Silné svrbenie a ekzém: Skúsenosti a riešenia?
Ahojte dievcata. Uz dlhodobo pocitujem velmi silne avrbenie a ekzem na rukach, predlaktiach, krku a dekolte. Rano to mam ciste, a postupne po jedlach sa mi to zhorsuje, vecer je to neznesitelne. Kvoli intoleranciam a HIT som postupne presla na AIP dietu. Rozmyslala som nad PKD dietou a tak som zvysila prijem masa a tuku. Avsak uz dlhodobo citim to svrbenie a ekzemy, kazdy vecer neviem vydrzat a doskriabem sa. Vsetky testy mam v poriadku (hoci ich robili pred tristvrte rokom, neviem, ci su aktualne), alergie nemam, intoleranciu len na bielok. Intuitivne citim, ze je problem s pecenou a teda vyssi prijem bielkovin a tukov ju velmi zatazuje. Mal to niekto podobne? Ze pre pecenove problemy maval na iatych miestach na tele mega ekzemy a svrbenie? Som z toho zufala, lebo zo sacharidov mi je zle a veru si neviem pomoct. Pestrec, pupava mi robia zle (mavam z nich stavy podobne zlcnikovym zachvatom). Mate niektora skusenost? Dakujem.
Pri trávení mäsa sa tvorí viac kyseliny, príliš kyslé prostredie v črevách spôsobuje Priepustné črevo, ktoré oslabuje imunitu a spôsobuje kožné problémy, ekzémy ....
Pridaj do jedálnička viac zeleniny, znižuje kyslosť, okrem rajčín + zdravé tuky Losos, avokádo, olivy, kokos ...

@kachita nie pre každého je pkd dieta aj keď prezentujú že áno. Moja kolegyňa si privodila týmto stravovaním veľké problémy. Dlho to trvalo kým sa dala ako tak dokopy. A svrbenie a ekzemy máš v prvom rade z čriev. Odporúčam určite si to dať ísť vyšetriť a ešte ísť na tie testy, mohlo sa za trištvrte roka toho dosť zmeniť