icon

Remisia pri schizofrénii

kim2028
11. jún 2023

Čo myslíte? Dá sa dostať aj z tohto ťažkého ochorenia? Samozrejme myslím si, že všetko je to o nastavení mysle. Napriek jednému zlyhaniu môže silná húževnatá povaha dosiahnuť zaujímavé výsledky. Svoju chorobu si uvedomujem a mám aj nadhľad. Minule som aj čítal o remisii aj pri tejto chorobe a zaujalo ma to. Vraj sú pacienti, ktorí nemajú žiadne príznaky. Aj u mňa sa vrácajú už po rokoch príjemné pocity. Hlavne keď urobím niečo dobre pre iných a nečakám nič. Len problém je ten, že nepríde vždy aj adekvátna odozva. Tak žijem to aj tak pomerne spoločensky. Mám 2 kamarátske stretnutia za týždeň s kamarátom, hrávam 2x do týždňa futbal, 2x stacionár. Chcel by som aj kamarátku nejakú, ktorá by venovala mi trochu svojho času. Skúšam rozhodiť siete, ale je to ťažké. Dnes nájsť niekoho chápavého je veľký problém...

maros313
Odpoveď bola odstránená
anavixy
11. jún 2023

Samozrejme, ze schizofrenici sa mozu dostat do remisie. Uplne vyliecit sa nie, ale zit relativne normalny zivot, mat pracu, rodinu, konicky… poznam niekolko takych. Ale vzdy zalezi od toho aky druh schizofrenie maju. Neviem, ci je to uplne o nastaveni mysle, myslim si, ze pri psychickych ochoreniach je trosku tazsie nastavit si mysel… ale urcite zaklad (teda z toho co clovek vie sam pre seba urobit) je snazit sa zit s ochorenim plnohodnotny zivot teda “neopustat sa”, pokial to okolnosti dovoluju, dodrziavat terapiu a nic nepodcenovat. Relaps ochorenia je pravdaze tiez mozny, u niekoho aj casty, u niekoho to moze trvat roky, dolezite je vediet spoznat priznaky akutnej fazy a zasiahnut idealne skor, nez naplno prepukne.
Poznam aj pani, ktora recidivovala niekolkokrat (katatonicka schizofrenia), naposledy pred vyse rokom, velmi tazky stav, dostala sa z toho a funguje na svoje pomery velmi dobre, ale rozdiel oproti minulosti je markantny. Ale vsetko je individualne.
Verim, ze najdes svoje stastie, treba tomu dat cas a volny priebeh, drzim palce 🙂

kim2028
autor
12. jún 2023

@maros313
@anavixy
Ďakujem za milé príspevky. Tiež si myslím, že schizofrénia je v dnešnej dobe pohodové ochorenie, ktoré zmenilo ma trochu. Vraciam sa pomaly ku životu, aký som žil pred chorobou, ak nie je ten život ešte kvalitnejší. To je pre mňa najpodstatnejšie. Lieky beriem, tak ako mám tak problémy nie sú nejaké a som rád, že vďaka stacionáru som sa mohol trochu zlepšiť.

kim2028
autor
1. júl 2023

@anavixy Chcel by som najprv urobiť si nejaké vlastné študijné projekty. Vysokú školu by som nezvládol asi, lebo nemôžem ani písať ručne. Doma sa dá určite aj niečo študovať. Najprv by som sa venoval HTML, CSS, Php či SQL. Chcel by som sa venovať každej z tej oblasti 1,5 hodiny denne (max. 2-3 lekcie na internete youtube), aby som si mohol povedať, že deň bol zaujímavý... Potom keď budem v niečom relatívne dobrý tak uvidíme...