icon

Rekonvalescencia po endoskopickom zákroku platničky

patkaa555
20. apr 2025

Zaujíma ma, či ste niekto absolvovali odstránenie platničky endoskopicky. Ako prebiehala rekonvalescencia. Aké opatrenia bolo treba vykonávať po zákroku v domácej liečbe. A zaujíma ma aj či ste niekto išli po operácii na dovolenku napríklad? Letecky.

jana65l
Autor odpoveď zmazal
kristella
20. apr 2025

@patkaa555 Ahoj, ja to mám za sebou, v lete to budú 3 roky. Od štvrtého dňa po operácii som bola bez liekov proti bolesti. Prvý mesiac som cvičila poctivo len cviky z príručky, ktorú mi dali po zákroku + od začiatku úplne kratučké prechádzky, ktoré som postupne predlžovala. Vyhýbala som sa dlhšiemu sedeniu, celý pohybový stereotyp som robila, ako ma učila fyzio ešte pred zákrokom - správne vstávanie z postele, zdvíhanie vecí zo zeme, správne sedenie atd… Po mesiaci zase cvičenie s mojou fyzioterapeutkou 2x do týždňa a okrem toho každý deň doma. Po necelých 3 mesiacoch som bola naspäť v práci, po ďalších 4 som zas začala slúžiť 24-ky. Dlhšie cesty sme prvé 2 roky delili na časti s prespatím alebo dlhšími pauzami. Na dovolenke letecky sme boli asi mesiac a pol po zákroku. Cesta tam bola kus peklo, keďže nám 5 hodín meškalo lietadlo, kým sme vôbec odleteli, proste smola. Ale na dovči a cesta naspäť bez väčších problémov. Odporúčam ti v prípade cestovania nosiť so sebou úplne obyčajnú karimatku, ktorú hocikde rozložíš a natiahneš chrbát, keď je zle. Ja som tak ležala na letisku, na parkovisku pred letiskom na Sardínii, dokonca hocikedy potom aj v práci. Zákrok mi riadne pomohol ale bez kvalitného a poctivého fyzio cvičenia to u mňa nešlo. Teraz už fungujem viac menej bez obmedzení. Minulý rok som už zvládla aj 11-hodinový let, ktorý nasledoval po 3-hodinovom lete. Ale pravda je taká, že pokiaľ trochu dlhšie zanedbám cvičenie a pridá sa stres, nevyspatie, ten chrbát mi to potom vráti, cítim, že to nie je úplne na 100%. Ale oproti poslednému mesiacu pred zákrokom je to raj na zemi 🙂. Ak by ťa niečo ešte zaujímalo, kľudne napíš správu.

drnarovinu
21. apr 2025

Ahoj,
rekonvalescencia po endoskopickom zákroku je u každého trochu iná – záleží, aký bol nález, aká je fyzička, aj ako sa človek o seba postará po výkone.
Ale všeobecne platí:

– dôležitý je kľudný rozbeh, prechádzky, žiadne dlhé sedenie,
– fyzioterapeutické cvičenia sú kľúč, ideálne pod vedením niekoho skúseného,
– a najviac pomáha, keď sa človek naučí počúvať telo a nepreťažovať sa zbytočne.

Cestovanie je možné, ale s rozumom – prestávky, možnosť si ľahnúť, dobre si nastaviť polohu v lietadle.
Každopádne – dobré, že si sa na to pýtaš. Poctivá príprava urobí veľký rozdiel.

patkaa555
autor
23. apr 2025

@kristella ďakujem pekne za odpoveď. Drž sa. Ten chrbát vie strašne potrápiť 😏

patkaa555
autor
23. apr 2025

@drnarovinu áno, ďakujem za odpoveď. Chcem sa pripraviť na všetky možnosti.

patkaa555
autor
23. apr 2025

@kristella ako dlho si bola v nemocnici? A kde ti robili zákrok prosím ťa ?

kristella
23. apr 2025
@patkaa555

@kristella ďakujem pekne za odpoveď. Drž sa. Ten chrbát vie strašne potrápiť 😏

@patkaa555 Ďakujem ti, je to veru náročný “beh” na dlhú trať. Súcitím s tebou a držím palce, nech si rýchlo fit, keď sa odhodláš na zákrok a nech chrbát nezlostí. Mne to robili intervenční algeziológovia z EPC clinic v Košiciach. Bolo to v režime jednodňovky. Prišla som cca hodinu pred zákrokom, spísali sme papiere, napichli mi žilu, prešla som na operačku. Spýtali sa, či chcem prispať - nechcela som. Chrbát mi opichli lokálkou, vybrali 3 sekvestre, “zatavili” prasklinu v platničke - to bolo pár sekúnd nepríjemné, robia to elektrokauterom. Potom pár stehov na ranu. Z operačného stola som sa hneď po zákroku postavila sama, prešla na dospávaciu izbu. Tam som bola ani nie 2 hodiny, potom mi povedali čo a ako a išla som preč. Druhý deň ráno som ešte prišla na kontrolu a odtiaľ sme hneď cestovali domov - autom, v takom poloľahu.

patkaa555
autor
24. apr 2025
@kristella

@patkaa555 Ďakujem ti, je to veru náročný “beh” na dlhú trať. Súcitím s tebou a držím palce, nech si rýchlo fit, keď sa odhodláš na zákrok a nech chrbát nezlostí. Mne to robili intervenční algeziológovia z EPC clinic v Košiciach. Bolo to v režime jednodňovky. Prišla som cca hodinu pred zákrokom, spísali sme papiere, napichli mi žilu, prešla som na operačku. Spýtali sa, či chcem prispať - nechcela som. Chrbát mi opichli lokálkou, vybrali 3 sekvestre, “zatavili” prasklinu v platničke - to bolo pár sekúnd nepríjemné, robia to elektrokauterom. Potom pár stehov na ranu. Z operačného stola som sa hneď po zákroku postavila sama, prešla na dospávaciu izbu. Tam som bola ani nie 2 hodiny, potom mi povedali čo a ako a išla som preč. Druhý deň ráno som ešte prišla na kontrolu a odtiaľ sme hneď cestovali domov - autom, v takom poloľahu.

@kristella waw. Bodajby to bola taká rýchlovka 😲 Ja rátam tak 1-2 noci v nemocke ale toto je extrémne dobre čo píšeš 😄 to chcem