Retinovaný zub múdrosti
Ahojte,skrz RTG vyšetrenia (neurologických ťažkosti) mi zistili že mam retinovaný zub múdrosti.Mal to niekto z Vás? Čo ste robili alebo niečo? Chystám sa k zubárovi ale zvedavosť😀 Ďakujem
@patrissaa tak dá sa vytiahnuť aj v celkovej narkóze, ale v lokálnej to necítiš tiež. Ak sa jedná o dolný zub múdrosti tam hrozí trvalé poškodenie tvarového nervu, čo znamená, žeby si mala doživotne stŕpnuté ústa a jazyk (podľa rozsahu, čo by zasiahol). Trvalé následky si odnáša asi 2 % ľudí. Preto treba nájsť veľmi šikovného stomatochirurga a najlepšie mať urobené aj CT zubov, aby ten nerv obišiel. Bolesti hlavy by zub spôsobovať nemal. Pre bolesti hlavy treba urobiť najprv MR vyšetrenie mozgu - to je ako prvé, čo by neurológ mal urobiť. Určite nie vysekať zub múdrosti.
@patrissaa pri bolestiach hlavy je prvé vyšetrenie MRI mozgu. Ja som tiež takto bola za neurológom kvôli bolestiam hlavy na jednej strane a hneď ma poslal na MRI mozgu. Chýba ti najdôležitejšie vyšetrenie a to MR, buď sa treba pýtať alebo zmeniť neurológa. RTG hlavy ti je úplne zbytočné. EMG vyšetrenie je na zistenie tetánie (pozri čo to je, je tu toho popísané dosť), EMG zas na epilepsiu. USG neviem čoho ti bolo robené, ale s bolesťami hlavy nemá spoločné, že nič. MR je drahé vyšetrenie, preto sa nájde ešte stále časť lekárov, ktorý na neho just nepošlú len, aby nemali zlé body od poisťovne.

@patrissaa bežná vec, veľa zubov múdrosti nie sú vôbec vyrastené alebo len kúsok vyrastené a uložené v ústach rôzne. Je len na tebe, či si ho dáš vyrezať. Pozor, to musí robiť stomatochirurg a nie bežný zubár. Ja mám jeden už preč a druhý ešte v ústach, čo takto rastie svojim životom a vidno iba na RTG. Zatiaľ sa ho nechystám odstrániť.