icon

Skleróza multiplex, neistá diagnóza

sekundovelepidlo
23. okt 2018

Dobrý deň
volám sa vivien mám 20r. a minulý rok (20.december) som bola na MRI mozgu kôli bolesti hlavy.
3. januára mi moja neurologička oznámila výsledky z MRI s podozrenim na sklerozu multiplex. úplne som sa rozypala a rozplakala som sa dokonca aj na ulici keď som šla na nákup.
Bola som v memocnici v januári 17. kde mi robili aj lumbalnu punkciu, výsledky opäť ukazovali že ide o sklerozu multiplex, tak ma poslali do SM centra kde mi primár oznámil že sa nemusím ničoho stále báť a mám sa rozhodnút teraz sama, či chcem začať aj napriek tomu s liečbou (aj ked to nie je isté), alebo počkať cca rok od magnetickej a čakať na výsledky z nej.
Stalo sa také čosi už niekomu?
Mojim príznakom je "len" bolesť hlavy a doktor skonštatoval že ide o klasickú migrénu, cítim v rukách a v nohách také jemné trhanie (akoby mi od prievanu ťahal kŕč ruku/nohu) ale možno si to už len začínam namýšlať a v podstate to nič nie je. Zajtra ma čaká magnetická (po roku) držte palce nech sa na vysledkoch uz neprejavi skleroza multiplex no aj tak mam iste obavy.
Samozrejeme som robila aj krvne testy na boreliozu a pod., ktorá ma podobné príznaky a rovnako sa prejavuje aj pri mri no tie vysli negat.
za každú odpoveď ďakujem, už som zúfalá...

Strana
z2
ircok
Autor odpoveď zmazal
ircok
31. jan 2020

@simonazh ahojmozes mi napísať ako si dopadla?tiež mám mri čisté ale bojím sa že to ajtak môže byť sm.

simonazh
1. feb 2020

@ircok Ahoj nijak ešte som. Nebola u neurologicky MR mam negatívne aj eeg vyšetrenie ale tiež sa necítim dobre mam stuhnuté lýtka a začal mi trpnut aj chrbát takže mam obavy stale🤨

kvetinka75
1. júl 2021

@sekundovelepidlo ak ti vyšli výsledky pozitívne a máš tam záver SM, tak SM asi žiaľ máš. Ale nie vždy nasadia liečbu hneď od začiatku. Niekedy čakajú na ďalší atak. Záleží na stave, v akom pacient je. Ak má niekto zápal očného nervu alebo problémy s koordináciou, tam sa to rieši hneď. Pokiaľ máš iba bolesti hlavy, to nie je ,,akútne,, tak sa môže čakať. Moja dcéra tiež tak čakala a až po ďalšom ataku nasadili liečbu. Držím palce. Poznám ľudí, ktorí sú roky bez liečby, že sa SM stabilizovala a nepostupuje. Niekdy môžu byť výsledky hraničiace s SM, nesplňajú ešte všetky kritéria na potvrdenie SM-ky. Vtedy sa ešte čaká. Držím palce, neboj zvládneš to, Veľa ľudí žije normálny život,

ikusika
6. júl 2021

@simonazh obyčajna MR ti neukaze ložiská potrebna je MR aj s kontrastom ,tam to ukaže na 100 percent

ikusika
6. júl 2021

@simonazh negativne znamena,ze nic coby svedcilo na SM tam nie je. Robili ti MR aj s kontrastom ??

iren88
7. júl 2021

@ikusika ale najistejšie je to asi až aj tak z lumbálky nie?

ikusika
7. júl 2021

@iren88 presne, tam je to na 100 percent,pretoze lezie na MR nemusia este jednoznačne poukazovat na SM,lumbalka to potvrdí na isto.

ikusika
7. júl 2021

@sekundovelepidlo Bohužiaľ áno

29467
14. júl 2023

Je tú niekto taký komu na MR neukázalo nič a keď zobrali likvor z chrbtice tak sa potvrdila?

29467
30. júl 2023

Prosím vás keď vám zistili SM aký ste mali problemi bola u vás aj neskutočná únava a to že ste vôbec nič nevládali.

vzhukova22
11. jan 2024

@sekundovelepidlo Ahoj is to mam iba boldest hlavy a pribudanie lozisk pro kazdom mr ,kludne mi napis

dannniellla
2. dec 2024

@sekundovelepidlo ako si prosím Ťa dopadla?Ja mám teraz presne tú istú situáciu.

dannniellla
14. jan 2025

@29467 áno ja tak

Strana
z2