icon

Skúsenosti s keramickými korunkami

ivanna28
27. apr 2025

Ahojte, kedže som nenašla veľa príspevkov ktoré by reálne vysvetlovali skúsenosť s keramickymi korunkami, tak som sa rozhodla Vás informovať a podeliť sa s Vami s mojou skúsenosťou. Možno niektori nebudete súhlasiť a je to v poriadku ale ja musím napisat mozno aj preto ze si myslim ze to niektorim ludom pomoze pri rozhodovani.
V prvom rade chcem povedat ze korunky so sebou prinasaju vela rizik a to by ste si mali rozmysliet ak chcete korunky len z estetickeho hladiska. To som ja nevedela kedze mi to zubar nepovedal. Ale kedze Vam obrusia predne zuby na tenke pahyle tak sa moze stat ze sa zapalia dasna, nervy alebo pri najhorsom kost kedze ste nejaky cas bez zubov. Potom ako Vam ich nalepia mal by Vam dat lekar uz vyslednu pracu na docasny cement, co urcite odporucam lebo je dolezite si najskor na nejaky cas vyskusat ci vam korunky sedia a potom ma lekar este sancu vam ich upravit ak vam tam cosi sedi, lebo ked uz Vam daju trvaly cement tak uz to nepojde dole len uplnym znicenim rozprusenim korunky na poly. Dalsia vec ktoru si treba uvedomit je ze po nasadeni korunky moze pod korunkou vzniknut zapal, tatiez sa moze zapalit nerv, korunka nemusi dobre tesnit, moze sa stat ze vam budu musiet vybrat nervy zo zuba pretoze brusenie zubu je neskutocny zasach do zubu ktory sa uz neda vratit spät a narusi to prirodzenu obrannu bariéru do ktorej lahko preniknu bakterie ( mna osobne dlho boleli zuby, zapalila sa mi slinna zlaza, musela som byt na atb). Ak pod korunkou dlhodobo bude prebiehat zapal, moze dojst k tomu ze vam zub budu musiet vytrhnut a cena navrtania 1x zubu je okolo 1500e. Uvedomte si ze ked vam tie zuby nasadia, nemate uz vobec ten pevny stabilny pocit ako s vasimi zubami. Uz si neustale pripadate ako keby si mali nejaku protezu alebo chranic na zuboch, uz to nikdy nebude ten prirodzeny pocit ako s vasimi prirodzenymi zubami. A to nehovorim aky to je zaberak na psychiku, kedze telo vie ze to nie je vasemu telu vlastne a je tam nieco cudzie takze prve 2x tyzdne extremne slinenie, jazyk Vam tam bude stale behat, budete šušlať, bude Vas to boliet a budete mat pocit ze vam zuby kazdu chvilu odletia lebo uz nikdy nebudete mat taky stabilny pocit zubov ako s vlastnymi...Takze Vam chcem odkazat, ak spekulujete nad korunkami lebo chcete mat holywoodsky usmev a ispirujete sa hviezdami na internete, tak si to velmi dobre zvazte
Ak nemate naozaj velmi poskodene zuby, tak by som do toho urcite nesla. A ak mate krive, radsej sa zatnite a dajte si strojcek a ak aj po tom nebudete spolojni s vizualom zubov, radsej chodte po strojceku do faziet. ( keramicke fazety sa lepia len na vrch zuba, zub sa zbrusuje len cca 1mm z predu). Fazety sa vsak nedaju dat na moc krive zuby, preto musite podstupit dlhu cestu strojcek a potom fazety. Ale urcite si neskracujte cestu hned tym ze si date korunky, lebo potom uz nie je cesta späť. Viem to z vlastnej skúsenosti. A už by som do toho nešla lebo to uz nikdy nie je ten dobrý pocit ako s vlastnými zubami. Ale ak mi neverite kludne si spravte podla seba, no uvedomte si ze uz vam vlastne zuby nikto nevrati. Dufam ze niektorym z Vas moj prispevok pomoze sa rozhodnut. Ahoj.

guudy
27. apr 2025

Tak korunky na zdravych zuboch si da len kvoli estetike spravit len blazon. Sorry.
Implantat mam a nemala som ziadne problemy ani s hojenim , ani ziadne ine.
To, co pises, prameni z tvojej neznalosti (kto si nenastuduje info pred takym nezvratnym zakrokom?) a pravdepodobne nekvalitne odvedenej prace tvojho zubara. 🤷🏼‍♀️

lesiiaoldi
27. apr 2025

@ivanna28 Ja som mala krivé zuby..4 predné. Dala som.si korunky. Mám ich už skoro 6 rokov, žiaden problém ani po zbrusenì ani po nasadení..Asi záleží aj od zubára naozaj..

frantiska
28. apr 2025

@ivanna28 Dobry den , je dobre ze ste napisali svoj problem , nie kazdy ma stastie a nemat problemy zo zubami ci uz s rekonstrukciou zubnych koruniek alebo implantatmi si zela kazdy .Je to vela penazi trapenia a nehovoriac o bolesti a moj nazor je ze naozaj zalezi od zubara je lekar ,ale nie vzdy su recenzie pravdive, treba pisat na to je tato stranka .

ivanna28
autor
28. apr 2025
@guudy

Tak korunky na zdravych zuboch si da len kvoli estetike spravit len blazon. Sorry.
Implantat mam a nemala som ziadne problemy ani s hojenim , ani ziadne ine.
To, co pises, prameni z tvojej neznalosti (kto si nenastuduje info pred takym nezvratnym zakrokom?) a pravdepodobne nekvalitne odvedenej prace tvojho zubara. 🤷🏼‍♀️

@guudy nie nie som blazon, mala som znicene krive zuby a uz som skusila aj strojcek ale aj tak sa mi vratili naspat, preto som sa rozhodla pre korunky, uz po case som s tym ok ale zaciatky boli tazke. Tento clanok som napisala hlavne pre ludi ktori nemaju ziaden problem so zubami a chcu si len vylepsit vizualne.

guudy
28. apr 2025
@ivanna28

@guudy nie nie som blazon, mala som znicene krive zuby a uz som skusila aj strojcek ale aj tak sa mi vratili naspat, preto som sa rozhodla pre korunky, uz po case som s tym ok ale zaciatky boli tazke. Tento clanok som napisala hlavne pre ludi ktori nemaju ziaden problem so zubami a chcu si len vylepsit vizualne.

@ivanna28 ved ani nepisem, ze TY si blazon…tak klud 🙂
Zuby sa ti po noseni strojceka vratili naspat preto, ze si nedostatocne dlho nosila udrziavaci strojcek/dlahy 🙂
U tinedzerov treba nosit niekolko rokov udrziavacku, u dospelych je to radovo dlhsie.
Chapem tvoje pohnutky k napisaniu tohto prispevku, ale myslim si, ze neodradis ludi, ktori si chcu dat zbrusit zdrave zuby… uz dlhe roky cestuju tito ludia do Turecka a dalsich krajin a neriesia pripadne problemy🤷🏼‍♀️

lesiiaoldi
28. apr 2025
@ivanna28

@ivanna28 Aj mne sa vrátili naspäť zuby po strojčeku..Tak isto ako tebe. A nosila som aj dlahu, dostatočne dlho, napriek tomu sa mi pomaly zuby vracali do pôvodnej polohy, až som jedného dňa už dlahu nenasadila, lebo mi už nesedela na zuby..Chyba bola podľa mňa, že mi zubárka vtedy nevytrhla zadné stoličky. Alebo mi mohla dať ten pliešik zospodu zubov. Na spodné mi to dala, na vrchné sa vykašľala 🤨 To som bola ešte prakticky dieťa, keď som nosila..No teenka 😅 Vyhodené peniaze.. Ja som bola na korunky v Smile Clinic Bratislava, súkromná klinika, vtedy cca pred 6 rokmi skoro, stala jedna 400 eur. Doteraz držia. Žiaden problém zatiaľ. Aj pekné sú stále. Klop, klop 😄

kosimka
15. júl 2025

Ano, bohuzial, je to tak. Ja momentalne riesim to, ze mam zapaly na vsetkych 4 zuboch, ktore som mala krive a kvoli tomu som si dala urobit korunky. Je to po 9 rokoch bez problemov a nikdy som to neolutovala. Teraz ma liecba plus nove korunky bude stat okolo 2000 eur pri najlepsom. Kto si vsak nezazil trapenie so strojcekmi, nikdy nepochopi tento krok.