Sklovec v oku
Mali ste s tým problém, za akú dobu vám to zmizlo?
ak myslis zakal sklovca, tak to zrejme nezmizne.
Zákal v sklovci sa dá zoperovat - výmena "tekutiny". Už je to rutinná operácia. Ak ti nevadí niečo "pobehujuce" pred okom a má to len nepatrný vplyv na vizus (ine nebezpečie nehrozí), na operáciu by som nešla. Môže ťa potom bolieť hlava ako dôsledok, alebo nadmerná citlivosť na svetlo, či celkovo zhoršený vizus. Alebo nič, žiadne následky. Neviem, či sa v súčasnosti nedá odstrániť (rozpustiť) aj kvapkami. Môžeš mať "práškové" zákaly, "plachtovite", kombinované, rôzne. Môžu sa prejavovať aj tak, akoby si videla pohybujúce sa záclony, niekedy musíš hľadať "dierku", cez ktorú sa pozeráš. Je to rôzne. Riad sa oftalmologom, prípadne navstiv viac očných kliník.
Ak máš zákal sklovca, tak to nezmizne. Tiež to mám a práveže horšie ako v minulosti. Zo zaciatku mi to dosť vadilo, ale už som si na to zvykla a neriešim to. Trochu vraj môže pomôcť brať Ascorutin.
@eva8 tak ja si pod pojmom rutinny zakrok predstavujem nieco jednoduchsie, co sa vykonava bezne, na co nie su velmi prisne kriteria, nie narocnu vnutroocnu operaciu, ktoru by pri beznych zakaloch sklovca neurobil ziadny vitreoretinalny chirurg, je to operacia urcena pre tazsie stavy 🙂
Autorka, treba si na to zvyknut a niektorym trosku pomoze kvapkat si Jodid draselny 🙂 v lekarni volnopredajne kvapky
@sisa_s po roku 2000 to (odsatie sklovca a nahradenie novou tekutinou, z ktorej si organizmus vytvorí vlastný sklovec) bol veľký boom, ja som to odmietla. V súčasnosti rozbíjanie zakalov laserom sa odporúča, niektoré kliniky to považujú za bežnú operáciu (chcú zarobiť?), inde sa píše, že to je stále experimentálne.
Ja by som sa navstivila viacerých ociarov, je dôležité vedieť, čo tie zákaly spôsobuje. Hemoragie sa môžu aj vstrebať, alebo ich treba "odsať" Hrozí poškodenie sietnice, rôzne edemy
Mám s tým problém, keďže mám aj iné ťažké zrakové vady, nemôžu to zoperovať, tak len mi len ostáva zvyknúť si.
V poslednej dobe sa to zhoršilo, vidím také malé, akoby mušky, či čierne bodky, najviac na bielej stene, či vtedy, keď pozerám na oblohu.
A tiež vidím taký jemnučký opar, najmä proti svetlu.

Aky konkretne problem?