icon

Riziká azbestu: Čo robiť po náhodnom vystavení?

13. okt 2024

Dobry den, pred 2 týždňami som likvidoval na zahrade starú šopu, ktorá bola pokrytá krytinou z vlnitého eternitu, azbestu (asi 20 platní 1x1 meter). Vtedy som ešte netušil, že obsahuje nebezpečný azbest, tak som ho nahádzal na kopu, rozlámal veľkým kladivom na menšie kúsky, naložil do prepraviek a odviezol na skládku. Až na skládke mi povedali, aký je nebezpečný. Pri lámaní, ani pri prevoze autom som nemal na ústach rúško, takže je veľmi pravdepodobné, že som sa nadýchal dost velkeho mnozstva nejakého prachu. Mohlo mi to veľmi uškodiť? Mám podstúpiť nejaké vyšetrenie? Dajú sa prípadné problémy tak skoro zistiť? Ďakujem

Strana
z2
zuzanaam
13. okt 2024

@egonsk áno, známi takto riešili strechu na starom dome. Zafixovala sa nejakou tekutinou a potom prekryla inou krytinou. Ja som tú strechu chcela dať preč. Len ako, keď to musí robiť špecializovaná firma a tá to robiť odmietla. Bola som vtedy z toho v šoku a neviem, či som sa z neho už spamätala 😀.

egonsk
13. okt 2024

@zuzanaam viem ta vcelku pochopit, ja som podobny sok zazil, ked som hladal firmu na vyliatie nove podlahy v jednej miestnosti 16m2 aj so spevnovacou mrezou, lebo mi to tak statik odporucil, kedze podtym je ina miestnost a podlaha akosi popraskala... zo 6tich firiem sa ozvala iba jedna a aj ta hodila sumu uplne zbrucha, aby ma odradila, bez detailov.. ked som doziadal detail co je v cene, uz nereagovali ani na 2 dalsie urgencie. Napokon som si to robil sam s miesackou malou...
Sused mi potom povedal, ze pod 50m2 mi nenabehne ziadna firma a detto ak budem chciet novu omietku, tak minimalne 3 miestnosti, alebo iba komplet barak zvonku. 😔

Strana
z2