icon

Riziko arytmie pri antipsychotikách a antidepresívach

jaro1234444
9. jan 2026

Ahojte, užívam 4 lieky predlžujúce QT interval. Kvetiapín, Amisulprid, Tisercin, Mirzaten... všetky vraj môžu predlžiť QT interval. Vraj pri takejto kombinácii liekov je vysoké riziko vzniku srdcových arytmií Torsades de Pointes. Je to pravda? nerád by som to mal a hoci kedy aby ma vyplo. Na EKG som nebol dlho. Srdce ma občas ako keby bolieva. Ani u srdciara som nebol vyšetrený. Doktorka mi žiaľ tie lieky vysadiť a ubrať z nich trocha nechce ale myslím že naozaj to neni potrebné toľko ich brať u mňa lebo potom som aj otupený viac a viac čím viac ich beriem.
Liečim sa aj na astmu a beriem na to 4 lieky, liečim sa na GERD, na alergiu, Mám stav nazývany Pre- Diabetes. A samozrejme schizofréniu k tomu. Nevyzerá to so mnou najlepšie.
Neviete aké vysoké riziko je vzniku tejto nebezpečnej arytmie pri takejto kombinácii liekov? alebo aké je riziko vzniku menej závažných arytmií? nerád by som dostal smrteľnú arytmiu a vyplo ma hoci kedy. Čo by ste robili na mojom mieste? Síce neni môj život ľahký vôbec ale chcel by som žiť a nie aby mi odišlo srdce... Díki

anonym_742548
9. jan 2026

Tvoja najzavaznejsia diagnoza je schizofrenia a na nu beroes tie lieky co pises, pri tento diagnoze ich urcite len tak nevysadzaj, je potrebne ich brat pod dohladom lekara
Arytmiu nemusis rieist ved zatial ju nemas aknby ti ju nieledy lieky vyvolavali tak mozno lekar zvazi ich zmenu a mozno nie
hlavne sa riad svojim psychiatrom schizofrenia nie jenejdnoducha choroba

anonym_ffebf8
9. jan 2026

Amisulprid a Tisercin majú z tejto štvorice najvyšší potenciál predĺžiť QT. Kvetiapín a mirtazapín majú zvyčajne nižší až stredný efekt. Bez EKG nikto nevie povedať, či máš QT v norme, mierne predĺžené, alebo nebezpečné. Menej závažné arytmie (extrasystoly, palpitácie) sú omnoho častejšie než TdP a väčšinou nie sú smrteľné. Požiadaj si o EKG u všeobecného lekára, na interne alebo kardiológii. nech ti skontrolujú aj ionty v krvi (K, Mg, Ca). Najlepšie by bolo absolvovať kompletné kardiologické vyšetrenie, nie kvôli panike, ale kvôli objektívnemu riziku.

anonym_8ca6fc
9. jan 2026

Načo? Načo preboha to ideš riešiť, keď ti dokopy nič vážne z tých liekov nie je. Nie aby si bol rád, že schizofrénia je ako tak pod kontrolou, ty budeš vymýšľať. Prepáč, že ma to tak rozčúlilo, ale mám podobného príbuzného. Bude a bude hľadať furt chyby a sledovať sa, keď lieky zjavne zaberajú na čo majú.

evkamotka
Včera o 14:56

Vsak sa u obvodného ozvi, ze si to chces dat skontrolovať, nech ti da ziadanku na ekg.