Rekonvalescencia po odstránení žlčníka

renatka1985
10. aug 2020

Ahojte dievcata,

na buduci tyzden vo stvrtok ma caka laparoskopicke odstranenie zlcnika. 🤒
Chcela by som vas poprosit o vase skusenosti a rady ohladom toho, ako to prebieha a aka je rekonvalescencia.

Doma mame dvojrocne sidlo, tak by som rada vedela, dokedy musim lezat, ako dlho ho nesmiem brat na ruky atd.

A samozrejme ma zaujima, ako sa hojili rany, ci vas to po operacii velmi bolelo a ako dlho ste boli na striktnej diete.

Vopred dakujem!

kassandra25
10. aug 2020

@renatka1985 mna tam nechali 3 dni. Teraz vraj prepustaju po dni. Informacie ti poda doktor.

renatka1985
autor
10. aug 2020

@kassandra25 24-48h v zavislosti od stavu po operacii. Myslela som skor, ci doma musim este lezat...

eva_u
10. aug 2020

Ahoj, mne vyberali žlčník v roku 2015 na druhý deň ma pustili domov. Prvé dni som chodila trošku zohnutá pretože sa mi nedalo dobre vystrieť. Po operácii to bolelo ale nie dlho horšie bolo vstávanie a ľahnutie bolo to dosť nepríjemné ale ak más vyššiu posteľ tak to nebude také hrozné. V nemocnici mi nepovedali vôbec čo môžem a nemôžem jesť (v Banskej Bystrici) takže šup na internet a googliť. Ale strava hlavne piškótky výživa a "vývar" s ryžou takže nič moc s jedlom ale postupne nabehneš na normálnu stravu. Ja sa vyhýbam vyprážanému a problém mi občas spravia aj bryndzové pirohy ale na to prídeš časom sama. A niekedy ma pobolieva v pravom boku keď pijem málo vody, voda je veľmi dôležitá.
Prajem ti veľa šťastia a skoré uzdravenie 🙂

raffaella
10. aug 2020

ahoj, tak urcite treba setrnny rezim na to brucho, ziadne zdvihanie ani nic take aspon po dobu 6 tyzdnov. Mne sa napr. spravil pruh po operacii hned, trochu sa to zlepsilo casom, nemusim zatial na operaciu s nim. Lezat nejako extra som nemusela, normalne som sa hybala po byte, aj von som isla, mna to nijako nebolelo, ani analgetika som nebrala doma, iba v nemocnici mi tiekli infuzky prvy den po operacii. Bolest by som prirovnala ako k silnej svalovici. Ja som dostala cely rozpis co sa tyka stravy, v podstate vsetko beztukove, tj. vyvary nemastne, minimum pouzivat maslo a tuky vobec, najlepsie ryza, zemiaky, chude maso, spargla a podobne. Ja osm zacala normalne jest asi 3 tyzdne po operacii a v podstate jem uz uplne vsetko, nemam problem s nicim absolutne. Ale moja strava je vyvazena, vyprazane len vynimocne, vela sezonnej zelenine, ovocie pomenej, ryza, azijske jedlo, chlieb, pecivo. Proste taky zlaty stred 😉

raffaella
10. aug 2020

este by som rada doplnila - citala som tu na MK raz nazor jednej Slovenky, ktora posobi na oddeleni laparoskopickej chirurgie vo Svajciarsku a velmi zaujimavy nazor napisala, ze u nich vo Svajciarsku ziadna dieta po operacii sa nepredpisuje. Zastava sa nazor, ze kedze nie je zlcnik, nie je treba co nadalej chranit takouto dietou 🙂 a ze prepustaju hned po zakroku domov, mam pocit ze pisala ze tam sa to robi formou jednodnovej chirurgie dokonca.

renatka1985
autor
10. aug 2020

@raffaella ano citala som take clanky (najma zahranicne) ze telo si po operacii zvyka. Adaptuje sa. A ak ho zvykneme na prisnu dietu bude potom tazke pridavat

raffaella
10. aug 2020

@renatka1985 co sa operacie ako takej tyka, tak ja som mala len problem s narkozou, proste ju velmi tazko znasam. Mala som aj 1 dren, taky sikovny nalepeny plochy, neviem ako sa to odborne vola, ale neobmedzoval ma nijako a na po 24h mi ho odstranili. A pytala som si aj cely nasledujuci den po operacii infuzky, lebo som z narkozy stale vracala a mala som do toho prisernu migrenu (ale to preto ze som kavickar a strasne mi chybal kofein 🙂 ).

kassandra25
10. aug 2020

@renatka1985 nie, normalne vstat, chodza, prve dni doma byt, nie namahave roboty robit.

gaaaa
10. aug 2020

@renatka1985 Mňa prepustili v nedeľu ráno a večer som bola s kamoškou vonku na hodinovej prechádzke a to bol oktober,neviem čo ma to napadlo.Ale ja som nemala bolesti,iba svalovicu som cítila na bruchu.Doma som oddychovala do vybratí stehov,potom som už moc neležala.Zakázali mi dvíhať ťažšie veci lebo z vnútra sa to hojí oveľa dlhšie ako z vonku.A mesiac som mala prísnejšiu diétu.Dá sa to zvládnuť.Držím palce.

renatka1985
autor
10. aug 2020

@gaaaa cize maleho asi nebudem moct dvihat dlhsie, vsak? /13,5kg/.

renatka1985
autor
10. aug 2020

@raffaella dakujem velmi pekne za odpoved

gaaaa
10. aug 2020

@renatka1985 Pár dní asi nie pokiaľ budeš mať ešte aj stehy.Ale spýtaj sa pre istotu aj dr.

petka552
16. aug 2020

@raffaella vzovite by som si to nedala robit na jednodnovej chirurgii... po tom, co zazil moj muz v nemocnici a poslali by ho po jednom dni domov tak by umrel... kazdu tuto operaciu zlahcuje.. ved sa robi laparoskopicky ved pohodicka ale uz nikomu nepovedia, ze kolko nebezpecnych rizik obnasa

lalia33
26. feb 2023

@renatka1985 ahoj ako si dopadla po operácii? Kedy si mohla dvíhať malého? Ako ta to bolelo hneď po operácii? Ja idem budúci týždeň a mam doma ročnú sibalku.