Skúsenosti s diagnózou - rakovina pankreasu
Dobrý večer . Prosím vás, mal alebo má niekto skúsenosti s diagnostikou rakovina pankreasu? Dnes túto sviňu diagnostikovali môjmu priateľovi. Stále nemôžem uveriť, neviem to prijať 😭😭😭
@sasenkafb to bola otázka na @smejulinko, ohľadom Vášho priatelia som čítala,že bol ešte mladý..... preto som otázku smerovala na @smejulinko koľko mal jej ocko rokov,či nebol starší náhodou,môj má 72
@maja129 Môjmu oteckovi diagnostikovali vo februári 2019 a v apríli zomrel. Diagnostikovali mu 4 štádium a poberal aj chemoterapiu až donkonca ale vo februári mu ukončili liecbu lebo nevideli žiadne smeny.
Otec má 59 rokov
Realitivne bol mladý
@sasenkafb Môj ocko má,a už tu dlho nebude☹
@smejulinko ocko už včera bohužiaľ zomrel 😭 vo štvrtok ho previezli na interné,že sa mu zhoršili obličkové parametre,on sa už začal aj sťažovať,že sa mu ťažko dýcha aj,že mu nejako divne na žalúdku,aj že ho zaha páli,dali mu výživu,lieky na kyselinu, ešte,že chodil veľmi často na toaletu v noci, potom už keď si ľahol,tak v pokoji zaspal....
@sasenkafb ahoj môj ocko zomrel pred mesiacom mesiac po stanovení diagnózy mal 56 rokov ešte dva mesiace pred smrťou robené kontrolné USG po operácii zlcnika a všetko na USG čisté.... samozrejme chudnutie a hnačky následne Ct a rezonancia ukázali operovateľny nádor avšak po otvorení úplne iný stav, rozsiahly nádor po celom pankrease... po jedenástich dňoch jeden deň doma a v tu prvú noc mi zomrel pod rukami, keď som ho pol hodiny ozivovala. Nestihol ísť ani na konzultáciu na onko. Je to strašne hnusná a zákerná choroba, ktorá si berie skoro každého, kto na ňu ochorie. Nemusím asi opisovať, čo to spravilo s celou rodinou😢😢 prajem Ti všetko dobre a veľa veľa síl život je nevyspytateľný a takáto trauma nás donúti prehodnotiť cely nás život aj keď zvyknúť si na život bez milovaného človeka je asi nemožné, vidím to na svojej mamke, ktorá to nedáva 😢😢 čas, každý povie, že čas zahojí rany, ale nezahoji. Život už nikdy nebude ako predtým, ale musíme sa ho naučiť žiť inak ako doteraz. Bez človeka ktorého nám nikto nenahradí a ktorý navždy ostane v našich srdciach❤️❤️❤️
@sasenkafb ach jaaj to ma veľmi mrzí;(ale lepšie ako sa mal trápiť a vy sa nato pozerať a nemoc nijako pomôcť:;(mňa to zabijalo ze nedokážem pomôcť drzkajte sa ....
@katarina40 ďakujem za Vaše slova a máte pravdu. Bola to preňho milosrdná smrt. Netrpel dlho a viem, že pohľad na milovaného človeka ako trpí bolesťami musí byt šialený. O to horšie pre toho, kto nimi trpí... 😢muselo to byt pre Vás veľmi tazke
@stella2015 ďakujem ste veľmi zlatá bolo to hrozné fakt nič horšie neni v živote ako ze nemôžeš pomôcť;((neni dňa aby som nepoplakala za ním a stale otázka prečo práve on musel chytiť najagresivnejsiu rakovinu a tak chcel bojovať a dúfal ze sa stale vylieči ;(
Dobrý deň,je to hrozná choroba.Ten, čo to nezažil,tak to skrátka nepochopí.... Tá bezmocnosť,ako nemôžete pomôcť milovanému človeku a ako vidíte, že ako ho tá hnusoba požiera z vonka aj vnútra, keď sa vám pred očami mení každý deň,tak to je strašne.Manzela začalo v apríli pobolievat brucho,v máji išiel na operáciu žlčníka a v júni zomrel... Diagnóza:obojstranný nádor hlavy pankreasu s mnohopočetnými metastazami v pečeni.Zrutil sa mi celý svet ako mávnutím čarovného prútika... Človek dúfa do poslednej chvíle, že sa stane zázrak,ale nestalo sa tak...
@ivka710 No úplne vás chápem zažili sme si doma to isté ;(môj ocino mal nádor na chvoste pankreasu a tiež metastazy v pečeni proste hrôza co sa stym človekom deje a mi ze nemôžeme pomôcť😢😢😢takže vás viem pochopiť ze sa vám zrútil svet pretože aj nám s maminou;(veľa síl prajem
@katarina40 Ďakujem podobne... môj manžel nikdy nemal žiadne zdravotné problémy,o to je to pre mňa horšie,toto všetko prijať... možno sa s tým časom naučím žiť...neviem...ale nikdy sa s tým skrátka nezmierim, že mi zo života odišiel milovaný manžel,nie na starobu,ale na chorobu v relatívne mladom veku.Manzel mal v marci iba 50tku.
@ivka710 je to strašne už len čítať nie to este zazivat;(úplne vás chápem môj ocino takisto veď ten nebol 20rokov u lekára proste žiadny problém nemal nikdy a naraz toto...mal 62 rokov ale nevyzeral na svoj vek vládal všetko robkal okolo nášho domu chceli sme prerabat dom a teraz všetko sa nám zrútilo ako domček z karát tak ako vám;((a 50 rokov je fakt mladý este život pred sebou mal a táto hnusoba to všetko prekazi a zničí nám životy;((
@katarina40 na to nám nikto neodpovie... áno táto forma rakoviny je tá najzakerrnejsia..a najhorší pocit, že nedokážeme nijako pomôcť, aj keby sme boli ochotní predať byt a zaplatiť aj tu najlepšiu liečbu... 😢 počula som o tom, že operácia zlcnika býva úzko spätá s rakovinou pankreasu. Ale koho by to napadlo? Ocko bol tiež po operácii zlcnika a potom prišlo to, čo nás nenapadlo ani v najhoršom sne. Nech odpočívajú naši milovaní v pokoji a my môžme na nich s láskou spomínať. Verím, že raz sa snimi stretneme ❤️
@ivka710 je mi to veľmi veľmi ľúto 😢😢 nepomôžu žiadne slova... človek si zrazu uvedomí, aký je život krehký. Ja len nepochopím, prečo v dnešnej dobe si nevedia rady lekári s takouto zákernou diagnózou?? 😢 stále si vravím, prečo otecko neschytal iný druh rakoviny, keď už mu to bolo súdené, taku, s ktorou by sa popasoval?! 😘 nezmôžeme už nič iba sa v bolesti a smútku naučiť žiť s tým najťažším pocitom, žiť bez nich... prajem Vám veľa síl🙏🏻
Ja by som bola ochotná aj dušu diablovi upisať,len aby som ho zachránila,nielen predať byt...a naozaj,rakovina pankreasu nás absolútne nenapadla.Ked manžela začalo pobolievat brucho,tak sme si mysleli,že sú to asi vredy na žalúdku,alebo má alergiu na lepok,no bohužiaľ to bola tá sviňa zákerná.Ja to ani slovami neviem opísať,čo sa deje v mojom vnútri... zároveň som tak strašne nahnevaná na tento život,že to tak zariadil.Ale to ste asi všetci,čo ste na tomto fóre,lebo asi ste si tým všetci prešli,alebo práve prechádzate a viete,aký je to stres.A všetky slová útechy sú v ten daný moment úplne bezvýznamné.
@ivka710 úplne s Vami súhlasím. Ľudia ani nevedia, čo nám majú v tejto chvíli povedať. Ani nás to vôbec nenapadlo, po operácii zlcnika sme si mysleli, že ti má súvis s tým a dodnes nepochopím, ako je možné že ocko bol v apríli na USG kontrolnom po zlcniku a v správe je nápisane, že pankreas čistý bez patologických zmien a v júni mu diagnostikovali terminálne štádium. Neverím, že za dva mesiace sa vyvinula rakovina do štvrtého štádia. USG je absolútne na nič pri tomto nádore, nič neodhalí, dokonca rezonancia v júni potvrdila nádor, ktorý je ohraničený a operovatelny, tak šiel ocko na operáciu, kde zistili, keď ho otvorili, že je to neoperovatelne, že nádor zasiahol nielen telo ale aj hlavu a chvost pankreasu. A to mal vybavené kapacity v Košiciach na vyšetrenia od júna až po operáciu. Po operácii jedenásť dni zomrel.... ako je to vôbec možné, že to nevideli, nevedeli odhadnúť ani správnu veľkosť nádoru na rezonancii ???? Toto najviac človeka štve, že už nemôže veriť ani lekárom ani rezonancii? Z toho je človek úplne odstavený... viem, že mu už nijako nepomôžem, viem žeby nastúpil na chemo a taký schudnuty a slabý by to možno nedal a pravdepodobne by ho čakali šialene muky ako väčšinu pacientov a trápil by sa veľmi, viem že mal rýchlu a milosrdnú smrt, ale aj tak sa stále pýtam prečo???? 😢
@stella2015 je to úplne nepochopiteľné,že to nevideli.Mne povedala dr.na onkológii, keď som sa jej na to pýtala,že z čoho to vznikne,tak že zmutuju bunky v tele človeka a začnú sa nekontrolovateľne šíriť a môže to trvať 5-15rokov a že teda v cca 95% sa na to príde až v terminálom štádiu, keď sa vyskytne iné ochorenie.U manžela sa to iné ochorenie vyskytlo bolesťou žlčníka a to preto,lebo ten nádor mu tlačil na zlcovody a žlč, čo sa mu zablokovala v pečeni,tak neodtiekla a začal žltnut.Pri operácii žlčníka mu spravili aj vyvody z pečene a odtieklo mu z nej 2dl žlče.Za 2dni mu robili biopsiu pečene,z ktorej zistili,že má v nej mnohopočetné metastázy a odporúčaná liečba v správe bola napísaná-onkolog.paliacia v spade.Samozrejme sme tomu nechceli uveriť a tajné som dúfala,že si v labakoch zmýlili výsledky.Ved ja som mala do apríla zdravého muža ako buk,to mi prišlo ako niečo neuveriteľné,alebo že sa mi sníva zlý sen a ráno sa z neho zobudím a fungujeme ďalej.No nebol to sen... najhoršie bolo,že ja som za manželom ani nemohla ísť,lebo korona,tak som s ním bola iba v telefonickom kontakte.Ked som mu nosila veci do nemocnice,tak iba von vyšla sestricka,zobrala tašku a musela som odísť.Po 2tyzdnoch ho pustili domov,bol veľmi naliaty vodou.Lekar povedal,že nám domov prídu ešte nejaké výsledky a s nimi máme ísť na onkológiu.Prvy týždeň,čo bol manžel doma z nemocnice,tak sa mi celkom zdalo,že mu je lepšie a tvrdil to aj on,no už ten ďalší týždeň mu začali bolesti.Prisli výsledky z nemocnice,išli sme na tú onko na prehliadku a manžela objednala na hospitalizáciu na 18.6.piatok a že od budúceho týždňa mu začnú podávať chemo.Tak v piatok som ho tam zaviezla,v sobotu som za ním bola,normálne sme spolu komunikovali,večer som šla domov a v nedeľu mi volali z onkologie,že aby som sa s ním prišla rozlúčiť,lebo nepredpokladajú,že sa do rána dožije 😢ako to bolo pre mňa niečo nepochopiteľné a stále je...Tak som bola pri ňom do jednej v noci,potom ma sestrička poslala domov, celý pondelok som bola so svokrou pri ňom a v utorok ráno o 4:30h.mi zomrel.Ani tu chemo mu nestihli dať a švagriná mu aj vybavila hospitalizáciu v BA v NOU,že tam majú predsa lepšie vybavenie...už sme nič nestihli.Vsetko išlo raketovou rýchlosťou.Toto všetko sa udialo za necelé dva mesiace...Preto som vravela,že kto to nezažil,tak skrátka nepochopí...
@stella2015 tak snáď sa majú už len dobre 🙏🙏
@ivka710 tvoj príbeh je veľmi smutný veľmi podobne to bolo aj u nás...môžme premýšľať o tom všetkom, čo sa a prečo sa stalo... ale podstata je, že táto choroba si berie rad radom každého... niekto si musí prejsť dlhými mukami a ťažkým bojom, niekto je ukrátený od dlhotrvajúcich bolesti a je povolaný skôr... každopádne asi neexistuje človek, ktorý by sa z terminalneho štádia vyliečil 😢 ja cítim a viem, že ockova duša nezomrela a žije si niekde so svojimi blízkymi, ktorí sa pominuli pred ním... viem že má počuje a nechce, aby som sa utápala v zišli každý deň, čo som aj donedávna robila a popíjala každý večer... začínala som byt závislá na alkohole chodila spat neskoro a podnapitá. Nieje to riešenie, mám dve deti, ktoré má potrebuju a už mi to aj s manželom povedali, že sa im nepáči že každý večer pijem..,🙁 keď ja to bez toho veľmi ťažko dávam . Musíme žiť ďalej pre tých, ktorí nás milujú a potrebuju. Prajem veľa síl každej z Vás, ktorá tu vyjadrila svoj smútok a žiaľ 😔😔
Ahojte. Mojmu tatinkovi milovanemu vcera stanovili tiez tuto svinu zakernu. Schudol, ozltol, tmavy moč a bielu.stolicu. Mal rozsiahli zapal zlcovodu za ktorym stal prave tumor na hlave pankreasu. Je maly a pravdepodobne zhubny,.kedze onkomarkeri vysoke. Nemozu ho pre velky zapalmoperovat, lebo by sa nam nemusel prebudit. Takze zatial mu liecia zapal, nastatie prestava.zltnut. zvacsene uzliny ma na plucach a peceni, ktore mozu byt z toho zapalu. O dalsom postupe rozhodnu v najblizsich dnoch. Ocinko ma o mesiac 73rokov.
Prezivam strasne obdobie, kedze s nie lahkym ochorenim som mala tento tyzden hospolitalizovaneho aj muza a mame 2male deti.
@sisig veľmi Tvojmu ockovi držím palce 🙏🏻🙏🏻 Príznaky boli take iste aj u môjho ocka až na to že nemal žltú farbu ale taku zvláštnu do siva... on mal hlavne telo pankreasu ale keď ho otvorili zistili, že zasahuje aj hlavu a chvost... je veľmi dôležité správne určiť z Ct a rezonancie, či je možné to operovať alebo aby šiel rovno na chemo.
@stella2015
@ivka710
@maja129
Po konziliu su vysledky take, ze ide o zhubny nador na hlave pankreasu, ktory este nemetastazoval. Idu mu vybrat zlcnik, dvanastnik aj s hlavou pankreasu. Da sa to na histologii a budeme vediet aky dalsi postup ho caka. Ptom to bude uz v rukach onko. Teraz hlavne nech zvladne tuto narocnu operaciu 🙏🏼
Dakujem Vam za podporu ♥️
@sisig áno,tieto nádory veľmi rýchlo metastazuju,to je pravda😢no v každom prípade vám (ocinovi aj celej rodine) držím palce,lebo bude to veľmi, veľmi náročné.Hovorim z vlastnej skúsenosti...ja som to psychicky zle znášala, keď som absolútne nijak nemohla pomôcť svojmu milovanému manželovi..Ja som behom pár dní ostarla o 10rokov a zo stresu som schudla 12kg...ale to ma v tej chvíli zaujímalo najmenej, čo sa so mnou deje,na prvom mieste bol môj manžel,aby som mu mohla nejakým spôsobom uľahčiť život a stále sa s tým nedokážem stotožniť,čo sa stalo,že mi musel tak skoro odísť... Dúfam,že u vás to bude omnoho lepšie, keďže nádor je ešte operovatelný.✊
@sisig budem na Vás silno myslieť, je skvela správa, že je to operovatelne. Daj nám potom vedieť, ako ocko dopadol. Musíte sa všetci v rodine zomknúť, aby ste mu pomohli a boli tu pre neho. Je to veľmi dôležité, aby vedel že ste mu oporou, psychika je veľmi dôležitá, aby ju mal vporiadku. A Vy musíte vedieť, že robíte maximum❤️Kde ho budú operovať, keď sa môžem opýtať?

@smejulinko je mi strašne ľúto aj Vášho otecka,úprimnú sústrasť 🖤koľko mal otecko rokov?dosť dlho s touto chorobou bojoval, nakoľko je veľmi agresívna a zvykne mať rýchly priebeh....ak sa smiem spýtať chodil aj na chemoterapie?