icon

Šialená nespavosť

zobaka
27. aug 2021

Ahojte, poprosim skusenosti, ale len tych ludi, ktori si presli takou nespavostou, ze v noci dokazu spat max. 1 - 2 hodiny. Beriem Hypnogen, Gerodorm, absolutne mi uz nic nezabera a rano zacinam v praci o 7mej. Cez den neviem vnimat, placem a proste ta nespavost ma zabija. Ak sa niekto z toho dostal, budem rada o skusenosti.

Strana
z3
patrikoss
11. feb 2024

Ja tiež spávať nemôžem.. babka bravala gerodorm a tak som jej závidel, keď zaspala.. aj ja by som si to dal predpísať keby to ide. Len to ti predpise iba psychiater. Ak by niekto mal...dik

rol76
30. mar 2024

@zobaka 10 rokov som trpel nespavosťou, ako ti, že max. 2-3 hodiny, ale aj vtedy som sa budil aj 3 krát. Po všelijakých liekoch na predpis od obvodnej - čo trvalo asi 7 rokov, žiadny mi nezabral. Až nakoniec sám som si našiel dobrého psychiatra, kto má hneď poslal na psychiatriu,na psychosomaticke odd. Bol som tam tri mesiace, a našli mi kombináciu Trittico 150 1tbl večer a Quetiapine 10 mg 1 tbl večer pred spaním. Ale musím dodať, že chodím presne o 21:00 späť. Žiadny dobrý film, alebo keď som na zábave, vždy som doma tak, aby som o tej deviatej bol v posteli. Už je k tomu 9 rokov, lieky beriem, a spím super. A to beriem len minimum dávky, aby som nebol otapeny ráno. A nie som. Som ako rybička.
Ešte chcem dodať, keďže je to už starší príspevok, ísť za psychiatrom nie je hanba. A ani ležať na psychiatrii.
Všetko dobrého ti želám, a dúfam ze to už máš za sebou.
Roland

polaadamko
15. apr 2024

@jjankaa83 dobrý deň resp. ahoj, môžem sa ťa popýtať akonsa z tohto blúdneho kruhu dostať von? mám takýto problém tiež cca 10-11mesiacov a neviem von z toho… od fyzickej nedpavosti to prešlo až do strachu a stresu a naučenej nespavosti… neviem čo ďalej, ale k psychiatrovi naozaj ísť nechcem

shtifka
28. máj 2024

@savanna dobry den vysadila ste kventiax zo dna na den a normalne zaspala aj bez neho..uzivam ho mesiac a uz viac nechcem..bojim sa ho..uzivate ale dalej trittico?

shtifka
31. máj 2024

@savanna dobry den mozem sa spytat na to vysadenie kventiaxu? Budete mat cas na par otazok prosim?

jeliz59
31. máj 2024

@zobaka vyskúšaj kvapky melatonín pura daj si aj 4 pipetky nič sa ti nestane!je to neškodné!za skúšku Nič nedáš nič nestratís len získaš

helenky11
2. sep 2024

@jjankaa83 ahoj Janka, ja som mala pred par rokmi podobne problemy s nespavost a teraz vplyvom viacerych roznych stresovych situacii sa mi obnovili. Tentokrat to uz riesim aj s lekarkou, dala mi lieky na spanie, ale ani s nimi nespim nic moc. Vacsinou mi pomozu, ze zaspim a neprevalujem sa hodiny.
Ja uz som tiez rozmyslala nad tym, ci som si uz to sama nevyvolala, ze uz sa bojim cokolvek robit, ci mi to nahodou neuskodi a nebudem spat alebo. Uz ako si pisala, cez den ok a ked pride vecer, uz strach zo spanku=nespania. Vedela by si mi prosim pomoct, poradit. Kludne napis DM.🙏🙏🙏

lolitha
7. sep 2024

@3009 Tritico je somarina ja som z neho iba zivala

lolitha
7. sep 2024

@savanna Kventiax je hnus sposobuje mi nevolnost aku mam pri cestovani!

jjankaa83
8. sep 2024

@helenky11 Ahoj helenky, prepáč, tvoju správu som si prečítala len predvčerom. Mala som perný týždeň, deti do školy atď. Dobre si prečítaj všetky moje príspevky vo fóre "Kto trpí naučenou nespavosťou" - 3-6 strana, detailne popisujem ako problém nastal, ako som ho riešila a ako časom pochopila, že ide o naučený problém, ktorý živím svojim strachom a pozornosťou. Bolo to naozaj hrozné obdobie, ale dostala som sa z toho. Čo si zatiaľ vyskúšala robiť okrem tabletky na spanie?
Predpokladám, že si si veľa o probléme prečítala. Ja som žiaľ narazila na samú spankovú hygienu a to nebolo ono. 😊
Základ je sa, paradoxne, nesnažiť. Pozri si tie príspevky a napíš či prežívaš niečo podobné a čo si už s nespavosťou skúsila robiť.
Neboj sa, dá sa z toho dostať 👍
Janka

nespavost
21. sep 2024

@rol76 ahoj, super že sa ti polepšilo. V ktorom meste si bol hospitalizovaný že ti pomohli ? 🙏🙏🙏

rol76
28. sep 2024

@lolitha Ahoj.
Mne pred písali Trittico 150 na noc, pred 10-my rokmy, a odvtedy spím dobre. Veľa ľudí sa píše, že sa z neho priberá. Prvý rok aj ja som pribral 15 kg, ale postupne som schudol, bez toho, aby som športoval. Teraz mam svoju váhu 72 kg. A ráno o 4:30 sa budím bez akýchkoľvek ťažkosti,nie som ospalý, nič. Fungujem normálne.

lolitha
28. sep 2024

a Sanval a Gerodorm maju teda tvoria silne abstinencne priznaky takze ich neodporucam brat

gabilopatka
28. jan 2025

@zobaka ahojte.. Chcela by som sa spýtať na ten histamin... Zistila som ze keď sa večer najem ( nie prezeriem ale normálne najem) v noci sa budím fakt každých 20 minút až hodinu proste mam pocit akokeby som vôbec nespala. Takisto mám bolesti hlavy, žalúdka, žihľavku. Zajtra idem na krv na hit ako ste to riešilis nespavosťou pri hit ak by náhodou vďaka za každú odpoveď♥️

petronelys
24. mar 2025

@jjankaa83 ahoj môžem sa ti ozvať niekde do správy

zobaka
autor
24. mar 2025

@gabilopatka ahoj, to kazdy ked pred spanim je 😏 kazdopadne treba vylucit vsetko

zobaka
autor
24. mar 2025

@rol76 dakujem, tak na psychiatrii som si lahnut nebola 😏😁ale chcem este vyskusat spankove laboratorium, kazdopadne ako som presla psychoterapiami som to nejak ako tak ukocirovala

jjankaa83
26. mar 2025

@petronelys Pokojne mi napíšte súkromnú správu. Pozrite si aj moje príspevky na "Kto trpí naučenou nespavosťou" 3-6 strana. Tam dosť obšírne popisujem ako sa mi podarilo z tohto "pekla" dostať.

lilanka147
8. júl 2025

@zobaka ahoj ja trpím nespavosťou 6rokov

kukulls
31. okt 2025
@gabilopatka

@zobaka ahojte.. Chcela by som sa spýtať na ten histamin... Zistila som ze keď sa večer najem ( nie prezeriem ale normálne najem) v noci sa budím fakt každých 20 minút až hodinu proste mam pocit akokeby som vôbec nespala. Takisto mám bolesti hlavy, žalúdka, žihľavku. Zajtra idem na krv na hit ako ste to riešilis nespavosťou pri hit ak by náhodou vďaka za každú odpoveď♥️

@gabilopatka
@gabilopatka ahoj ja mam tiez histamin a ked zjem potraviny s vysokym obsahom histaminu rano sa budim nevyspata aj ked spim ale budim sa casto

vturanova
25. nov 2025
@jjankaa83

@zobaka Ahoj zobaka, pýtala si sa, či zvládam prácu. Moja práca je momentálne žienka domáca na plný úväzok. Som dlho na materskej , momentálne so štvrtým dieťaťom.

Naučená nespavosť u mňa vypukla keď som bola v 8. týždni tehotenstva s malou. Predstava, že sa mám celý deň starať o tri deti po 0!!! hodinách spánku udržiavala môj problém, ktorý eskaloval do šialenej úzkosti. Bála som sa aký to bude mať vplyv na dieťa - myslím tá nespavosť, alebo stresové hormóny. Des vo mne vyvolávala predstava liekov a že by som mala brať ADečka, alebo hypnotiká v tehotenstve. Teraz som presvedčená, že tá DôLEŽITOSŤ a pozornosť, ktorú som nespavosti venovala spôsobila tú úzkosť a depresiu, ktorú som vtedy prežívala. Nie samotná nevyspatosť, ale predstava, že tá nevyspatosť je strašne škodlivá. Pre mňa, pre dieťa...dosť som sa o tom rozpísala vo fóre "Kto trpí naučenou nespavosťou?", ktorá je tu na Koníku.

Ešte by som dodala, že moja nespavosť nesúvisela s tehotenstvom ani s deťmi, všetky deti mi od babätka spinkali veľmi dobre. Spúšťač bol konflikt v rodine - Keď sa problém vyriešil, nespavosť ostala! Veľmi typické pri tejto diagnóze. Keď sa mi to na chvíľu vrátilo, keď mala malá 2 mesiace, ona prespala celú noc a ja prebdela 🙂 Krátko na to som už našťastie narazila na Youtube na tých dvoch a to bolo spasenie, fakt. Aj som obom tým koučom písala a ďakovala. Ja som tým trpela len mesiace, ale niekto roky...

Trošku odbočím k tej práci ešte, nespavosť u mňa vypukla 1.krát roku 2011 (odvtedy som sa tak podvedome bála, že by sa to mohlo zopakovať a to sa aj stalo...), to som robila v zahraničí a veru som bola ako mátoha. Pracovala som v sklade s dokumentami a všade som zabúdala spisy a potom ich hľadala v obrovskej budove ako ihlu v kope sena...Tí spánkoví kouči, ktorých stále tak vychvaľujem, majú video na túto tému...To býva veľmi často, že nespavec sa bojí o prácu, alebo zvažuje zmeniť prácu, aby ju pri svojej diagnóze zvládal. Oni radia v žiadnom prípade to nerobiť, nespavosti neutekať, neuhýbať. V jednom tom videu sa ten kouč s úsmevom pýta niečo ako: "Už vás vyhodili? Nie? Tak neriešte.

Keď sa mi občas udeje zlá noc teraz, nespôsobí už žiadnu úzkosť, lebo som sa z tohto problému vyliečila. Nie nevyspatosť je problém, ale strach z toho čo ti spôsobí (nič sa nestane, ľudia týmto problémom trpia desaťročia, dožijú sa staroby, nezošalejú, nedostanú infarkt, polovica mozgu im neodumrie, ani nič také...)
Neberiem žiadne lieky ani výživové doplnky na spánok, ani priležitostne. Vôbec.

Počula som hostí (mladé ženy ako som ja, mamičky, mužov tiež..., to si fakt pozri) v tých spomenutých podcastoch od M. Reeda a D. Erichsena opisovať PRESNE rovnaký problém aký som mala ja a jednoducho som robila to, čo títo dvaja radia. Nie sú to žiadne hlúposti, diagnóza "psychofyziologická naučená nespavosť" je slovenským psychiatrom známa okolo 20 rokov!!! aj to, že sa nelieči ADečkami ani hypnotikami, ale kognitívno-behaviorálnou terapiou. Možno si lekári myslia, že ľudia chcú lieky, tak im ich predpisujú...Nepochop ma zle, že treba zajtra odhodiť lieky, to nie. Možno sú na začiatku opodstatnené na také "zastabilizovanie" (mne nepomáhali) Vysádzať až vtedy, keď je človek na to pripravený. To teraz nie je hneď téma.

Aby som to ukončila čo by som ti radila: ak chceš odbornú pomoc na Slovensku, vyhľadať stránku kognitívno-behaviorálnych terapeutov a pýtať sa ich či v tvojom meste alebo okolí taký nie je. Ak vieš po anglicky, terapiu online robia aj títo dvaja - M. Reed a D. Erichsen. V Prahe je psychiater Peter Šóš, ktorý sa tomuto tiež venuje, skúsiť nakontaktovať. Ja som len robila to, čo hovorili v tých svojich videách tí dvala Američania a našťastie som už viac vedenia nepotrebovala. Inak som navšťívila dve psychoterapeutky (boli veľmi fajn, ale v tejto téme mi veľmi nevedeli pomôcť), konzultovala dvoch psychiatrov, tiež nevedeli pomôcť. Len klasika, ADečka a hypnotiká, ešte môžem byť rada, že nie horšie.

Ak by si chcela, môžem ti presne opísať čo som robila a aký priebeh malo moje "odvykanie" od nespavosti.

@jjankaa83 dobrý deň Janka, môžete mi dať bližšie informácie, ako ste postupovali ? Vopred ďakujem

Strana
z3