...este raz vdaka za reakcie ludkovia. Trosku ste ma upokojili 🩵
@ninazemna to urcite nenahradi. Ale vela hlavne opakujucich sa cinnosti a popisov kludne moze. Samozrejme nie takyto vseobecny, to som naozaj uviedla iba ako priklad. Lebo neustale sa tu opakuju prispevky, kedy ludia nerozumeju a chcu rozumiet lekarskym spravam. Inak v patologii napr, tam sa na tom dost intenzivne pracuje a zaskoluje uz aj na slovensku v jednej nemenovanej sukromnej firme, co spracuva sklicka z nasich nemocnic.
Ahoj my sme spolu písali ono to neostane na tých 5 CM . Presne takto rástlo aj môjmu otcovi. A mal to potom až cez 6 CM veľké . Za aký čas má tú operáciu ? . Hlavne držím palce až je všetko ok . Oco až bojuje ďalej potom
@mariska1989 ahoj ma ju 5.novembra
Tak ešte môže narásť aj o 1 CM ale hlavne až mu dopadne dobré operácia a šikovno zotaví
@mariska1989 koľko môže ešte nárast nador na oblicke za mesiac? Ale zhubny nador vraj 😥
@mimusik22 tak to ja netuším . Podľa mňa to je individuálne niekomu môže za mesiac 2 niekomu 5 a možno niekomu aj 7
@mariska1989 😥
Ma nádor na oblicke a termín operácie ma 5 novembra?
Dobre rozumiem?😳
@akika722 to je starý príspevok 2024
@mariska1989 aha
To som si nevšimla, ďakujem
Vyskocilo mi to v upozorneniach😶🌫️
@akika722 to sa stáva. Ono človek nepozrie dátum
@mimusik22 ahoj, aj tvojmu ocinovi nasli nador? Kde ho budu operovat?

Predoperačné ct? Foto sa neda zväčšiť a je to dosť zle nafotene