icon

Skúsenosti a výzvy s Parkinsonovou chorobou v rodine

16. jún 2024

Ahojte, taka tazsia tema toto asi bude. Aj ked neviem ci tu bude vela reakcii, ci mate skusenosti alebo ak aj mate, ci sa chcete podelit. Ja by som sa chcela porozpravat s niekym kto to ma v rodine a zaziva podobne pocity. U nas je to moj otec. Diagnostikovali ho asi ako 55 alebo 57 rocneho. Teraz bude mat 62, ale je na tom horsie ako moja 87 rocna babka ☹ ako psychicky tak aj fyzicky. Aj ked musim povedat ze moja babka je pomerne vitalna, funguje sama, mysel, vsetko jej este funguje. Ale ten rozdiel medzi nimi ☹ Zhorsilo sa mu to tak skokovo po prekonani korony, ale ani predtym ani teraz nerobi nic na spomalenie priebehu okrem liekov.
Otec ma "halucinacie", domysla si, vymysla si. Pocuje nieco uplne ine ako mu povieme, takze si veci aj zle pamata, prekruca veci, obvinuje mamu. Tazko sa mu chodi a momentalne ma problemy este aj s kolenom(velmi pravdepodobne vyplyvaju z choroby, vraj sa vtedy usadza kys.mocova do klbov). Predpokladam ze zachvilu prestane aj soferovat. Je mi luto aj mojej mamy, ktora je nim velmi obmedzena, zacina byt na tom z neho psychicky tiez zle. A bude to horsie... Bojim sa aj toho najhorsieho ale zaroven aj toho, ze sa pri nom mama bude dlho trapit. Casom ked sa nebude vediet sam hybat budeme musiet nieco vymysliet, nemoze to ostat na mame...
Je tu niekto kto sa chce podelit so svojimi skusenostami?
A tiez sa velmi bojim ze je to dedicne.

Strana
z2
ivanalik
16. okt 2024

Skúšali ste cbd?ocinovi to trocha pomaha...

autor
16. okt 2024

@ivanalik neviem ci na zaciatku nebral, nepamatam sa. skor teraz nutim mamu aby isli k doktorovi riesit tu zacinajucu demenciu...

ivanalik
16. okt 2024

A ma teda potvrdeneho parkinsona alebo ako?robili mu vyšetrenia na potvrdenie diagnózy?

autor
16. okt 2024

@ivanalik ano ma potvrdeneho. chodi aj do parkinsonovej ambulancie. ale jemu sa to viac prejavuje psychicky ako fyzicky.

ivanalik
16. okt 2024

No áno je to strašná choroba ocina to tiež pomaly zožiera...zatiaľ je psychicky ok,aj keď mam pocit,že čoraz viac vyhľadáva samotu a hlavne fyzicky je to bieda...kým niečo spravi je večnosť...jesmutne ho takto vidieť.A nemôže mu mamina pomôcť pri dávkovaní tých liekov?aby sa nedomotal?

autor
16. okt 2024

@ivanalik je to s nimi velmi komplikovane 😔 ked som jej v lete ked bola 3 tyzdne doma vravela, nech ho skusi nastavit na liecbu, nech si da budiky na presne casy a nech ho na lieky aj budi, tak mi odpovedala ze ona kvoli nemu nebude rano vstavat o 6 😔 takze asi tak...

maminatimka
29. dec 2024

Ahoj, ja by som ti chcela písať na IP, mam ten isty problem ako ty ☹

Strana
z2