Septoplastika, turbinoplastika

marekmedved
28. feb 2023

Mal som v dectve vybrate nosne mandle a krivu prepašku oblúkom do lava,a zvačšenu pravu lastúru.

Som po operácii SP+TP , bol som operovany 24.2 v FNT Trnave,piatok idem na dlahy/splity(3.3). Prva noc bola strašná,dýchat len ústami,vlastne ustami už dycham skoro celý tyžden lebo mam raz zapchatu jednu potom druhu dierku. Fúkat nosom radšej nebudem škúšat kôli možnym bolestiam a krvácaniu.

Neviem ako to je so stehmi v prepaške,či sa odstranuju po 7dnoch so splintami ,alebo len splinty.
Nepredpisali mi žiadne spreje a ani mastičky,ATB. Vyberanie tamponady bolo neprijemne a bolestive. Prebudenie po CA bolo v pohode,napichavanie kanyli bol problem,asi na 4x.
Nos mam ako šaso.

Jedine som nikde nenašiel ake spreje si mam kúpit na čistenie nosa. Jedny spominali Vincentku a druhy zas Physiomer(Hypotonicky a Hypertonicky sprej). Neviem či mi po vybrati dláh nepredpiše nejake spreje. A ani to po kolkych tyzdoch sa možem vrátit do práce.
Na dotyk nos boli,ale velmi.Lieky na bolest neuživam.Jedine som si neni istý či sa mozu tie lekarské nite v nose uvolnit/stehy.

Kedy môžem začat použivat tú plastovu konvičku na preplachovanie nosa?(buduci tyžden?)

surama
28. feb 2023

@marekmedved Staci ti preplachovat len Vincentkou. Ked ti daju dole dlahy, tak pravdepodobne ti budu aj odsavat nos, mozes tam mat nejaku zrazenu krv. Potom uz budes vediet dychat neboj nic. Vincentka alebo morska voda uplne staci. Potom ta to mozno bude aj trochu svrbiet, ked sa to zacne hojit. Ale...bude to stat za to 🙂

marekmedved
autor
1. mar 2023

Tie dlahy aj nejako bolia oproti Tamponade? Vyberanie tamponady bol jeden z najneprijemnejsich zazitkov v mojom zivote. Trhat zuby este by islo. I ked vlastnim konvičku ,momentalne hu neviem spravne pouzit. Koli spravnemu pH a mozstva % soli,bakteriam. Preto som si objednal Vincentku a Physiomer.

marekmedved
autor
1. mar 2023

Kebyže zabudnem ist na odstránenie dláh ,tak mi zavojalú z nemocnice? Nespomínala presnú hodinu ,iba den/Piatok doobeda.

surama
2. mar 2023

@marekmedved Ako mozes zabudnut ist? 😃 Aj pre mna bola tamponada horsia, ale nebolelo to, len to bolo neprijemne. Vyberanie dlah bola rychlovka. A naco by ti volali? Ved si ich hadam nenechas 😃 A sposob, akym si vyplachnes nos je uz na tebe.

marekmedved
autor
10. mar 2023

Vybrali mi splinty na oboch stranach,na jednej stane štich. O tyzden mi vybrali štich na druhej strane. Kázala mi preplachovat nos morskou solou,čo som mal robit od vybratia tamponady(asi). čo som nerobil.

V papieroch bolo uvadzane Vincentku-Sprej na preplach a Coldastop 20ml na osestrenie sliznice-prepazky. Sem tam som použival aj Physiomer Isotonicky 135ml a/alebo Hypertonicky 135ml. Ten Physiomer nebol uvadzaný v papieroch.

Kladiem si otázku mam si striekat Vincentku(12x2 streky do kazdej n.dierky ),kvapky Coldastop/Nasivin (3x denne ,2-3 kvapky do kazdej n.dierky ) a/alebo stačí preplachovat s Konvičku morskou solou 0.9% roztok NaCl? Jodovana sol nebude vadit? 3X denne 300ml.

Bud kvapky/sprej a/alebo konvičku s F.R. 0.9% NaCl/Vincentku ako vodu? Otazne do kedy preplachovat,to som nikde nezistil. 6tyždnov? Javi sa mi to trocha komplikovane.