Rozumiete tejto lekárskej správe?
Otec mi dal prečítať lekársku správu len neviem čo všetko tam je popísané moc tomu nerozumiem viem že má stredne ťažkú astmu a berie inhalator.
Neviete mi povedať čo ešte take tam vidíte ?

Fotku musíš dať do komentára inak sa nedá priblížiť.
všetko je v norme,okrem mikrobiológie,v spúte nález: pozitívne baktérie a hnis (znaky infekcie)
Bol (alebo je) tam infekčný zápal dýchacích ciest, zrejme bakteriálny.
Diagnóza:
ACO = kombinácia astmy a CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc)
Chronické fajčenie → poškodené priedušky, emfyzém (roztiahnuté pľúcne mechúriky), známky začínajúcej fibrózy pľúc
Stav zhoršený aj po covide a infekciách
Liečba:
Okamžité vysadenie fajčenia a inhalačná liečba ❗
to sú výsledky z januára,dosť skoro sa zaujímaš..
všetko je v norme,okrem mikrobiológie,v spúte nález: pozitívne baktérie a hnis (znaky infekcie)
Diagnóza:
Chronické fajčenie → poškodené priedušky, emfyzém (roztiahnuté pľúcne mechúriky), známky začínajúcej fibrózy pľúc
Liečba:
@rozculena čo znamená fibrózu prosim?
@rozculena čo znamená fibrózu prosim?
@evahunkova15 fibroza je zjazvenie plucneho tkaniva, ktore potom nedokaze plnit svoju funkciu.
Diagnóza:
Liečba:
@rozculena tu správu dostal dnes
@rozculena tu správu dostal dnes
@evahunkova15 16.1. mu robili odber,čiže tvrdíš,že dnes mu to lekár dal??
@rozculena Ano dnes mu to dala lekárka
@rozculena ten papier ktorý som poslala mu dala dnes doktorka a tento ešte jeden tiez o patrí k tomu
to od januára nebol u lekára,ktorý si vyžiadal tieto vyšetrenia? Takže až dodnes stále fajčí a nepoužíva sprej?
to od januára nebol u lekára,ktorý si vyžiadal tieto vyšetrenia? Takže až dodnes stále fajčí a nepoužíva sprej?
@rozculena sprej používa doktorka píše v správe a aj povedala že mu liečba nezaberá takéto momentálne mu predpísala iné a objednala ho na júl 2025.
Ja nechapem čo mi tu vy dávate za otázky moja otázka bola úplne ina. Ja som neprišla prosiť o poučenie kedy mal ísť kam mal ísť ako. Proste to sú výsledky z januára 2025 a bol dnes na vyšetrení bohužiaľ tak to je s dnešným zdravotníctvom. Čo si myslite že budú vás objednávať hneď na druhý deň. Tak to už nefunguje aspoň Bratislave nie. Ja sama mám Celiakiu a čakala som na vyšetrenia a sono a gastroskopiu veľmi dlho aj po zistení Celiakie. Dnešný ľudia nemajú na súkromníkov takze sú nútený čakať a čakať na štátneho lekára u ktorého sa už aj tam platia konkrétne nejake vyšetrenia/poziadavky.
Ano fajčí je to vyše 30 rokov čo fajčí ak vy ste nefajčiar tak to nepochopíte ako to preňho je ťažké sa toho vzdať aj keď napriek tomu vie že musí pre jeho zdravie. Od dnes skúsil prestať a uvidí ako sa to bude vyvíjať…. A ešte k tomu k takým fajčiarom tuhým ako je môj otec a XY dalších sa neodporúča len tak zo dňa na deň prestať ale pomaly pretože pľúca môžu dostať práve z toho šok.
@evahunkova15 Akoby som videla moju lekársku správu😢
Ano fajčí je to vyše 30 rokov čo fajčí ak vy ste nefajčiar tak to nepochopíte ako to preňho je ťažké sa toho vzdať aj keď napriek tomu vie že musí pre jeho zdravie. Od dnes skúsil prestať a uvidí ako sa to bude vyvíjať…. A ešte k tomu k takým fajčiarom tuhým ako je môj otec a XY dalších sa neodporúča len tak zo dňa na deň prestať ale pomaly pretože pľúca môžu dostať práve z toho šok.
@evahunkova15 Presne tak! To ti povie aj lekár, že ak prestane zo dňa na deň, zabije ho to...Citujem lekára!
@rozculena sprej používa doktorka píše v správe a aj povedala že mu liečba nezaberá takéto momentálne mu predpísala iné a objednala ho na júl 2025.
Ja nechapem čo mi tu vy dávate za otázky moja otázka bola úplne ina. Ja som neprišla prosiť o poučenie kedy mal ísť kam mal ísť ako. Proste to sú výsledky z januára 2025 a bol dnes na vyšetrení bohužiaľ tak to je s dnešným zdravotníctvom. Čo si myslite že budú vás objednávať hneď na druhý deň. Tak to už nefunguje aspoň Bratislave nie. Ja sama mám Celiakiu a čakala som na vyšetrenia a sono a gastroskopiu veľmi dlho aj po zistení Celiakie. Dnešný ľudia nemajú na súkromníkov takze sú nútený čakať a čakať na štátneho lekára u ktorého sa už aj tam platia konkrétne nejake vyšetrenia/poziadavky.
@evahunkova15 neboj sa, aj na východe ľudia čakajú 8 mesiacov, kým ich vyšetria, aj tu tak na divoko objednavaju.
Ja som prestala fajčiť po 20-tich rokoch z minúty na minútu a prežila som to.
@mandarinka555
@evahunkova15 môj otec tiež prestal fajčiť zo dňa na deň, a on fajčil 37 rokov a 2 krabičky za deň. On sám prestal a nemal nijaké zdravotné ťažkosti. A teraz už nefajčí 18 rokov.
@mandarinka555
@evahunkova15 môj otec tiež prestal fajčiť zo dňa na deň, a on fajčil 37 rokov a 2 krabičky za deň. On sám prestal a nemal nijaké zdravotné ťažkosti. A teraz už nefajčí 18 rokov.
@beata79 chvála bohu nech mu to tak naďalej to zdravie slúži
Diagnóza:
Liečba:
@rozculena Mňa zaujalo to posledné odporúčanie. Okamžite prestať fajčiť.Som fajčiar, viem, že len mimoriadne silné osobnosti to dokazu. Ja som to nedokázala, napriek chronickej obstruknej chorobe. A potom sa objavil Iqos. Prešla som naň. Po chvíli mi fajčiari a dym začali smrdiet, úplne som prestala kašľať a po cca roku som išla na kontrolu. Výsledky ako zdravý človek, vrátane spirometrie. Lekárka bola v totálnom šoku, za tridsať rokov čo má lieči moje výsledky vyzerali inak.
Pre tých čo nedokážu prestať je toto zdravsie riešenie
Nepíšem že zdravé, pri nahrávaní tabaku sa uvoľní nikotín a to teda zdraviu nepriospieva.
Skús otca presvedčiť.
Milá pani, máte veľmi asertívnu lekárku. Pretože iný lekár by vám otvorene povedal, že ak apík neprestane fajčiť, tak veľmi rýchle navštívite najbližší pohrebný ústav. Chronická obštrukčná choroba pľúc je len a len dôsledok fajčenia! Apík si spôsobil ochorenie sám a po diagnostikovaní závažného ochorenia má chudáčik problém prestať fajčiť. Choroba, ktorou váš otec trpí je neliečiteľná. V prípade vedomého poškodzovania si zdravia vedzte, že máte veľmi slabé prognózy, čo sa týka budúcnosti. A prepáčte mi za úprimnosť, pri vedomom poškodzovaní zdravia spochybňovať zdravotníctvo z vašej strany je viac ako odvážne . A ešte v skratke, ak neprestane okamžite fajčiť, skráti si podstatne pobyt na tejto krásnej planéte.
@rozculena Mňa zaujalo to posledné odporúčanie. Okamžite prestať fajčiť.Som fajčiar, viem, že len mimoriadne silné osobnosti to dokazu. Ja som to nedokázala, napriek chronickej obstruknej chorobe. A potom sa objavil Iqos. Prešla som naň. Po chvíli mi fajčiari a dym začali smrdiet, úplne som prestala kašľať a po cca roku som išla na kontrolu. Výsledky ako zdravý človek, vrátane spirometrie. Lekárka bola v totálnom šoku, za tridsať rokov čo má lieči moje výsledky vyzerali inak.
Pre tých čo nedokážu prestať je toto zdravsie riešenie
Nepíšem že zdravé, pri nahrávaní tabaku sa uvoľní nikotín a to teda zdraviu nepriospieva.
Skús otca presvedčiť.
@evansova Prepáčte, ale nedokážem pochopiť jednu vec. Diagnostikovali vám chronickú obštrukčnú chorobu pľúc spôsobenú fajčením a vy nedokážete prestať fajčiť a hľadáte si náhradu? Prvým krokom liečby je prestať fajčiť. Vaša choroba je neliečiteľná, môže sa len udržiavať v stave v akom je, alebo zhoršovať. Iná alternatíva žiaľ nie je.
@evahunkova15 Presne tak! To ti povie aj lekár, že ak prestane zo dňa na deň, zabije ho to...Citujem lekára!
@mandarinka555 Určite ho zabije to, že prestane vychovať do seba jed. Všetci tomu veria, dokonca už aj deti v materskej škole.
@beata79 chvála bohu nech mu to tak naďalej to zdravie slúži
@evahunkova15 Aby ste mi verili.
@evahunkova15 ahoj, mali sme podobny prípad riešila som s mamou naznak na chopku, avsak našťastie sa nepotvrdilo ale mama prestala asi po 40 tích rokoch fajčiť zo dna na den, zo strachu o život. Nefajčí 4 mesiace ale asi 3 týždne mala extrémne abstaky s nikotinu, dr mi odporučila nikoret pastilky, aby nemala take abstaky, ale mala extremy triasku, zimnicu, potenie, slabosť tela, a o nervozite ani nehovorím , takže pozor na to, poznám ludi ktorí to dali aj bez abstatakov, ale aby ste sa nezlakli

Fotku musíš dať do komentára inak sa nedá priblížiť.