icon

Skúsenosti a varovné signály paradentózy

radana_1
7. jan 2026

Ahojte, chcem sa spýtať na vaše skúsenosti s paradentózou. Poslednou dobou o tom dosť čítam a úprimne, celkom ma to desí. Všade sa píše, že je to "tichý zabijak" zubov a že človek dlhé roky nič necíti, len mu trochu krvácajú ďasná, a zrazu sa mu začnú kývať zuby.

Máte s tým niektorá osobnú skúsenosť (alebo u manžela/rodičov)? Fakt ste nemali žiadne varovné signály? Kedy ste zistili, že je to vážne? Mám pocit, že sa to dosť podceňuje, tak budem vďačná za každú reálnu skúsenosť, ako to prebiehalo u vás. Ďakujem!

domkakvet
7. jan 2026

@radana_1 ja viem akurat taky pripad, ze dasna ani nekrvacaju, skor vynimocne, ale na dasne sa urobi taka hrcka, ako afta, ale nie je to afta a tiez moze zmyznut.

veselo_neveselo
7. jan 2026

To krvacanie dasien predsa je varovny signal, takisto ako citlivost zubov. Nie je na tom nic "tiche". Nie je normalne krvacat pri cisteni zubov, takze pri krvacani ist k zubarovi, na detalnu hygienu a dodrziavat doporucene postupy.

Tichym zabijakom je skor vysoky krvny tlak.

viestta
7. jan 2026

Ked chodis na preventivky k zubarovi a dentalnu hygienu, tak ak by si mala nabeh povedia ti a aj odporucia dalsi postup.

domka222
7. jan 2026

Dlhé roky nič necítili? Už len príznaky ako krvácanie a ústup ďasien by malo byť výstrahou. Zuby sa ti nezačnú kývať bez predchádzajúcich príznakov.

tinkavvv
7. jan 2026

@radana_1 pri dodrzani preventivnych prehliadok a dentalnej hygieny sa na to pride urcite v zaciatkoch. Ziadny tichy dlhorocny skryty problem.

troskustratena
7. jan 2026

No ja som realne zistila, ze sa mi kyvaju zuby asi 2 tyzdne po tom, co som bola u svojej zubarky, kedy mi odstranovala zubny kamen... vzdy mi to robila v ramci preventivky a tvorbu kamena vzdy okomentovala, ze asi to je dedicne a mam nejake zle zlozenie slin... samozrejme, ked som zmenila zubara a zacala chodit na ozajstnu dentalnu hygienu, zistila som, ze to pravda nebola, ale cele tie roky som si skratka zle cistila zuby a aj zubarka mi odstranovala len viditelny kamen, nie ten pod dasnom... takze ak mas dobreho zubara a chodis na dentalnu hygienu, tak to vedia odsledovat... teraz uz som mudrejsia aj ja, ze to, co robila moja zubarka ako "dentalnu hygienu", tak to okolo ozajstnej DH ani neslo a ja som na to doplatila...