icon

Skúsenosti s Invisalignom

zuzka_66
29. máj 2025

ahojte, prosim vedel by mi niekto napisat skusenost s neviditelnym strojcekom invisalign? som uz objednana (24r) na vstupne vysetrenia - skeny, fotky a rtg, podla konzultacie je to vhodny strojcek pre mna. ale mam dost krive zuby, takze budem mat urcite aj gumicky a attachmenty a bude to na dlho. dnes som si o tom dost citala a musim povedat, ze mam celkom obavy, ci to zvladnem :/ hlavne tie gumicky - je to take hrozne to nasadzanie a natahovanie na zuby? rozprava sa s tym tazko a boli z toho sanka? citala som aj, ze niektori mali porazane dasna aj pery :( a celkovo za aky cas ste sa naucili lahko a rychlo nasadzovat a vytahovat tie dlahy? a aku ste mali bolest pri vymene novej dlahy? prosim, ak mate skusenost, dajte mi vediet, ci sa to dalo zvladnut a ci to stoji zato, lebo zacinam pochybovat. dakujem krasne.

janai1
29. máj 2025

Heh, podľa konzultácie by som tomu ešte moc neverila... v jednej klinike ma tiež na konzultácii presviedčali, že určite áno a po scanoch mi potom volali, že invisalign nie je u mňa možný 😀 Takže uvidíš po scanoch. Ja mám nakoniec fixný.

A áno, stojí to za to 🙂

basulaak
29. máj 2025

@zuzka_66 zial nemam skusenosti s gumickami ale treba dat pozor aj na dasna. Ja mam strojcek konkurencnej zn. Spark a prvy tyzden nosenia dlah mi ustupilo dasno a odhalil sa mi kusok krcka. Vsimla som si to pocas umyvania zubov - velmi ma to zabolelo. Takze odvtedy si striham na istych miestach dlahy aby mi velmi netlacili na dasna. Lebo mozu ustupit. Takze aj na toto pozor. Ak je dasno biele (tlak dlahy je silny) tak pristrihavam. Nik ma na to predom neupozornil. Nikde na nete som sa to nedocitala. Dlahy si vies uz komfortne vyberat a nakladat treti/stvrty den nosenia. To je hned. A ja mam pocit ze stale jemnulinko suslem, resp viem rozpoznat aj druhych ci nosia neviditelne dlahy. Podla jemneho suslania. Ale prve dva tyzdne som suslala ozaj velmi teraz je to uz nic oproti tomu. Ale sla by som do toho zas. Prve dni od nasadenia novej dlahy ta moze prekvapit bolest hlavne prednych zubov pri zahryznuti. Postupom ako sa zuby posuvaju a tlak sa znizuje uz bolest/silny tlak pri zahryznuti nie je.

zuzka_66
autor
29. máj 2025
@basulaak

@zuzka_66 zial nemam skusenosti s gumickami ale treba dat pozor aj na dasna. Ja mam strojcek konkurencnej zn. Spark a prvy tyzden nosenia dlah mi ustupilo dasno a odhalil sa mi kusok krcka. Vsimla som si to pocas umyvania zubov - velmi ma to zabolelo. Takze odvtedy si striham na istych miestach dlahy aby mi velmi netlacili na dasna. Lebo mozu ustupit. Takze aj na toto pozor. Ak je dasno biele (tlak dlahy je silny) tak pristrihavam. Nik ma na to predom neupozornil. Nikde na nete som sa to nedocitala. Dlahy si vies uz komfortne vyberat a nakladat treti/stvrty den nosenia. To je hned. A ja mam pocit ze stale jemnulinko suslem, resp viem rozpoznat aj druhych ci nosia neviditelne dlahy. Podla jemneho suslania. Ale prve dva tyzdne som suslala ozaj velmi teraz je to uz nic oproti tomu. Ale sla by som do toho zas. Prve dni od nasadenia novej dlahy ta moze prekvapit bolest hlavne prednych zubov pri zahryznuti. Postupom ako sa zuby posuvaju a tlak sa znizuje uz bolest/silny tlak pri zahryznuti nie je.

@janai1 no super, tak mozno aj zbytocne stresujem a citam🫣 ja som sa aj cudovala, ze hned pri pozreti dr povedal, ze ano… ale tak uz podstupim tie scany a uvidim, dakujem😊

@basulaak ahoj, dakujem za odpoved. akurat dnes som o tom citala, ale na anglickych strankach, ze ludia mali problem s odhalenymi krckami a mali potom problemy s ustupujucami dasnami, co ich nikto neupozornil ako pises😒 to si normalne kusok dlahy odstrihnes s noznicami?

oxana386
29. máj 2025

Ahoj, ja som mala 3,5 roka, celkovo okolo 150 dláh, attachmenty, háčiky + gumičky, ešte aj tzv. krídelká na dlahách, kľudne píš IP, mám všelijaké skúsenosti, lepšie aj horšie 🙂

jj_anka
29. máj 2025

Moj 13 ročný syn to s ľahkosťou zvláda, tak to určite zvládneš sj ty.

raffaella
29. máj 2025

Moja 11r dcéra by mala mať Invisalign od jesene, tiež som zvedavá ako to celé bude.

basulaak
30. máj 2025
@zuzka_66

@janai1 no super, tak mozno aj zbytocne stresujem a citam🫣 ja som sa aj cudovala, ze hned pri pozreti dr povedal, ze ano… ale tak uz podstupim tie scany a uvidim, dakujem😊

@basulaak ahoj, dakujem za odpoved. akurat dnes som o tom citala, ale na anglickych strankach, ze ludia mali problem s odhalenymi krckami a mali potom problemy s ustupujucami dasnami, co ich nikto neupozornil ako pises😒 to si normalne kusok dlahy odstrihnes s noznicami?

@zuzka_66 ano, pod hranicou zuba na folli tam kde sa opiera len o dasno si na problematickych miestach odstrihnem stikacikom na nehty. Nastastie ked sa mi to stalo som hned reagovala a hned si to odstrihla. Nasledne mi to poradili aj samotni ortodontisti ktori mi strojcek dali vyrobit. Ale inak ziadne problemy nemam. Dodrzujem system doktorky Ellie Phillips a vsetko ok.

nairobi
30. máj 2025

@zuzka_66 ja som nosila dlahy len 8 mesiacov chvalabohu,ale nie je to nič hrozné a výsledok stojí za to,,, chodila som do Family dental care a vždy mi všetko sadlo ako uliate a chodila som uz len na 2-3 mesačne kontroly....na noc nosim nočnú dlahu+ som si vydupala drotiky na horné aj dolné zuby,,,nemienim dávať také peniaze za moju hlúposť a drotiky mam takú istotu

tecila
30. máj 2025

Mám čerstvú skúsenosť mám svojho Sparka prvý mesiac. A zvykla som si rýchlo s nasadením a vyberaním žiaden problém. Dokonca som ani nešušlala moc iba keď dlhšie rozprávam. Prvé dni som mala trochu afty z toho ako som sa kusala tými attatchmentami pri jedle, ale tie sa mi už zbrusuli trochu, tak sa už tak nehryziem. Bolesti sú keď si mením dlahu to ten prvý deň boli hlava, zuby a tak s tým som rátala nie je to však príjemné.

zuzka_66
autor
30. máj 2025
@tecila

Mám čerstvú skúsenosť mám svojho Sparka prvý mesiac. A zvykla som si rýchlo s nasadením a vyberaním žiaden problém. Dokonca som ani nešušlala moc iba keď dlhšie rozprávam. Prvé dni som mala trochu afty z toho ako som sa kusala tými attatchmentami pri jedle, ale tie sa mi už zbrusuli trochu, tak sa už tak nehryziem. Bolesti sú keď si mením dlahu to ten prvý deň boli hlava, zuby a tak s tým som rátala nie je to však príjemné.

@basulaak dakujem za radu, urcite budem na to mysliet ak mi ho nakoniec daju

@nairobi dakujem za skusenost, tie drotiky prosim naco sluzia?

@tecila ahoj, dakujem za skusenost, s tou bolestou veru pocitam aj ja, ze to treba vydrzat. mas aj gumicky?

nairobi
30. máj 2025
@zuzka_66

@tecila ahoj, dakujem za skusenost, s tou bolestou veru pocitam aj ja, ze to treba vydrzat. mas aj gumicky?

@zuzka_66 drotiky sluzia na to,ze sa zuby neposunuli ani o milimeter,drzia ich pokope aj keby si nedam nočnú dlahu pár nocí

zuzka_66
autor
30. máj 2025
@oxana386

Ahoj, ja som mala 3,5 roka, celkovo okolo 150 dláh, attachmenty, háčiky + gumičky, ešte aj tzv. krídelká na dlahách, kľudne píš IP, mám všelijaké skúsenosti, lepšie aj horšie 🙂

@oxana386 napisala som ti spravu😊

tecila
30. máj 2025
@zuzka_66

@zuzka_66 nemám gumičky zatiaľ ich netreba, ale to sa môže ešte počas liečby zmeniť.