Skrytý alkoholizmus u žien
Ahojte, chcela by som sa spytat/otvorit temu skryteho alkoholizmu u zien. Mate niekoho takeho v okoli? Resp poznate take zeny?
Pytam sa, lebo som zvedava a riesili sme to s kolegami v praci. Ja ked som raz do mesiaca sama doma bez muza a syna (dohoda ze mam jeden den a vecer sama pre seba), tak si otvorim flasu vina a vypijem ju 😅.
Niejtorym to prislo normalne, niektorym uz to prislo cez tak ma zaujima vas nazor, ze kde je podla vas ta hranica, kedy uz to nie je ok a ci mate take zeny v okoli.
Toto mi nepripada ako alkoholizmus. Sadnut si v klude, posriet si film, nachystat syr, pripadne oriesky a pomaly popijat vino, nie je nejake bezhlave sa opijanie. Aj ked das za vecer tu flasu, ved to su tak dva pohare. Mne sa skor hnusi a pripada mi ako alkoholizmus to kazdovecerne popijanie piva, kedy si niekto da aj pat, sest poharov a musi si dat vzdy, lebo sa odreagovava po praci. Pripadne, ten krasny slovensky zvyk, stretneme sa, to je jedno aka prilezitost a hned sa nalieva a ponuka a nuti. Bez ohladu na to, ci sa jedna o prve narodeniny, pripadne krst, cokolvek, proste naliat sa musi. A pre istotu sa aj strieskat.
alkoholizmus ma svoje doagnosticke kriteria v zmysle medzinarodnej klasifikacie chorob. neda sa povedat len s ohladom na frekvenciu pitia kedy to uz je problem…
@lienkazuzu ...ze puritanky😄 To ako ked mi je zle z litra vina som puritanka ? A ked mi to pride divne stiahnut sama flasu vina som puritanka ? To co za nazor...?🙈
@silvike no to je taky nazor,ako pre mna ze je divne ak si clovek da sam vino 😁 kazdy mame hranice inde,aj znesitelnost alkoholu. Ako uz niektore pisali,autorka pravdepodobne nevychlasce tu flasu za hodinu a nasledne sa asi nedriape po podlahe. Niekto si usrkava 5hod caj a niekto dobre vino. Ak som ja niekedy vypila flasu vina za niekolko hodin,popritom jedla,pila vodu a nieco robila,absolutne som nebola ze ozrata...ale hovorim,kazdy to mame inak...
No nepoznám veľmi ženy v okolí, ktoré by si ulievali doma sami. Ja sama som tiež už vyše 6 rokov bez.kvapky alkoholu (deti, kojenie) ale predtým som si dala výnimočne v lete chladené pivo alebo na dovolenke. Doma som si nikdy neulievala.
A tam teda, milá autorka, dala by si nasledujúce tri mesiace ten "tvoj" večer bez fľašky vína?
Ake ste tu vsetky slusnacky 😂 flasu vina sice nevypijem sama, ale s kamoskou...samej mi nechuti..ale s kamoskou raz do tyzdna v lete ideme na aperol/prosecco/vino.. na uvolnenie, pokec,..kedze sme pracujuce, dobre to padne odreagovat sa 🙂 v zime je to zas ine...nepijem skoro vobec.
Alkoholizmus je podla mna take to nutkanie, myslenie na alkohol, ze bude mi po nom dobre, popijanie potajme,..
mam spoluziacku z vysky, co si uz vtedy schovavala flasu, zjavne na svojej zavislosti chcela pracovat od mladosti. zeny su obvykle hladinkarky a dari sa im to pred okolim skryvat aj cele roky.
k tej stiahnutej flasi vina - ja sa musim priznat, ze to si fakt neviem predstavit. dokonca sa priznam, ze mi alkohol ani nechuti a nikdy nechutil. alkoholova chut je podla mna ble. ked som bola mladsia, tak som sa premohla a po par poharoch to uz clovek nevnima. okrem toho mi to nikdy nerobilo dobre, hlavne ta hrozna dehydratacia... to nezvladam a posledne roky sa vyhybam uz vsetkemu, max tak ochutnam, ked je nieco zaujimave.
Urcita forma zavislosti to moze byt, ale alkoholozmom by som to nenazvala, a podla mna je to maximalne bezne. Kazdy sa uvolni/urobi si radost inak. Ja naprikld, ked som sama doma, tak zerem sladke😀
@maryskas no som slušnácka. Sama si neulievam. Tým nechcem povedať, že nepoužívam ani liehovu aromu do kolaca. Pohár piva po dobrom obede si dám, ak si da aj chlap. Dám si pri spoločenských aj menej spoločenských udalostiach aj nejaky iný napoj ako čistú vodu, aj alkoholicky. Ale nepijem sama, nenalievam si sama, nedám sama fľašu vína aj keby som ju cmurkala celý deň a ešte aj do noci. Neviem prečo ale k tomu mi treba spoločnosť.
Do dnes si pamätám na našu majsterku odborného výcviku (labáky) ako nám hovorila, že pohár vína denne je liek. Za mňa to bola najmúdrejšia žena na škole, ktorá nás najviac naučila. Moje 2 ex kolegyne boli vinárky. Takmer denne si dali po práci 1 pohár kvalitného vína. Dať si pohár vína, ktoré má 10-13 % mi nepríde vôbec divné. Veď to je ako pohár piva po jedle. To, že si dáš raz do mesiaca fľašu sama mi nepríde ako nič strašné. Bežne fľašu vína nedám, ale zvykneme si raz za čas dať s chlapom bobulové víno a tie sú 0,5l a to dáme obaja po 1 fľaši, pomaly si cuckáme pri filme.
Najhoršie je, keď sa pije na zahnanie zlej nálady, to je priama cesta k alkoholizmu.
Pitie na podporu už dobrej nálady nie je taký problém, ak to nie je často, ale stiahnuť fľašu sama, to mi predsa len úplne v pohode nepripadá. Ak teda nie si silný introvert, a večer byť sama by bol pre teba krásny oddych - i tak by som to odporúčal obmedziť tak na polovicu...
Moja mama bola alkoholicka a tak laicky som si pre seba stanovila tieto pravdila, kedze sa bojim ze to moze byt dedicne.
- nikdy nepijem sama. Pride mi ze ten skryty alkoholizmus o ktorom hovoris sa prave zacina osamote.
- nepouzivam alkohol ako liek na trapenia alebo problemy.
Podla mna to co robis nie je alkoholizmus, ale trochu by mi blikala kontrolka ak si nevies to svoje mesacne volno uzit bez alkoholu. Skusala si uz aj bez alkoholu?
Raz za mesiac je podľa mňa ok, ale celú fľašu by som teda nedala. Čiže frekvencia je v pohode ale to množstvo.....tak pohár - dva by som zvládla. Potom by ma slušne motkalo :D
no co ja viem...ked by som bola sama doma bez muza isto si neotvorim flasu jak daky alkoholik. Ani mi to nechuti, smadi ma z vina, plano mi je...a koli relaxu alebo co? si dam radsej vanu alebo si pozriem film, k tomu si dam nieco fajne pod zub radsej 👍
@elizabet173 Ano, skor ako mnozstvo a kadencia, mi pride nebezpecna ta prilezitost, ze sama vypit to vino...je v pohode vypit sama poharik vina vecer pri knihe alebo s priatelmi pri veceri do polnoci 4 pohare. Ale takto dokopy ze flasa vina sama mi pride zvlastne..
@andreatytler
Podľa mňa v pohode.
@andreatytler no ja prave nezapijam ziadne problemy. Je to pre mna urcita forma relaxu. Este som neskusala, len som sa nad tym zamyslela, ze ci by som to dala aj bez tej flase, ale ako tu uz niekto pisal, mam z toho taky ritual, ze sa toho ani nechcem vzdat. Prvy pohar exnem a zvysok flase mam na cely vecer.
@elizabet173 praveze v spolocnosti pijem malokedy. Vacsinou robim sofera + mame 3 rocneho syna. Preto sa vzdy tak tesim na ten "moj" vecer. Ale ako citam komentare, tak mozno stoji za zvazenie to poriesit s nejakym odbornikom.
dala by som si pozor na tvojom mieste, lebo takto to zacina. najskor jeden vecer v mesiaci, neskor uz sa budes cely mesiac tesit na ten jeden vecer. potom uz to nevydrzis a das si aj mimo ten vecer a... vies ako to konci. ja som citala, ze alkoholik je ten, kto pije alkohol kvoli ucinkom, a nie kvoli chuti. to by asi boli alkoholici vsetci co si daju raz za cas jeden poharik, ale nieco na tom pravdy bude. Nechces skusit dat si namiesto flase len jeden dva pohare? Manzel vie, ze vtedy ked si sama vypijes celu flasu? A ano, tie tvoje zname co kazdy den si daju prosecco alebo gin tonic su uz v tom az po usi.
@tarvika hej manzel vie. Ale je z tej skupiny, ktorej to pride ok, kedze je to raz za mesiac a inak skoro nepijem. Mne by to tiez prislo okej, ak by som si to vino vychutnavala cely vecer. Len ako sme to riesili v praci a citam prispevky tu, tak som si uvedomila, ze tu flasu vypijem cielene, aby som sa dostala prave do toho stavu. Preto si dam celu flasu a nie jeden pohar, lebo vtedy by mi to prislo zbytocne si dat "len" jeden.asi by fakt nebolo na skodu to ist poriesit, aby som predisla nejakej katasttofe
@autorka Ja spadam do kategorie zien,ktore si rady naleju aj same. Tak 2x do mesiaca,vacsinou v piatok, si otvorim vino(kvalitne cervene) a vypijem tak 2 pohare. Manzel si da niekedy tiez,ale casto pijem sama aj ked je on doma 😀 Vobec mi to nepride divne,je to pre mna relax,dokonca sa mi vyborne uci na skusky v takomto rezime. Nebavime sa o ozierani do nemoty,ale o vychutnavani. K tomu nejaky snack a parada 🍷
Tak ja napr nepijem vobec.skusala som v post pubertalnom obdobi,ked mi vsetci slubovali zabavu a srandu.no ta neprichadzala ani s poharikmi.takze som to vzdala.ja napr nerozumiem ani tuto na mk tym fotkam ze pohodicka,vylozene nohy a vinecko.ja pijem nealko pivo s prichutami od smadu, aj to len tak 3x do leta. Neviem kde je ten zmysel.ja osobne neznasam pocit otupenia zmyslov.nepride mi to ani zabavne, ani uvolnujuce
Ja nepijem vôbec nikdy nič alkoholicke, s výnimkou nejakej oslavy.. ale nenapadlo by ma označovať za alkoholika niekoho kto si otvorí fľašu vína raz za mesiac.. ak by si celý mesiac čakala kedy konečne tvoja rodina vypadne aby si sa mohla strieskat fľašou vína, tak to by bolo iné.. ale ak tak oddychujes raz za čas čo je na tom..
1x do mesiaca si mysli, ze vobec nie je ziadny skryty alkoholizmus a s nim to nema proste nic. a to ti vravim aj ked teda ja nepijem nic, radsej si vyberiem nieco nealko, proste mi to nechut

Nemyslim si, ze sa v tvojom pripade jedna o alkoholizmus. A tie, co sa pozastavuju nad tym, ze vypijes FLASU vina, tak je to 2 a pol pohara. Osobne mi to prilezitostne nepride extra vela.
Ja si zvyknem po veceri naliat pohar vina. Niekedy otvorim flasku a pijem ju 3-4 dni, inokedy ma to aj 2 tyzdne nenapadne. Vino mi chuti, zvlast k dobremu jedlu a nepripadam si pre to, ako alkoholik.