Rozškrabla som si znamienko
Dobrý deň, mám otázku, (možno primitívnu ale predsa), rozškrabla som si znamienko. Neskôr som si všimla a uvedomila, že ide asi o znamienko. Myslíte že som si ho mohla poškodiť, a hrozí mi niečo? Ďakujem

Smer kožná ambulancia. Nič iné sa tu nedá poradiť, ani polemizovať. Musí to skontrolovať lekár pod dermatoskopom.
Niekde som citala ze aj keby sa poskodili ma clovek cas (nepametam si kolko nevhcem si vymyslat) kym by sa nirco stalo a sa da vybrat ...len to treba riesit. Ale automaticky to neznamena ze bude nebezpecne, stalo sa to aj mne aj muzovi, dali sme skontrolovat koznej a vsetko ok
@kristen1999 ja som celá "znamienková". nie raz sa stalo, že som si poškriabala, ba i krv tielka. spočiatku som vždy letela ku kožnej, pozrela, všetko bolo OK. neskôr som sa na to už vykašlala a chodievam pravidelne 1x za 1-1,5 roka na kontrolu všetkých znamienok na tele. zatiaľ je všetko OK. takže nestresuj, ak máš obavy, pokojne a hlavne bez nervov sa objednaj na kožné a daj si to pozrieť. aby si mala istotu.
@panelacikova ďakujem, 🙂
Ono s tym poskodenim je to cele mytus ktory vznikol obratenim kauzality ( pricina -dosledok)
Ide o to ze maligne melanomy v pokrocilych stadiach ulceruju ( vredovateju) taketo znamienko kolkokrat krvaca samo od seba lebo to stadium je uz fakt neskore. A smrt prichadza velmi rychlo.
Lenze clovek vidi znamienko co nekrvaca a zrazu krvaca tak si pomysly ze si ho niekde rozskrabol, lenze to je ulceracia a posledne stadium rakiviny tak ci tak....a odtial pochadza to nedorozumenie ze rozskrabnutie akoze nieco urychluje. Normalbe znamienko si mozes rozskrabat do krvi aj kazdy mesiac ( pozdravujem moje na xichte ktore si z polovice odholim kazdy druhy tyzden) a sanca ze sa mu nieco stane iba vdaka tomu je miziva. A to chodim furt na kontroly lebo melanom som uz absolvoval.
@martinmmartin aha, lebo aj si vždy myslím, že ak si nejaké znamienko zaškriabnem, a krváca pochopiteľne, hrozí mi automaticky rakovina kože
🙈
Ono s tym poskodenim je to cele mytus ktory vznikol obratenim kauzality ( pricina -dosledok)
Ide o to ze maligne melanomy v pokrocilych stadiach ulceruju ( vredovateju) taketo znamienko kolkokrat krvaca samo od seba lebo to stadium je uz fakt neskore. A smrt prichadza velmi rychlo.
Lenze clovek vidi znamienko co nekrvaca a zrazu krvaca tak si pomysly ze si ho niekde rozskrabol, lenze to je ulceracia a posledne stadium rakiviny tak ci tak....a odtial pochadza to nedorozumenie ze rozskrabnutie akoze nieco urychluje. Normalbe znamienko si mozes rozskrabat do krvi aj kazdy mesiac ( pozdravujem moje na xichte ktore si z polovice odholim kazdy druhy tyzden) a sanca ze sa mu nieco stane iba vdaka tomu je miziva. A to chodim furt na kontroly lebo melanom som uz absolvoval.
@martinmmartin a vzdy sa znamienka vratili do normalu?
Mimochodom znamienko ma len 2mm

@kristen1999 keď sa zahojí, slov ku kožnej. To vieš posúdiť len lekár s tým pristrojom