Silné podráždenie po Skinorene a Belakne: Je to normálne?
Ahojte, kožná mi predpísala Skinoren na ráno, Belakne na vecer a na zapálene vyrážky Aknemycin. Viem, že liečba Skinorenom zo začiatku spôsobuje nežiadúce účinky ako začervenanie, pálenie, pocity tepla… Avšak používala som ho skoro týždeň a neustále sa to stupňovalo až tak, že som ho teraz dva dni už nedávala, pretože čokoľvek si dám na tvar, tak ma naozaj stipe tak 2-3 minuty. Aj vecer keď si dávam Belakne, stipe. Kúpila som si La roche čistiaci krém a hydratacny krém, ktoré sú presne na môj typ pleti a požívajú sa pri takejto vysusujucej liečbe. Aj keď si nanesiem krém, stipe.
Máte s tým nejakú skúsenosť. Či je to normálne, odoznie to alebo jednoducho to treba zmeniť za niečo iné?
Moja lekárka robí až v pondelok najbližšie, preto budem volať až vtedy a chcem sa jej spýtať na tento problém. Len som chcela zistiť, či mal s tým niekto skúsenosť.
@nikola629 pozrela som ho a vyzera zaujimavo. ten som este neskusala.
mas mastnu ci zmiesanu plet? taky som nalsa, no niekedy byvaju kremy z tejto znacky viacere druhy, tak neviem teda ci mas prave takyto.
no ako som pisala, skus to tak, ze na vlku plet, pridaj aj serum, hydratacne. tieto LRP by mohli byt dobre. tusim som nikdy neskusala. a skus trosku vydrzat.
neviem teda ako u teba, ale ja som vzdy v takom pripade citila stipkanie po kreme len na zaciatku, potom to ustupovalo.
jednoducho ak je plet tak vemi dehydrovana a citliva, nezvladne fakt nic a bude ta stipat vsetko.
ja som teda pridavala na zaciatku aj olej. ked mam plet ok, oleje nemozem, mam pocit, ze mi sedia na pleti, svrbi ma z nich tvar, ale ked je dehydrovana, tak sa vpiju.
a som mala taku proceduru, co som pisala. na vlhku plet najskor serum, potom lahky krem, tazsi krem a olej. no moja plet to do 2 hod vypila. tak som to ziopakovala. niekedy somnamiesto lahkeho kremu dala gell, ci gelkrem. dokonca som mala v robote otal smejdy a ten vrchny krem bol len Nivea soft, ci nieco podobne, ale ucel to normalne splnilo, plet sa zregenerovala. a teda stale na vlhku plet, kludne aj kazde 2hod.
@nikola629 mne tiez dr.dala skinoren (akne vzniklo po vysadeni kortikoidnej liecby v 11/24). A mna rovnako silno palila aj svrbela plet po jeho nanesení, niekedy az tak, ze som ho musela dat dole vodou, lebo mi az akoby opuchla koza a zlakla som sa. Na druhej strane, pomohlo mi davat nasledne tensiu vrstvu a pri opakovani si postupne plet zvykla, ale trvalo to dlho, tyzdne. Napokon som ho aj tak prestala uzivat-lebo sa mi zhorsil prejav akne (z drobuckych mini vyrazok som mala sice iba par ale velmi bolestive, hlbsie podkozne, zapalene).
Inak tiež som mala pritom La roche iso-biome krem, aj cistiacu micelar.vodu aj mikropeeling rady Effaclair - ale akosi mi to nerobilo dobre, v podstate akykolvek krem nanesiem (skusala som aj vzorky kremov Bioderma, Avene...) zacinaju sa mi tvorit nove vyrazky akne. Jedine co s mierou mozem je Bioderma-kys.hyalur.+niacinamid-take gelovejsie zlozenie. Ten niacinamid vraj je dobry aj pri zapalovom akne, lieci. Takze ja som celu radu kremov La roche, Avene, Bioderma vysadila, okrem tej kys.hyalur. Aj ked- dr.mi vravela pri paleni najskor naniest hydr.krem, a po 15min skinoren, len proste mne od kremu vznikalo vela novych vyrazok.
Je to mozno zvlastne, ale najviac sa mi plet zahojila ked som bola nedavno chora, mala som silnejsiu chripku, na tyzden vyradena z provozu. Uplne som zanedbala plet, necistila, nic nedavala na nu, a na konci som mala vsetky vyrazky zahojene (bez zapalu). Po chripke ked som sa vratila do bezneho rezimu opat akne povyskakovalo, no zatial iba na 1 strane. Preto sa snazim uz menej plet zatazovat kadecim, ked nahodou vypukne vyraznejsia/bolestiva vyrazka-dam skinoren. A samozrejmostou je kvalitna strava, vylucenie mlieka, sladkeho.

tvoja tvar bude zrejme dehydrovana a citliva.
treba podporit aj zvnutra - vela tekutin, minimalizovat stres, hormony tiez vela urobia, aj ked to az tak neovplyvnis, kvalitna a pestra strava.
a tada navonok, vydrzat s osetrenim pleti - hydratacnym. teraz by som sa vyhla comukolvek, co moze plet drazdit.
ten krem La Roche Posay mas aky?
a teda po ocisteni pleti treba plet navlhcit - mozes toner v spreji, kvetinovu vodu, alebo fajn je termalna voda a na vlhku plet dat serum hlavne s kyselinou hyaluronovou. najlepsie take, co ma viacere velksoti molekul. na serum krem, ak plet medzitym vyschne, opat navlhcit. ak plet pije kozmetiku velmi ryhclo, moze sa podporit este suchymi olejmi. kludne je mone urobit si taku kuru, ked budes mat poct cez den, ze plet vypila vsetku kozmetiku, opat si ju osetri vlhku seroma kremom. ja som takto obila aj 7x za den, pokia to plet zvladala.
ta citlivost vychadza z dehydratcie