Skúsenosti a varovné signály paradentózy
Ahojte, chcem sa spýtať na vaše skúsenosti s paradentózou. Poslednou dobou o tom dosť čítam a úprimne, celkom ma to desí. Všade sa píše, že je to "tichý zabijak" zubov a že človek dlhé roky nič necíti, len mu trochu krvácajú ďasná, a zrazu sa mu začnú kývať zuby.
Máte s tým niektorá osobnú skúsenosť (alebo u manžela/rodičov)? Fakt ste nemali žiadne varovné signály? Kedy ste zistili, že je to vážne? Mám pocit, že sa to dosť podceňuje, tak budem vďačná za každú reálnu skúsenosť, ako to prebiehalo u vás. Ďakujem!
To krvacanie dasien predsa je varovny signal, takisto ako citlivost zubov. Nie je na tom nic "tiche". Nie je normalne krvacat pri cisteni zubov, takze pri krvacani ist k zubarovi, na detalnu hygienu a dodrziavat doporucene postupy.
Tichym zabijakom je skor vysoky krvny tlak.
Ked chodis na preventivky k zubarovi a dentalnu hygienu, tak ak by si mala nabeh povedia ti a aj odporucia dalsi postup.
Dlhé roky nič necítili? Už len príznaky ako krvácanie a ústup ďasien by malo byť výstrahou. Zuby sa ti nezačnú kývať bez predchádzajúcich príznakov.
No ja som realne zistila, ze sa mi kyvaju zuby asi 2 tyzdne po tom, co som bola u svojej zubarky, kedy mi odstranovala zubny kamen... vzdy mi to robila v ramci preventivky a tvorbu kamena vzdy okomentovala, ze asi to je dedicne a mam nejake zle zlozenie slin... samozrejme, ked som zmenila zubara a zacala chodit na ozajstnu dentalnu hygienu, zistila som, ze to pravda nebola, ale cele tie roky som si skratka zle cistila zuby a aj zubarka mi odstranovala len viditelny kamen, nie ten pod dasnom... takze ak mas dobreho zubara a chodis na dentalnu hygienu, tak to vedia odsledovat... teraz uz som mudrejsia aj ja, ze to, co robila moja zubarka ako "dentalnu hygienu", tak to okolo ozajstnej DH ani neslo a ja som na to doplatila...

@radana_1 ja viem akurat taky pripad, ze dasna ani nekrvacaju, skor vynimocne, ale na dasne sa urobi taka hrcka, ako afta, ale nie je to afta a tiez moze zmyznut.